Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, evilym napisał(-a):

Dwa grubsze zegarki wchodzą? 

Bez problemu, u mnie ,,na boczku" siedzi Pam.

IMG_9197.JPG

Edytowane przez Macmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Aliexpress to portal handlowy a więc są tam sprzedawcy bardzo rożni, od takich którzy chcą Cię oszukać do firm bardzo solidnych. Przed zakupem zobacz jak długo istnieje sklep i sprawdź oceny danego produktu przez wcześniej kupujących. Zadać pytanie możesz przy każdym produkcie, prawie zawsze odpowiadają a że nie zawsze rzeczowo, to już inna sprawa. Nieraz bardziej się opłaca kupić od Chińczyków na Allegro. Ja ostatnio kupiłem świetne pudełko na 18 zegarków, wygląda i waży jak drewno (wykończenie "fortepianowe"). Gdybyś chciał cos takiego kupić, to mogę z czystym sumieniem dać namiar. Wcześniej kupiłem dla żony pudełko na 6 sztuk podobna jakość. I w przypadku zakupu tego na 18 z Allegro cena była o około 100 zł niższa. 

Też jakaś opcja. Na allegro zawsze będę mógł zwrócić, jak coś mi się nie spodoba. Ale chyba zaryzykuje zakupu od skośnookich przyjaciół. Nie mają takich złych opini tu na forum te pokrowce. 

Za namiar na 18 sztukowe pudło dziękuję - nie stać mnie na tyle zegarków 😂

9 godzin temu, Macmac napisał(-a):

Bez problemu, u mnie ,,na boczku" siedzi Pam.

IMG_9197.JPG

Ok! Myślałem że tylko "pionowo" może być ustawiona ta poduszka. Będę w markecie to zapytam, bo też wygląda na ciekawą opcję (jeżeli cena będzie taka). 

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to etui na 2 zegarki z Apartu. Kosztuje 99zł, jest to etui podróżne, a nie do domu. Jest świetne, jeśli wybierasz się gdzieś i chcesz bezpiecznie przemieścić swoje 2 zegarki.

Jako etui domowe, ma ono kilka wad wynikających m. in. z codziennego użytkowania:

1. Dosyć łatwo odkleja się dekielek oddzielający oba zegarki

2. Poduszki są bardzo słabej jakości, zegarki niezwykle łatwo z nich spadają

3. Zegarki typu 46mm ledwie się mieszczą.

4. Zamek - on po prostu po 2-3 latach padnie, jest na nim dosyć duże napięcie i ciężko pracuje po czasie. Dlatego napisałem, że to jest etui podróżne i tam zamek nie przeszkadza, bo używa się go okazjonalnie.

To etui podróżne o którym piszecie wylądowało u mnie na gwarancji po 2 tygodniach i sklep stwierdził, że nie może mi tego naprawić i mogą zamówić kolejne. Szybko wykorzystałem okazję i kupiłem w aparcie etui na 4 zegarki pokazane poniżej. W międzyczasie spróbowałem też chińskiego etui z allegro za 24zł na 3 zegarki - też nie polecam do większych zegarków. Zegarki rozmiarów 43-46mm ledwie się tam mieszczą, widać, że za małe to jest. 

Takie etui obecnie mam (udawana skóra, ale dobrej jakości) i polecam, bez problemu mieści większe zegarki, poduszki dobrej jakości, podbicie materiałem od spodu, więc nie rysuje powierzchni po której się suwa - apart na 4 zegarki (169zł): 

image.png.f81163937ce11e467430d4a47811116e.pngimage.png.ff9db0b88bc7b14459c1c4d447243661.png

Ewentualnie drewniane z apart na 6 zegarków (279zł), to jest dużo lepszej jakości niż to powyżej, ma kluczyk i poduszki są jeszcze lepsze. Dodatkowo lusterko wewnątrz + też jest podbite od spodu. Nie kupiłem, bo za dużo slotów :). Wydaje mi się, że to obecnie najlepsze etui na rynku jeśli chodzi o cena/jakość. Ma ono jedną wadę - ja mam ustawione bransolety na nadgarstek 18,5cm i zegarki ledwie się zapinały na tych poduszkach. W tym etui z 4 slotami obwód poduszek jest nieco mniejszy, a przez to korzystniejszy:

image.png.e64315ee86d2c0139d72822a9322b7d9.pngimage.png.d8b0437148083ec5a719f6dbf6180753.png

Edytowane przez adf1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, evilym napisał(-a):

Za namiar na 18 sztukowe pudło dziękuję - nie stać mnie na tyle zegarków 😂

Na pewno stać, tylko kupujesz za drogie :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Na pewno stać, tylko kupujesz za drogie :) .

Serce nie sługa 😉

Godzinę temu, adf1985 napisał(-a):

Miałem to etui na 2 zegarki z Apartu. Kosztuje 99zł, jest to etui podróżne, a nie do domu. Jest świetne, jeśli wybierasz się gdzieś i chcesz bezpiecznie przemieścić swoje 2 zegarki.

Jako etui domowe, ma ono kilka wad wynikających m. in. z codziennego użytkowania:

1. Dosyć łatwo odkleja się dekielek oddzielający oba zegarki

2. Poduszki są bardzo słabej jakości, zegarki niezwykle łatwo z nich spadają

3. Zegarki typu 46mm ledwie się mieszczą.

4. Zamek - on po prostu po 2-3 latach padnie, jest na nim dosyć duże napięcie i ciężko pracuje po czasie. Dlatego napisałem, że to jest etui podróżne i tam zamek nie przeszkadza, bo używa się go okazjonalnie.

I takiego właśnie szukam - podróżnego. Dzięki za szczegółowy opis.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, evilym napisał(-a):

Serce nie sługa 😉

I takiego właśnie szukam - podróżnego. Dzięki za szczegółowy opis.

A to sorki :).

W takim razie ma ono tylko 1 wadę - ta klapka serio dosyć łatwo odpada, można ją w zasadzie samemu podkleić. Poza tym genialne w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2c5c0d59318e0a6506c0e86fe734df77.jpg

6e69f82c15b552fc53e42e06221bb365.jpg

a8ab4202769907571f11a7e04ea7b648.jpg

Takie coś z Aliexpress za kilkadziesiąt PLN się u mnie dobrze sprawdza w podróży a żona trzyma swoje zegarki w czymś takim na stałe. Są różne rozmiary. Gruba, porządna skóra jest ładnie wybarwiona. Poduszeczka w środku sprawdza się dobrze niezależnie od rodzaju paska/bransolety. Istnieje ryzyko, że zegarki mogą się stykać kopertami/koronkami, jeżeli się je niechlujnie rozmieści na poduszeczce. Trochę ostrożności i problem znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

2c5c0d59318e0a6506c0e86fe734df77.jpg

6e69f82c15b552fc53e42e06221bb365.jpg

a8ab4202769907571f11a7e04ea7b648.jpg

Takie coś z Aliexpress za kilkadziesiąt PLN się u mnie dobrze sprawdza w podróży a żona trzyma swoje zegarki w czymś takim na stałe. Są różne rozmiary. Gruba, porządna skóra jest ładnie wybarwiona. Poduszeczka w środku sprawdza się dobrze niezależnie od rodzaju paska/bransolety. Istnieje ryzyko, że zegarki mogą się stykać kopertami/koronkami, jeżeli się je niechlujnie rozmieści na poduszeczce. Trochę ostrożności i problem znika.

Wygląda nieźle, ale brak ścianek dzielących to słabe rozwiązanie. Musisz albo liczyć się z ocieraniem kopert (szczególnie koronkami), albo zapinać je bardzo mocno (mocniej niż na ręce) a to spowoduje dodatkowe zagięcie na paskach. Przy bransolecie jeszcze trudniej zabezpieczyć. Może to tylko się sprawdzić przy nadgarstku sporo mniejszym, niż obwód poduszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Oglądałem je. Ale dwa minusy - ten napis (ciekawe czy jest wersja no name?) oraz to o czym wspomniał @Paulus57 czyli brak przegródek. Zegarki nie "latają" w tym etui?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Wygląda nieźle, ale brak ścianek dzielących to słabe rozwiązanie. Musisz albo liczyć się z ocieraniem kopert (szczególnie koronkami), albo zapinać je bardzo mocno (mocniej niż na ręce) a to spowoduje dodatkowe zagięcie na paskach. Przy bransolecie jeszcze trudniej zabezpieczyć. Może to tylko się sprawdzić przy nadgarstku sporo mniejszym, niż obwód poduszki.

Jest dokładnie tak jak piszesz. W moim przypadku to nie problem, bo nadgarstek mam średni (17,5 cm). Mnie to w praktyce nie przeszkadza, ale rozumiem zastrzeżenia i obawy.

16 minut temu, evilym napisał(-a):

Oglądałem je. Ale dwa minusy - ten napis (ciekawe czy jest wersja no name?) oraz to o czym wspomniał @Paulus57 czyli brak przegródek. Zegarki nie "latają" w tym etui?

Bez napisu - być może jest. Kiedy kupowałem rok temu, to były tylko z napisami. Moje zegarki nie latają, ale ja mam prawie same zegarki na paskach, więc mogę zapiąć tak ciasno jak chcę. Jeden diver na bransolecie trzymał się dobrze, ale przy nadgarstku powyżej 18cm jest ryzyko, że będzie "latał" luźno. Rozważałem wersję z "przedziałami" jak na zdjęciu poniżej, ale obawiałem się, że te poduszki będą mało elastyczne i będzie właśnie problem z zegarkami na bransoletach. Mam takie twardsze, sztywne poduszki w pudełku "stacjonarnym" i w przypadku bransolet nie sprawdzają się.

obraz.thumb.png.e059e7dc9bd9332cd81f0b1d1ec7489a.png

Mnie podoba się taka nowość (bez napisów). Niestety, cena już sporo wyższa, ale wciąż atrakcyjna w stosunku do ofert ze sklepów jubilerskich.

obraz.thumb.png.674d17c08f2bcebef4993662f2a3fa7a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Jest dokładnie tak jak piszesz. W moim przypadku to nie problem, bo nadgarstek mam średni (17,5 cm). Mnie to w praktyce nie przeszkadza, ale rozumiem zastrzeżenia i obawy.

Bez napisu - być może jest. Kiedy kupowałem rok temu, to były tylko z napisami. Moje zegarki nie latają, ale ja mam prawie same zegarki na paskach, więc mogę zapiąć tak ciasno jak chcę. Jeden diver na bransolecie trzymał się dobrze, ale przy nadgarstku powyżej 18cm jest ryzyko, że będzie "latał" luźno. Rozważałem wersję z "przedziałami" jak na zdjęciu poniżej, ale obawiałem się, że te poduszki będą mało elastyczne i będzie właśnie problem z zegarkami na bransoletach. Mam takie twardsze, sztywne poduszki w pudełku "stacjonarnym" i w przypadku bransolet nie sprawdzają się.

obraz.thumb.png.e059e7dc9bd9332cd81f0b1d1ec7489a.png

Mnie podoba się taka nowość (bez napisów). Niestety, cena już sporo wyższa, ale wciąż atrakcyjna w stosunku do ofert ze sklepów jubilerskich.

obraz.thumb.png.674d17c08f2bcebef4993662f2a3fa7a.png

Ten ostatni z przegródkami super. Kupiłbym, gdyby nie to, że mam już na 4. A na mniej? U mnie na mniej się nie da ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten ostatni z przegródkami super. Kupiłbym, gdyby nie to, że mam już na 4. A na mniej? U mnie na mniej się nie da
Ktoś może go ma? Nie jetem pewien czy to skóra czy PU skóra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Miszkolc napisał(-a):
3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):
Ten ostatni z przegródkami super. Kupiłbym, gdyby nie to, że mam już na 4. A na mniej? U mnie na mniej się nie da emoji6.png

Ktoś może go ma? Nie jetem pewien czy to skóra czy PU skóra.

Metodą poszlakową dochodzę do wniosku, że to skóra, ale nawet pytanie do sklepu niczego nie gwarantuje. Ceny podobnych etui ze sztucznej (deklarowanej) skóry są poniżej 100 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a znacie jakieś pudła na zegarki, które mają małe poduszecki do zapięcia? Bo jak poskracam bransy na mój 16,5 cm nadgar to ich potem

nie mogę dopiąć na standardowych poduszkach w przegródkach...

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ wkrótce mają być niedostępne, więc rzutem na taśmę dodałem do swojej kolekcji. Wybrałem, piaskowy kolor i pewnie przestawię datownik na arabski, bo będzie tak bardziej saharyjsko-bliskowschodnie. ;) 

IMG_20220222_155659.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Panowie a znacie jakieś pudła na zegarki, które mają małe poduszecki do zapięcia? Bo jak poskracam bransy na mój 16,5 cm nadgar to ich potem

nie mogę dopiąć na standardowych poduszkach w przegródkach...

Takie coś? 

DSC_9356.thumb.JPG.ce2a8fb79b8a64c55410119caeb4b815.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już polecałem ich wyrób tu na forum 

https://www.etsy.com/shop/SWoodStudio?ref=simple-shop-header-name&listing_id=633926331

Nadgarstek 16,5-17cm i zegarki fajnie się układają na tych poduszkach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Seikacze. :) 

oie_nExbIrOW3uzp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie wiele się nie zmienia.

Bo nie ma po co :)

spacer.png

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.02.2022 o 09:40, evilym napisał(-a):

Skąd takie etui? Szukam czegoś na dwa zegarki - takie podróżne.  ... 

Z Ali. 

Czy są na dwa zegarki tego  nie wiem. 

W dniu 21.02.2022 o 19:27, Macmac napisał(-a):

Kiedyś kupiłem za coś ok stówkę takie w Aparcie, na stronie chyba nie ma, ale możesz przy okazji zapytać w sklepie.

Sfhb2Mt.jpg

Takie również mam. Tylko dałem 5 dych, bo ta przekłada byla luzem. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Z Ali. 

Czy są na dwa zegarki tego  nie wiem. 

Mnie się zdecydowanie podobają te droższe z postu powyżej @Perpetuum Mobile. Wyglądają naprawdę fajnie. Choć to tylko zdjęcia, ale jak to się mówi, do odważnych świat należy ;)

https://pl.aliexpress.com/item/1005003167142003.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0s.8937460.0.0.64662e0e32KTUT  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Król wśród SARBów. 

20220225-134940.jpg

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi