clusca 4903 #25401 Napisano 27 Sierpnia 2022 On ma przeszklony dekielek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Desert Fish 23 #25402 Napisano 27 Sierpnia 2022 Dokładnie, hehe Myślałem, że zakręca się to tak jak butelka Coca Coli. W zależności jak przyłożysz nakrętkę do gwintu to za każdym zakręceniem napis na niej będzie w inną stronę. Kiedyś z nudów próbowałem nawet zakręcić butelkę żeby napis był idealnie na środku. Po dwudziestej próbie mi się znudziło. I dlatego też analogicznie odniosłem to do zegarka. Albo taki fart, że identycznie zakręcili albo gwint ma inną budowę i inaczej nie da się tego zrobić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #25403 Napisano 27 Sierpnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Desert Fish napisał(-a): Czy to zbieg okoliczności, że dekiel zakręcili w takiej samej pozycji jak oryginalnie czy po prostu ma on taką budowę, że inaczej nie da się go zakręcić? Gdyby każdy dekielek miał napisy/nadruki/grawer identycznie względem pierwszego zwoju gwintu oraz to samo, jeśli chodzi o gwint w kopercie, to dekle w każdym zegarku byłyby pozycjonowane tak samo. Nie wiem jak jest w praktyce rozwiązany proces technologiczny, ale podejrzewam, że o ile w kopercie gwint może być w tej samej pozycji, o tyle na deklu już niekoniecznie, stąd w zegarkach wynikają różnice w pozycji dekielków. Teoretycznie i u Ciebie dekiel mógłby być dokręcony "inaczej", bo można go dokręcić z różną siłą, to podejrzewam, że byłyby to różnice minimalne i raczej w kierunku dokręcania, bo jeśli uszczelka była stara, to mogłaby się nieco bardziej poddać. Edytowane 27 Sierpnia 2022 przez clusca 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Desert Fish 23 #25404 Napisano 27 Sierpnia 2022 Faktycznie, coś mi się mogło posmoloć. Zakręciłem się jak ten dekiel 😄 Dzięki za rzetelne wyjaśnienie zagadnienia. Ale cieszę się, że mimo sporych obaw mogłem sam wyrobić sobie opinie o serwisie centralnym w Sochaczewie. Opinie innych nie napawały mnie optymizmem. "Zegarek w naprawie od kilku miesięcy", "wrócił z porysowanym deklem i z brakującymi śrubkami", "wysłali pod zły adres"... Ale człowiek ma to do siebie, że jak wszystko jest ok to przechodzi nad tym do porzadku dziennego. Nie trąbi o tym na prawo i lewo. A jak coś mu się zwali to od razu o tym napisze. Także trzeba przyjąć regułę, że na jedną negatywną opinię, przypada załóżmy kilkanaście pozytywnych (niepisanych). 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18931 #25405 Napisano 27 Sierpnia 2022 6 minut temu, Desert Fish napisał(-a): Faktycznie, coś mi się mogło posmoloć. Zakręciłem się jak ten dekiel 😄 Dzięki za rzetelne wyjaśnienie zagadnienia. Ale cieszę się, że mimo sporych obaw mogłem sam wyrobić sobie opinie o serwisie centralnym w Sochaczewie. Opinie innych nie napawały mnie optymizmem. "Zegarek w naprawie od kilku miesięcy", "wrócił z porysowanym deklem i z brakującymi śrubkami", "wysłali pod zły adres"... Ale człowiek ma to do siebie, że jak wszystko jest ok to przechodzi nad tym do porzadku dziennego. Nie trąbi o tym na prawo i lewo. A jak coś mu się zwali to od razu o tym napisze. Także trzeba przyjąć regułę, że na jedną negatywną opinię, przypada załóżmy kilkanaście pozytywnych (niepisanych). dokładnie. Jak naprawa poszła gites to ludzie nie piszą. Piszą Ci, którym nie pykło 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #25406 Napisano 27 Sierpnia 2022 To zegarmistrz z utoryzacją Zibi nie dał rady wyregulować a centralny w Sochaczewie bez wymiany balansu jednak tak ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tts 4989 #25407 Napisano 27 Sierpnia 2022 54 minutes ago, Desert Fish said: Faktycznie, coś mi się mogło posmoloć. Zakręciłem się jak ten dekiel 😄 Dzięki za rzetelne wyjaśnienie zagadnienia. Ale cieszę się, że mimo sporych obaw mogłem sam wyrobić sobie opinie o serwisie centralnym w Sochaczewie. Opinie innych nie napawały mnie optymizmem. "Zegarek w naprawie od kilku miesięcy", "wrócił z porysowanym deklem i z brakującymi śrubkami", "wysłali pod zły adres"... Ale człowiek ma to do siebie, że jak wszystko jest ok to przechodzi nad tym do porzadku dziennego. Nie trąbi o tym na prawo i lewo. A jak coś mu się zwali to od razu o tym napisze. Także trzeba przyjąć regułę, że na jedną negatywną opinię, przypada załóżmy kilkanaście pozytywnych (niepisanych). Tak jest! Sam nie trąbiłem na prawo i lewo, w tym nie wystawiałem żadnych opinii jak mój 053 wrócił z serwisu... za pierwszym razem zrobili regulację, za drugim wymienili mechanizm. Na moje kaprawe oko za każdym razem było ok. Od powrotu z nowym serduchem zegarek chodzi w porządku jak na 6r15 przystało... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23158 #25408 Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a): ☺️ Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Desert Fish 23 #25409 Napisano 28 Sierpnia 2022 10 godzin temu, Burns napisał(-a): To zegarmistrz z utoryzacją Zibi nie dał rady wyregulować a centralny w Sochaczewie bez wymiany balansu jednak tak ? Może on chciał wyregulować zegarek na +0s w każdej pozycji ale ten mechanizm na to nie pozwala. Na watchuseek natrafiłem na taki post: nupicasso: "Seiko movements all have pretty poor positional variance. It’s luck of the draw with good ones. Variance is mostly due to the low amplitude of Seiko movements as well as the smaller balance wheel, which together lend to greater effects of gravity and friction." 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18931 #25410 Napisano 28 Sierpnia 2022 6 minut temu, Desert Fish napisał(-a): Może on chciał wyregulować zegarek na +0s w każdej pozycji ale ten mechanizm na to nie pozwala. Na watchuseek natrafiłem na taki post: nupicasso: "Seiko movements all have pretty poor positional variance. It’s luck of the draw with good ones. Variance is mostly due to the low amplitude of Seiko movements as well as the smaller balance wheel, which together lend to greater effects of gravity and friction." taki urok automatów. Lbo kup sobie coś z certyfikacją COSC albo kwarca 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Desert Fish 23 #25411 Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Mnie to wcale nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie 😀 Wolę jak zegarek robi +25s/dobę niż +1s... Wtedy mogę częściej poświęcać mu czas 😃 Za to właśnie kocham zegarki mechaniczne. No ale jak robił ponad 40s dziennie, gdzie znacznie wychodziło to już poza widełki producenta to trzeba było zareagować. Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez Desert Fish 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18931 #25412 Napisano 28 Sierpnia 2022 29 minut temu, Desert Fish napisał(-a): Mnie to wcale nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie 😀 Wolę jak zegarek robi +25s/dobę niż +1s... Wtedy mogę częściej poświęcać mu czas 😃 Za to właśnie kocham zegarki mechaniczne. No ale jak robił ponad 40s dziennie, gdzie znacznie wychodziło to już poza widełki producenta to trzeba było zareagować. niestety te widełki dokładności od japońskich producentów to należy traktować w kategorii raczej tygodnia niż dnia. Bo te mechanizmy zależnie od położenia mogą być poza widełkami, producent liczy na to, ze odchyłka się zrównoważy podczas noszenia. 0 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 6912 #25413 Napisano 28 Sierpnia 2022 U mnie spb315 przez ostatni tydzień robi +8 na dzień. Może się to porawi z czasem.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7154 #25414 Napisano 28 Sierpnia 2022 Panowie, dobrze pamiętam, że 51MAS ma tulejki trzymające piny nie na brzegu, tylko w tych wewnętrznych ogniwach bransolety? 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Funky_Koval 18931 #25415 Napisano 28 Sierpnia 2022 9 minut temu, Sol napisał(-a): Panowie, dobrze pamiętam, że 51MAS ma tulejki trzymające piny nie na brzegu, tylko w tych wewnętrznych ogniwach bransolety? tak, dokłądnie. Tulejka jest w środku ogniwa. Tak naprawdę to lepszy system niż np w żółwiach. Łatwiej się skraca. 1 quartz bandit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28031 #25416 Napisano 28 Sierpnia 2022 U mnie spb315 przez ostatni tydzień robi +8 na dzień. Może się to porawi z czasem.Sumo -0.7s /dobę i można zobaczyć jak nienakręcony (nienoszony) zwalnia, co potwierdza obiegową opinie, że mechanizmy Seiko lubią być dobrze nakręcone. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 6912 #25417 Napisano 28 Sierpnia 2022 Sumo -0.7s /dobę i można zobaczyć jak nienakręcony (nienoszony) zwalnia, co potwierdza obiegową opinie, że mechanizmy Seiko lubią być dobrze nakręcone.Jak jest na plus to pół biedy, ale nie lubię jak zegarek się zaczyna spóźniać.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miszkolc 28031 #25418 Napisano 28 Sierpnia 2022 I na ogół tak są ustawiane, na plus. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 6912 #25419 Napisano 28 Sierpnia 2022 I na ogół tak są ustawiane, na plus.A jak to jest z czasem, gdy zegarek jest już przechodzony i dawno nie miał serwisu to mechanizm będzie miał tendencje do spóźniania się czy raczej będzie śpieszył?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #25420 Napisano 28 Sierpnia 2022 Zaczyna się znacząco spóźniać, ponieważ opory i tarcie są zbyt duże. Chociaż to bardziej przy zegarkach zleżałych gdzie zestarzał się smar. Przy tych używanych dojdą dewiacje spowodowane luzami, wytarciami, więc może zachowywać się różnie, ze wskazaniem na spóźnianie. Jednym słowem znacząco nie trzyma wskazań czasu liczonego w minutach a nawet godzinach na dobę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slimturtle 6912 #25421 Napisano 28 Sierpnia 2022 Zaczyna się znacząco spóźniać, ponieważ opory i tarcie są zbyt duże. Chociaż to bardziej przy zegarkach zleżałych gdzie zestarzał się smar. Przy tych używanych dojdą dewiacje spowodowane luzami, wytarciami, więc może zachowywać się różnie, ze wskazaniem na spóźnianie. Jednym słowem znacząco nie trzyma wskazań czasu liczonego w minutach a nawet godzinach na dobę.dzięki, a jak jest namagnetyzowany to zaczyna śpieszyć, prawda?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AspirantS 26269 #25422 Napisano 30 Sierpnia 2022 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4489 #25423 Napisano 1 Września 2022 Samuraj Zimbe 2022 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
revolta4 14521 #25424 Napisano 1 Września 2022 15 minut temu, Burns napisał(-a): Samuraj Zimbe 2022 Hymm ,w sumie dość ciekawy ciekawe jak zdjęcia fizyczne . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siomon 9919 #25425 Napisano 2 Września 2022 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach