Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, satanic napisał(-a):

Lubię czasem jednostajne granie, ale bardziej w stylu Blasphemy, i tz. War metal. 

Ja bardziej szukam tego.

Posłuchaj tych wokali, zwolnień, melodii w tle, ale cały czas jest to brutalne, niesie ze sobą emocje, których w technicznym death metalu dla mnie nie ma 

Ciężkie to do oceny. Można to odebrać jako jazgot, gdzie realizacja nagrań przypomina nagrywanie demówki w garażu. Z drugiej strony, coś w tej muzie jest. Zdarza mi się czasem słuchać zbliżonych klimatów, ale do mnie bardziej przemawia muzyka Batushki Krzyśka Drabikowskiego. Zresztą teraz chyba nie trzeba już tego podkreślać, bo Bartek Krysiuk zmienił nazwę swojej Batushki na Patriarkh. W każdym razie to do mnie przemawia. Kiedyś zdarzało mi się też słuchać Watain. Lubię Behemotha, ale poza tym black metal to raczej nie mój klimat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poza tym, teraz u mnie gra Led Zeppelin i płyta pt. "Physical Graffiti". 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pewnie zaraz zostanę przez @satanic ukrzyżowany :D , ale - przynajmniej wg stanu na 15.12.2025 - te trzy albumy to są dla mnie ARCY w kręgach okołopostdiabolicznych.  ;)  

Edytowane przez Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Pewnie zaraz zostanę przez @satanic ukrzyżowany :D , ale - przynajmniej wg stanu na 15.12.2025 - te trzy albumy to są dla mnie ARCY w kręgach okołopostdiabolicznych.  ;)  

Tak przy okazji... Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a skoro klimat świąteczny, to jaki Waszym zdaniem jest najbardziej obrazoburczy, bluźnierczy album w historii metalu? Której kapeli najbardziej puściły hamulce? Macie swoje typy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No to może coś ode mnie w tej materii.

Nie jestem fanem growlu i "dugudugudugu" w ogóle (znawcą tym bardziej), ale kiedyś coś tam mi przeleciało przez uszy w trakcie dorastania :)

Na przykład:

Edit: poczytajcie komentarze pod piosenką :D

Edytowane przez Sławol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, McIntosh napisał(-a):

Tak przy okazji... Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a skoro klimat świąteczny, to jaki Waszym zdaniem jest najbardziej obrazoburczy, bluźnierczy album w historii metalu? Której kapeli najbardziej puściły hamulce? Macie swoje typy? 

W sensie ataku na chrześcijaństwo, etc...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Sławol napisał(-a):

No to może coś ode mnie w tej materii.

Nie jestem fanem growlu i "dugudugudugu" w ogóle (znawcą tym bardziej), ale kiedyś coś tam mi przeleciało przez uszy w trakcie dorastania :)

Na przykład:

Edit: poczytajcie komentarze pod piosenką :D

Ilekroć słyszę ten tekst, to kojarzy mi się to z filmem "Obcy" Scotta. 🙂

1 minutę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

W sensie ataku na chrześcijaństwo, etc...?

Tak, ale w sensie tekstów piosenek. No bo w praktyce to wiadomo, że Norwegowie są nie do pobicia. Tam dochodziło do podpaleń kościołów, mordowania ludzi, więc muzycy blackmetalowi doszli w swojej głupocie właściwie do ściany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Ilekroć słyszę ten tekst, to kojarzy mi się to z filmem "Obcy" Scotta. 🙂

Coś w tym jest, ten tekst jest jeszcze z tych łagodniejszych w ich dorobku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panowie, to co tutaj ostatnio wrzucacie - niestety poziom mocno spada. Niestety muszę to powiedzieć. 
Żeby trochę podnieść poziom tego wątku i doedukować forumowiczów, podzielę się z wami perełką. Nie dziękujcie. Mam dzisiaj po prostu dobry dzień. Łapcie. 
Jak to kiedyś wieszcz wyśpiewał: „na kolana chamy - śpiewa Lucjan Pavarotti”.

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

Panowie, to co tutaj ostatnio wrzucacie - niestety poziom mocno spada. Niestety muszę to powiedzieć. 
Żeby trochę podnieść poziom tego wątku i doedukować forumowiczów, podzielę się z wami perełką. Nie dziękujcie. Mam dzisiaj po prostu dobry dzień. Łapcie. 

🤦🤦🤦🤦

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a):

Jest moc. Normalnie Marcin Patrzałek wokalu i Layne Staley gitary. 👍😂 Chociaż nie wiem czy mimo żartu niechcący Layne'a nie obraziłem. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

To są bardzo dobre albumy 1 i 3 mam na CD, White Ward bardziej wymagający, słuchałem kilka razy, raczej nie wracam.

7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

W tej materii prym wiedzie Profanatica jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet, jeśli ktoś nie przepada za Sade, jak ja, to powinien mieć tę kompilację, bo jest naprawdę dobra, nagrana także. Przyjemnie się słucha. 

20251216_174908.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pora zakończyć mą TOP DZIESIONĘ - OBY NIE PRZEDWCZESNYM ZGONEM.  :D;) 

Oczywiście TOP DZIESIONA AŻ DO ZGONA jest prawdziwa i jedyna wyłącznie na chwilę powstania. A powstała w cierpieniu i po odrzuceniu wielu szlachetnie brzmiących kandydatur. A byli wśród nich m.in. Einsturzende Neubauten, Young Gods, Nitzer Ebb, Mayer Hawthorne, Depeche Mode, Megadeth, Suicidal Tendencies, Soundgarden, Big Black, Jesus Lizard, Prince, Bruce Springsteen, Bryan Ferry, Daft Punk, DIe Kreuzen, Dirty Loops, Beastie Boys, Sick of It All, Bad Brains, Husker Du, Floorplan, Slayer, Spandau Ballet, ABC, Duran Duran, Aha, Groove Armada, Phil Collins/Genesis, AC/DC, Iggy Pop i paru innych jeszcze...  ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dead Can Dance, fiu, fiu...

Ode mnie na noc:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sławol napisał(-a):

Dead Can Dance

Lubię 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nostalgicznie:

20251217_153707.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś w radiu usłyszałem całkiem niezły cover tego numer, jednak wersja oryginalna jest nie do przebicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.12.2025 o 17:11, Sławol napisał(-a):

Miałem naście lat. Miło się wspomina. 

Taka moja trójka z tamtych czasów i podobnego stylu którą męczyłem na kaseciaku  to właśnie Mr. Mister, Foreigner i Starship.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi