Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pietia86

Kupno zegarka na 50-te urodziny - czy dobrze wybrałem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że mój tato za 2 miesiące ma 50te urodziny postanowiłem kupić mu zegarek. Już około 3 miesiące oglądam różne marki/modele żeby wybrać coś ciekawego. Na tym forum znalazłem bliźniaczo podobny temat i żeby ktoś nie mówił - czytałem porady jakie dostał autor.

Mój wybór po wielu zmianach padł na zegarek Orient Cex0p003w. Żeby było łatwiej zamieszczam przykładową fotkę.

post-25672-0-97205900-1331128288.jpg

Kierowałem się tym żeby był to "prawdziwy" zegarek, mechaniczny, w miarę elegancki ( z racji wieku osoby dla której ma być ) i żeby nie był bardzo drogi - ten ~500zł. Mój tata jest raczej przy kości więc proponowany zegarek jest troszke większy niż np seria Seiko 5 nad którą też myślałem.

Moje pytanie brzmi - czy wg Was jest to dobry wybór? Czy ten zegarek nie zepsuje się przypuśćmy po kilku latach użytkowania? Nie będzie to codzienny zegarek tylko raczej okazjonalny.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm słuchaj ciężko jednoznacznie na wszystkie pytania odpowiedzieć.Jeśli Ci się podoba i myślisz że Tacie też będzie się podobał jest OK.Skoro Tata jest przy kości to faktycznie będzie to chyba dobry wybór.Zegarek nie powinien sie zepsuć po kilku latach użytkowania ,choć i dużo droższe zegarki bardziej renomowanych producentów sie psują więc pewności nie ma nigdy.Jeśli bedzie okazjonalny to możesz jeszcze w jakiś podstawowy rotomat zainwestować.Najważniejszy Twój gest i uśmiech Twego Taty.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wybór. Zegarek prawdopodobnie przez lata będzie bezawaryjny i dokładny.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to automat. Zegarek, który nakręca się w czasie ruchu ręki. Jeśli będzie używany okazjonalnie to niepraktyczne. Jasne wskazówki na jasnym tle mogą być nie dobre dla starszych oczu. Po za tym ładny zegarek

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato

Wybrałeś bardzo dobrze. Zegarki tego typu jak orient wykonane są naprawdę porządnie i w dobrym stylu. Ten model ma ciekawe i ładne wykończenie i wykonanie koperty i tarczy (która zawsze decyduje w pierwszym rzucie o tym czy zegarek jest ładny czy też nie, Twój jest ładny). Zepsuć się może każdy zegarek. Niezależnie od marki i kraju pochodzenia. W przypadku orientów jest to bardzo rzadkie. Więcej usterek zdarza się w szwajcarskich zegarkach niż japońskich. Jeżeli będzie on regularnie noszony (jest to automat) i regularnie konserwowany (czyszczenie, smarowanie co 3, 4 lata) będzie dobrze służył nawet dziesiątki lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to automat. Zegarek, który nakręca się w czasie ruchu ręki. Jeśli będzie używany okazjonalnie to niepraktyczne. Jasne wskazówki na jasnym tle mogą być nie dobre dla starszych oczu. Po za tym ładny zegarek

IMHO za tą cenę bardzo dobry zegarek.

Pamiętaj że jest jeszcze wersja z czarną tarczą

post-1528-0-38106200-1331128292.jpg

i bardzo podobny do tego model (chyba po liftingu ;) )

post-1528-0-38333700-1331128293.jpg

Można bez końca patrzeć na ogień, wodę i parkującą kobietę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku - dzięki dla Was za zainteresowanie.

To że jest to automat wiem, wiem też z czym to się wiąże, wcześniej nie wpadłem tylko na to że skoro będzie używany raczej okazjonalnie to będzie go trzeba trochę nakręcić przed użyciem. Faktycznie może być to czasami uciążliwe.

Kupno rotomatu na pewno byłoby dobrym rozwiązaniem ale niestety brak mi na to funduszy.

Czy ten model może być nakręcany za pośrednictwem koronki?

Co do modelu z czarną tarczą - chyba faktycznie będzie lepszy. Jasne wskazówki są lepiej widoczne na czarnym cyferblacie a przy tym zegarek wygląda nadal bardzo ciekawie.

Może macie inne zegarkowe propozycje do ok 500zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupno rotomatu to przesada - w zasadzie wystarczy trochę pobujać zegarkiem przed założeniem na rękę i będzie działać ale po odłożeniu nie ma co się spodziewać długiej rezerwy. Z tego co pamiętam Orientów nie da się dokręcać koronką.

W cenie do 500 zł można rozejrzeć się za tańszymi modelami Seiko (niestety też bez możliwości dokręcania) lub za zegarkami rosyjskimi.

Według mnie model z czarną tarczą bardzo udany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki model, z białą tarczą i jestem zadowolony, jakość wykonania i wygląd naprawę przyzwoity (oczywiście jak na cenę). Co do koloru tarczy to kwestia indywidualna, wbrew obawom, w białym wskazówki są doskonale widoczne i nie zlewają się z cyferblatem. Dokładność +/- 25s ale ja nie zwracam na to uwagi. Koronką nie da się nakręcić sprężyny, ale wystarczy minuta/dwie i zegarek ma wskazanie 40h. Dodatkowo osobny przycisk do zmiany daty i dobry pasek z zapięciem motylkowym. Za taką kwotę nie kupi się markowego zegarka automatycznego, z rezerwą chodu i porządnym paskiem.

Ja jestem naprawdę zadowolony i osobiście polecam tego Orienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten zegarek od ponad dwóch miesięcy (dokładnie taki model jak na pierwszej fotce) i jestem naprawdę zadowolony. Dokładność mojego - przynajmniej jak na razie - wygląda trochę lepiej niż napisał retrowatch - +8 do 15s. Jeślli mogę coś zasugerować to tylko tyle, żebyś się zastanowił czy brać to np. na allegro (bo jest tańszy) czy poszukać gdzie indziej. Mi jedna dobra dusza na forum (przy okazji - dzięki:)) poradziła zapłacić troszkę więcej i dzięki temu dostać zegarek w oryginalnym opakowaniu i z gwarancją w jedynym autoryzowanym salonie Orienta w Polsce - tak też zrobiłem i nie żałuję ;)

pz

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Mi jedna dobra dusza na forum (przy okazji - dzięki:)) poradziła zapłacić troszkę więcej i dzięki temu dostać zegarek w oryginalnym opakowaniu i z gwarancją w jedynym autoryzowanym salonie Orienta w Polsce - tak też zrobiłem i nie żałuję ;)

...

Mógłbyś powiedzieć ile zapłaciłeś wtedy za ten zegarek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne - o ile dobrze pamiętam tozapłaciłem 520 pln. To oczywiście cena po negocjacji. Teraz chyba jest nieco droższy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jasne - o ile dobrze pamiętam tozapłaciłem 520 pln. To oczywiście cena po negocjacji. Teraz chyba jest nieco droższy...

Ja prawdopodobnie kupię go z allegro, tam kosztuje kilka złotych poniżej 500. Faktem jest że gwarancje dobrze mieć ale jak znam mojego tatę to on go raczej nie popsuje. Zwłaszcza że będzie używany okazjonalnie.

Na aukcji którą wypatrzyłem sprzedawca też daje gwarancję 24 miesiące ale wiadomo - jest to jego gwarancja a nie salonu Orient.

Jeszcze pytanie do Ciebie - gdzie znajduje się ten salon Orienta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-2824-0-17315600-1331129442.jpg

Takie coś ostatnio Ojcu kupiłem. Szafirowe szkło, bransoleta z pełnych ogniw, bardzo fajnie wykonany. Udało mi się nówkę wyrwać za 215 zł z przesyłką. :P Myślę, że cena dobra. Zegarek miał folię na deklu i bransolecie, jedynie na jej zapięciu doszukałem się niewielkich rysek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Takie coś ostatnio Ojcu kupiłem...

Gdzie znalazłeś ten zegarek? Bo na alle... nic takiego nie widziałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdzie znalazłeś ten zegarek? Bo na alle... nic takiego nie widziałem

na alle właśnie tylko rzadko tam jest i cena przewaznie powyzej 500 zł. Najtaniej widzialem jeszcze raz za 360 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego czarnulka, zresztą prezentowanego wcześniej na jednej z fotek kupiłem w Demusie - teraz kosztuje nieco ponad 600PLN. Pewnie można taniej ale jak pisali poprzednicy z oryginalną gwarancja i u oficjalnego dystrybutora zawsze nieco drożej jest.

jedyne co mogę zasugerować to zmiana paska - oryginalny szybko sie wyciera i moim skromnym zdaniem niezbyt pasuje do reszty. Teraz mam czarnulka na czarnym pasku i jest dużo fajniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie, kupiłem tego Orienta - wersję z białą tarczą ;)

Muszę przyznać - jest bardzo ładny, na żywo wygląda o niebo lepiej niż na zdjęciach w sieci :)

Mam małe pytanie do posiadaczy tego modelu. Zauważyłem że przy poruszaniu zegarkiem wydaje taki dźwięk jak np obrotowy bezel - tylko że ten dźwięk jest dużo cichszy. To mnie nie dziwi ( chyba że powinno? ). Niepokoi mnie tylko to że przy poruszaniu nim mam wrażenie jakby coś było w środku odkręcone albo niedokręcone i chyba nie chodzi o balans do nakręcania :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balans..nie ;)

Ale wahnik/rotor byc to może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak - wychodzi moja niewiedza :D

Jeszcze jedno pytanie. Na deklu od tego zegarka muszę wykonać grawer ale boje się oddać zegarek jubilerowi albo komuś innemu. Mam wrażenie że oni go porysują a potem będą świecić oczami że to nie ich wina. Dekiel mogę wykręcić sam, z tym nie ma problemu.

Co byście radzili - samemu wykręcić dekielek i oddać czy powierzyć wszystko innym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rotor - ja też w pierwszej chwili się przestraszyłem, że coś jest nie tak.

A jeśli chodzi o grawer, to gdybym ja był na Twoim miejscu i miałbym pewność, że sam nic nie porysuję, to bym odkręcił dekiel :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I okazuje się że w kielcach nie ma gdzie zrobić graweru na tym zegarku. Wszyscy umieją tylko po prostej zrobić, a tutaj trzeba po łuku. No nic, zostanie bez tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.