Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

smariusz

Różnice pomiędzy Archimede Pilot H a Stowa Airman Original

Rekomendowane odpowiedzi

Będę wdzięczny za głosy fachowców nt. różnicy pomiędzy Archimede Pilot H a Stowa Airman Original. Oczywiście jest zauważalna różnica w cenie tylko czy warto płacić ok. 650 euro więcej za Stowę? (wg cen producentów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Będę wdzięczny za głosy fachowców nt. różnicy pomiędzy Archimede Pilot H a Stowa Airman Original. Oczywiście jest zauważalna różnica w cenie tylko czy warto płacić ok. 650 euro więcej za Stowę? (wg cen producentów).

Werki te same czyli 2824-2, chociaż w Stowie jest fajny wahnik. Arczi jest większy ma 42mm, Stowa tylko 40mm - dla mnie za mało jak na Pilota. Arczi ma klasyczną koronkę a'la Pilot, ale koronka Stowy jest też super, nawet lepiej wygląda. Co do jakości wykonania nie wiem, bo nie miałem w rękach ani jednego ani drugiego, ale oba to niemiaszki więc pewnie podobnie. Reasumując - Stowy nigdy nie kupię ze względu na rozmiar, Arczi jest ok, ale tylko w wersji H. Zastanów sie jeszcze na Steinhartem Nav-B Uhr w wersji 44mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz cytat z forum Stowy:

I own the Stowa Airman. Unfortunately I have never had an opportunity to handle an Archimede in person. From what I have read on this forum I understand that there is a difference regarding finish and attention to detail between the Stowa and the Archimede. The hands on the Stowa are heat-blued for instance. On the Archimede they are painted blue. From photographs of the Archimede that I have seen it seems to have a bead-blasted finish. The Stowa has a brushed finish that according to me adds to the impression of quality. I have read that the leather straps on the Archimede watches are of an inferior standard. That can not be said about the straps on the Stowa watches. All in all, from what I have gathered, it seems that there is a quality discrepancy between the two watches that motivates the price-premium for the Stowa.

Do tego zdjęcia porównujące oba zegarki LINK

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

I own the Stowa Airman. Unfortunately I have never had an opportunity to handle an Archimede in person. From what I have read on this forum I understand that there is a difference regarding finish and attention to detail between the Stowa and the Archimede. The hands on the Stowa are heat-blued for instance. On the Archimede they are painted blue. From photographs of the Archimede that I have seen it seems to have a bead-blasted finish. The Stowa has a brushed finish that according to me adds to the impression of quality. I have read that the leather straps on the Archimede watches are of an inferior standard. That can not be said about the straps on the Stowa watches. All in all, from what I have gathered, it seems that there is a quality discrepancy between the two watches that motivates the price-premium for the Stowa.

Pozdrawiam

Iko

Iko - spraw mi proszę tę przyjemność i przetłumacz ten tekst na język polski. Fajnie jak robicie na forum cytaty, ale starajcie się w miarę możliwości podawać je po "naszemu". Nie każdy miał w szkole j.angielski jak ja :rolleyes: a z przyjemnością poznałbym to, co zawarte w tekście powyżej. Poza tym jesteśmy na polskim forum, więc jakbyśmy pisali po polsku to byłoby ekstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

Iko

Gość kupił Stowe, niestety nie miał możliwości obejrzenia Archimedy na żywo przed zakupem. Z tego co czytał, główna różnica między tymi zegarkami to wykończenie. Np wskazówki Stowy są "barwione" termicznie, a Archimedy są malowane. Poza tym, Archimeda wydaję mu się piaskowana (chodzi o kopertę) a w Stowie jest to stal szczotkowana, co według jego opinii przekłada się na jakość. Mówi dalej coś o paskach, ale niestety nie wiem do końca o co chodzi. Podsumowując, to różnice w jakości wykonania przekładają się na cenę obydwu zegarków.

Sory za niezbyt dokładne tłumaczenie, ale sens jest ten sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na korzyść Stowy przemawia jakość wykonania i mechanizm, którym w Airmanie Original jest modyfikowany Unitas a nie żadna Eta 2824. Poza tym Stowa należy do grupy oryginalnych b-uhr a Archimede przez niektórych tutaj nazywany jest podróbą :rolleyes: .

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Na korzyść Stowy przemawia jakość wykonania i mechanizm, którym w Airmanie Original jest modyfikowany Unitas a nie żadna Eta 2824. Poza tym Stowa należy do grupy oryginalnych b-uhr a Archimede przez niektórych tutaj nazywany jest podróbą :rolleyes: .

Mea culpa. Nie doczytałem, że chodzi o Stowę Original, a ta faktycznie ma modyfikowanego Unitasa 6497. Zwykła Stowa Airman ma Etę tak jak napisałem. Nie mniej kolego kkwpk nie bardzo rozumiem co miałeś na myśli pisząc, że Stowa należy do grupy oryginalnych B-Uhr :rolleyes:

To, że niektórzy nazywają Arcziego podróbą to tylko i wyłącznie ich problem. Zasadniczno można by napisać, że wszystkie Piloty podobne do oryginalnego IWC BP to podróby, czyż nie? Przecież oryginał jest tylko jeden. Kolejna bzdura. Jak np. Stowa i Steinhart wzorują się na BP to jest ok, ale już Archimede Pilot to podróba, jak Amfibia (Vodolaz) udaje OP to też ok, ale MM już jest bleee.

Cóż generalnie wydaje mi się, że faktycznie Stowa może byc lepiej wykonana, co nie zmienia faktu, że wersja o której piszemy jest na zapisy i wątpie, żeby były jeszcze wolne miejsca <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Miał na myśli to, że oryginalny B-Uhr to tylko Stowa, A. Lange & Söhne, Wempe, Laco i IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Miał na myśli to, że oryginalny B-Uhr to tylko Stowa, A. Lange & Söhne, Wempe, Laco i IWC.

Tessio, a to z czegoś wynika ? Poza tym Archimede nie używa w nazwie zegarka B-Uhr, a Steinhart już tak - czy to oznacza, że robi to nielegalnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Przecież B-Uhr nie jest nigdzie zastrzeżone i każdy sobie może tej nazwy używać, ale B-uhr`em nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Przecież B-Uhr nie jest nigdzie zastrzeżone i każdy sobie może tej nazwy używać, ale B-uhr`em nie będzie.

Tak więc wyjaśnij mi z czego to się bierze, że Stowa jest B-Uhrem prawdziwym, a np. Steinhart nie, bo nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak więc wyjaśnij mi z czego to się bierze, że Stowa jest B-Uhrem prawdziwym, a np. Steinhart nie, bo nie rozumiem.

Dlatego, że Stowa, Lange, Wempe, Laco i IWC produkowały w czasie II wojny zegarki na zlecenie niemieckiego lotnictwa.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Z tego, że kiedy Stowa robiła zegarki dla Luftwaffe, to coś takiego jak Steinhart nie narodziło się jeszcze nawet w niczyjej głowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Dlatego, że Stowa, Lange, Wempe, Laco i IWC produkowały w czasie II wojny zegarki na zlecenie niemieckiego lotnictwa.

No tak też właśnie myślałem, ale wydawało mi się zbyt banalne. Dzięki koledzy za wyjaśnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zasadniczno można by napisać, że wszystkie Piloty podobne do oryginalnego IWC BP to podróby, czyż nie? Przecież oryginał jest tylko jeden. Kolejna bzdura. Jak np. Stowa i Steinhart wzorują się na BP to jest ok,...

Dzięki kolegom za wcześniejsze przetłumaczenie.

Niestety, ale słynny IWC BP to porażka - jest po prostu "niepodobny do niczego" - niewiele ma wspólnego ze specyfikacją historyczną Beobachtungsuhr.

Ale patrzcie Państwo, jak to sprytny marketing IWC pozwolił nazwać go "jedymym oryginałem"...

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Cieszę się że ktoś ma podobne zdanie a propos BP od IWC :rolleyes: Z jednej strony mi się podoba i bardzo chętnie przygarnąłbym do kolekcji, ale z drugiej strony jak pomyślę ile kosztuję, to wolałbym za te pieniądze kupić sobie 10 pilotów innych marek o wiele ładniejszych. Swoją drogą, latem, jak jeszcze jeździłem na delegacje do stolycy, często zaglądałem na wystawę sklepu Władka nacieszyć oko. Zastanawiam się, czy to możliwe, że widziałem tam IWC BP ale bez rezerwy chodu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dzięki za dyskusję. Stowa poza moim zasięgiem w tej chwili (i pewnie do tego doszłyby kłopoty z zamówieniem). Jednakże, pomimo różnicy w werku, firmie i rzekomo w jakości paska wydaje mi się, ze różnica jest zbyt duża. Pewnie dla niektórych nie jest duża i stąd mamy "dla każdego coś miłego".

PS Dostałem dzisiaj maila od Pana Icklera, że 345 euro + 20 za przesyłkę i do 2 tygodni Archimede Pilot H jest u mnie w domu. Chyba się w końcu na coś zdecyduję, choć w tym wszystkim najlepsze są poszukiwania :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) Zastanawiam się, czy to możliwe, że widziałem tam IWC BP ale bez rezerwy chodu ?

Mozliwe, jak najbardziej... oryginalny z 1940 r.

post-24835-0-54140900-1331080333.jpg post-24835-0-31055700-1331080334.jpg

Cena... bije na glowe nawet wersje z wiecznym kalendarzem.

Ze wspolczesnych, przegladalem troche googla, ale bez rezerwy chodu nie znalazlem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Mozliwe, jak najbardziej... oryginalny z 1940 r.

post-22858-0-21054600-1331080335.jpg post-22858-0-12316200-1331080336.jpg

Cena... bije na glowe nawet wersje z wiecznym kalendarzem.

Ze wspolczesnych, przegladalem troche googla, ale bez rezerwy chodu nie znalazlem :rolleyes:

Nie no dziadka Iwuca nie miałem na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem porównanie jakości wykonania a przede wszystkim wykończenia koperty Stowy i Archimede wypada zdecydowanie niekorzystnie dla tej drugiej firmy. .... i pomimo iż mogę być ciut stronniczy, dla mnie różnica ta jest widoczna nawet na zdjęciach.

Dla niedowiarków dobrym pomysłem było odwiedzenie w miniony łikend wystawy "małych niezależnych" w Maastricht -stoiska Schauera i Icklera były umiejscowione w jednej sali ułatwiając porównianie.

powyższe rozważąnia są jednak właściwie bezcelowe. Każdy potencjalny zainteresowany musi sam dla siebie ocenić i zadecydować czy te kosmetyczne różnice warte są żądanej dopłaty. Dla mnie są.

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dla mnie nie ma porównania w kontekście Stowy i Archimede, bo właściwie wszystko przemawia na korzyść Stowy - od historii począwszy na jakości wykonania skończywszy.

Niestety, ale słynny IWC BP to porażka - jest po prostu "niepodobny do niczego" - niewiele ma wspólnego ze specyfikacją historyczną Beobachtungsuhr. Ale patrzcie Państwo, jak to sprytny marketing IWC pozwolił nazwać go "jedymym oryginałem"...

A czy Big Pilot musi być do "czegoś podobny" ?. IWC zaproponowało nową jakość, która IMHO wyszła im na dobre. Nie zapominajmy też, że jest jeszcze kolekcja Vintage. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać replikę modelu z lat 40'tych ubiegłego wieku. I na koniec, skoro nasze forum ma być rzetelne, to prosiłbym Ciebie o przytoczenie (w oryginalne) wypowiedzi marketingowców lub kogokolwiek z obozu IWC kto miałby twierdzić, że tylko ich Big Pilot jest (jak to określiłeś) "jedynym oryginałem". Pytam, bo nie spotkałem się jeszcze z takimi wypowiedziami ze strony IWC, a raczej dość dobrze obserwuję poczynania tego producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takich wypowiedzi ze strony IWC dotyczących BP zapewne nigdy nie było i nie będzie. Niektórzy koledzy dokonali jakiejś nainterpretacji.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Takich wypowiedzi ze strony IWC dotyczących BP zapewne nigdy nie było i nie będzie. Niektórzy koledzy dokonali jakiejś nainterpretacji.

Słowa, że IWC jest jednym i jedynem oryginałem nie padły z ust kogoś z IWC tylko z ust jednego kolegi z forum, chyba pamiętam którego, ale nie jestem pewien na 100% więc nie piszę. Ja nie robię żadnej nadinterpretacji. Dla mnie IWC BP nie jest tym jedynym. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To, że niektórzy nazywają Arcziego podróbą to tylko i wyłącznie ich problem. Zasadniczno można by napisać, że wszystkie Piloty podobne do oryginalnego IWC BP to podróby, czyż nie? Przecież oryginał jest tylko jeden. Kolejna bzdura. Jak np. Stowa i Steinhart wzorują się na BP to jest ok, ale już Archimede Pilot to podróba, jak Amfibia (Vodolaz) udaje OP to też ok, ale MM już jest bleee.

@ McIntosh

Ooo tu u góry jest napisane. Kolega murderotic tak uważa(ł).

Tego też dotyczył mój dopisek o "miszczach markietinga", których wysiłki jak widać przynoszą jednak skutek.

McIntosh - nie reaguj tak alergicznie na krytykę IWC. Ten model po prostu jest zbyt daleko od oryginału.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do zegarków.

Może mój głos będzie tutaj nieobiektywny, gdyż biznesowo jestem trochę związany z Archimede, ale spróbuję.

Drodzy Państwo, zegarki różnią się i to bardzo. Jedna kwestia to werk - Stowa oferuje w wersji Original Unitasa, ale można też za kwotę niższą o 400 Euro nabyć sobie Lotnika Stowa bez logo, z werkiem ETA.

Druga podstawowa różnica - Stowa jest o 2 mm mniejsza od Archimede, ale co dla mnie ważniejsze - ma zupełnie inną linię koperty niż Archimede.

To dość istotnie decyduje o zegarku - czy nie?

Moim zdaniem zegarki tym się różnią przede wszystkim. A która ładniejsza- to już kwestia gustu. Wybierzcie sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.