Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
eye_lip

Co nam w ....CD (i nie tylko) gra?

Rekomendowane odpowiedzi

miało się 18 lat  :P  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wydawało się, że człowiek już wszystko słyszał ... :)

Tak sobie przesłuchuję różne reedycje starych, klasycznych albumów i znalazłem taką perełkę

jest równie zaskakująca jak Changes BS.

Jacku, dzięki za ciekawy link. Brzmi trochę jak jakaś kompozycja Dave'a Grusina do obyczajowego filmu z przełomu lat 70. i 80. W sumie na "Presence" by nie pasowało, nawet gdyby Plant coś dośpiewał, ale fajnie, że to udostępniono. A "Presence" bardzo lubię, to surowa, spójna płyta z dobrymi kompozycjami. I moim zdaniem niedoceniona. Podoba mi się, że nie ma tam Zeppelinowych wycieczek w stronę Karaibów czy popu, których kilka niestety się pojawiło począwszy od "Houses of the Holy". 

A co do "Changes" - "Vol. 4" w liceum słuchałem bardzo często, a do dziś z radością wracam do tego albumu. "Changes" nigdy nie było moim faworytem (w przeciwieństwie do genialnych "Planet Caravan" czy "Solitude", pełniących na poprzednich albumach podobną funkcję, ale w mniej oczywisty sposób ), lecz się przyzwyczaiłem. "Laguna Sunrise" też mnie nie razi, ale bez tego utworu ta wyborna płyta by nic nie straciła  ;) Tym niemniej, później bywało znacznie gorzej:

https://www.youtube.com/watch?v=S3agyfRXPvI

Uff, no dobra, trzeba się otrząsnąć:

https://www.youtube.com/watch?v=WSOOJFo0hNw

https://www.youtube.com/watch?v=gqQelCIGYMI

Edytowane przez Edmund Exley

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@memento mori

Pamiętam, byłem na ich koncercie, zdaje się w 1981r. w Teatrze Małym (Warszawa) - widowisko z laserami i kwadrofonią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długie 13 lat oczekiwania...

Kolejny dzień z Tool

Wysłuchałem - moim zdaniem bardzo dobre. A jak wygląda odbiór wśród zagorzałych fanów i recenzentów?

A teraz przypominam sobie utwór, dzięki któremu poznałem (sobotnia popołudniowa audycja Kaczkowskiego w Wielką Sobotę, bodaj w 2001) i polubiłem ten zespół:

https://www.youtube.com/watch?v=jmkRHo4Vca4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jako zagorzałemu fanowi podoba sie bardzo ale zdaje sobie sprawę ze trzeba sie wsłuchać i posłuchać tego wielokrotnie i napweno nie jest to granie dla każdego.

Jesli chodzi o recenzje to polskie portale oceniają słabo lub śrenio natomiast portale anglojęzyczne oceniają generalnie wysoko np kerrang nota maksymalna.

Poprostu nagrali co chcieli, nic nie muszą i nawet singiel trwa ponad 10 min. Za kilka lat będzie to klasyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe bluesowo-rockowe nagranie z nowej płyty francuskiego zespołu Last Train

i sympatyczna piosenka z dawnych lat na ten pechowy piątek :)

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odebrałem :)

Prog-rockowa uczta - nowe zremasterowane wydanie Refugee. Trzy płyty: oryginał, koncert z Newcastle i po raz pierwszy koncert z BBC Radio. Mimo, że odszedłem już praktycznie od CD na rzecz plików audio, to ta pozycja jest IMO obowiązkowa :) dla każdego fana dobrej muzyki ("tylko" 100zł.). Ach ta młodość ... :)

IMG-20190920-124048100-HDR.jpg

IMG-20190920-124404571-HDR.jpg

IMG-20190920-125113719-HDR.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=SCRaZihgdS4

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrick Moraz zagrał niedługo potem na mojej ulubionej płycie Yes: "Relayer"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie odebrałem :)

Prog-rockowa uczta - nowe zremasterowane wydanie Refugee. Trzy płyty: oryginał, koncert z Newcastle i po raz pierwszy koncert z BBC Radio. Mimo, że odszedłem już praktycznie od CD na rzecz plików audio, to ta pozycja jest IMO obowiązkowa :) dla każdego fana dobrej muzyki ("tylko" 100zł.). Ach ta młodość ... :)

Świetny link, dzięki. Słabo znam Refugee - na razie wysłuchałem raz i mi się podoba, będę jeszcze słuchał. Odnośnie Moraza - warto polecić też Mainhorse:

W ten weekend poznaję natomiast płytę, którą od dawna chciałem na spokojnie wysłuchać - i bardzo mi się podoba (nawet ta pojawiająca się kilka razy nietypowa wokalistka  ;) ), w końcu to mój perkusista numero uno:

Wysłuchałem też wreszcie na razie jeden utwór z przedsięwzięcia, do którego podchodziłem sceptycznie, odkąd o nim usłyszałem:

Niby ok, ale jednak jakoś tak zwyczajniej. I zdecydowanie wolę pierwotną wersję. Owszem, Gunn i Mastelotto brzmią na niej zimno i dość płasko, ale dla mnie świetnie współgra to z atmosferą płyty i czasów, w których powstała. Nic bym już na niej nie zmieniał. A przez 16 ostatnich lat, bo tyle ją mam, słuchałem jej dziesiątki razy:

post-64635-0-95104300-1569186596_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny link, dzięki. Słabo znam Refugee - na razie wysłuchałem raz i mi się podoba, będę jeszcze słuchał.

W ten weekend poznaję natomiast płytę, którą od dawna chciałem na spokojnie wysłuchać - i bardzo mi się podoba (nawet ta pojawiająca się kilka razy nietypowa wokalistka  ;) ), w końcu to mój perkusista numero uno:

Wysłuchałem też wreszcie na razie jeden utwór z przedsięwzięcia, do którego podchodziłem sceptycznie, odkąd o nim usłyszałem:

Cześć.

Słuchaj Refugee :) - naprawdę warto, choć zdaję sobie sprawę, że współczesny odbiór jest inny, chyba trudniejszy, niż w epoce, kiedy wielu gigantów progresywnego rocka tworzyło swoje dzieła.

Świetna płyta ze wspaniałym zakończeniem >>> Adios a la Pasada (Goodbye to the Past), poruszające jak dla mnie solo Holdsworth'a (od 6:50), mogłoby trwać i trwać.

Zbieram te poszczególne "wydawnictwa" - takie ciekawostki.

Edytowane przez Jacek K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrick Moraz zagrał niedługo potem na mojej ulubionej płycie Yes: "Relayer"

To ciekawe. Refugee > jedyna płyta, Relayer > jedyna płyta Yes z Morazem. Obie doskonałe, w innych projektach już nie błyszczał ...

Teraz, zgodnie z Twoim avatarem :)

Klasa światowa, mistrzowska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znakomity jest ten koncert z Sopotu. Mam grubo ponad 50 bootlegów SBB, że o oficjalnych wydawnictwach nie wspomnę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasa światowa, mistrzowska.

Znakomite, jeden z najlepszych zespołów Europy.

Hmmm... o ile wczoraj nie miałem wątpliwości, że wolę oryginalną wersję, o tyle dziś już nie jestem tego taki pewien:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wolę nową wersję. Oryginalna z 2000, zawsze wydawała mi się zbyt syntetyczna i źle zmiksowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dziś tak:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast uskuteczniałem dziś na zmianę te dwa składy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Dziś 39 rocznica jego śmierci... A poniżej dowód na niewątpliwie wielki talent tego perkusisty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fidelio

Na szczęście miał zdolnego syna i mogło się to wydarzyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi