Sol 7154 #24626 Napisano 11 Maja 2022 17 minut temu, tts napisał(-a): U mnie 6R15 po prostu po czasie stanął albo by stanął... w każdym razie zaczął gubić tyle, że wychodził poza to co podaje producent. Na razie sobie daję spokój z 6R35 wiedząc, że to może być loteria. Jakoś sobie przecież wytłumaczyć, że kolejny zegarek nie jest mi potrzebny, nie? Choć... i 143 i 297 (?) (nie wspominając o 149) do mnie gadają. Odchyłkę, nawet tą poza granicami tolerancji, bym im wybaczył, ale brak ramki datownika u mnie nie przejdzie. Co gorsza nowe wersje mają dodatkowy fragment lumy obok datownika, który zaburza symetrię tarczy 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19322 #24627 Napisano 11 Maja 2022 12 minut temu, Sol napisał(-a): Odchyłkę, nawet tą poza granicami tolerancji, bym im wybaczył, ale brak ramki datownika u mnie nie przejdzie. Co gorsza nowe wersje mają dodatkowy fragment lumy obok datownika, który zaburza symetrię tarczy Niestety, brak ramki i ogryzek lumy to teraz będą standardem w Seiko. Nawet w mm300 tak robią https://www.shoppinginjapan.net/sbdx043 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #24628 Napisano 11 Maja 2022 "Bo jedna myśl im chodzi po głowie, którą tak streszczę: <Co by tu jeszcze spieprzyc, Panowie? Co by tu jeszcze?>" To wręcz zakrawa na sabotaż! Przecież nikt normalny by na to nie wpadł, a inny normalny by tego nie zatwierdził 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilym 7446 #24629 Napisano 11 Maja 2022 3 godziny temu, Paulus57 napisał(-a): Problem dokładności jest wtedy dotkliwy, gdy się je nosi dłużej, niż dzień a tak, to tylko dodatkowa zabawa, właściwie nic nie wnosząca przy użytkowaniu zegarka. Zgadza się, ale z drugiej strony mechanizm to wyznaczników jakości zegarka. Wydając kilka czy kilkanaście tysięcy, fajnie by było, żeby odchyłka była w jakiś założonych normach. Są marki które jasno nie deklarują dokładności chodu swoich zegarków, ale mają pewne standardy (ukłony w stronę Nomosa, dla którego -10 sek na dobę jest niedopuszczalne i za darmo regulują takie czasomierze). Godzinę temu, tts napisał(-a): U mnie 6R15 po prostu po czasie stanął albo by stanął... w każdym razie zaczął gubić tyle, że wychodził poza to co podaje producent. Na razie sobie daję spokój z 6R35 wiedząc, że to może być loteria. Jakoś sobie przecież wytłumaczyć, że kolejny zegarek nie jest mi potrzebny, nie? Choć... i 143 i 297 (?) (nie wspominając o 149) do mnie gadają. Szkoda żebyś odpuścił 143 lub jego braci ze względu na mechanizm. W przypadku zakupu na rynku wtórnym masz zawszę opcję dopytania (jeżeli sprzedawca będzie uczciwy ofc), jak sobie radzi ten egzemplarz. Ewentualnie zostaje jeszcze płatna regulacja po zakupie. Brak precyzyjnego mechanizmu to dla mnie akurat jeden z najmniejszych grzechów Seiko 😉 0 Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19322 #24630 Napisano 11 Maja 2022 Nowe czarnuszki 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130219 #24631 Napisano 11 Maja 2022 1 godzinę temu, evilym napisał(-a): Zgadza się, ale z drugiej strony mechanizm to wyznaczników jakości zegarka. Wydając kilka czy kilkanaście tysięcy, fajnie by było, żeby odchyłka była w jakiś założonych normach. Są marki które jasno nie deklarują dokładności chodu swoich zegarków, ale mają pewne standardy (ukłony w stronę Nomosa, dla którego -10 sek na dobę jest niedopuszczalne i za darmo regulują takie czasomierze). O Nomosie słyszałem pozytywne opinie i planuję kupić coś "po taniości". Jasne, że cena odbiegająca znacząco od kategorii podstawowej (nazwijmy to umownie chińskim pułapem) powinna zobowiązywać producentów do zwiększenia dbałości o precyzję mechanizmu. Skoro zegarki za kilkaset złotych są dokładne, to tym bardziej należy tego oczekiwać od producentów markowych. Oczywiście wiem, że mechanizm to nie wszystko, ale nie zbaczajmy na grząski teren homarów. Szanuję indywidualne decyzje zakupowe, dla jednego stosunek ceny do jakości jest podstawą, dla innego dominować mogą sprawy dorobku historycznego producenta, potencjalna inwestycja, etc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dorian06 41847 #24632 Napisano 11 Maja 2022 8 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19322 #24633 Napisano 11 Maja 2022 2,8 k za namiastkę skxa https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-5-sports-red-special-automatic-limited-edition-srph80k1 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paulus57 130219 #24634 Napisano 11 Maja 2022 49 minut temu, Funky_Koval napisał(-a): 2,8 k za namiastkę skxa https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-5-sports-red-special-automatic-limited-edition-srph80k1 Bo to LYMYTET EDYSZON. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16041 #24635 Napisano 11 Maja 2022 Mój SKX może i nie może pochwalić się precyzyjnym mechanizmem i centrującym chapter ringiem, ale za to ma najgłośniejszą bransoletę i najbardziej porysowaną kopertę w kolekcji To mój ulubiony zegarek 13 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14537 #24636 Napisano 12 Maja 2022 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #24637 Napisano 12 Maja 2022 Kiedyś się dało... 8 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tts 5026 #24638 Napisano 12 Maja 2022 13 minutes ago, Sol said: Kiedyś się dało... To kiedyś, to tak dawno nie było... już wtedy użytkownicy narzekali na pogarszająca się jakość... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #24639 Napisano 12 Maja 2022 A nie jest tak, ze w jasnej tarczy brak ramki jest in+ ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #24640 Napisano 12 Maja 2022 14 minut temu, Burns napisał(-a): A nie jest tak, ze w jasnej tarczy brak ramki jest in+ ? Serio? Czyli te projekty skopali? 1 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #24641 Napisano 12 Maja 2022 A to trzeba by się zastanowić bo wklejana ramka jest srebrna, ale malowana, malowana jest na czarno. To dorzucę do pieca jeszcze tego gagatka. Ani ramki, ani indeksu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12882 #24642 Napisano 12 Maja 2022 Już to kiedyś pisałem - jak miałbym mieć taką ramkę jak w poprzednich bieda-masach, czy choćby w pokazanym wyżej samuraju, to już wolę bez. Co innego ładne, stalowe, dopracowane…Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19322 #24643 Napisano 12 Maja 2022 51 minut temu, Burns napisał(-a): A to trzeba by się zastanowić bo wklejana ramka jest srebrna, ale malowana, malowana jest na czarno. To dorzucę do pieca jeszcze tego gagatka. Ani ramki, ani indeksu. ...ani normy ISO 200m, ani lumy na bezelu ani pełnych endlinków... 2 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodge66 16041 #24644 Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Bo dobrze to już było I tanio! Edytowane 12 Maja 2022 przez dodge66 4 Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12882 #24645 Napisano 12 Maja 2022 Teraz też źle nie jest 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 19322 #24646 Napisano 12 Maja 2022 Tak jak lubię Seiko tak cena 1,8k pln za to "cudo"... z drugiej strony jak się podoba.... 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admof 2259 #24647 Napisano 13 Maja 2022 Wszyscy teraz dyskutują tutaj o odchylkach, a ja kupiłem jakiegoś chyba zepsutego 5kx w zeszłym miesiącu. Coś dziwnie chodzi. A tak na serio to chyba trzeba wdrożyć opinie, ze jakby im się chciało to by pozamiatali każdego Rolexa xd 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 10022 #24648 Napisano 13 Maja 2022 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14537 #24649 Napisano 13 Maja 2022 18 minut temu, siomon napisał(-a): Sprzedajesz czy tylko pokazujesz 😜😜😜😜 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 10022 #24650 Napisano 13 Maja 2022 6 minut temu, revolta4 napisał(-a): Sprzedajesz czy tylko pokazujesz 😜😜😜😜 Chwale się Nie jest na sprzedaż, jest świetny i długo na niego polowałem. No chyba, że ktoś da tyle kasy ile niektórzy chcą za SARB045 🤣 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach