Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Jankowski

Chronos-Art

Rekomendowane odpowiedzi

Masz racje ale parząc ma inne zegarki widzę w każdym z nich jakieś nawiązania do innych nie usprawiedliwiam się ale jest to trudne i cały czas eksperymentuje i szukam tego czegoś? i mam nadzieje ze mi się to uda i liczę na Waszą pomoc i cenne uwagi wskazówki jak Sami wiecie nie mamy w tej dziedzinie ani doświadczenia a tym bardziej tradycji :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzisiejszych czasach trudno jest zaprojektować coś całkowicie nowego i jednocześnie w miarę klasycznego, czego nikt wcześniej nie wymyślił. Jest taka mnogość zegarków że można samemu wymyślić projekt tarczy, a później okaże się że już ktoś wcześniej zrobił coś podobnego. Mnie tarcze projektu Pawła podobają się bardzo !

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Mnie tarcze projektu Pawła podobają się bardzo !

Mnie też się podobają. Ale w projektach przedstawionych przez klubowiczów widać ogromny potencjał. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Oczywiście potraktuj Paweł moje wpisy w formie życzliwych sugestii. Uważam, że robisz kawał dobrej roboty i trzymam kciuki żeby Ci się udało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w projektach przedstawionych przez klubowiczów widać ogromny potencjał.

z tym też nie można się nie zgodzić :D W temacie o pilocie jest kilka naprawdę ciekawych projektów !

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ósma fotka super ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powtórka z kopertowej rozrywki...

uważniejsi widzowie serialu pamiętają może gdy przedstawiałem wstępnie wykończoną kopertę

poniżej zdjęcia nowej wersji w macie a następnie ten sam egzemplarz w polerze

nie było łatwo, miło i przyjemnie ale czego się nie robi dla Kochanych Forumowiczów ;)

miłego odbioru

post-778-0-68882000-1331847605.jpg

post-778-0-24923200-1331847607.jpg

post-778-0-71214700-1331847608.jpg

post-778-0-74564900-1331847609.jpg

post-778-0-10836700-1331847611.jpg

post-778-0-56233000-1331847612.jpg

post-778-0-93903400-1331847613.jpg

post-778-0-31042400-1331847615.jpg

post-778-0-53157400-1331847616.jpg

post-778-0-92579900-1331847617.jpg

post-778-0-13408000-1331847619.jpg

post-778-0-29967500-1331847620.jpg

post-778-0-48676800-1331847621.jpg

post-778-0-86585400-1331847622.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, wygląda rewelacyjnie, świeta robota.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noooo.............

koperta po polerce wygląda rewelacyjnie. Gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały czas jeszcze trochę daleko do optimum

proces wykańczania jest bardzo złożony, trudno omninąć praco-czaso-chłonność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta w wersji polerowanej - świetna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż miło popatrzeć na mój pasek w takim zacnym towarzystwie ;)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, wybacz, że to napiszę, ale wiesz jak Ci kibicuje, więc piszę szczerze...

Moim zdaniem sporym błędem z Twojej strony jest to, że robisz zegarek bez konkretnego, wizualnego projektu.

Jesteś chyba jedyną firma zegarkową świata, która tak działa ;) - tzn. bez konkretnego projektu, który wykonujesz.

Nie obraź się, ale moim zdaniem tak będzie bardzo ciężko osiągnąć pożądany efekt. No chyba, że masz jednak taki projekt, tylko się nie chwalisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiązując do uwagi SphinX'a

to chyba nie jest tak, że nie ma projektu

jest raczej proces testowo-decyzyjny, który w działaniach innych podmiotów zegarkowych nie jest tak otwarcie i obficie przedstawiany

jesteśmy przyzwyczajeni do marketingowej papki z koncernów gdzie nawet podstawiani są aktorzy do warsztatu by ładnie zdjęcie z tego miejsca wyglądało

nawet obraz kompletnego zegarka nie jest już zwykle zdjęciem a renderem...

pic na wode fotomontaż

w naszym łódzkim serialu jest inaczej, jest prawdziwie

i dobrze, bo prawda staje się towarem deficytowym i będzie w cenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawiązując do uwagi SphinX'a

to chyba nie jest tak, że nie ma projektu

jest raczej proces testowo-decyzyjny, który w działaniach innych podmiotów zegarkowych nie jest tak otwarcie i obficie przedstawiany

jesteśmy przyzwyczajeni do marketingowej papki z koncernów gdzie nawet podstawiani są aktorzy do warsztatu by ładnie zdjęcie z tego miejsca wyglądało

nawet obraz kompletnego zegarka nie jest już zwykle zdjęciem a renderem...

pic na wode fotomontaż

w naszym łódzkim serialu jest inaczej, jest prawdziwie

i dobrze, bo prawda staje się towarem deficytowym i będzie w cenie...

100% racji :( Ja nie mogę się doczekać tykającego gotowego cuda! A zdjęcia z produkcji, testów, błędów itd są bardzo pożądane, przynajmniej przeze mnie :P Czy już wiadomo, kiedy zegarek będzie złożony i w całości działający przedstawiony na forum? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kompletnie nie zrozumiałeś mojej uwagi...

ja nie mówię o otoczce, o marketingu itp..tylko o projekcie...

Jeśli istotnie Paweł posiada projekt zegarka, który ma wyglądać tak i tak, super. Jeśli robi na żywioł, moim zdaniem to nie jest dobra droga...

Zresztą podobnie jak wyśmiewanie innych, kiedy jeszcze swojego gotowego produktu do oceny się nie przedstawiło...to taka małą dygresja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do projektowania raz jeszcze

poniżej przedstawiam naturalnie swoją opinię na ten temat

pojęcie "projektowania" jest różnie rozumiane

jest to część składowa całego procesu tworzenia nowego przedmiotu

przyjmując, że nic nie jest doskonałe to nawet ów skończony, nowy przedmiot może być zarazem punktem wyjścia, projektem dla następnego

praktyka i realia warsztatu są często odmienne od spekulacji teoretycznych

jest wręcz niemożliwe stworzyć projekt, który ma rację bytu w rzeczywistości bez żadnych późniejszych korekt

projektowanie służy w głównej mierze wyłuszczeniu wszelkich błędów myślowych by oszczędzić czas, narzędzia i materiał

jeszcze jedna sprawa

proszę zwrócić uwagę jak mało w tym temacie jest uwag merytorycznych, technicznych porad, propozycji realnej pomocy

to potwierdza jak w trudnej sytuacji jest osoba, która podejmuje się takiego zadania jak Pan Paweł - jest zdana jedynie na siebie, to jest najsmutniejsze i najtrudniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile sie orientuje to Pawel ma pewna wizje i sie tego trzyma.Napewno jest mu trudno odnosnie spraw technicznych ale jesli o cos poprosi to otrzymuje pomoc.Podoba mi sie jak karoljozef pieknie poleruje koperty,ktos mu doradzal juz odnosnie grawerowania,pewnie tez ktos doradza w inny sposob.Moze nie wszystkie porady sa na forum.Istnieja telefony , maile.Zostalo juz niewiele elementow do zlozenia do kupy.Poza kontynuowaniem prac musi tez z czegos zyc ,ma rodzine ale zawsze milo gawedzi o swoim projekcie i widac w nim pewna determinacje w dazeniu do celu.Samemu jest ciezko.Osobiscie jako laik jestem zachwycony tym co robi i w pelni go popieram.

Projekt Pawla jest na forum szwajcarskim.Kilka dni byla cisza (pare komentarzy) i nagle zalogowal sie nowy uzytkownik (szwajcar) i od razu wymyslil projekt nowego zegarka.Coz za inteligencja , ledwo skonczyl szkole a juz swoj zegarek z mechanizmem.Posypaly sie mile komentarze oczywiscie dla szwajcara.Chyba rozumiecie ze byl to stary wyga , pozostali nie mogli przezyc ze Polak cos robi sam no i jeden z niezaleznych po prostu wstawil swoje prace(zreszta ladne).Pachnie zazdroscia ale jestesmy tylko ludzmi.To taka ciekawostka.

Jeszcze raz pochwale koroljozef za wklad w polerke.

Pozdrawiam

janek

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy jest wątek narodowy i jakże istotny, co jest zwykle niezauważane

z tymi szwajcarskimi zegarkami to podobnie jak hamerykańskimi naukowcami - nie bądźmy naiwni, największe rozumy pochodzą z europy środkowej i wschodniej

amerykańcy dobrzy są jedynie w ich wykradaniu i wykorzystywaniu dla swoich celów

bardzo mnie ciekawią rozumy chińskie, co obecnie mają na tapecie, jeszcze długo się tego nie dowiemy

wracając do zegarków to będę nadal upierał się w przekonaniu, że od wieków (no, jakby nie liczyć dwóch) jest to ideowa pustynia

no teraz Patek pokazał te krzemowe trybiki - no fajnie, ale czy to tak diametralnie zmienia sprawę?!

myślenie o mechanicznych zegarkach zabił kwarc i ciężko zmusić ludzki umysł do wymyślania czegoś dla zabawy, wymyśla on jedynie rzeczy dla konkretnej potrzeby, owszem z lenistwa by sobie ulżyć swój żywot ale już nie dla zwykłej próżności

mam prośbę o wskazanie tego wspomnianego zagranicznego forum, chętnie zobaczę jak ta sprawa wyglądała

PS.

to polerowanie to teamt sam w sobie, trudny ale do przejścia

walczę też z emalią i indeksami oraz wskazówkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazowki Pawel chyba zrobi swoje sam a indeksy juz sa prawie gotowe ,forum szwajcarskie to horlogerie suisse ale trzeba przeleciec rozdzial techniczny i tam trafisz na Chronos Art.Sa tam tez ladne tematy o polerowaniu kopert "Polissage ".

A tutaj ten super wynalazca : http://www.horlogerie-suisse.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=14973

Moze to rzeczywiscie talent ale ja to odebralem po swojemu.

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta wynalazczość to w jakiej dziedzinie?

szkieletor jakich wiele, chyba że jakieś niezwykłe właściwości opisane są w tekście, którego przyznaję nie czytałem

znowu na przykładzie tego szwajcarskiego forum można zauważyć jak różne są nasze światy

tutaj, gdy ktoś się odważy cokolwiek zrobić zaczyna na gołej ziemi, nawet głupi pilnik ciężko kupić nie wspominając o CNC na odpowiednim poziomie dokładności

w oczach zachodniego europejczyka próby działań w takich warunkach to nawet nie fantazja tylko nieracjonalność

cały czas trzeba mieć na uwadze od jak wielkiego zera zaczynamy - to już trwa kilkadziesiąt lat, niemcy i ruskie fizycznie wyeliminowali ludzi (ich wiedzę, umiejętności, tradycję) oraz zaplecze techniczne, wyniszczyli nas też ekonomicznie przecież, w takich czasach łatwo jedynie być poetą...

tym bardziej więc gdy pojawią się sukcesy będą mieć wielką wartość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierzecie pod uwagę również tego, że to co robi teraz Paweł robią obowiązkowo w ostatnich latach nauki szwajcarscy uczniowie zegarmistrzostwa. Dla nich to normalka i jednocześnie przygotowanie do pracy w fabrykach.

To co dla nas jest mistrzostwem Polski dla nich może być ..... hmm może być ?? Przy okazji zapytam szwajcara :P

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak w zasadzie jak widze to wielu z nich musi wykonac cos takiego jak obowiazkowa prace dyplomowa.Moze ma Pan racje Panie Adamie.

Chcialem tylko podkreslic ze nie bylo slow krytyki a jednoczesnie pewien podziw ze odwazyl sie ktos to robic w domowych warunkach bo niestety ale oni dysponuja lepszym sprzetem niz my ,zobaczcie jak sa zlokalizowane np firmy robiace tarcze porcelanowe na zamowienie (cadraniers) czy guillochers(technika zdobienia " gilosz") wiekszosc w szwajcarii jeden w niemczech ze dwoch we francji nie wspominam o dalekim wschodzie .Maja zdecydowanie lepszy dostep do wiedzy i narzedzi.To tym bardziej swiadczy dobrze o naszym rodzimym konstruktorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko tak dla przypomnienia ja szkołę zegarmistrzowską skończyłem 34 lata temu i uczono nas składania budzików po skończeniu szkół nigdy nie pracowałem jako zegarmistrz i nie miałem z tym zawodem do czynienia poza rocznym epizodem pracy w Mera -Poltik w dziale kontroli jakości na wtryskarkach Cały czas naprawiam przemysłowe maszyny do szycia a to co robię w wolnych chwilach narazie traktuję jako pasje i fajną przygodę z dawnym wyuczonym "zawodem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.