Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, evilym napisał(-a):

Jak w większości przypadków brak ramki mi totalnie nie przeszkadza, tak tutaj bardziej podoba mi się jednak z ramką 😂

btw - tego znienawidzonego X się nie wstydzisz tu pokazywać? 😉

Świadomie ustawiłem się pod pręgierzem 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Państwo, chciałem zapytać o nawracajacy problem związany z Seiko Alpinist z mechanizmem 6R35. Albo mam pecha albo ten mechanizm jest nic nie warty albo problem leży w ogóle poza tym mechanizmem (?).

Zegarek po zakupie spóźniał się, początkowo kilka sekund na dobę, potem kilkanaście, po kilku miesiącach 20-30 sek.  Poza tym, nie trzymał rezerwy chodu, zamiast 70 godzin było ok 40h. 

Wymieniono mechanizm, ale po 1,5 roku problem powrócił i ma być kolejna wymiana. 

Zastanawiam się, czy mechanizmy 6R35 są tak słabe, że dwa kolejne w tym samym zegarku nawalają po kilku-kilkunastu miesiącach? 

Czy też przyczyna ciągłych opóźnień może leżeć poza mechanizmem, że istnieje jakiś opór,  tarcie w zegarku, nie wiem co, które wykańcza po kolei mechanizmy i powoduje ustawiczne opóźnienia,  najpierw umiarkowane, kilka sekund na dobę,  potem coraz dłuższe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Jarl napisał(-a):

Szanowni Państwo, chciałem zapytać o nawracajacy problem związany z Seiko Alpinist z mechanizmem 6R35. Albo mam pecha albo ten mechanizm jest nic nie warty albo problem leży w ogóle poza tym mechanizmem (?).

Zegarek po zakupie spóźniał się, początkowo kilka sekund na dobę, potem kilkanaście, po kilku miesiącach 20-30 sek.  Poza tym, nie trzymał rezerwy chodu, zamiast 70 godzin było ok 40h. 

Wymieniono mechanizm, ale po 1,5 roku problem powrócił i ma być kolejna wymiana. 

Zastanawiam się, czy mechanizmy 6R35 są tak słabe, że dwa kolejne w tym samym zegarku nawalają po kilku-kilkunastu miesiącach? 

Czy też przyczyna ciągłych opóźnień może leżeć poza mechanizmem, że istnieje jakiś opór,  tarcie w zegarku, nie wiem co, które wykańcza po kolei mechanizmy i powoduje ustawiczne opóźnienia,  najpierw umiarkowane, kilka sekund na dobę,  potem coraz dłuższe?

Pola magnetyczne lub narażanie zegarka na ciągłe wstrząsy. Niemniej wygląda na to, że masz pecha z kontrolą jakości Seiko. Niestety powtarzalność u nich leży i tak jak najbardziej - dwa mechanizmy pod rząd mogły być wadliwe. Może cała partia miała feler, zdarzało się. 6r35 mają słaby izochronizm. Czyli najdokładniejsze są przy najmocniejszym dokręceniu sprężyny, wtedy najlepiej trzymają deklarowaną dokładność -15/+25 sek na dzień. Jak Twój egzemplarz nie był w stanie jej zbudować  to też mogło powodować problem. Albo rotor obcierał. Albo włos sklejony. Nie wchodząc w technikalia: odsyłaj.

Przy okazji poproś o regulację skoro zegarek jest i tak otwierany. Jak pisałem, mogło się tak zdarzyć, że trafiłeś 2-3 razy wadę pod rząd. To wcale nie jest taka rzadka sytuacja. Ja kiedyś jeden egzemplarz zamawiałem/odsyłałem trzy razy i każdy jeden się za mocno spóźniał. Można  zamówić kolejny, zaakceptować jak jest, regulować we własnym zakresie albo (co wybrałem) zrezygnować z zakupu. W zegarku za parę tysięcy takie niechlujstwo producenta jest dla mnie nie do przyjęcia. To są masowo produkowane zegarki, których Seiko klepie rocznie dziesiątki jak nie setki tysięcy na werkach 6r. Ogólnie skala ich produkcji to wiele milionów sztuk zegarków rocznie a do tego dochodzą jeszcze werki na sprzedaż. Wtopy są nieuniknione a oni  mają do tego kiepską quality control (oszczędność kasy). 

Tl;DR odsyłaj i niech wymieniają/naprawiają do skutku.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nowe Marinemastery od Seiko.

Duża koperta (42,6 x 49 x 14,1), regulacja w zapięciu bransolety.

No i drogo, powyżej 4k EUR (korekta: model z czarną tarczą "jedynie" 3.8k EUR:)

https://www.fratellowatches.com/introducing-the-updated-seiko-prospex-marinemaster-hbf001-and-hbf002/

Seiko-Marinemaster-8.jpg

Seiko-Marinemaster-13.jpg

Seiko-Marinemaster-17.jpg

Seiko-Marinemaster-9.jpg

Edytowane przez radek3545

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już półka cenowa Tudora i Omegi SMP300 z drugiej ręki. Nie wróżę sukcesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, christ0ff napisał(-a):

To już półka cenowa Tudora i Omegi SMP300 z drugiej ręki. Nie wróżę sukcesu.

Myślę, że będzie można kupić kilkanaście- kilkadziesiąt procent taniej. Mnie się podoba, podejrzewam, że bardzo dobrze wykonany zegarek, ja nurki Seiko lubię, i ten wygląda dla mnie, jak " stare, dobre Seiko", bransoletę zamienić na gumę i nie będzie taki bling bling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Funky_Koval, dziękuję bardzo za Twoje rady. Oczywiście zaczekam na tę naprawę i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam nadzieję, że do trzech razy sztuka, a jeśli nie, to trzeba będzie reklamować do skutku. 

Jeśli chodzi o narażenie zegarka na wstrząsy, to nie sądzę. Do jedynej działalności wstrząsowej, czyli roweru, mam Seiko Kinetic. Również nie sądzę, żeby były problemy z jakimś polem magnetycznym,  chyba, że w biurze. 

Niemniej pech z modelem Alpinist i mechanizmem 6R35 wydaje się niewyczerpany, bo ja już jeden egzemplarz, pierwszy, kupiony w sklepie internetowym, zwróciłem. Na starcie późnił się o 40 sek. na dobę, zwróciłem go po zakupie. I złożyłem zamówienie w innym sklepie. Marnie to wszystko świadczy o jakości Seiko niestety.

Edytowane przez Jarl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Funky_Kovalpoczątkowo nie planowałem zakupu, ale ta bransoleta jest naprawdę świetna i całkowicie zmienia odbiór zegarka 🙂 

Przy okazji zmieniłem też zapięcie i przetestowałem przyrząd do zakładania bransolet, super rzecz i łatwa robota bez rys 😉 

20260324_090729.jpg

20260324_090734.jpg

20260324_090736.jpg

Zrzut ekranu 2026-03-24 092522.png

Edytowane przez gszydlowsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=116089]Funky_Koval[/mention]początkowo nie planowałem zakupu, ale ta bransoleta jest naprawdę świetna i całkowicie zmienia odbiór zegarka  
Przy okazji zmieniłem też zapięcie i przetestowałem przyrząd do zakładania bransolet, super rzecz i łatwa robota bez rys  

Jak działa ten przyrząd do zakładania bransolet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, alpaczino napisał(-a):

Jak działa ten przyrząd do zakładania bransolet?

ustawiasz szerokość , ściskasz teleskopy , wsuwasz bransoletę i voilà

Zrzut ekranu 2026-03-24 103742.png

Zrzut ekranu 2026-03-24 103751.png

na tym pierwszym zdjęciu nie było widać tych widełek 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
425257982_Zrzutekranu2026-03-24103742.png.c11a2d6e8d60995d718e4dbba1b03ea8.png
339973983_Zrzutekranu2026-03-24103751.png.222db4b8c48a8df6e31b736bcf449c64.png
na tym pierwszym zdjęciu nie było widać tych widełek 
Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

@Funky_Kovalpoczątkowo nie planowałem zakupu, ale ta bransoleta jest naprawdę świetna i całkowicie zmienia odbiór zegarka 🙂 

Przy okazji zmieniłem też zapięcie i przetestowałem przyrząd do zakładania bransolet, super rzecz i łatwa robota bez rys 😉 

20260324_090729.jpg

20260324_090734.jpg

20260324_090736.jpg

Bardzo fajnie wyszło, od razu nuras zyskuje bo ta fabryczna bransa to puste endlinki i blaszka od piwka zamiast zapięcia. A jeszcze jak zmieniłeś na te solidniejsze to jest cacy :) jak działa takie imadło do brans?  Edit: już widzę :)

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

Zrzut ekranu 2026-03-24 103742.png

Zrzut ekranu 2026-03-24 103751.png

na tym pierwszym zdjęciu nie było widać tych widełek 😀

Czy możesz podać link? Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche słońca…..

IMG_8091.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

20260324_090729.jpg

20260324_090734.jpg

20260324_090736.jpg

Miałem tego solara i bardzo dobrze wspominam głównie przez rozmiar

587438147_20230607_1236102.thumb.jpg.722275791c967edb3c5b34aa00dfcb65.jpg

20221011_114915.thumb.jpg.621b541bef5f436cd2daef724e29f91c.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi