Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Piramida prestiżu zegarków

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Blaz

To może czas stworzyć następną piramidę prestiżu? :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To może czas stworzyć następną piramidę prestiżu? :angry:

Tak, tak, tak - a Tag zaraz pod Patkiem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sledziu

Drodzy forumowicze

Mam takie skromne pytanie: co sądzicie o takich markach jak LORUS czy ADRIATICA?. Pytam bo nie widze tych marek w żadnych rankingach prestiżu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

No właśnie, sam sobie odpowiedziałeś :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Sledziu

mathu sadząc po twojej odpowiedzi to rozumiem ze twierdzisz ze jak czegos nie ma to można to nazwac szajsem. Nie zgodze się z tobą, ponieważ idąc tropem twojego myślenia można sądzić iż np model samochodu niech to będzie ferrari który nie jest populany na naszych drogach również można nazwać shitem bo ma go raptem mnoże kilka osób w polsce. Błędne koło nie tylko Omegą Seiko człowiek żyje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu
mathu sadząc po twojej odpowiedzi to rozumiem ze twierdzisz ze jak czegos nie ma to można to nazwac szajsem.

Masz bardzo dziwaczną logikę albo posługujesz się szklaną kulą.

Adriatica ma zerowy prestiż i tyle. Nie znajdziesz jej w piramidzie prestiżu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i się zaczyna :)..........

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adriatica ma zerowy prestiż i tyle. Nie znajdziesz jej w piramidzie prestiżu.

Podobnie jak wiele innych marek... Sledziu, ale to nie znaczy, że te marki to kupa... Orienta też tam nie znajdziesz, a ja swojego Mako nosze z przyjemnością i bez poczucia wstydu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten temat byl zawsze wyjatkowo lubiany, a dodatkowo budzil skrajne emocje :)

Nie zdziwie sie jak dojdzie do jakichs konkretow... i powiem wiecej, z pewnych wzgledow nawet bym za tym byl, bo moze znow pojawilby sie temat, w ktorym toczylaby sie zywa, tylko zegarkowa dyskusja :)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mathu sadząc po twojej odpowiedzi to rozumiem ze twierdzisz ze jak czegos nie ma to można to nazwac szajsem. Nie zgodze się z tobą, ponieważ idąc tropem twojego myślenia można sądzić iż np model samochodu niech to będzie ferrari który nie jest populany na naszych drogach również można nazwać shitem bo ma go raptem mnoże kilka osób w polsce. Błędne koło nie tylko Omegą Seiko człowiek żyje

wszystko, co mozna kupic na kilogramy a nie na sztuki, moze byc szajsem (nie musi, ale...)

to, ze jest zaledwie pare sztuk ferrari na polskich drogach nie znaczy, ze to nie sa prestizowe samochody, wrecz przeciwnie :) tak samo sie ma sprawa z zegarkami - patkow za wiele w Polsce nie ma, ale kto by nie chcial posiadac czegos wyjatkowego... co jest prestizowego w posiadaniu zegarka, ktory mozna kupic za mniej niz 1000zl? owszem, moze to byc fajny, ladny, super zegarek, ale co w nim "prestizowego"?

gdyby ludzie, ktorych stac na rozne rzeczy, kupowali zawsze najtansze, spelniajace swoja funkcje (np. zegarek - timex, samochod - maly fiat), to wszyscy jezdziliby fiatami i nosili timexy - a to byloby nudne, i wowczas "prestizowe" byloby noszenie np. 4 zegarkow i jezdzenie dwoma "maluchami" na raz (bo tylko tak daloby sie odroznic od reszty) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Kupowanie zegarków pod kątem prestiżu uważam za bezsensowne...

Są zegarki dobre i nie dobre, i tyle. Zupełnie przypadkiem jest zwykle tak, że te będące wysoko w piramidzie są lepsze, ale jeśli nie ma tam jakiejś marki, to nie znaczy to zupełnie nic. Na przykład nie ma tam Stowy, a chyba nikt mi nie powie, że Stowa jest gorsza od Atlantica? Podobnie Grand Seiko, które prestiż mają praktycznie żaden ("bo to Seiko"), ale jakościowo będą na półce z IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
że Stowa jest gorsza od Atlantica?

Co znaczy gorsza?

Stowa na pewno jest bardziej prestizowa od Atlantica, bo:

1). Atlatic nie jest prestiżowy, a Stowa tak :)

2). Bo Stowa robi zegarki z wyrachowaniem i dbałością o szczegóły a Atlantic nie.

3). Bo, żeby mieć Stowę trzeba się postarać, a Atlantica można dostać obok co drugiego jarzyniaka za parę złoty.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

To może zamiast piramidy prestiżowych marek powinno się zrobić piramidę cenionych marek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupowanie zegarków pod kątem prestiżu uważam za bezsensowne...

oczywiscie, ze kupuje sie nie to, co jest wysoko w jakiejs "piramidzie", ale to, co sie nam podoba. tu sie zgadzamy :)

ja mam tylko taki maly problem.... to co mi sie podoba, jest z reguly baaardzo drogie :) i niejako przez przypadek wisi w rzeczonej piramidzie dosc wysoko... :)

mysle, ze wielu ludzi ma podobny problem i to nie tylko w przypadku zegarkow :) ladne samochody sa drogie, piekne kobiety wychodza drogo w eksploatacji... :) nie ma tanio i dobrze :)

moj dziadek mawial, ze "biednego nie stac na tanie rzeczy" - choc czasem moze byc tanio i dobrze (reklamy tesco?), ale generalnie jesli cos jest tanie, to niekoniecznie dobre jakosciowo. sa wyjatki, ale wystarczy wziac do reki zegarek z gornej polki i cos "dla mas" i nawet ktos zupelnie nieobeznany powie, ktory jest lepiej wykonany (i nie mowie o tym, co siedzi w srodku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
oczywiscie, ze kupuje sie nie to, co jest wysoko w jakiejs "piramidzie", ale to, co sie nam podoba. tu sie zgadzamy :)

ja mam tylko taki maly problem.... to co mi sie podoba, jest z reguly baaardzo drogie :) i niejako przez przypadek wisi w rzeczonej piramidzie dosc wysoko... :)

mysle, ze wielu ludzi ma podobny problem i to nie tylko w przypadku zegarkow :) ladne samochody sa drogie, piekne kobiety wychodza drogo w eksploatacji... :) nie ma tanio i dobrze :)

moj dziadek mawial, ze "biednego nie stac na tanie rzeczy" - choc czasem moze byc tanio i dobrze (reklamy tesco?), ale generalnie jesli cos jest tanie, to niekoniecznie dobre jakosciowo. sa wyjatki, ale wystarczy wziac do reki zegarek z gornej polki i cos "dla mas" i nawet ktos zupelnie nieobeznany powie, ktory jest lepiej wykonany (i nie mowie o tym, co siedzi w srodku).

Przypomniało mi się powiedzenie: tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu
Co znaczy gorsza?

Stowa na pewno jest bardziej prestizowa od Atlantica, bo:

1). Atlatic nie jest prestiżowy, a Stowa tak :)

2). Bo Stowa robi zegarki z wyrachowaniem i dbałością o szczegóły a Atlantic nie.

3). Bo, żeby mieć Stowę trzeba się postarać, a Atlantica można dostać obok co drugiego jarzyniaka za parę złoty.

A mimo to w piramidzie jej nie ma, bo jest zbyt niepopularna...

To tyle jeśli chodzi o "prestiż".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Podobnie Grand Seiko, które prestiż mają praktycznie żaden ("bo to Seiko"), ale jakościowo będą na półce z IWC.

Jesteś w stanie stwierdzić, że Grand Seiko to jakościowy poziom IWC ?. No to gratuluję świetnej znajomości konstrukcji mechanizmów oraz komplikacji IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega miał na myśli Spitfire albo Portofino :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolega miał na myśli Spitfire albo Portofino :)

Myślisz? :) A może jednak nie do końca wiedział co pisze?

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale Stowę gdzieś w piramidzie klubowej widziałem... hmmm

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem tylko kolegę usprawiedliwić :). Stowa była a późniejszych edycjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Jestem laikiem i mogę pisać bzdury. Niemniej nieobecność w piramidzie Grand Seiko to raczej nie jest wynik niższej jakości, nie? I dlatego kierowanie się przy zakupie takim zestawieniem wydaje mi się absurdalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dyskutujac o komplikacjach. Jakość wykonania Grand Seiko na 100% nie jest gorsza niz np IWC w podobnej cenie.

Fakt - nie użytkowałem, ale "macałem" dokadnie i jedne i drugie.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Nie dyskutujac o komplikacjach. Jakość wykonania Grand Seiko na 100% nie jest gorsza niz np IWC w podobnej cenie.

No tak, tylko, że jakość wykonania to nie tylko ładnie zrobiona koperta, wskazówki czy tarcza zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ladne samochody sa drogie, piekne kobiety wychodza drogo w eksploatacji... :) nie ma tanio i dobrze :)

Nie no, tekst jest maksymalnie ... Kobiety traktuj z szacunkiem! EOD

W temacie, ja też jestem za ponowną próbą zrobienia jakiejś piramidy prestiżu! Zobaczmy jak to się układa na dzień dzisiejszy :)

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No tak, tylko, że jakość wykonania to nie tylko ładnie zrobiona koperta, wskazówki czy tarcza zegarka.
Jednak, jesli nawet swietny mechanizm opakuje sie w brzydkie "pudelko", to nikt tego na reke nie zalozy ;)

Taka... kwadratura koła ;)

Dlatego smiem twierdzic, ze na prestiz sklada sie zarowno mechanizm jak i design zewnetrzny - a proporcje tego sa baaardzo zblizone i ciezko mowic tu o przewadze jednego nad drugim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.