Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.08.2025 o 15:09, mirek 1969 napisał(-a):

Zacząłem wczoraj pierwszy odcinek i zasnąłem na nim.  Nie wiem może byłem zmęczony. Aczkolwiek Obcego lubię ale może jestem zbyt wymagający.

Seria Obcy to fajna sprawa, ale jakość spadała wraz z nowymi filmami - Prometeusz był słaby, ten kolejny to już przegięcie, Romulus to już dno dna. Natomiast Ziemia to kompletne antypody - obejrzałem 3 odcinki i nie będę oglądał dalej. Takie dożynanie franszyzy, żeby wyciągnąć pieniądze. Nudny i głupi serial, nie wiem skąd takie zachwyty za oceanem, ale oni są tam inni. Także, dziękuję. Jest też taka opcja, że ja jestem kompletnym kretynem i się nie poznałem i nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mandaryn44 napisał(-a):

Seria Obcy to fajna sprawa, ale jakość spadała wraz z nowymi filmami - Prometeusz był słaby, ten kolejny to już przegięcie, Romulus to już dno dna. Natomiast Ziemia to kompletne antypody - obejrzałem 3 odcinki i nie będę oglądał dalej. Takie dożynanie franszyzy, żeby wyciągnąć pieniądze. Nudny i głupi serial, nie wiem skąd takie zachwyty za oceanem, ale oni są tam inni. Także, dziękuję. Jest też taka opcja, że ja jestem kompletnym kretynem i się nie poznałem i nie rozumiem.

Też sie chyba nie znam albo jestem jakiś poskakany. Zobacze do końca ze względu na sentymant  ale na razie po czterech odcinkał dałbym max 4/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na DVD, co jakiś czas wracam to tej świetnej opowieści:

Screenshot_20250829_195057_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sierpień zamknąłem kolejną słynną adaptacją Tennessee Williamsa: "Jak ptaki bez gniazd". Za kamerą jeden z moich trzech największych ulubieńców, czyli Sidney Lumet. Zastanawiająco długo odkładałem obejrzenie tego filmu. Szukałem kopii w najlepszej jakości, by docenić perfekcję organizacji kadru Lumeta i Kaufmana, ale może przede wszystkim czekałem po prostu na odpowiedni czas. To trochę niedoceniony film, ale potwierdza wielką klasę Lumeta, który w latach 50. i 60. swe najlepsze filmy robił w czerni i bieli. Brando jest hipnotyczny. Jak na adaptację Williamsa przystało jest też Paul Newman, ale tym razem nie osobiście, tylko "reprezentowany" przez Joanne Woodward ;) Przerażający jest znany z pamiętnego epizodu w "Papillonie" Victor Jory. Lumet wspominał, że akurat tym razem miał problem z Anną Magnani, ale ostatecznie też jest ok - widać, że jest wyraźnie wyobcowana. No i jest też dla nas coś ekstra - trudno mi wskazać inny film, w którym bohater tak dokładnie opisuje świetny zegarek, że można go zidentyfikować pomimo tego, że nie pojawia się w zbliżeniu:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem całkiem, podobało mi się.

8190366.3.jpg

Ale nie przebiją tego duetu 🤗🤗🤗

50415509682_91a560cfeb_z.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Poznajecie..?  ;)

Na pierwszym zdjęciu trochę jak romantyczny konkubent przepraszający za wczorajsze "klapsy z miłości"... A tak poważnie: musiałem sprawdzić i chyba akurat nic z nim nie widziałem. Przyznam, że dość rzadko oglądam kino z Ameryki Południowej, choć kilka klasyków kiedyś widziałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Edmund Exley napisał(-a):

Na pierwszym zdjęciu trochę jak romantyczny konkubent przepraszający za wczorajsze "klapsy z miłości"... A tak poważnie: musiałem sprawdzić i chyba akurat nic z nim nie widziałem. Przyznam, że dość rzadko oglądam kino z Ameryki Południowej, choć kilka klasyków kiedyś widziałem. 

Najbardziej znany jest z roli Pablo Escobara w serialu "Narcos".  :) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Niestety nie oglądałem 🤔🤔🤔

5 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Boyd Holbrook, bardziej tego bym znał też z tego serialu 🤗🤗🤗

1280px-Boyd_Holbrook_(40061613100).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narcos to jeden z lepszych seriali. I Moura grał w nim świetnie. Pojawia się też w Carandiru. Gdzieś niedawno też go widziałem ale nie pamiętam. Dobry aktor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki TVP Kultura (chociaż, przyznaję, że nieco przypadkowo) odświeżyłem sobie właśnie "Mistrza" Davida Mameta. I przypomniałem sobie, jaki to znakomity film!  :)

To nie jest film o sporcie. To opowieść o człowieku, który z całych sił stara się żyć zgodnie z własnym kodeksem – w świecie, który rozbija zasady na kawałki i uśmiecha się przy tym cynicznie.

Chiwetel Ejiofor w roli Mike’a Terry’ego daje kreację absolutnie niezwykłą. Jego bohater to mistrz, który nie szuka blasku reflektorów, ale prawdy o sobie. Ejiofor gra z taką subtelnością i wewnętrzną intensywnością, że trudno oderwać wzrok – każde spojrzenie, każda pauza, każdy gest to małe arcydzieło. Widzimy człowieka rozdartego między światem ideałów a światem kłamstwa i zdrady. A gdy przychodzi finał… emocje wybuchają z całą mocą – to jedna z tych scen, które przechodzą dreszczem przez całe ciało.

Mamet konstruuje tę historię jak misterną pułapkę. Z początku wydaje się, że to tylko drobne komplikacje, zwykłe zbiegi okoliczności. Ale szybko odkrywamy, że to nie przypadek – że wszystko prowadzi Mike’a coraz głębiej, coraz ciaśniej, aż do momentu, w którym nie da się już uciec. To opowieść o lojalności, o manipulacji i o cenie, jaką płaci się za to, by nie zdradzić samego siebie.

Obsada drugoplanowa – Alice Braga, Tim Allen, Joe Mantegna, Emily Mortimer – robi swoje, ale to Ejiofor dominuje każdą scenę. On jest sercem tego filmu, jego kręgosłupem i jego ogniem. Dzięki niemu Mistrz staje się nie tylko historią o jednym człowieku, ale przypowieścią o sile, która rodzi się w ciszy i wierności zasadom.

Mistrz to kino, które uderza prosto w serce. Przypomina, że prawdziwa siła nie polega na zwyciężaniu innych, tylko na tym, by nie dać się złamać. To jeden z tych filmów, które zostają na długo – i które przypominają, po co w ogóle ogląda się kino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jim Jarmusch z nagrodą.  ;) 

Zrobił kilka filmów, które zaliczam do moich faworytów "ever".  Na początku lat 1990-tych, zestaw "Jim Jarmusch/ Wim Wenders/ David Lynch/Dario Argento/Swans/ Sonic Youth/Tom Waits/ Nick Cave/ Velvet Underground/ Lou Reed/Iggy Pop/Einsturzende Neubauten/ Big Black/ William S. Burroughs/ Charles Bukowski/ Jean Genet/ Pier Paolo Pasolini" był obowiązkowy "w pewnych kręgach". :D 

https://www.filmweb.pl/news/Wenecja+2025%3A+Jim+Jarmusch+zaskoczony.+Zdobył+Złotego+Lwa+za+film+"Father+Mother+Sister+Brother"-162820

65550_1_14.thumb.jpg.51e9612fe771b2373e76cf35fc7b8328.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Basen film z 1969 roku => słońce, basen i Romy Schneider:

Odwiedza ich były partner kobiety, odnoszący sukcesy muzyk wraz ze swoją nastoletnią córką. Budzą się stare i tworzą nowe namiętności wywołujące liczne napięcia, ich epicentrum pozostaje basen. Jest to czwarty wspólny film Alaina Delona i Romy Schneider, akompaniują im Maurice Ronet i Jane Birkin.

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

FB_IMG_1757506473235.thumb.jpg.67bbbbd17b906a80c98d7a1d92668880.jpg

Gdzie to idzie obejrzeć 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Jeszcze nigdzie. Ale niedługo. Chwilkę trzeba poczekać. ;) 

Ok . Bo już kopałem po streamingach 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja czekam niecierpliwie na dwa wyjścia do kina z żoną: 1. Triumf serca, 2. Zamach na papieża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam na to 🤔🤔🤔

8178541.3.jpg

Będzie w kinie, przypuszczam że jednorazowo, jak będę miał wolne to się wybiorę 😁

IMG_20250911_102521.jpg

Byłem na pierwszych to dlaczego by nie obejrzeć tych 😁😁😁  Na fnafa młody będzie chciał iść 😁😁😁

IMG_20250911_102605.jpg

IMG_20250911_102549.jpg

I to też mnie ciekawi 🤔🤔🤔

IMG_20250911_102533.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo upływu lat wciąż się świetnie ogląda, polecam kino, na TV choćby nie wiem jakie by było duże, dużo traci , efekty swietne a nie ma CGI czyli można , jest o około 10 minut dłuższy , są wstawione sceny które były wycięte z oryginalnej wersji. Polecam 👍 👍 👍 

7518072.3.jpg

A1DC_Eggmorphing.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi