Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

Watchdives 1960s. Maluszek 36mm, 44 l2l.

Bransoleta jubilee, która była w zestawie słabiutka i lepiej wybrać klasyczną (3-link), ale dołączona guma docinana do rozmiaru nadgarstka super wygodna.

IMG_20240912_152603.thumb.jpg.0800672e86503c428a8aa31967b0a81a.jpgIMG_20240912_152617.thumb.jpg.dc3338d9eb1ed79b35caf7af90baba40.jpgIMG_20240912_152653.thumb.jpg.a051eb3358fcbd7e587c7e8f04a8e616.jpg1726148211388.thumb.jpg.de560812c7340a24171e6be02d33ddf3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszony od kilku dni i muszę przyznać, że udany zakup. Zegarek robi wrażenie nie tylko wielkością i masą (272g), ale również tym co otrzymujemy w tej cenie, czyli: meca-quartz VK63, szafirowe szkiełko z wewnętrznym AR, zakręcane koronki i zakręcane przyciski chrono oraz stalową bransoletę z pełnymi ogniwami. Całość uzupełnia zakręcany dekielek z motywem globu, który również jest dobrze wykonany. Co prawda zegarek jest dość specyficzny i nie każdemu się spodoba, jednak technicznie zdecydowanie na plus. Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że te ponad ćwierć kilograma czuć wyraźnie podczas noszenia. 

IMG_20240915_095834-01.jpeg

IMG_20240918_121908-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ICE napisał(-a):

Noszony od kilku dni i muszę przyznać, że udany zakup. Zegarek robi wrażenie nie tylko wielkością i masą (272g), ale również tym co otrzymujemy w tej cenie, czyli: meca-quartz VK63, szafirowe szkiełko z wewnętrznym AR, zakręcane koronki i zakręcane przyciski chrono oraz stalową bransoletę z pełnymi ogniwami. Całość uzupełnia zakręcany dekielek z motywem globu, który również jest dobrze wykonany. Co prawda zegarek jest dość specyficzny i nie każdemu się spodoba, jednak technicznie zdecydowanie na plus. Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że te ponad ćwierć kilograma czuć wyraźnie podczas noszenia. 

IMG_20240915_095834-01.jpeg

IMG_20240918_121908-01.jpeg

Też go lubię 

20240918_153524.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, nh35 napisał(-a):

Też go lubię 

20240918_153524.jpg

Ja na początku nie byłem do końca przekonany do tych dużych cyfr i rozważałem nawet ich usunięcie. Przerobiłem zdjęcie, żeby zobaczyć jak będzie wyglądał bez nich i doszedłem do wniosku, że dziwnie, tak nijak. Wyszło na to, że dodają mu one charakteru i zostają na miejscu. 

Screenshot_20240918_201137.jpg

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20240923_110142.jpg

Kilka postów powyżej usunąłem/ukryłem, bo zamiast zdjęcia Koledze @mirfak wpisał się "zaszyfrowany placek", który zajmował masę miejsca. Komentarze do tego ukryłem, bo po usunięciu wzmiankowanego nie miały odniesienia. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skusiłem się znowu na Chińczyka,  bo.... bo mi się podoba 😝

Ale niestety moja wiedza na temat kitajskich mechanizmów jest bliska zeru 😕

Seagul ST2528 - co to za cudo i czy można temu zaufać w sensie solidności & precyzji chodu ?

Ps. Trochę już musztarda po obiedzie, ale napaliłem się jak szczerbaty na suchary :D

no bo jest  i  Bigdata  i  Moonphase,  a z takimi dodatkami nie mam jeszcze żadnego egz

Pozdrawiam

obraz.png

Edytowane przez Waldeusz
PS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Waldeusz napisał(-a):

Skusiłem się znowu na Chińczyka,  bo.... bo mi się podoba 😝

Ale niestety moja wiedza na temat kitajskich mechanizmów jest bliska zeru 😕

Seagul ST2528 - co to za cudo i czy można temu zaufać w sensie solidności & precyzji chodu ?

Ps. Trochę już musztarda po obiedzie, ale napaliłem się jak szczerbaty na suchary :D

no bo jest  i  Bigdata  i  Moonphase,  a z takimi dodatkami nie mam jeszcze żadnego egz

Pozdrawiam

obraz.png

Werki seagulla serii st 25xx to sprawdzone woły robocze i większość użytkowników je chwaliła. Co prawda, opinie w większości dotyczyły podstawowej wersji werku, bez dodatkowych komplikacji. Te mechanizmy z powodzeniem wkładano do zegarków G. Gerlach. Miałem kiedyś inna wersję w hommage Panerai, i nie mogę powiedzieć złego słowa. 

Edytowane przez tofiks_th

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak tylko z ciekawości, bo moja babcia mawiała ... tanie mięso psy jedzą , no a tam to ponoć jedzą nawet psy  ;)

Kupiłem do tej pory 1 egzemplarz zegarka na Miyocie 9015 i byłem mile zaskoczony

gdyż w trakcie 1 dnia noszenia odchyłka dobowa wynosiła około +2s

Po położeniu na plecki wzrastała do +10 więc bardzo przyzwoicie 😎

Jednak w pozycji "bocznej ustalonej" 🤣  w ciągu 6 godzin spóźnił około minuty 😵

I tak się zastanawiam czy do tych tanich modeli nie są pakowane werki które nie zdały testu w fabryce

i/lub zostały zdyskwalifikowane przez innych bardziej "markowych" producentów ...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Waldeusz napisał(-a):

...

I tak się zastanawiam czy do tych tanich modeli nie są pakowane werki które nie zdały testu w fabryce

i/lub zostały zdyskwalifikowane przez innych bardziej "markowych" producentów ...

Strasznie naciągane, wkładają jak leci do markowych i kitajców.

Nikt tego nie przebiera ani nie sprawdza bo ile by to kosztowało ;) 

A mechanizmy produkują dla markowych to co im szkodzi naklepać trochę więcej w kosztach tych markowych i sprzedawać swoje w haniebnie niskich cenach ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, tomaliusz napisał(-a):

Strasznie naciągane, wkładają jak leci do markowych i kitajców.

Nikt tego nie przebiera ani nie sprawdza bo ile by to kosztowało ;) 

A mechanizmy produkują dla markowych to co im szkodzi naklepać trochę więcej w kosztach tych markowych i sprzedawać swoje w haniebnie niskich cenach ^_^

Może i masz racje  - 1 jaskółka wiosny nie czyni,  ale taka odchyłka w pozycji bocznej mnie mocno zdziwiła

i raczej w renomowanej firmie  kontrola jakosci by ten egz.  odrzuciła  😎

Cóż,  dwa kolejne chińczyki w transporcie,  więc niedługo sam sie przekonam czy poprostu tak losowo trafiłem

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Waldeusz napisał(-a):

Może i masz racje  - 1 jaskółka wiosny nie czyni,  ale taka odchyłka w pozycji bocznej mnie mocno zdziwiła

i raczej w renomowanej firmie  kontrola jakosci by ten egz.  odrzuciła  😎

Cóż,  dwa kolejne chińczyki w transporcie,  więc niedługo sam sie przekonam czy poprostu tak losowo trafiłem

Pozdrawiam

Ja mam ADHD zegarkowe i przerobiłem przez kilkanaście lat kilkaset Chińczyków i mogę Cię zapewnić że nie ma lipy i generalnie wszystkie wyregulowane fabrycznie były lepiej niż Seiko, Orienty, Citizeny czy niejedne Szwajcary 😉

Fakt że aż tak nie bawiłem się w pozycje boczne ustalone 😁 bo czasem zegarek miałem tylko kilka dni i czasem tylko raz na ręku ale nie stwierdziłem jakiś mechanizmów 2 gatunku.

A już np. Koreański Tisell którego miałem z kilkanaście sztuk to każdy z nich robił +1-2 sek. doba i nie mogłem trafić egzemplarza z gorszą odchyłką ale tu p. Oh sam regulował każdy egzemplarz 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, tomaliusz napisał(-a):

Ja mam ADHD zegarkowe i przerobiłem przez kilkanaście lat kilkaset Chińczyków i mogę Cię zapewnić że nie ma lipy i generalnie wszystkie wyregulowane fabrycznie były lepiej niż Seiko, Orienty, Citizeny czy niejedne Szwajcary 😉

Fakt że aż tak nie bawiłem się w pozycje boczne ustalone 😁 bo czasem zegarek miałem tylko kilka dni i czasem tylko raz na ręku ale nie stwierdziłem jakiś mechanizmów 2 gatunku.

A już np. Koreański Tisell którego miałem z kilkanaście sztuk to każdy z nich robił +1-2 sek. doba i nie mogłem trafić egzemplarza z gorszą odchyłką ale tu p. Oh sam regulował każdy egzemplarz 😉

Chyba jednak muszę zweryfikować to co napisałem wcześniej żeby być uczciwym...

Po powrocie z pracy stwierdziłem że mechanizm zdechł z baraku naciągu sprężyny po około 2h od mojej kontroli czasu,

- więc prawdopodobnie to duże opóźnienie mogło wynikać z tego powodu, (choć IMO nie powinno) , no ale to analog

Teraz po nakręceniu sprężyny przez 5h w tej samej pozycji zrobił tylko 1 sekundę spóźnienia a nie minute ...

Chyba się pośpieszyłem z negatywną oceną tej  Miyoty9015 -  nie wyczułem jeszcze jak ją dokręcać koronką a to co już uznałem za opór było niewystarczające.

Koronką dość ciężko się kręci w porównaniu do np. 4R czy 6R od Seiko a nawet Vajluxa 7750

Na drugi raz potestuje dłużej zanim otworze paszcze ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi