Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

Doradźcie telefon do 200 zł używany (tak wiem że to bez szaleństw) do normalnych zastosowań czyli dzwonienie, fotki, gps, przeglądanie internetu. Aby to w miarę chodziło. Wiem, że za tą cenę to bedzie 1GB RAM więc szaleństw nie będzie. Ale chodzi mi przede wszystkim płynność w miarę plus chociaż średniej jakości aparat na zewnątrz.

W Androida w tej kwocie chyba nie ma się co pchac? Czy Lumie typu 735, 640 pozostaną najlepszym wyborem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 200 Nie ma sensu pchać się w androida. Jakiegokolwiek. To nie ma prawa działać.

Może jakiś ficzerfon z dobrym aparatem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Michał Pisarski z Komputer Świata, wrzucił swoje wrażenia z użytkowania LG V30. Szkoda, że nie ma z nami Barta (a może jest :D ) bo zadedykował bym jemu ten wpis:

"ZALETY:

emoji809.pngSTYLISTYKA - No ładny to telefonik trzeba przyznać. Zaskakująco lekki, na jasnych szklanych pleckach nie widać nawet przesadnie odcisków palców. Z przodu symetryczny, zgrabna bestia default_smile.png Obejrzałbym się na ulicy.
emoji809.pngWYŚWIETLACZ - Okej, nie jest to poziom Galaxy Note'a 8, ale ekran wypada lepiej od tego z LG G6. Nie spotkałem się z żadnymi problemami, których się obawiałem, czyli z nierównomiernym podświetleniem i tak dalej. To już połowa sukcesu (pozdrawiam Piksela 2 XL).
emoji809.pngSŁUCHAWKI I DŹWIĘK Z SŁUCHAWEK - Koreańczycy pokazali środkowy palec Apple, Xiaomi, HTC i paru innym "innowacyjnym" firmom. Nie dość, że mini-jack został na swoim miejscu, to jeszcze w V30 zastosowano wysokiej jakości przetwornik audio. I do telefonu dodawane są zaskakująco porządne słuchawki. O ile nie słuchacie muzyki w formacie MIDI albo pirackich empetrójek ważących po półtora megabajta, naprawdę odczujecie różnicę w jakości dźwięku default_smile.png DYSKOGRAFIA BAJM NIGDY NIE BRZMIAŁA TAK DOSKONALE.
emoji809.pngMOŻLIWOŚCI WIDEO - Punktowy zoom i predefiniowane tryby kolorystyczne to fajna zabawka emoji7.png Brakowało mi na rynku smartfona nastawionego stricte na nagrywanie wideo i LG V30 spełnia moje wygórowane oczekiwania. Sama jakość filmów nie jest jakoś kosmicznie dobra, ale w połączeniu z rozbudowanym oprogramowaniem absolutnie daje radę default_smile.png
emoji809.pngSZEROKOKĄTNY OBIEKTYW - Świetna rzecz, moim zdaniem bardziej użyteczna od obiektywów zapewniających bezstratny zoom.

WADY:

emoji810.pngPŁYNNOŚĆ PRACY - "Ale jak to, przecież to smartfon za 3800 złotych!" - myślicie sobie pewnie. Ano tak to - tragedii nie ma i widać, że to wyższa półka, ale V30 działa zauważalnie wolniej od Huaweia Mate'a 10 Pro czy OnePlusa 5. Czasami trzeba sobie poczekać na otwarcie aplikacji, innym razem gubi klatki podczas "skrolowania". Troszkę jestem zawiedziony. Wczoraj przez całą noc płakałem. Optymalizacja RAM na plus, lecz jeżeli liczyliście na nowego króla szybkości, to się przeliczyliście default_sad.png
emoji810.pngAPARAT FOTOGRAFICZNY - Ponownie, wstydu nie robi, ale liczyłem na coś więcej. Długo łapie ostrość, szczególnie w słabych warunkach oświetleniowych, ogólnie zdjęcia robi dość wolno. A efekty nie są tak szałowe jak na Galaxy S8 czy HTC U11. Pewnie umieściłbym V30 na liście moich "Top 10 aparatów w smartfonach z 2017 roku" (jeżeli kiedykolwiek chciałoby mi się taką listę zrobić), ale na pozycję na podium nie byłoby szans.
emoji810.pngPRZECIĘTNE SELFIACZKI - Względem LG G6 nie zmieniło się tu wiele. Szeroki kąt w selfie to wspaniały dar niebios (jeżeli macie znajomych, którzy chcą robić sobie z Wami zdjęcia), ale w pomieszczeniach i w ciemności brakuje szczegółów. Meh.

PODSUMOWUJĄC: Jakość audio, ekran, stylistyka i wyposażenie sprawiają, że V30 to zdecydowanie najlepszy smartfon LG - G6 może się schować. Ale G6 kosztuje 2000 złotych, a ten kolega 3800 zł.

Na razie więc trochę smuteczek default_sad.png Ale miałem ogromne oczekiwania, więc sam jestem sobie inny. Myślę, że płynność działania i pracę głównego aparatu da się jeszcze jakoś tam poprawić oprogramowaniem. Trzymam kciuki, bo ogólnie bardzo polubiłem ten model - po prostu przy takiej cenie trudno przymknąć oko na jakiekolwiek niedociągnięcia."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym szerokokątnym, zarówno z tyłu jak i z przodu jest lipa z ostrzeniem, a w zasadzie jego brakiem. Ale wziąż jest to za***isty patent.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ten zestaw aparatów z szerokokątnym jest najlepszym z możliwych. Czasami jak się chce zrobić zdjęcie na szybko gdzieś np na wakacjach to brakuje trochę tego szerokiego kąta bo się np coś nie mieści. I tu chętnie bym LG przygarnął. Cena póki co nie zachęca, ale liczę na to, że stanieje podobnie jak G6 (który też kosztował ponad 3k na start). 

Kwestia selfiaczków mi nie robi różnicy mówiąc szczerze. Co do płynności działania - wystarczy mi że to górna półka - nie muszę mieć TOP1 w tej kwestii (nigdy nie miałem).

Zastanawia mnie jeszcze nowe Huawei i jak będzie się cenowo przedstawiać za kilka miesięcy. Czekam na jakieś sensowne recenzje itd. Bo wydaje się całkiem interesującym telefonem.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aparatu V30, są w sieci recenzje według których zdjęcia i video wypadają gorzej niż tez z G6. Dla mnie video G6 jest kozak, wrzucam film poniżej. Warunki karkołomne, kręcone z ręki na łodzi (robiliśmy 30knotów), ciągły ruch aparatu i otoczenia a mimo to trzyma ostrość - 1080p 60fps, surowy materiał, żadnych filtrów czy kombinowania magicznymi suwaczkami.

https://www.youtube.com/watch?v=xRWVfxzbZQc

Edytowane przez Kosma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki jest sens kupować pierwsze wypusty.

Płacić jak za zboże a po pół roku jak np. S8 cena o 1000zł w dół.

Jedyne co warto to może Apple bo trzyma cenę i nie ma lipy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie każdy lubi Apple to raz. Nie każdy chce kupić później tylko w dniu/tygodniu premiery i są tacy których na to stać. Równie dobrze można napisać że nie ma sensu kupować telefonu za więcej niż 1500zl.

Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś jest w trakcie poszukiwań nowego operatora lub negocjuje przedłużenie. Dogadałem się dziś z tmobile, wziąłem nolimit wszystko, łącznie ze stacjonarnymi, 20GB neta w kraju (potem lejek 1mbps), nolimit połączenia unia łącznie ze stacjonarnymi, 3.6gb w unii (to było chyba dla mnie najważniejsze kryterium). Miesięczna kwota abonamentu to 40pln. Byłem u wszystkich, więcej nie wyrzeźbiłem nigdzie. No chyba że był wziął jakiej pakiety rodzinne, telewizje, internety czy inne bzdety.

Edytowane przez Kosma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Wydaje mi się, że całkiem OK. Ja jak wchodzę na T-Mobile i chcę przenieść dwa numery nie ma takich rarytasów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe rarytasy zaczynają się w tmobile od 3 numerów. Pytałem, bo mamy z żoną na oddzielnych kontach i połączenie nic nie zmienia, musiałby być jeszcze jeden numer.

Negocjacje trwały 5 tygodni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spróbuj przenieść 3 do tmobile, powinieneś dostać to samo co ja taniej, albo za tyle samo + rarytasy dodatkowe, albo taniej + dodatkowe rarytasy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Zostawiłem numer. Trzech na raz nie przeniosę, chyba, że poczekam 6 miesięcy, bo numer córki wziąłem później. Teraz jest opcja wszystko no limit za 50zł i abo 4 miesiące po 1zł

EDYTA:

Oddzwonili. Dostałem to samo co Ty na dwa numery, ale ten internet "no limit" to oczywiście ściema i jest 20GB do podziału na dwa numery :)

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nic o nolimit na neta w kraju nie mówili, 20gb a potem max 1mbps, musiałbyś mieć trzeci nr żeby dali więcej niż mi. A te 20gb na dwa nr, to swoją drogą niezły wałeczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kosma, ale jak się domyślam to oferta bez telefonu? Sam abo?

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naturalnie.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Czyli nadal przejście do Plusha dla mnie najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystam z T-mobile właściwie od początku tej sieci w kraju i jestem bardzo zadowolony z poziomu usług. Zero problemów przez tyle lat i naprawdę fajna obsługa klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja byłem jeszcze za czasów Ery. 10 lat około. Przedłużałem z umowy na umowę dla wygody ale wspominam niemiło. Plus jest pierwszą siecią gdzie przez dwa lata ani razu nie dzwoniłem do BOK, bo coś jest/było nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystam z T-mobile właściwie od początku tej sieci w kraju i jestem bardzo zadowolony z poziomu usług. Zero problemów przez tyle lat i naprawdę fajna obsługa klienta.

Hmmmm ja mam zgoła odwrotne doświadczenia - najwiecej awarii właśnie w t-mobile a mam akurat telefony w 3 sieciach (orange i play jeszcze).

Akurat play ma dziadowski zasięg ale to w dawnej erze najczęściej są większe kłopoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm ja mam zgoła odwrotne doświadczenia - najwiecej awarii właśnie w t-mobile a mam akurat telefony w 3 sieciach (orange i play jeszcze).

Akurat play ma dziadowski zasięg ale to w dawnej erze najczęściej są większe kłopoty

Tez mam porównanie z pozostałymi sieciami, bo najpierw kilka lat sluzbowy telefon był w Orange, aktualnie jest w Plus. Obie sieci imo in minus vs T-mobile.

iP8

Edytowane przez lukebor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi