Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość misioCG

rozmiar zegarka, jaki to jest duży?

Rekomendowane odpowiedzi

chronofil, jestem teraz 2 tygodnie poza domem. Nie mam aparatu, ale w sobote rano wracam i (choc nie lubie) zrobie i wrzuce zdjecia. Doszedl mi ostatnio wlasnie Blancpain, Concord Impresario, Longines Legen Diver od Kloda, a jeszcze od Jacka jedzie Vulcain Golden Voice. Generalnie koncze walczyc sam ze soba, i wracam do mniejszych srednic. Jest co pstrykac, choc zupelnie nie potrafie zrobic dobrych zdjec :oops:

Pzdr.

Świetna kolekcja. Jestem pełen podziwu i gratuluje. Zwłaszcza zdjęcia Klaudiusza Longinesa Legend Divera mnie zauroczyły. Piękny zegarek. Jak będziesz sprzedawał daj znać :-))

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwygodniejsza w moim przypadku(przy obwodzie nadgarstka 20 cm.)jest średnica 40 mm.Bardzo dobrze aczkolwiek okazjonalnie nosi mi się takze 50 mm.W tym ostatnim mogę go eksplatować max.2-5 dni poniewaz faktycznie nie nalezy on do wygodnych.Uwazam takze ,iz typową oraz najbardziej słuszną na dzisiaj dla mnie średnicą jest 42-43 mm.

pzdr.

rossi77

"...moja rada jest taka- łagodna droga,to łagodny sposób..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nautica

Hmmm male zagarki sa dla kobiet ! jak chcesz nia byc to mozesz sobie zakupic 33 mm lub 36 mm. Ja zatem proponuje masywny zegarek z duza koperta i paskiem, bo jesteli jest branzoleta wtedy wazy on naprawde duuuzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yarx
Hmmm male zagarki sa dla kobiet ! jak chcesz nia byc to mozesz sobie zakupic 33 mm lub 36 mm.

Więc idąc tym tropem 90% produkcji zegarkowej w historii to zegarki dla kobiet. Wystarczy popatrzeć na średnice zegarków produkowanych dawniej by zauważyć, że poza masywnymi "nurkami" i "lotnikami" [zakładanymi na kombinezon, stąd ich rozmiar] gro zegarków posiada małe, poniżej 40mm średnicy koperty. Daruj sobie tego typu osądy, gdyż rozmiar zegarka to sprawa indywidualnych gustów noszącego i jego odczuć estetycznych. Tak samo źle wygląda mały zegarek zapięty "jak baleron" na dużym nadgarstku jak i olbrzymia koperta na luźno zapiętej, zwisającej bransolecie, na patykowatej ręce. Pamiętaj także o tym jak zegarek wygląda optycznie - duża tarcza w cienkiej oprawie koperty wygląda znacznie okazalej niż mała tarcza z dużym bezelem. Idąc dalej kolor tarczy i jej elementy [subdiale chronometru, komplikacje itd], rodzaj bransolety czy paska i ich kolor także ma wpływ na wygląd i subiektywne poczucie wielkości zegarka. I na koniec należy wziąć pod uwagę okazję i ubiór do którego jest zakładany zegarek, olbrzym na metalowej bransolecie będzie wyglądał co najmniej grotesko niemieszcząc sie pod mankietem koszuli.

Po za tym o byciu kobietą decyduje szereg zupełnie innych czynników, i z całą pewnością mogę Ci podpowiedzieć, że rozmiar zegarka do nich nie należy. To tak między nami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Nautica, prawdziwy mezczyzno w wielkim zegarku. Moja prosba jest prozaiczna, bo byla kiedys na ten temat rozmowa na forum. Czy bylbys laskawy napisac choc jeden swoj post bez bledow? Przeczytalem wszystkie twoje wypowiedzi, i niestety az szczypie w oczy. Nie to zebym sie czepial, ale moze uzyj jakiegos edytora tekstu, zanim wyslesz wiadomosc? Inaczej trudno Cie brac powaznie. Kolegi Breitlinga jeszcze nie pobiles, ale jestes na dobrej drodze.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nautica
Daruj sobie tego typu osądy, gdyż rozmiar zegarka to sprawa indywidualnych gustów noszącego i jego odczuć estetycznych.

I dlatego tez wyrazlem wlasne zdanie!

Po za tym o byciu kobietą decyduje szereg zupełnie innych czynników, i z całą pewnością mogę Ci podpowiedzieć, że rozmiar zegarka do nich nie należy. To tak między nami...

Dzieki za info, z pewnoscia keidys to wykorzystam :P

Dla mnie masywny zegarek to podstawa, oczywiscie jezeli ktos ma nadgarstek to nie powinien nosic zbyt duzych zegarkow, ale tez niech nie przesadza, delikatne zegarki sa dla kobiet. Teraz moda idzie w tym kierunku aby zegarek bylo zdecydowanie widac i aby nie tylko widzial go wlasciciel ale rowniez inni. To prawie jedyna birzuteria faceta !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nautica
Panie Nautica, prawdziwy mezczyzno w wielkim zegarku. Moja prosba jest prozaiczna, bo byla kiedys na ten temat rozmowa na forum. Czy bylbys laskawy napisac choc jeden swoj post bez bledow? Przeczytalem wszystkie twoje wypowiedzi, i niestety az szczypie w oczy. Nie to zebym sie czepial, ale moze uzyj jakiegos edytora tekstu, zanim wyslesz wiadomosc? Inaczej trudno Cie brac powaznie. Kolegi Breitlinga jeszcze nie pobiles, ale jestes na dobrej drodze.

Pzdr.

Wybacz ale to nie jest forum jezyka polskiego, ani konkurs z ortografi, wiec daruj sobie tego typu teksty, chyba ze uczysz j. polskiego.

Ironia o prawdziwym mezczyznie tez ci nie wyszla bo nie mam wielkiego zegarka, tak wiec jezeli chcesz mnie obrazac to daj sobie spokoj, bo moim zdaniem jest to zbedne ! Chyba ze chcesz pokazac wyzszosc nade mna, to rozumiem, pochwal sie kolega z forum jaki to ty madry jestes :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz slysze, zeby zasady pisowni obowiazywaly tylko na dyktandzie. Zasady pisowni sa identyczne na lekcji polskiego , jak i na forum. Nic Ci nie chce udowodnic, tylko doradzic. Zaczynasz dopiero udzielac sie w tym miejscu, wiec nie rob falstartu. Jezeli ktos robi bledy co trzecie slowo, to czytanie takiego tekstu niektorych po prostu mierzi, bez wzgledu na wartosc merytoryczna. Wrzuc najpierw swoj tekst do edytora, on poprawi Ci bledy i mozesz wysylac. Jezeli "milosnik zegarkow" uparcie pisze "branzoleta" (ma byc bransoleta) to jakos nie jest dobrze.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nautica
Pierwszy raz slysze, zeby zasady pisowni obowiazywaly tylko na dyktandzie. Zasady pisowni sa identyczne na lekcji polskiego , jak i na forum. Nic Ci nie chce udowodnic, tylko doradzic. Zaczynasz dopiero udzielac sie w tym miejscu, wiec nie rob falstartu. Jezeli ktos robi bledy co trzecie slowo, to czytanie takiego tekstu niektorych po prostu mierzi, bez wzgledu na wartosc merytoryczna. Wrzuc najpierw swoj tekst do edytora, on poprawi Ci bledy i mozesz wysylac. Jezeli "milosnik zegarkow" uparcie pisze "branzoleta" (ma byc bransoleta) to jakos nie jest dobrze.

Pzdr.

Postanowilem pisac tutaj z jednego powodu - chce sie dowiedziec ciekawych rzeczy o zegarkach, a wy mi tu wyjezdzacie z ortografia ? bez przesady !

Najwazniejsze jest to aby cztelnik zrozumial moja wypowiedz a ze czyta sie to ciezko to ok moge zrozumiec. Ale tak samo mowila moja pani od j.polskiego do momentu gdy okazalo sie ze mam dyzortografie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tron

Coraz to więcej offtopów w niemal każdym poście, co staje się irytujące, ale nie wytrzymałem i dorzucę swojego.

Najwazniejsze jest to aby cztelnik zrozumial moja wypowiedz a ze czyta sie to ciezko to ok moge zrozumiec. Ale tak samo mowila moja pani od j.polskiego do momentu gdy okazalo sie ze mam dyzortografie.

Jakoś strasznie zramolały nie jestem, ale gdy chodziłem do szkoły w latach 90 ubiegłego wieku, to w całej szkole może były ze dwie osoby z którąś z modnych aktualnie dysfunkcji typu: dysleksja, dysgrafia (o dysortografii słyszę po raz pierwszy). A może jednak jestem zramolały. Niemniej mógłbyś się "napiąć" i przeczytać swojego posta przed wysłaniem. Przecież skrypt forum sprawdza pisownię, podkreślając błędy na czerwono. Puszczanie tekstów rojących się od błędów to wyraz braku szacunku wobec innych uczestników forum. Może i atmosfera na forum jest lekko pachnąca stęchlizną. Bardzo mi to odpowiada. Męczy mnie młodzieżowa nowomowa, nie rozumiem jej i na szczęście nie ma jej na naszym forum (to nie do ciebie uwaga). Jak bym chciał poczytać debilizmów (to uwaga też nie do ciebie) pełnych błędów to bym sobie włączył WP lub Onet. To tyle. Wypuszczam powietrze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
, ale moze uzyj jakiegos edytora tekstu, zanim wyslesz wiadomosc? Inaczej trudno Cie brac powaznie

Jędrku trudno się z Tobą nie zgodzić... ;):):) :mrgreen:

pzdr.

rossi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yarx
, ale moze uzyj jakiegos edytora tekstu, zanim wyslesz wiadomosc? Inaczej trudno Cie brac powaznie

Jędrku trudno się z Tobą nie zgodzić... :):):) :mrgreen:

A niby jak chcesz używać edytora mając "dyzortografie"? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A niby jak chcesz używać edytora mając "dyzortografie"? ;)

yarx => cyt."ale może użyj"!.

Przeciez doskonale wiesz ,ze nie chodzilo mi o edytator tylko o zasadę/min.chęci ze strony niektorych klubowiczow na w "miarę" poprawną pisownię.Trudno bowiem jak to trafnie ocenił Jędrek38 brac kogos na powaznie kto strzela w jednym zdaniu np.2 błędy prawda ? :wink:

pzdr.

rossi77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysortografia, dyskalkulia (jest cos takiego :mrgreen: ), i wszystkie inne dys-cos tam, nazywaly sie w moich szkolnych czasach nieuctwem :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe dyskusja

wszystko zalezy od sytuacji , do czego bedzie noszony i oczywiscie od reki

jesli chodzi o jakis taki chronograf w typie "sportowa elegancja" na branzolecie to musi byc duzy i masywny

jak o eleganta pod garnitur to 35-38 i płaski

tak coś czuje ;)

a jesli plastikowy kwarcak to tylko potężny g-shok !

MUZZY IN GONDOLAND

...Sylvia tells them to wait in the tool shed for her to come to them with food and clocks for Muzzy (who eats them)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest moment dobry na sprzątanie - ostatnie posty z radami na temat wielkości zegarka niewiele miały wspólnego.

Puk puk - mod jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nautica

ok bedę pisał w edytorze i postaram się nie popełniać błędów ;) skończmy tą dyskusje bo nie ma sensu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Czepiacie się i tyle. Oprócz "branzolety" nie zauważyłem jakichś rażących błędów w pisowni przedmówcy. Kolega po prostu pisze bez tzw. polskich znaków i nic więcej, a taki błąd to nie błąd. Może mu przycisk alt w klawiaturze nie działa ;). Więcej zrozumienia, rozmawiajmy o zegarkach i będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Więcej zrozumienia, rozmawiajmy o zegarkach i będzie dobrze.

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=25059

Więcej zrozumienia? Żeby zrozumieć, to tekst musi być kompatybilny z tekstami pozostałych piszących. Język polski jest wartością samą w sobie i nie widzę powodu, żeby ktoś robił publicznie z niego śmietnik. I na pewno nikt nie będzie się tutaj czepiał za przypadkowy błąd.

Poza tym pytający za odpowiedź tutaj nic nie płaci, więc chociaż powinien zrobić wszystko, żeby poświęcający swój czas na odpowiedź miał ułatwione zadanie.

Temat na pewno już wyczerpany więc wątek nadaje się do kosza.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezbłędne pisanie nie jest "nauką łatwą, ani małą". Poza tym coraz mniej ludzi czyta coś oprócz sms-ów i programu tv. No i czytania "inni ludzie nie widzą", a wielki zegarek owszem. Najlepiej w komplecie z łańcuchem i koszulką z adekwatnie dużym napisem. A - zapomniałem - najlepiej to wszystko inni widzą, gdy się wysiądzie z wielkiej TERENUFKI. Z chromowanymi pałąkami - of course ;-)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem wielkosc zegarka to kwestia gustu. Jestem w temacie zegarków poczatkujacy i normalnie sie przejalem po tym co tu czytam otoz obwod mojego nadgarstka to okolo 19cm a od poczatku bralem pod uwage tylko zegarki 45mm i to nie dlatego ze jestem pozerem, który wyznaje zasadę - biżur musi błyszczeć - tylko dlatego że takie duze zegarki od zawsze mi sie podobaly. Dlatego zgadzam sie z opinia ze niektorzy kupuja zegarki tylko po to zeby ladnie swiecily ale jest duza ilosc osob, ktore kupuja duze zegarki poniewaz inne im sie nie podobaja. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.