Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Rekomendowane odpowiedzi

Jash widzialem i czytalem twoje posty na forum myapple.pl. Zadawałeś pytania banalne i jednoznacznie wskazujące, że ledwo co się orientujesz w temacie ios i appla. Większość pytań wynikała z tego że nie chciało Ci się zajrzeć do instrukcji telefonu. Miales wtedy i zapewne masz teraz jedynie powierzchowną wiedzę w tym temacie. Natomiast wypowiadasz się co najmniej jak ekspert. Podziwiam twoje podejscie i brak jakiejkolwiek samokrytyki w ocenie swojej wiedzy z tej dziedziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łee. Znowu coś ciekawego mnie ominęło :(

Jash widzialem i czytalem twoje posty na forum myapple.pl. Zadawałeś pytania banalne i jednoznacznie wskazujące, że ledwo co się orientujesz w temacie ios i appla. Większość pytań wynikała z tego że nie chciało Ci się zajrzeć do instrukcji telefonu. Miales wtedy i zapewne masz teraz jedynie powierzchowną wiedzę w tym temacie. Natomiast wypowiadasz się co najmniej jak ekspert. Podziwiam twoje podejscie i brak jakiejkolwiek samokrytyki w ocenie swojej wiedzy z tej dziedziny.

A jednak nie.

Przypominam, bez osobistych wycieczek i ocen.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A swoją drogą drukowanie z ajfona to też ciekawy temat.

Z andka od razu mogę drukować cokolwiek na praktycznie każdym modelu drukarki sieciowej. Ale z japka nie, drukarka musi mieć AirPrint, bo oczywiście japko wprowadziło sobie własny dziwaczny system drukowania po wifi... Nie mówiąc o drukarkach bez własnej karty wifi, a udostępnionych w sieci wifi przez router.

Ech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu czemu tyle ludzi ma ból d*py związany z Apple - nie chcecie to nie używajcie, nikt wam przecież nie karze.. Jeszcze te określenia "ajfon" "japko" i co rusz próbujący koniecznie udowodnić, ze Android jest za***isty i lepszy od IOS. Nie macie nic lepszego do roboty?:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam sieciowe drukarki HP i Epsona. Na obu drukuje z ip, ipada czy maca bez air print. Kazda z tych firm udostepnia sterowniki i aplikacje na systemy Appla. Konfiguracja nie odbiega trudnoscia od tej pod windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie macie nic lepszego do roboty?:/

Nie spinaj się tak, to temat o telefonach więc i rozmawia się o telefonach. A teraz akurat leci odcinek andek vs. japko.

Konfiguracja nie odbiega trudnoscia od tej pod windows.

EDIT: Ja ostatnio (jakieś pół roku temu) próbowałem drukować na Brotherze, ale jak doszły kombinacje z uprawnieniami, przesyłaniem przez chmurę, jakieś biblioteki czy inne czytelnie, cuda wianki, to przerosło to moją cierpliwość. Może to brak obeznania z ios-em, ale szybciej poszło z przesłaniem dokumentu mailem (bo przez BT to nie bardzo :)) na moją komórę i wydrukowanie. Aczkolwiek sprawdzę nowe sterowniki, może coś się poprawiło...

Edytowane przez rradek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Nie, żebym coś sugerował, ale dla mnie wygląda to tak jakby wprowadzanie nowego japka, któremu zwyczajowo towarzyszy wprowadzanie nowego ios-a wiązało się z celowym spowalnianiem starszych urządzeń, aby na fanbojach wymusić zakup nowego modelu.

iOS 9.3.2 jest tego zaprzeczeniem.

Generalnie jak komuś japka odpowiadają, to ok. Natomiast klepać kod i napisać stronę www można w notatniku, nawet papierowym i stwierdzenie, że zrobienie tego na japku jest równoznaczne z tym, że maki to świetne kompy, a inni się nie znają, jest po prostu śmieszne.

Pisanie strony www w notatniku to dość karkołomny pomysł. Pracuję w Coda natomiast nigdzie nie napisałem, że pisanie strony na Maku jest równoznaczne z tym, że to świetne kompy. Maki mają dużo więcej zalet, a ja nie zgodziłem się ze stwierdzeniem, że to bezużyteczne zabaweczki.

Patrząc jednostkowo są osoby, którym japko odpowiada i ja je całkowicie rozumiem, ale patrząc statystycznie, to niestety produkty japka nie są i pewnie długo nie będą (o ile w ogóle będą) realną alternatywą i konkurencją dla komputerów PC banglających na windowsie i linuksie.

Masz rację, nie będą. Ale nie z powodów jakie wyżej opisałeś.

...bo pamiętam jak dziś jak kiedyś Cię poprosiłem o pomoc, bo koledze, który ma wszystko Apple'a nie działało połączenie z drukarką. Banał, ale jakoś Ci nie wyszło. Nie wiem czy się nie chciało, czy wiedziałeś, że nie podołasz.

O ile pamiętam, podałem wtedy numer telefonu. Twój kolega miał zadzwonić, ale nie zadzwonił. Więc faktycznie nie wyszło, ale nie z powodów jakie rozważasz. Nie potrafię przekazywać wiedzy w sposób telepatyczny. Zdrówka życzę i mniej hejtu.

Mam sieciowe drukarki HP i Epsona. Na obu drukuje z ip, ipada czy maca bez air print. Kazda z tych firm udostepnia sterowniki i aplikacje na systemy Appla. Konfiguracja nie odbiega trudnoscia od tej pod windows.

Na drukarkach Canon też śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iOS 9.3.2 jest tego zaprzeczeniem.

Niestety, ale wręcz przeciwnie, jest potwierdzeniem.

Użytkowników można rolować, ale do czasu. Po prostu domyślili się wałków, więc japko zaprzestało tej praktyki, co spowodowało wygaszenie trendu. Zatem to co dla innych jest normalne, dla japka jest anomalią w charakterystyce potwierdzającą wcześniejsze wnioski :)

Masz rację, nie będą. Ale nie z powodów jakie wyżej opisałeś.

Przecież nie podałem żadnych powodów, pokazałem tylko jak to wygląda obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mariusz, to Ty wziąłeś numer do kolegi, a nie on do Ciebie. Kilka raz do mnie dzwonił z pytaniem kiedy się odezwiesz.

Mniejsza z tym.

Jezu czemu tyle ludzi ma ból d*py związany z Apple - nie chcecie to nie używajcie, nikt wam przecież nie karze.. Jeszcze te określenia "ajfon" "japko" i co rusz próbujący koniecznie udowodnić, ze Android jest za***isty i lepszy od IOS. Nie macie nic lepszego do roboty?:/

ależ nie chcę i nie używam i nie mam bólu d*py. Nie twierdzę też, że Android jest lepszy tylko dla mnie bardziej użyteczny. A na koniec to jest temat o telefonach, więc jak nie masz nic lepszego do roboty jak pisanie nie na temat to daruj sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Niestety, ale wręcz przeciwnie, jest potwierdzeniem.

9.3.2? Jesteś pewien, że właśnie tę wersję iOS masz na myśli? Na poniższym filmie widać, że wybrane czynności wykonują się szybciej na 9.3.2 (będącego w fazie testów) niż na oficjalnym 9.3.1. Najnowszy iOS testowano na iPhonie z 2011 roku.

Mariusz, to Ty wziąłeś numer do kolegi, a nie on do Ciebie. Kilka raz do mnie dzwonił z pytaniem kiedy się odezwiesz.

Być może pomyliłem sytuacje. Jeżeli ja wziąłem numer, to zadzwoniłem. Nie pamiętam dlaczego nie udało nam się porozumieć. Przy natłoku wielu spraw trudno zapamiętać takie szczegóły.

Edytowane przez Magik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9.3.2? Jesteś pewien, że właśnie tę wersję iOS masz na myśli?

Mam na myśli każdy system udostępniany w okresie premiery nowego modelu japka - być może nie zrozumiałeś wykresu i opisu. Praktycznie do 2015 każdy ios wychodzący równolegle z nowym modelem ajfona jednocześnie generował lawinę zapytań odnośnie spowolnienia telefonów japka (oczywiście starszych modeli). W 2015 te "piki" niemal zniknęły (można to sobie samemu sprawdzić), bo japko doszło do wniosku, że już wystarczająco długo robili z ludzi jeleni.

O ile pamiętam 9 to najnowsza wersja, a czym się te ułamkowe różnią to nie wiem, bo mnie  to nie interesuje, niemniej jak pisałem, logicznie rzecz ujmując zaobserwowane przyśpieszenie starszy modeli fonów dowodzi, że japko celowo je spowalniało, skoro jednak starocie można przyśpieszyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Mam na myśli każdy system udostępniany w okresie premiery nowego modelu japka - być może nie zrozumiałeś wykresu i opisu. Praktycznie do 2015 każdy ios wychodzący równolegle z nowym modelem ajfona jednocześnie generował lawinę zapytań odnośnie spowolnienia telefonów japka (oczywiście starszych modeli). W 2015 te "piki" niemal zniknęły (można to sobie samemu sprawdzić), bo japko doszło do wniosku, że już wystarczająco długo robili z ludzi jeleni.

O ile pamiętam 9 to najnowsza wersja, a czym się te ułamkowe różnią to nie wiem, bo mnie  to nie interesuje, niemniej jak pisałem, logicznie rzecz ujmując zaobserwowane przyśpieszenie starszy modeli fonów dowodzi, że japko celowo je spowalniało, skoro jednak starocie można przyśpieszyć...

Nie wiem czy celowo. Nie mnie to oceniać. Wymieniam iPhone co roku na najnowszy model więc u mnie śmiga  :). Jedyna dotkliwość jaką odczuwam wraz z dużą zmianą systemu, to nie działające MMS-y w sieci Plus. Muszę czekać na poprawkę. Tak było z iOS 8, iOS 9. Z iOS 10 pewnie będzie podobnie. We wcześniejszych wersjach systemu z kolei nie działało LTE. Mam na myśli iOS 6 / iOS 7. Oczywiście nie podoba mi się to, no ale to są już jakieś rozgrywki pomiędzy Plusem, a Apple. Nic na to nie mogę poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień sieć. Albo telefon ;)

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Zmień sieć. Albo telefon ;)

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Jedno i drugie odpada. Sprawdziłem pozostałe telekomy (T-Mobile, Orange, Play) i Plus jest dla mnie najlepszy. Wymiana iPhone też poza dyskusją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA pytałem wyżej - i zapytam raz jeszcze czego nie zrobię na iphone co zrobię na androidzie? Zwykły w miarę świadomy użytkownik - tylko proszę - nie piszcie o pierdołąch typu zmiana czcionki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iphone to tylko 1 rok gwarancji.

iOS 9 na iphonie 5s różnie działa.

Częste aktualizacje mnie denerwują bo te "gorące" wypusty często są niedopracowane, dlatego nigdy ich nie instaluje.

Dzięki temu moje iphony działają bez zawieszeń.

Sprzęt jest super, ale ma swoje wady.

Czekam ciekawe kiedy zastosują takie ekrany jak w Motoroli Turbo Droid 2 czyli nie do rozbicia z wysokości 2m.

Większe uszkodzenia dopiero przy upadku z 200m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA pytałem wyżej - i zapytam raz jeszcze czego nie zrobię na iphone co zrobię na androidzie? Zwykły w miarę świadomy użytkownik - tylko proszę - nie piszcie o pierdołąch typu zmiana czcionki...

- Chcesz to przez BT prześlę ci jakiś utworek, to sobie posłuchasz, bo fajny.

- Co, nie da rady przez BT?

- hmm, to masz tu na penie, wepnij i go sobie zgraj...

- co, nie masz tam OTG, trochę lipa...

- To może mailem?

- Też nie da rady? Musisz do tego mieć kompa z iTunes?

- no to se nie posłuchsz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

- Chcesz to przez BT prześlę ci jakiś utworek, to sobie posłuchasz, bo fajny.

- Co, nie da rady przez BT?

- hmm, to masz tu na penie, wepnij i go sobie zgraj...

- co, nie masz tam OTG, trochę lipa...

- To może mailem?

- Też nie da rady? Musisz do tego mieć kompa z iTunes?

- no to se nie posłuchsz...

Przestań wymyślać. Jak to mailem nie da rady? Wchodzę w wiadomość, klikam na załącznik "Stuknij żeby pobrać", odtwarzam plik. Co do iTunes... Jak miałem telefon BlackBerry to też musiałem zainstalować aplikację BB żeby mieć odpowiednią funkcjonalność zarządzania smartfonem. Rozumiem, że aplikacje innych producentów nie przeszkadzają tylko iTunes stanowi problem? Odrębną kwestią jest jakość działania iTunes na Windows. Tu nie będę się wypowiadał, bo korzystam z Mac OS X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestań wymyślać. Jak to mailem nie da rady? Wchodzę w wiadomość, klikam na załącznik "Stuknij żeby pobrać", odtwarzam plik. Co do iTunes... Jak miałem telefon BlackBerry to też musiałem zainstalować aplikację BB żeby mieć odpowiednią funkcjonalność zarządzania smartfonem. Rozumiem, że aplikacje innych producentów nie przeszkadzają tylko iTunes stanowi problem? Odrębną kwestią jest jakość działania iTunes na Windows. Tu nie będę się wypowiadał, bo korzystam z Mac OS X.

No tak, sorry to jednak super fon, do przesłania pliku z telefonu osoby obok wystarczy tylko jak obie osoby będą miały internet i oczywiście dobrze jakby ten plik nie był za duży, albo żeby net był szybki i żeby jeszcze pakietu starczyło.

Śmiech.

Zresztą nie wiem czy to jest śmieszne, czy śmieszniejsze jest wciskanie 6s i medialne podniecanie się nagrywaniem w 4k, gdy w fonie za ponad 3 kalfe ma się całkowitej pamięci 16 GB, bez możliwości zrzucania nagrywanego materiału bezpośrednio na pena/kartę pamięci...

Zresztą ok, maniakalego fanboja i tak nic nie przekona, bo trzeba być naprawdę ślepym, żeby obiektywnie nie potrafić przyznać, że ios i ajfony nakładają na użytkownika większy kaganiec, niż jakikolwiek inny fon z jakimkolwiek innym systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicon, świetnie to ująłeś.

Dotyczy zresztą nie tylko Apple...

Ale to fakt - strategia błękitnego oceanu się kłania. Majstersztyk.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Wchodzę w wiadomość, klikam na załącznik "Stuknij żeby pobrać", odtwarzam plik.

a zapiszesz go na dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie - no kochani - ale ja jednak nie mam czasu na wymienianie się plikami, obrazkami czy filmikami. Pytałem o jakieś poważne, użyteczne rzeczy. Jak utworek fajny - i muszę to zweryfikować to jest youtube, albo fragment w appstore a potem sobie kupie utworek lub płytę.... Natomiast tego typu zabawy sa ważne dla mojej córki w gimnazjum - ale nie zgłaszała tego problemu. Ma ipada od 5 lat, miała IP 4, 5s, teraz 6 i dobrze jej z tym...... A muzyka to w czasie wolnym jedna z najważniejszych dla niej spraw - nie wiem jak bidula sobie daje radę.... 

A co do ludzi pokroju tych co o nich Nicon napisał. Też uważam to za co najmniej chore...... Tylko z milionów użytkowników ilu tak robi? Bardziej nieuczciwej generalizacji nie widziałem. Promil oszołomów - i już sprzęt dla wyznawców z wypranymi mózgami........

Ja nie znam nikogo, kto spał pod sklepem. Widziałem za to relacje z kilkudniowego spania pod sklepem by kupić jakieś buty, chyba adidasa. Czy wszyscy "maniacy" dobrych sportowych butów- a mamy tu takich, to oszołomy, wyznawcy z wypranymi mózgami - bo kilkadziesiąt osób spało pod sklepem?

Ja mam od ponad roku Xperię z3 dual - rok używania flagowego wtedy modelu. Dalej wolałbym iphone - mózg mi wyprali? Czy po ludzku, czego niektórzy (ciekawe z jakiego powodu, co ich ogranicza) nie potrafią pojąć, jest DLA MNIE LEPSZY?

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Czyli reasumując Adrianie, wszystko co potrafi każdy inny system, a czego nie potrafi iOS to gimbaza i dziecinada?

Co do spania pod sklepem - też nikogo nie znam, ale o ile nie potrafię tego zrozumieć w przypadku produktów  Apple (które i tak chwilę później trafiają na półki w milionach egzemplarzy) to rozumiem to w przypadku wspomnianych przez Ciebie butów. Różnica jest taka, że Apple jak napisałem i tak trafia tydzień później na półkę, więc tu chodzi tylko o bycie pierwszym. W butach sytuacja jest taka, że firma X robi kolabo z firmą Y i informuje, że butów będzie 100 par w kilku sklepach na świecie. Ustawiają się kolejki tydzień wcześniej. Kto pierwszy ten lepszy, a później tego nie kupisz. W butach są kolekcjonerzy, a nie konsumenci jak w przypadku Apple'a. Dlatego moim zdaniem nietrafione porównanie.

Mariusz, na którym BBOS? Przecież przy tak prostych czynnościach jak przesył zdjęć czy muzyki zawsze wszystko szło po kablu (od BBOS10 po wifi), nie musiałeś instalować aplikacji pokroju iTunes. Przy tak prozaicznych czynnościach w iOS jestem zmuszony do posiadania programu, bez którego nie mogę tego zrobić jak w każdym innym systemie dostępnym na rynku. Ponadto działanie iTunes pod Windowsem było irytujące co też jest celowym zabiegiem (czytałem kiedyś, że wersja na Windowsa jest specjalnie niedopracowana) i poniekąd zmusza za chwilę do zakupu iMaca czy Macbooka. Przecież ja chcę tylko smartfona a nie wydawać 15 tysięcy na cały ekosystem Apple'a.

I na koniec - często wielu z Was pisze, że android to i tamto, a iOS jest pod tym względem jest idealny. Potem przychodzi taki ktoś jak ja (a odosobniony nie jestem) i opisuje swoje doświadczenie z produktami Apple i okazuje się, że dla Was jest albo nienormalny albo zmyśla. W głowie mi się to nie mieści. Piszecie, że opisujecie swoje doświadczenia, ja opisuję swoje. I powtórzę, miałem 4 produkty Apple, z każdym coś było nie tak. Nie zdarzyło i się to nigdy z innym producentem. Z tego też powodu oraz z uwagi na to, że lubię wolność wyboru dla mnie Apple nie istnieje i koniec. I nie piszcie, że miałem pecha bo  takich rzeczach można przeczytać w sieci. Rozumiem, że wydając 4koła na telefon nie dopuszczacie do siebie myśli, że jest mocno nieidelny, ale chyba pora otworzyć oczy. Ponadto przerobiłem w życiu ze 150 telefonów jak nie więcej, ale tylko Apple "zapamiętałem".

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Kup jakąś używkę z WP. Moim zdaniem tamtejsza przeglądarka działała najlepiej, ponadto nie uświadczysz alertów o wirusach jak na andku, chyba że użyjesz Adblock Browsera (blokuje, ale działa nieco wolniej). Jaki rozmiar ekranu?

Sam system prosty w obsłudze a kafelki i lista menu bardzo prosta.

Edytowane przez Jash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Zresztą ok, maniakalego fanboja i tak nic nie przekona, bo trzeba być naprawdę ślepym, żeby obiektywnie nie potrafić przyznać, że ios i ajfony nakładają na użytkownika większy kaganiec, niż jakikolwiek inny fon z jakimkolwiek innym systemem.

Przecież ja nigdzie nie napisałem, że w iOS nie ma ograniczeń nakładanych na użytkownika. No ale dziękuję za poczęstowanie mnie "miłym" określeniem. Nie ma to jak dyskusja na "wysokim" poziomie.

a zapiszesz go na dysku?

Jacek, to zależy jaki plik i co chcę z nim zrobić. Na przykład PDF mogę wrzucić do notatek albo iBooks i poprzez iCloud mieć dostęp do danych z dowolnego urządzenia Apple.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi