Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 16.03.2025 o 10:20, kumite napisał(-a):

Witam! Odkopałem mój stary Seiko. Zakupiony w maju 1989roku, za miesięczną pensję ok 35USD. Nie używany od dawna. Uszczelki gumowe do wywalenia, traktuję go jako nieszczelnego, chociaż za czasów nowości dawał radę w wodzie.  Z tego co pamiętam w serwisie uszczelki były horendalnie drogie. Oryginalnie był pasek plastikowy, czy z czegoś innego. Zamieniłem na bransoletę, niestety 16, jakoś wtedy nie zwracałem na to uwagi. Po 35 latach wstawiłem baterię, wskazówka sekundowa miała z początku opory, ale poszło i chodzi jak trzeba. Numer seryjny 950096. model H601 8060. Nie wiem co oznacza za numerem modelu w prostokącie A0. Na razie się cieszę. Pozdrawiam. P

ps, luminescencja padła.

Seiko.jpg

Wracam do mojego starocia. W hurtowni nabyłem uszczelki , zamontowałem razem z odpowiednim smarem PASTE N. Przy okazji nabyłem bransoletę PVD. Tutaj uwaga marka Pacyfik i ostrzegam sprawdzajcie dokładnie co kupujecie, zwłaszcza przez internet. Mi do głowy nie przyszło jak można zepsuć sposób skracania bransolety niszcząc w produkcji łby śrub. Własnymi silami nie dałem rady,  a powinienem . Zobaczę, czy zegarmistrz da radę. Tylko po co. Bransoleta niedroga 40zł, ale może się okazać,że dopłacę za usługę być może nawet nie da się tego normalnie odkręcić. Więc uważać sugeruję wyroby nie markowe. Niby zwykła rzecz do odkręcenia, ale nie do użytku. Marka Pacyfik.

ps. chyba,że użyto śrubek jako sworzni. Dziadowska robota

Bransoleta.jpg

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, kumite napisał(-a):

Wracam do mojego starocia. W hurtowni nabyłem uszczelki , zamontowałem razem z odpowiednim smarem PASTE N. Przy okazji nabyłem bransoletę PVD. Tutaj uwaga marka Pacyfik i ostrzegam sprawdzajcie dokładnie co kupujecie, zwłaszcza przez internet. Mi do głowy nie przyszło jak można zepsuć sposób skracania bransolety niszcząc w produkcji łby śrub. Własnymi silami nie dałem rady,  a powinienem . Zobaczę, czy zegarmistrz da radę. Tylko po co. Bransoleta niedroga 40zł, ale może się okazać,że dopłacę za usługę być może nawet nie da się tego normalnie odkręcić. Więc uważać sugeruję wyroby nie markowe. Niby zwykła rzecz do odkręcenia, ale nie do użytku. Marka Pacyfik.

ps. chyba,że użyto śrubek jako sworzni. Dziadowska robota

Bransoleta.jpg

Przecież to jest najtańsza chinska bransoleta za 10 złotych.  I to nie są śruby tylko wybijane piny.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał kolega, to nie śrubki. To się nie odkręca, tylko wypycha .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. To spróbuję. Dzięki za informacje, przydadzą się . Może i za 10zł,ale w Chinach. Pozdrawiam.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij na YT jak to zrobić bez sprzętu. Na bransolecie powinny być strzałki, które ogniwa można zdejmować i w którym kierunku je wypychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Zerknij na YT jak to zrobić bez sprzętu. Na bransolecie powinny być strzałki, które ogniwa można zdejmować i w którym kierunku je wypychać.

Dzięki za pomoc, temat załatwił zegarmistrz w mgnieniu oka. Jak koledzy pisali to tania bransoleta, chińszczyzna, jednak PVD . Zobaczymy za jaki czas zacznie się zarysowywać.

Całkowity koszt wyniósł i tak nie więcej niżbym nabył przez internet, Oczywiście poprzez chińskie strony może byłoby inaczej. Na niej nie ma wskazówek, strzałek, ale teraz po doświadczeniach sam wiem więcej. Wiedza jak zawsze ma przyszłość i kiedyś się zwróci. Pozdrawiam.P

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kumite napisał(-a):

Dzięki za pomoc, temat załatwił zegarmistrz w mgnieniu oka. Jak koledzy pisali to tania bransoleta, chińszczyzna, jednak PVD . Zobaczymy za jaki czas zacznie się zarysowywać.

Całkowity koszt wyniósł i tak nie więcej niżbym nabył przez internet, Oczywiście poprzez chińskie strony może byłoby inaczej. Na niej nie ma wskazówek, strzałek, ale teraz po doświadczeniach sam wiem więcej. Wiedza jak zawsze ma przyszłość i kiedyś się zwróci. Pozdrawiam.P

Jak chciałbyś porządniejsze bransolety do Seiko to polecam Uncle Straps, Strapcode albo Long Island Watches.

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chodzi mi po głowie inny pomysł, może się uda. Dziękuję uprzejmie za informacje , obejrzę. Pzdr.P

ps. rzecz w tym, żeby nie przesadzić, wartość bransolety przekroczy wartość zegarka. Oryginał był przecież syntetyczny.

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nowy MM600 na filmiku:

I jak prawdziwe Seiko ma krzywy chapter ring i kopnięty bezel. Tylko, że to  zegarek za 4600$...

Screenshot_20250324_073500_YouTube.jpg.f4cb7e2dec590c789f0ecb36b4c9d5fc.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale odblaski...

IMG20250324143844-copy.jpg

IMG_20250324_145323.jpg

Edytowane przez Robbs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SKX007/009 jest kultowy, ale tzw. 5KX też zły nie jest

IMG_6975.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_3171.jpeg

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.thumb.png.7ba215d8e9efbc4db542653a4d33a768.png

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mój 36 letni Seiko H601 8060  wrócił do domku. Oczywiście wyprowadzam go codziennie na spacer. Dostał nowe oringi pod bezel i dekiel. Nową bransoletę PVD  świeżutką baterię.

Czas się zgadza na tarczy i wyświetlaczu . Po prostu działa. Nurkować już nie będzie. Trochę tych egzemplarzy mało na sprzedaży. Czy się pogubiły, poniszczyły? Trudno powiedzieć. Pozdrawiam Miłośników Zegarków Seiko. P

ps. mam jeszcze gdzieś papiery do niego, ale gdzie ?

Seiko2.jpg

Edytowane przez kumite
dodanie treści

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi