PM1122 1786 #126 Napisano 26 Września 2020 9 godzin temu, LESKOS napisał: Pojawiła się w sprzedaży książka - FENOMEN FIRMY GUSTAV BECKER ... na aledrogo ... Jest kilka egzemplarzy . Kupiłem ... zobaczymy co tam ciekawego ... ktoś ma ? Ciekawe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #127 Napisano 26 Września 2020 Ciekawe będzie na pewno , pan Łukasz Biały jest historykiem z zakresu bodajże historii gospodarczej (nie jestem fachowcem), a książka ma ten sam tytuł co praca doktorska pana Łukasza obroniona w 2018 roku. Promotor jak i recenzent są również historykami Uniwersytetu Łódzkiego. Ciekaw jestem czy pan Łukasz jest też pasjonatem zegarów ... a może zagląda na nasze forum .... Spodziewam się bardziej historycznej treści, opisu sytuacji oraz klimatu powstania jak i funkcjonowania samej fabryki Gustawa Beckera... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #128 Napisano 26 Września 2020 Godzinę temu, LESKOS napisał: Ciekawe będzie na pewno , pan Łukasz Biały jest historykiem z zakresu bodajże historii gospodarczej (nie jestem fachowcem), a książka ma ten sam tytuł co praca doktorska pana Łukasza obroniona w 2018 roku. Promotor jak i recenzent są również historykami Uniwersytetu Łódzkiego. Ciekaw jestem czy pan Łukasz jest też pasjonatem zegarów ... a może zagląda na nasze forum .... Spodziewam się bardziej historycznej treści, opisu sytuacji oraz klimatu powstania jak i funkcjonowania samej fabryki Gustawa Beckera... Pisałem kilka razy o udostępnienie tej pracy, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wydanie opóźniło się o dobry rok. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #129 Napisano 26 Września 2020 Nie wiem czy powodem celowego opóźnienia nie była wydana równo rok temu książka Tomka ... 😉 . Ale dobrze że się ukazuje . Czekam niecierpliwie na dostawę 🙂 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #130 Napisano 26 Września 2020 Czekałem na tą książkę, tak jak piszesz miała być w zeszłym roku. Mam tego autora dwie wcześniejsze o historii Fabryk Kienzle i Junghans, opisane zresztą w tym temacie wcześniej przez Władka Mellera. Cieszę się, że już jest, zobaczymy czy wniesie coś nowego. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #131 Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Książka dotarła , gruba jak widać (1/4to jednak przedruk katalogu) .Trochę ciekawostek jest 😉 . Zabieram się za czytanie ... 🙂 Edytowane 3 Października 2020 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #132 Napisano 2 Października 2020 Właśnie czytam... Jest bardzo dobrze napisana. Nie ma się do czego przyczepić 😲😲😲 POLECAM 👍🏻👍🏻👍🏻😃 Ztej okazji pękła butelka z Bordeaux 😳 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6066 #133 Napisano 2 Października 2020 48 minut temu, amroziuk napisał: Nie ma się do czego przyczepić 48 minut temu, amroziuk napisał: pękła butelka z Bordeaux No tak dlatego nie ma się do czego "przyczepić 👍 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #134 Napisano 2 Października 2020 Godzinę temu, amroziuk napisał: Właśnie czytam... Jest bardzo dobrze napisana. Nie ma się do czego przyczepić 😲😲😲 POLECAM 👍🏻👍🏻👍🏻😃 Ztej okazji pękła butelka z Bordeaux 😳 Jest do czego się przyczepić. To Ty (z Wojtkiem jeszcze, o ile by chciał) miałeś napisać taką książkę. Przy całym szacunku do pracy Tomasza. 3 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdanchachelski 0 #135 Napisano 2 Października 2020 Witam Doskonała ksiąźka polecam.😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #136 Napisano 3 Października 2020 (edytowane) Jest w książce o produkcji roczniaków, mamy piękne egzemplarze w Polsce ? Najlepsze na świecie Edytowane 3 Października 2020 przez kumite starość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #137 Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Otrzymawszy informację od kolegów z forum o dostępności monografii, kupiłem ją. Dopiero przecierałem oczy ze zdumienia czytając o ojcu muzyku, który według autora przypuszczalnie był zegarmistrzem, opierając się tylko na zbieżności nazwiska widniejącego na ramie zegarze z ratusza we Wleniu. Takich fragmentów jest więcej, rodzi się więc pytanie czy warto to wskazać? W dużej mierze książka trafi do miłośników zegarów w Polsce, świadczy chociażby o tym jej dostępność na allegro. Edytowane 4 Października 2020 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #138 Napisano 4 Października 2020 Co autor pisze o wykonawcy zegara we Wleniu? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #139 Napisano 4 Października 2020 Ł .Biały podaje „ …że zegar został wykonany przez Johanna Gottlieba Beckera , zegarmistrza ucznia, datacja może się odnosić do dnia wykonania zegara bądź daty jego zamontowania i uruchomienia. Czasomierz musiał jednak zostać zamontowany na innym budynku, niż obecnie się znajduje, ponieważ stary, drewniany ratusz we Wleniu spłonął w 1813”. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #140 Napisano 4 Października 2020 Czyli "Stara baśń" po raz kolejny. Zapewne wcześniej był na jednej z wież archikatedry we Wleniu Czyli "Stara baśń" po raz kolejny. Zapewne wcześniej był na jednej z wież archikatedry we Wleniu 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #141 Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Krzysiek, masz lepsze zdjęcia fragmentów zegara, który Johann Gotlieb Becker Uhrmacher in Laehn w 1779 roku zbudował dla kościoła w Cieplicach? Na forum zamieściłeś chyba tylko takie? Edytowane 4 Października 2020 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #142 Napisano 5 Października 2020 W dniu 2.10.2020 o 19:49, mkl1 napisał: No tak dlatego nie ma się do czego "przyczepić 👍 Bez znieczulenia się nie dało. Ale to dopiero początek księgi. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #143 Napisano 5 Października 2020 Jestem po pierwszym rozdziale ... nie oceniam merytorycznej zawartości, bo brak mi wiedzy. To pozostawiam kolegom. Jak dla mnie trochę dominuje tu chaos i wielowątkowość - w tej opowieści jest . Autor trochę za dużo przeplata wątki a tworzony obraz jest niezbyt klarowny. Jak na pracę na bazie pracy doktorskiej to spodziewałem się lepiej zredagowanej książki dla czytelnika ... No może to tylko "pierwsze koty za płoty"...🤔 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #144 Napisano 5 Października 2020 13 godzin temu, Młot Thora napisał: Krzysiek, masz lepsze zdjęcia fragmentów zegara, który Johann Gotlieb Becker Uhrmacher in Laehn w 1779 roku zbudował dla kościoła w Cieplicach? Na forum zamieściłeś chyba tylko takie? Pewnie będę tam za czas jakiś, to zrobię porządne fotki tych ram i części... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #145 Napisano 5 Października 2020 Ciekawe kto był promotorem, recenzentem, jakieś nazwiska ? Temat roczniaków cięgle niewiadomy? Pytam, bo na razie nie kupię P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #146 Napisano 5 Października 2020 Patrz Post 127. Jarosław Kita - promotor , Ewelina Kostrzewska - recenzent ale znalazłem jeszcze recenzję Romualda Łuczyńskiego http://wydzfilhist.uni.lodz.pl/wp-content/uploads/2019/01/bialy-r2.pdf można poczytać 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #147 Napisano 5 Października 2020 (edytowane) Dzięki. Przeczytałem. Co do faktów się nie odnosi, raczej do technicznej strony pisania pracy doktorskiej. O roczniakach nic. Czuję,że to pozycja raczej dla pasjonatów ekonomii i rozwoju przemysłu w tamtym okresie niż dla pasjonatów i kolekcjonerów samych zegarów. Nie mniej czytać warto o wszystkim. Pozdrawiam Edytowane 5 Października 2020 przez kumite rozszerzenie myśli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #148 Napisano 5 Października 2020 dwa razy "dziejów" w jednym zdaniu... hmm... dr. hab. ... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #149 Napisano 6 Października 2020 Z tym siedemnastolatkiem (Anno Domini 1801) dziadkiem-ojcem Beckera to mocny błąd. Jak widać na zdjęciu, rzeczony podpisał się ...Uhrmacher in Lehn Anno... Czyli zegarmistrz z(we) Wleniu (z pisownią bywało różnie, Lähn, ale też np Lechn, Lachn), nie zaś ...Uhrmacher lehr...(s. 32), co Autor tłumaczy "zegarmistrz uczeń (Lehrer)"... Secundo. To, że drewniany ratusz spłonął w roku 1813, nie oznacza, że zegar z roku 1801 w nim zamontowany nie mógł ocaleć. Sporo tez spotkać możemy nowinek zamieszczonych nie tak dawno temu na naszym Forum (np. cennik, ilustracje z katalogu z wystawy w Londynie) i w pracy Tomasza. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 283 #150 Napisano 7 Października 2020 (edytowane) Cześć wszystkim, Zgłaszam, że mamy książkę "Fenomen firmy Gustav Becker" w ofercie naszego salonu. - można podejść, zobaczyć. Oczywiście oferujemy ją także w sklepie internetowym: https://odczasudoczasu.pl/c/ksiegarnia/ Mam nadzieję, że uda się nam także przygotować choć krótką tej książki recenzję. pozdrawiam, Władysław Edytowane 7 Października 2020 przez Władek Meller 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach