Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dominiczeq

Firma GF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam przedwojenny budzik firmy GF. Prosiłbym o kila faktów dotyczących tej firmy. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Posiadam przedwojenny budzik firmy GF. Prosiłbym o kila faktów dotyczących tej firmy. Pozdrawiam.

Fabryka budzików GF została założona przez firmę Gebrueder Fortweangler w roku 1891 na ulicy Okopowej 26 w Warszawie i przetrwała aż do roku 1944. Fabryka w zasadzie znajdowała się w rekach obcokrajowców, bo od Gebrueder Fortweangler wykupił ją następnie anglik Karol Hetich, ale znajdowała się w Warszawie i zatrudniała polskich pracowników wiec była też w pewnym sensie polska.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Widzę Piotrze, że odpokutowujesz poprzedni, "ostry" post (ja bym go jeszcze ostrzej zredagował :P ). Ja tam jednak napiszę: wyszukiwarka sie kłania przed zadaniem pytania:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...5&hl=budzik

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm. Widzę Piotrze, że odpokutowujesz poprzedni, "ostry" post (ja bym go jeszcze ostrzej zredagował :P ). Ja tam jednak napiszę: wyszukiwarka sie kłania przed zadaniem pytania:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...5&hl=budzik

Raczej odreagowujesz. :lol: A tak poza tym, to nasza wyszukiwarka wymaga czasem dużego sprytu...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zacząłem oczywiście od wyszukiwarki na forum, ale nie dawała żadnych wyników i to przy różnych formach szukanego hasła...Jestem użytkownikiem innych forów /nie dotyczących zegarów/ ale tam wyszukiwarki są mniej narowiste. Cieszę się że nie spotkała mnie odpowiedź typu "google są..." ale chyba właśnie po to istnieją fora. Zresztą uważam , że nie ma głupich pytan , a tylko głupie odpowiedzi...Jeszcze raz dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałabym pytanie, czy może ktoś z Was polecić mi kogoś z Poznania do odnowienia (przegląd, wstawienie szybki) do budzika tejże (Gebrueder Fortweangler) firmy? To mój nowy nabytek i chciałabym aby ktoś go odrestaurował.

post-44620-0-65137000-1340213020_thumb.jpg

post-44620-0-04568100-1340213045_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem werk w tym budziku nie jest warszawski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć często montowali Junghansy i inne niemieckie...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryka budzików GF została założona przez firmę Gebrueder Fortweangler w roku 1891 na ulicy Okopowej 26 w Warszawie i przetrwała aż do roku 1944. Fabryka w zasadzie znajdowała się w rekach obcokrajowców, bo od Gebrueder Fortweangler wykupił ją następnie anglik Karol Hetich, ale znajdowała się w Warszawie i zatrudniała polskich pracowników wiec była też w pewnym sensie polska.

Chciałbym usystematyzować wiedzę na ten temat, może nie jest to takie istotne, ale czy w nazwie firmy zapisywano kolejność inicjałów jako "GF", czy może "FG"? Poza tym spotkałem się, z zapisem nazwiska  Gurbrunder, a nie Gebrueder (no chyba, że tak się czyta fonetycznie i ktoś użył takiegop zapisu), w każdym bądź razie jak powinno być prawidłowo?

http://myvimu.com/exhibit/54645684-budzik-gf-z-jednym-dzwonkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lincoln.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wypada... ale chyba zaraz spadnę z krzesła...  :blink:  Gurbrunderbunderter...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to były siostry Brunhildy? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.