Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

capt66

Mały dylemat co lepsze stal czy PVD.

PVD czy Stal  

44 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Ciut źle postawione pytanie. PVD to powłoka - obecnie chyba wyłącznie na stali właśnie. Każda kopreta z tego zakresu będzie więc stalowa. Pytanie jeśli dotyczy gustu - to tylko Twoja decyzja. Jeśli względów praktycznych - to na pewno powłkoka zacznie sie przecierać - "złazic" pewnie nie - ale rysy i przetarci apojawia się.

Podobno lepszą i trwalsza metodą jest DLC.

Ja wybrałbym zegarek bez powłoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałbym stal. PVD pewnie złazić będzie... Choć podobno jest "twardsze" i to sporo niż "goła" stal (jeśli chodzi o zarysowania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio zaopatrzylem sie w Aviatora z koperta PVD i bardzo mi sie to rozwiazanie podoba, nie powiem nic o trwalosci, bo mam go bardzo krotko, ale PVD bylo tym impulsem dla ktorego go kupilem

jak zwykle pozdrawiajacy...

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PVD ciekawsze, ale mniej trwałe.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest możliwość ponownego pokrycia zegarka PVD po kilku latach ??

po jakim czasie może no zacząć schodzić , bądź mogą się pojawić jakieś problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po jakim czasie może no zacząć schodzić , bądź mogą się pojawić jakieś problemy.

1. Hmmm... Technicznie może (niewiem), ale w praktyce wątpie, żeby ktoś to na dziś robił.

2. Trudno odpowiedzieć na takie pytanie. To tak jakby zapytać jak długo "wytrzyma" powłoka galwaniczna. Zależy od sposobu urzytkowania a nawet składu potu... I od jakości wykonania powłoki PVD... Generalnie twierdze, że wytrzyma tyle co 20 mikronowa powłoka galwaniczna, ale są wyjątki - wczoraj spotkałem dziewczynę, której CK zaczął "prześwitywać" po roku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm podobno 1 mikron zdziera się rocznie, można zaryzykować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Frankenmonstera w PVD i powiem tak. Po ok 3 miesiącach ciągłego noszenia - żadnych śladów, rys etc na kopercie. Przynajmniej na tym co z niej wystaje;) czyli uszach. Bransoleta - nie wiem, nosiłem zegarek na pasku.

Odnośnie ponownego nakładania - nie ma takiej możliwości. Trzeba cały zegarek obedrzeć z PVD i anodyzować go na nowo. A to kosztuje zapewne.

Ale - najważniejsza rzecz, przynajmniej wg mnie. PVD fajnie wygląda ale.. szybko się nudzi. Niby super, niby zegarek ma 'tactical look' ale szybko (jeśli 3 miechy to szybko) zatęskniłem za stalą.

Mój głos - na stal;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PVD to bardzo cienkie powłoki, więc trudno oczekiwac, że przy codziennej eksploatacji zachowają nieskazitelny wyglad przez długie lata. A kiedy sie poscierają to nie bedzie to wygladać zbyt ciekawie, a z renowacją mogą być problemy no i koszty. Osobiscie uwazam, że koperta powinna być z jednolitego materiału. Jesli stal, to stal - ryski zawsze mozna usunąć nawet samodzielnie. Jesli zas zegarek ma wygladać na złoty, to po prostu niech będzie złoty. Koszt zakupu oczywiscie nieporównywalny, ale za 100 lat to w dalszym ciągu bedzie złoty zegarek.

Mam w swojej kolekcji kilkanascie zegarków w złoconych kopertach. Zegarki maja swoje lata i najbardziej mnie w nich wkurza to własnie powycierane pozłocenie. Owszem - mozna powiedziec, ze dpdaje to zegarkowi swoistego uroku, tak jak patynka na tarczy. Jesli zegarek ma 50 lat, to zgoda, ale jesli to zegarek 5-letni, to ten urok bardzo dyskusyjny. Obstawiam stal!

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się składa, że na co dzień użytkuję zegarek Moscow Classic z PVD.

Dokładnie wczoraj, nie potrafiąc zorganizować się w pociągu, przywaliłem (i to zdrowo) zegarkiem o stolik przy oknie.

Aż zbladłem ze strachu jak zobaczyłem potworną szramę na kopercie wzdłuż ucha.

Siadłem podłamany i od niechcenia zacząłem palcem przecierać uszkodzenie licząc, że cokolwiek mniej będzie widać.

I tu wielka niespodzianka - to nie powłoka z koperty się zdarła, tylko jasna farba spod stolika.

Odrobina śliny i okazało się, że na zegarku nie ma ŻADNEGO śladu!

Są powłoki i powłoki, jakość wśród różnych producentów jest bardzo zróżnicowana.

Aeronavigator zdał ten nieplanowany egzamin wyśmienicie i sądzę, że skoro takie wypadki nie pozostawiają na nim śladów to i za parę lat będzie w świetnej kondycji.

Sam głosu w ankiecie nie oddam, bo uważam, że powinieneś wybrać to co Ci się bardziej podoba.

Jeżeli to ma być zegarek na kilka lat to moim zdaniem nie masz się czego obawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde to mam klina dzisiaj.

jutro trzeba zamówić a decyzji nadal brak.

nie ukrywam że o PVD myśle ze wzgledu na podobienstwo do mojego ideału czyli:

iwc-top-gun.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak poszło zamówienie na stalowo-stalowego jak przyjdzie to się pochwale teraz tylko pacha odpowiedniego szukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek właśnie przyszedł.

nie mam żadnych negatywnych uwag, jestem zachwycony wykończeniem jak i dbałością o szczegóły ( nie spodziewałem się tego)

na zdjęciach które wkleiłem zegarek nie wygląda nawet w 10 % tak dobrze jak na żywo.

ponoszę trochę i zrobię recenzję jak dorwę jakiś aparat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje - czekamy na zdjęcia!:-)

Pzdr

Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem odpowiedz na pytanie czy jest możliwość ponownego pokrycia PVD wiem że nie powinienem umieszczać linków ale to najprostszy sposób opisania wszystkiego w szczegółach

http://cgi.ebay.com/PVD-Coating-Service-fo...1|293:21|294:50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.