Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Jankowski

Chronos-Art

Rekomendowane odpowiedzi

Płyty prawie gotowe. Pewnie niedługo przyjdzie pora na ozdabianie i dorabianie reszty części. Taki fotoreportaż stanowi wastość samą w sobie, edukacyjną i inspirującą. Szkoda, że tak mało podobnych pasjonatów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdego dnia jak tu zaglądam, patrzę czy Paweł dodał nowe zdjęcia - oglądanie zdjęć z produkcji tarcz, kopert, mechanizmu to uczta dla oka! Paweł, Twoje relacje nikogo nie denerwują, wrzucaj na forum jak najwięcej zdjęć i opisów, świetną rzeczą jest że w Polsce w dzisiejszych czasach chce się komuś robić zegarek samemu od A do Z, a nie tylko składać całość z zamówionych zagranicą części.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne postępy :) Gratulacje Pawle

Co do ustawienia w artcamie bo w tym raczej projekt jest wykonywany oraz ścieżka narzędzia proponuje zagęścić ścieżkę i zmienić frez. Ja orzę pierwej grubaskiem ( frez około fi 3 flat lub radius ) a potem cieniaskiem ( frez wykańczający VR 15 stopni _ stopka 0,15 )lecz ścieżka obróbki jest mocniej zagęszczona przez co otrzymuje piękną gładziusieńką powierzchnię :) To dodaje tak zwanego "SMACZKU" :) Wiem że można to potem przeszlifować na papierku lecz jeżeli chcemy aby zgadzały nam się idealnie wymiary musimy to zrobić w programie. Mosiądz jak rozmawialiśmy powinien być grawerski, wtedy jakość grawerki także podskoczy mocno.

Jeszcze raz gratuluję Paweł tak wspaniałego projektu.

Ps:Przepraszam wszystkich ale zapomniałem się przywitać :)

Jestem Darek, mieszkam w Gdańsku i projektuję biżuterię oraz inne paskudztwa ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie przegniesz z ceną jak np. Kobold to masz we mnie klienta. Ale raczej pojawią się goście z wyższej półki. Gratuluje i kibicuje.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa płyta prezentuje się bardzo dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie kilka fotek z pracy nad prototypem no i chciałem zakomunikować ze zegarek ruszył i chodzi :P chyba pierwszy Polski mechanizm :rolleyes: Pozdrawiam

Rozwiercanie otworów pod kamienie łożyskowe

post-177-0-11602200-1331841782.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Oprawianie kamieni w płyciepierwszymechanizm003.jpg

Uploaded with ImageShack.usa

post-177-0-30000400-1331841785.jpg

post-177-0-87215200-1331841786.jpg

post-177-0-79180800-1331841788.jpg

Widoczne nowe rozwiązanie naciągu sprężyny i nowa zapadka

post-177-0-68886000-1331841790.jpg

Może nie widać ale puki co zegarek chodzi!!post-177-0-93038900-1331841791.jpg

Pozdrawiam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję! Bardzo dobra wiadomość :rolleyes: Domyślam się że satysfakcja też niemała :P

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie kilka fotek z pracy nad prototypem no i chciałem zakomunikować ze zegarek ruszył i chodzi :P chyba pierwszy Polski mechanizm :rolleyes:

Fantastyczne wieści :P Brawo!!! Pawle, przez cały czas trzymam mocno kciuki za realizację Twojej wizji. Super, cieszę się przeogromnie :P

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Zdaję sobie sprawę z tego ze niektórych z Was może to denerwować bo facet nie wiadomo od jakiego czasu pokazuje Wam jakieś tam fotki i ciągle pie..zy o jakimś tam zegarku który "stara" się zrobić.

Denerwować ?, Paweł nie żartuj. Jeżeli kogoś denerwuje to, co pokazujesz w tym wątku, to ja nie wiem co ten ktoś robi na tym Forum ?. Nie spiesz się, spokojnie realizuj swoje marzenie. Im więcej osiągniesz w ramach finalnego produktu, tym satysfakcja będzie większa. Trzymam kciuki za powodzenie Twojego projektu, bo tworzysz w warunkach Polski coś naprawdę wyjątkowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna robota, gratulacje !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Paweł, tylko nie mogę na tych fotkach dojrzeć, która godzina? :rolleyes:

Gratuluję i trzymam kciuki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łyżka dziegciu.

Otwory pod kamienie nie rozwierca się rozwiertakami stożkowymi. Służą do tego rozwiertaki cylindryczne kalibrujące np od wciskarki do kamieni Seitz.

Więcej uwag merytorycznych nie mam no i też gratuluję bo zegarek chodzi :rolleyes:

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takich rozwiertaków chwilowo nie posiadam ale chętnie bym takowe nabył dzięki za podpowiedz :o

Tak jak obiecałem kilka fotek narzędzi i rozwiertaków ułożone w kolejności zastosowania (bez wiercenia).

Reszta na priv.

Cyrkle do zazębień:

IMG_6050.JPG

Pionownik:

IMG_6051.JPG

Rozwiertak:

IMG_6046.JPG

Komplet wciskarki do kamieni SEITZ:

IMG_6039.JPG

Rozwiertaki i końcówki do wciskania z pilotem:

IMG_6041.JPG

Więcej fotek w mojej galerii PICASA:

https://picasaweb.google.com/amroziuk

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetne wieści Pawle! Oby tak dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko to przepiękne.

Widać fascynację Rogerem W. Smithem. Oby tylko Paweł nie poszedł w jego ślady jeśli chodzi o ceny, bo do końca zycia pozostanie mi tylko patrzenie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Paweł, jak mnie nie będzie stać na twój zegarek, co niestety przewiduję, to ja poproszę o samą płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po końcowej dekoracji płyta nabiera właściwego wyglądu, podobnie jak tarcza. Tego się nie da inaczej wykończyć jak odpowiednio dobranym polerowaniem elektrolitycznym. W bębnie się takiej jakości nie uzyska. Otwory na kamienie są rozwiercane od środka. Jeśli kamień będzie wchodził na 1/3 to po wciśnięciu będzie mocno osadzony. Rozwiertaków cylindrycznych to ja zwykle używam do otworów łożyskowych na gotowo. Jak nie mam to rozwiercam stożkowym z jednej i drugiej strony. Ale w zegarmistrzostwie różne sposoby wykonywania tej samej pracy bywają poprawne. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Jimi: wow, rewelacja! Mocna rzecz.

Docelowo będzie ..of Lodz czy of Poland? Szczerze mówiąc przez chwilę sam się zastanawiałem co oznacza 'Lodz' :)

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.