Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, to pewnie ronda 515 gmt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie i Panie która firma robi najlepsze zegarki podobne do doxa sub 300t ? Frog ? Inne ?
Seestern

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260519_130107.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz minie 2 lata od zakupu, a on nadal chodzi i jakoś zepsuć się nie chce, choć tak twierdzą niektórzy na tym forum. Dziwne, chyba sprzedali mi coś innego niż głosi prawda forum o zegarkach chińskich 😅

IMG_5659.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Wisnia_Daniel napisał(-a):

Zaraz minie 2 lata od zakupu, a on nadal chodzi i jakoś zepsuć się nie chce, choć tak twierdzą niektórzy na tym forum. Dziwne, chyba sprzedali mi coś innego niż głosi prawda forum o zegarkach chińskich 😅

Bo jest prawda i g... prawda. 

Dlatego najlepiej samemu się przekonać. 

23 godziny temu, alpaczino napisał(-a):
W dniu 17.05.2026 o 21:52, revolta4 napisał(-a):
Panowie i Panie która firma robi najlepsze zegarki podobne do doxa sub 300t ? Frog ? Inne ?

Seestern

A nie Doxa? Przynajmniej jeśli chodzi o cenę. 

W dniu 18.05.2026 o 14:09, Rumcajs997 napisał(-a):

za tą cenę to po prostu świetny zegarek.

Uważaj co piszesz, bo Inkwizycja na blogu czuwa. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260521_083318.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy jeszcze nie miałem takiego problemu z dobraniem paska do tarczy jak z tym zegarkiem. Dosłownie nic tu nie pasuje oprócz bransolety, ale na szczęście w końcu coś podeszło.

IMG_20260521_135519.jpg

IMG_20260521_135122.jpg

IMG_20260521_135021.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Rumcajs997 napisał(-a):

Nigdy jeszcze nie miałem takiego problemu z dobraniem paska do tarczy jak z tym zegarkiem. Dosłownie nic tu nie pasuje oprócz bransolety, ale na szczęście w końcu coś podeszło.

IMG_20260521_135519.jpg

IMG_20260521_135122.jpg

IMG_20260521_135021.jpg

Powiedziałbym,  że brązowy z niebieskim to tak słabo, bardzo słabo. Moim zdaniem ciemnoszary lub granat.  Może być silikonowy lub  skórzany. Bransolety pełnej nie dobierzesz raczej, innej nie warto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Euryk napisał(-a):

Powiedziałbym,  że brązowy z niebieskim to tak słabo, bardzo słabo. 

Hmm ... do granatowego garnituru zakłada się brązowe buty :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jacek K. napisał(-a):

Hmm ... do granatowego garnituru zakłada się brązowe buty :) 

Nie takie rzeczy ludzie zakładają, co z tego? Granatowy lub czarny garnitur  to na wieczór i do  czarnych butów.  Zasady męskiej elegancji są nieubłagane:  no brown after six.  Dotyczy to także brązowych pasków do zegarka; oficjalny na wieczór powinien być czarny, najlepiej ze skóry  krokodyla.   W ciągu dnia można chodzić w brązowych butach, spodniach,  koszulach etc.,   wieczorem - nigdy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Euryk napisał(-a):

Nie takie rzeczy ludzie zakładają, co z tego? Granatowy lub czarny garnitur  to na wieczór i do  czarnych butów.  Zasady męskiej elegancji są nieubłagane:  no brown after six.  Dotyczy to także brązowych pasków do zegarka; oficjalny na wieczór powinien być czarny, najlepiej ze skóry  krokodyla.   W ciągu dnia można chodzić w brązowych butach, spodniach,  koszulach etc.,   wieczorem - nigdy. 

widocznie mnie inaczej uczono , buty mogą być ciemnobrązowe , podobnie pasek do zegarka , nie przekonuje mnie angielski , podobnie z koszulami , wg twoich reguł na wieczór tylko biała , ja zakładam błękitna i jest  to zgodne z zasadami , na żadną audiencję się nie wybieram 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponadto kolega pokazał zdjęcie w dzień i (jak mniemam) z krótkim rękawem, tak więc uwaga nie trafiona i nie na miejscu.
Zestawienie brązowego paska z niebieską lub granatową tarczą zegarka jest, co do zasady, jak najbardziej OK, ale szanuję odmienne gusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.05.2026 o 14:32, Rumcajs997 napisał(-a):

IMG_20260521_135519.jpg

IMG_20260521_135122.jpg

IMG_20260521_135021.jpg

Oczywiście każdy będzie miał swoje zdanie, jak czytam nawet jakieś "zasady" są wspominane. Pewnie można się wysilać jednak chyba nie zawsze trzeba?

Ja uważam że ten pasek świetnie komponuje się z literami GMT na tarczy i jak najbardziej dobrze wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20241022_082449.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

wczoraj dziada nosiłem, szkło bez jakiegokolwiek antyrefleksu, więc do zdjęć się nie nadaje. ale skłania mnie on do odłożenia na panareja

ponutry.jpg

Edytowane przez hrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 hours ago, Euryk said:

Chciałbym nieśmiało przypomnieć, że mówimy tu o zegarku z Ali za mniej niż 70$, z paskiem za 6$, a to wszystko w temacie o chińskich zegarkach, więc myślę, że można do tego podejść z większym dystansem. To nie Longines zakładany do kolacji w Monaco w restauracji z widokiem na morze, tylko raczej coś pod kebsa u Turka z ostrym sosem na miękkim cieście, może z nutką sosu czosnkowego, ewentualnie posypany prażoną cebulką.

Edytowane przez Rumcajs997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, alpaczino napisał(-a):

Ponadto kolega pokazał zdjęcie w dzień i (jak mniemam) z krótkim rękawem, tak więc uwaga nie trafiona i nie na miejscu. emoji2371.png

Zależnie od pory  dnia zmieniać pasek? Trochę uciążliwe.  Moją uwaga była ogólna, o łączeniu niebieskiego z brązowym (to nigdy dobrze nie wygląda),a  ten zegarek i tak jest   rekreacyjny. 

59 minut temu, Rumcajs997 napisał(-a):

To nie Longines zakładany do kolacji w Monaco w restauracji z widokiem na morze, tylko raczej coś pod kebsa u Turka z ostrym sosem na miękkim cieście, może z nutką sosu czosnkowego, ewentualnie posypany prażoną cebulką".

Zgadzam się co do kebaba,  oczywiście racja, ale  w Monaco zegarka Longines  przy kolacji  "w restauracji z widokiem na morze" poszukamy raczej u kelnera. 😁

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, bogdan57 napisał(-a):

....  buty mogą być ciemnobrązowe , podobnie pasek do zegarka , nie przekonuje mnie angielski , podobnie z koszulami , wg twoich reguł na wieczór tylko biała , ja zakładam błękitna i jest  to zgodne z zasadami , na żadną audiencję się nie wybieram 

Savoir-vivre kontynentalny i angielski nieco się różnią, angielski jest bardziej konserwatywny, ale to raczej on jest częściej podstawą zwyczajów dyplomatycznych w zakresie męskiej mody.   Angielski sposób ubierania, mimo sztywnych zasad,  dopuszcza jednak elementy ekscentryzmu w ubiorze, czy nawet zachowaniu.  I w tym sensie  niebieska tarcza i jasnobrązowy pasek mógłby uchodzić za coś dopuszczalnego, ale pod warunkiem, że byłby to droższy zegarek.  

17 godzin temu, alpaczino napisał(-a):

Zestawienie brązowego paska z niebieską lub granatową tarczą zegarka jest, co do zasady, jak najbardziej OK, ale szanuję odmienne gusta.

Zestawienie ciemnobrązowego paska  z  ciemnogranatową tarczą  zegarka można by  tolerować,  ale  jako ekstrawagancki wybór; jednak  lepiej nie upierać się, że to oczywiście  "jak najbardziej ok.".  Ok., ale   tylko w konwencji ekstrawagancji. Łamać estetyczne normy mogą tylko ci, co je znają i zwykle ich przestrzegają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
 Zależnie od pory  dnia zmieniać pasek? Trochę uciążliwe.  Moją uwaga była ogólna, o łączeniu niebieskiego z brązowym (to nigdy dobrze nie wygląda),a  ten zegarek i tak jest   rekreacyjny. 
W tym problem, że Twoja uwaga nie jest ogólna.
Bez problemu możesz pisać, że nie lubisz lub że nie podoba Ci się połączenie niebieskiego z brązowym, ale nie jest to zasada ogólna a jedynie Twoja osobista preferencja.

Połączenie niebieskiego i brązowego jest klasyczne i bardzo często wygląda elegancko. To zestawienie działa dlatego, że chłodny niebieski równoważy ciepły brąz.
Najlepiej sprawdzają się konkretne odcienie:
- granat + ciemny brąz - bardzo elegancko, tzw. „old money”, biznesowo,
- błękit + karmel/koniak - bardziej lekko i nowocześnie,
- jeansowy niebieski + średni brąz - casualowo i naturalnie,
- petrol/navy + czekoladowy brąz - bardziej luksusowo.
To są zasady ogólne.

Może jeszcze kilka praktycznych zasad:
- im ciemniejszy niebieski, tym łatwiej go połączyć z brązem,
- czysty, chłodny niebieski lepiej wygląda z cieplejszym brązem,
- warto dodać trzeci neutralny kolor: biel, krem, szarość lub beż.

W modzie męskiej to wręcz jedno z najbardziej sprawdzonych zestawień:
- granatowy garnitur + brązowe oxfordy,
- jeansy + brązowy pasek i buty,
- niebieska marynarka + brązowy pasek od zegarka.

Mam nadzieję, że jasno i merytorycznie to wyjaśniłem i że to się komuś przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitał 🙌🏻

Jakiś czas temu nabyłem dwa chińskie zegarki, te zakupy skutecznie ostudziły mnie do kolejnych zakupów zegarków micro brand’ owych.

Za zegarek ze zdjęcia zapłaciłem £52, jest ładnie wykonany i nosi się naprawdę świetnie… a do tego wszystkiego od dwóch tygodni jego punktualność jest dosłownie „na zero” jop, jestem w szoku. 
Za jakiś czas wrzucę tego drugiego gagatka, też mechanik ale + auto. 
Dobrego dnia😉

IMG_4668.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, alpaczino napisał(-a):

W tym problem, że Twoja uwaga nie jest ogólna.
Bez problemu możesz pisać, że nie lubisz lub że nie podoba Ci się połączenie niebieskiego z brązowym, ale nie jest to zasada ogólna a jedynie Twoja osobista preferencja.

Połączenie niebieskiego i brązowego jest klasyczne i bardzo często wygląda elegancko. To zestawienie działa dlatego, że chłodny niebieski równoważy ciepły brąz.
Najlepiej sprawdzają się konkretne odcienie:
- granat + ciemny brąz - bardzo elegancko, tzw. „old money”, biznesowo,
- błękit + karmel/koniak - bardziej lekko i nowocześnie,
- jeansowy niebieski + średni brąz - casualowo i naturalnie,
- petrol/navy + czekoladowy brąz - bardziej luksusowo.
To są zasady ogólne.

Może jeszcze kilka praktycznych zasad:
- im ciemniejszy niebieski, tym łatwiej go połączyć z brązem,
- czysty, chłodny niebieski lepiej wygląda z cieplejszym brązem,
- warto dodać trzeci neutralny kolor: biel, krem, szarość lub beż.

W modzie męskiej to wręcz jedno z najbardziej sprawdzonych zestawień:
- granatowy garnitur + brązowe oxfordy,
- jeansy + brązowy pasek i buty,
- niebieska marynarka + brązowy pasek od zegarka.

Mam nadzieję, że jasno i merytorycznie to wyjaśniłem i że to się komuś przyda.

Ty? To gratulacje.  Jednak jest tam komunikat, "Odpowiedzi wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy".😁

Zależy jakie  AI zadasz pytanie taką uzyskasz odpowiedz. (w PRL był taki dowcip: Dziś pytanie jutro odpowiesz).  AI to - wbrew nazwie -  tylko lepsza wyszukiwarka, a ponieważ w sieci jest wszystko, łącznie z błędami i głupotami,  więc odwiedzi będą też wszystkie.  Poniżej przykład na ten sam temat.   

Dlaczego niebieski + brązowy bywa ryzykowny

1. Różne temperatury kolorów

• Niebieski to kolor zimny

• Brązowy to kolor ciepły

Połączenie zimnego z ciepłym może wyglądać niespójnie, jeśli odcienie nie są dobrze dobrane.

2. Brąz łatwo wygląda „ciężko”

Brąz ma naturalnie ziemisty, masywny charakter. Jeśli zestawisz go z jasnym, intensywnym niebieskim, kontrast może być zbyt ostry i wyglądać przypadkowo.

3. Niebieski ma wiele odcieni, które z brązem się gryzą

• Turkus + brąz → często wygląda tandetnie

• Jasny błękit + ciemny brąz → może wyglądać jak szkolny mundurek

• Intensywny niebieski + jasny brąz → zbyt duży kontrast

A. Różne temperatury kolorów

- Niebieski to kolor zimny

- Brązowy to kolor ciepły

- Połączenie zimnego z ciepłym może wyglądać niespójnie, jeśli odcienie nie są dobrze dobrane.

B. Brąz łatwo wygląda „ciężko”

Brąz ma naturalnie ziemisty, masywny charakter.
Jeśli zestawisz go z jasnym, intensywnym niebieskim, kontrast może być zbyt ostry i wyglądać przypadkowo.

C. Negatywne skojarzenia psychologiczne
Styl retro w złym wydaniu. Kojarzy się z niemodną estetyką lat 70. i urzędowymi mundurami z minionej epoki.
Wizualne postarzenie. Taki zestaw potrafi optycznie dodać lat i odjąć stylizacji nowoczesny charakter.
Brak dynamiki. Oba kolory są statyczne, co razem tworzy nudny, monotonny efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już  zapomniałeś  o elegancji , teraz na siłę  udowadniasz swoje tezy . Nie  są  przekonywujące. Tu pokazujemy zegarki  chińskie 

20260523_123149.thumb.jpg.6b1de33f50ab005cff050f7d56e73296.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Euryk napisał(-a):

Brąz ma naturalnie ziemisty, masywny charakter. Jeśli zestawisz go z jasnym, intensywnym niebieskim, kontrast może być zbyt ostry i wyglądać przypadkowo.

wybaczcie, mam pytać AI jaki dobrać pasek? 

no nie, każdy ma swój gust, lubię takie połączenie:

IMG20260130165935.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 hours ago, Euryk said:

Savoir-vivre kontynentalny i angielski nieco się różnią, angielski jest bardziej konserwatywny, ale to raczej on jest częściej podstawą zwyczajów dyplomatycznych w zakresie męskiej mody.   

Ja jestem prosty chłopak ze wsi, może po prostu nie rozumiem o czym mowa, ale spędziłem trochę życia w Anglii i mogę z całą stanowczością powiedzieć, że jest to jedno z ostatnich miejsc na naszej planecie, z którego chciałbym brać przykład jeśli chodzi o styl. Anglicy mają wiele zalet, mam do nich duży szacunek za to co osiągnęli na świecie, ale w dwóch kwestiach nigdy nie potrafili się ogarnąć - jedzenie i styl. Ich miasta wyglądają jak gówno, ubierają się jak gówno, a ich jedzenie wygląda jakby je pies wszamał, a potem wyżygał (ich ciuchy i miasta w sumie też). Już nie wspominając o tym, że w wielu miejscach w Anglii dominuje teraz styl pakistański. Zakładam, że ten styl angielski to coś z przed 100 lat i nazwa używana jest dzisiaj z przyzwyczajenia?

A wracając do doboru pasków, metodą prób i błędów, doszedłem do następujących opcji, które moim zdaniem dobrze się spisują.

1) Pasek dobrany pod kolor tarczy. Ciężko jest to osiągnąć, bo dobranie idealnego odcienia graniczy z cudem, ale czasem się udaje. Oczywiście najłatwiej to działa z czarną tarczą, bo po prostu dobiera się czarny pasek.

2) "Ścięcie" koloru tarczy czymś całkowicie przeciwnym, najczęściej biała lub srebrna tarcza + czarny pasek, ewentualnie ciemny brąz.

3) Dobranie paska pod jakiś element na tarczy. Np pomarańczowa wskazówka, albo czerwona wskazówka GMT, czy jakiś wyraźny napis, to można spróbować pasek pod ten kolor.

4) Jeśli żadne z powyższych nie działa, to dobranie koloru paska pod bezel. Czarny bezel z białymi cyframi? To czarny pasek z białymi przeszyciami.

5) Zielone i ciemnoniebieskie tarcze dobrze moim zdaniem wyglądają z brązowym paskiem.

6) Tarcze w kolorze na lato, to i pasek na lato.

Przykłady poniżej.

20250909_145302.jpg

20230505_120803.jpg

IMG_20260516_165043.jpg

20230623_190708.jpg

20230130_160615.jpg

20230902_165954.jpg

20250331_145235.jpg

20250801_120638.jpg

20250713_111228.jpg

20241122_104658.jpg

20220610_182056.jpg