Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ZEGARIS

Nowy SWATCH

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie na stronie swatcha nie mogę znaleźć info o tym jaki werk tam siedzi. Jakoś nie mam zaufania do produktu z plastiku, w którym siedzi mechanizm o którym producent podaje tyle, że jest ... automatyczny.

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm może być tylko jeden, czyli ETA C01.211. Nie ma nic tańszego i nowszego. Ale głupio się przyznawać skoro w obrębie Grupy, Tissot sprzedaje zegarki z tym mechanizmem za około 2500 zł, a sama stalowa koperta nie usprawiedliwi takiego poziomu ceny. :)

Przyjrzyj się dobrze tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/35933-tissot-prc-200-automatic/

To jest ten sam mechanizm.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm może być tylko jeden, czyli ETA C01.211. Nie ma nic tańszego i nowszego. Ale głupio się przyznawać skoro w obrębie Grupy, Tissot sprzedaje zegarki z tym mechanizmem za około 2500 zł, a sama stalowa koperta nie usprawiedliwi takiego poziomu ceny. :)

Przyjrzyj się dobrze tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/35933-tissot-prc-200-automatic/

To jest ten sam mechanizm.

Moje niedopatzrenie :) Swoją drogą urodą ten werk nie grzeszy :) Jakieś spostrzeżenia co do niezawodności?

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przygladnać im się na żywo bo zapowiadają się bardzo fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jakieś spostrzeżenia co do niezawodności?

Trzeba zapytać użytkownika adrianperek, Który ma Tissota z tym mechanizmem. U nas w salonie sprzedało się kilka zegarków na tym werku, ale ciężko powiedzieć, bo nie sprawdzaliśmy go zbytnio. Swoją drogą mechanizm ten, jeżeli chodzi o dostępność jest nowością, ale w rzeczywistości nie jest taki młody. Projekt został wykonany dużo wcześniej, a gotowy mechanizm, z tego co wiem, był testowany ponad trzy lata, tak więc raczej ETA nie wypuściłaby jakiegoś babola. Tak jak pisałem wcześniej, model, który zaprezentowałem, osobiście bardzo mi się podoba. Z pewnością jest bardzo poważną alternatywą dla szwajcarskich zegrków chrono w kwarcu ponieważ jego cena jest znacznie niższa od kwarcowych Certin, lub Tissotów. Mało tego, jest również znacznie tańszy od obecnie produkowanych chronografów ze wschodu. Zgadza się, że można jeszcze dostać taniej niektóre rosyjskie chrono, ale wszystkie nowo wychodzące modele zaczynają się od 1500 - 1700 zł, a niektóre, na mechanizmach 3133 sięgają prawie 3000 zł...

Tak więc myślę, że krok Swatcha został wykonany w dobrą stronę i sądzę, że nie trzeba będzie długo czekać na inne mechaniczne wariacje tej Firmy. Pożyjemy, zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższy post zawiera informację, że jest to kryptooferta sprzedaży tychże zegarków - faul wg regulaminu forum.

Ogłoszenia profesjonalnych sprzedawców umieszczane są po pierwsze gdzie indziej, po drugie na innych zasadach.

MOD....

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powyższy post nic nie wnosi do tematu, do tego nie jest na temat - faul wg regulaminu forum.

Temat traktuje o nowości wśród zegarków Swatcha, nie jest ofertą w rozumieniu regulaminu forum.

MOD...

Swoją drogą, trochę żenujące są takie bezpodstawne insynuacje. Znając model i cenę, każdy może sam podejść sobie do najbliższego salonu i sprawdzić. Na upartego można powiedzieć, że jest to reklama Swatcha, nie mniejsza jak inne przedstawiane na forum nowości. A co z tematem z nowościami w Adriatice?

Szkoda słów...

Pozdrawiam

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kryptoreklama? Oczywiście można ją tak zakwalifikować. Jednak nie unikniemy jako forum związane z produktami dostępnymi w sprzedaży ocierania się o rynek. Jest granica pomiędzy wykorzystywaniem forum w sposób nachalny i cyniczny do promocji a pisaniem o zegarkach i sklepach zegarkowych. Nie chciałbym abyśmy wykluczali osoby z branży w tym właścicieli i pracowników sklepów zegarkowych z dyskusji. Należy rozsądnie podejść do tego zagadnienia i równoważyć swoją obecność na forum. Jeśli ktoś napisze, ze w takim a takim sklepie widział jakiś zegarek w dobrej cenie - to przecież tez można taką wypowiedź potraktować w kategoriach reklamy.

Zbyt ostre tępienie wszelkich odnośników do rynku spowoduje zubożenie forum i sprowadzi dyskusje tylko do tematów akademickich pomiędzy użytkownikami a przecież osoby zawodowo zajmujące się zegarkami mają często wiele cennych uwag i treści do wniesienia.

Co więcej tępienie osób bezpośrednio sprzedających zegarki może spowodować, zejście takich osób do podziemia - a czasem wielu z nas chce poznać ich opinię na jakiś temat czy zegarek.

Tematy są obserwowane i czytane przez moderatorów i jeśli ktoś w ewidentny sposób przegina staramy się to uporządkować. Jednak kryterium jest też informacyjna wartość postów i ich przydatność dla forumowiczów. W tym wypadku tak jest IMHO.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Panowie - Maro i Klaudiusz

Po pierwsze nic nie upoważnia Was do używania wobec mojego postu słów typu "żenujące", "bezpodstawne tępienie" oraz na przykład "zbyt ostre tępienie". Proszę trzymajcie poziom rozmowy.

PO drugie - po co ustanawiamy zasady, których nie chcemy się trzymać? Chodzi mi o ogłoszenia osób zawodowo zajmujących się zegarkami.

Po trzecie - czym różnią się informacje w omawianym poście od oferty sprzedawcy?

- wiemy o jaki konkretnie zegarek chodzi

- wiemy jaka jest cena półkowa

- wiemy, że forumowicz zajmuje się zawodowo sprzedażą tych zegarków

- kontakt przecież jest przez PW

- co więcej, wiemy, że oferuje też rabat(y)

Czy zatem jedynie posty o formie:

"Witam jestem profesjonalnym sprzedawcą zegarków X. Oferuję na sprzedaż zegarek nr ref. xxx, cena - xxx pln. Kontakt...." świadczą o tym, że jest to oferta profesjonalnego sprzedawcy?

Nie, o tym decydują atrybuty posta.

Moim zdaniem dopuszczalne jest przez takiego sprzedawcę zamieszczanie informacji o produkcie (tak się dzieje z Adriaticą, Glycine czy Eposem), ale już info o cenie oraz możliwych rabatach niestety wykraczają poza granice przyzwoitości.

Po ostatnie wreszcie, nigdy nie sugerowałem, że Zegaris napisał tego posta celowo. Może tak, a może nie.

Jednak powinniśmy trzymać poziom forum i być uczciwym wobec zasad, które sami tworzymy, a także wobec innych sprzedawców obecnych tu na forum.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Panowie - Maro i Klaudiusz

Po pierwsze nic nie upoważnia Was do używania wobec mojego postu słów typu "żenujące", "bezpodstawne tępienie" oraz na przykład "zbyt ostre tępienie". Proszę trzymajcie poziom rozmowy.

PO drugie - po co ustanawiamy zasady, których nie chcemy się trzymać? Chodzi mi o ogłoszenia osób zawodowo zajmujących się zegarkami.

Po trzecie - czym różnią się informacje w omawianym poście od oferty sprzedawcy?

- wiemy o jaki konkretnie zegarek chodzi

- wiemy jaka jest cena półkowa

- wiemy, że forumowicz zajmuje się zawodowo sprzedażą tych zegarków

- kontakt przecież jest przez PW

- co więcej, wiemy, że oferuje też rabat(y)

Czy zatem jedynie posty o formie:

"Witam jestem profesjonalnym sprzedawcą zegarków X. Oferuję na sprzedaż zegarek nr ref. xxx, cena - xxx pln. Kontakt...." świadczą o tym, że jest to oferta profesjonalnego sprzedawcy?

Nie, o tym decydują atrybuty posta.

Moim zdaniem dopuszczalne jest przez takiego sprzedawcę zamieszczanie informacji o produkcie (tak się dzieje z Adriaticą, Glycine czy Eposem), ale już info o cenie oraz możliwych rabatach niestety wykraczają poza granice przyzwoitości.

Po ostatnie wreszcie, nigdy nie sugerowałem, że Zegaris napisał tego posta celowo. Może tak, a może nie.

Jednak powinniśmy trzymać poziom forum i być uczciwym wobec zasad, które sami tworzymy, a także wobec innych sprzedawców obecnych tu na forum.

Pozdrawiam

Iko

IKO,

AD1 - to jest dyskusja i dopóki nikt Cię nie obraża, (a na pewno nie można określić tym mianem oceny Twojej wypowiedzi, jako żenującej ) to ma prawo pisać co uważa.

AD2 - Czy zegaris zajmuje siezawodowo sprzedażą zegarków na forum kmziz???

AD3 - Tym się różni, że nie jest to oferta sprzedawcy, tylko informacja handlowo- użytkowa o nowym modelu, jak każda inna. dodatkowo nie było informacji, że kolega sprzedaje te zegarki - w salonie, przez net itp. a informacja o rabatach jest ogólna i tyczy się większości salonów w których można kupić zegarki, a wcale nie mówi o tym, że kolega sprzedaje, i udzieli rabatu.

pzdr

filip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filip

Ad. 1 Nie insynuowałem obrażania mnie, ale przyzwolenie na pisanie wszystkiego, co ślina na język przynosi jest co najmniej dziwne...

Ad. 2 Nie w tym rzecz. Rzecz w tym, czy zajmuje się sprzedażą zegarków w ogóle. Posty nie mogą mieć charakteru oferty handlowej - nawet zakamuflowanej. Ten post jest na naszym forum.

Ad. 3 To jest tak, jakby nie skłamać, ale prawdy też nie powiedzieć. Moralnie wątpliwe postępowanie. Idąc Twoim tokiem rozumowania, podawanie ceny przez sprzedawcę tego akurat zegarka nie powinno być piętnowane, bo przecież każdy towar ma cenę, którą można sprawdzić... itp.

Zostanę przy swoim zdaniu i nie będę brał udziału w dalszej dyskusji.

POzdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iko - jak zacznę pracowac (jako sprzedawca, nie będąc dystrybutorem czy też właścicielem salonu) w salonie i wyjdzie ciekawy zegarek który sobie kupię - to nie będę mógł go opisać na forum, bo uznasz to za kryptoreklamę? - przecież znasz mnie, widzieliśmy się parę razy, wiesz, że nie wciskam kitu i to nie będzie kryptoreklama ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iko - jak zacznę pracowac (jako sprzedawca, nie będąc dystrybutorem czy też właścicielem salonu) w salonie i wyjdzie ciekawy zegarek który sobie kupię - to nie będę mógł go opisać na forum, bo uznasz to za kryptoreklamę? - przecież znasz mnie, widzieliśmy się parę razy, wiesz, że nie wciskam kitu i to nie będzie kryptoreklama ;)

Opisać model owszem, to nie reklama, ale na przykład opisać za ile u Ciebie go można kupić, jakie masz rabaty i dlaczego u Ciebie jest taniej, to juz ewidentnie...

Edit.

Ale ja nie mam nic przeciwko temu tematowi, stwierdzam tylko fakt.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ pełna zgoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale się porobiło...

Gdy zakładałem powitalny temat na forum, napisałem jasno czym się zajmuję i w jaki sposób chcę uczestniczyć w dyskusjach. Nie mam zamiaru wciskać Klubowiczom na siłę zegarków, które mam w swojej ofercie. Jak pisałem, jeżeli będą się mi trafiały jakieś super oferty, to będę się starał, oczywiście w porozumieniu z Zarządem Stowarzyszenia, umieszczać takowe na forum. Pisałem również, że w miarę czasu i możliwości, będę chciał przybliżać Klubowiczom wychodzące nowości zegarkowe, co właśnie staram się czynić. Życie jest życiem i nie każdemu człowiek dogodzi. Jak Iko chce w powyższym temacie widzieć ofertę, to niech Sobie widzi...

Dodam tylko, że prezentując jakiekolwiek nowości, raczej "naganiam" ewentualnych Klientów sklepom internetowym, lub konkurencyjnym Salonom w Polsce, w miejscu zamieszkania zainteresowanych. Sam nie posiadam sklepu internetowego i nie wiem, czy będę miał czas i chęci, żeby takowy założyć w najbliższych miesiącach. Wychodzę z założenia, że lepsze będą (choćby kiepskiej jakości) zdjęcia zegarka "na żywo", niż przekopiowane newsy z internetu.

Pozdrawiam

Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem, widziałem, oglądałem. Jakby koperta była stalowa to mogłyby namieszać. Chyba się jednak nie przekonam do kopert z tworzyw sztucznych, wyrosłem z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam się szczerze, że mnie też trochę razi plastykowa koperta, ale z drugiej strony, jakbym potrzebował fajnego zegarka mechanicznego, takiego na luźno, do "tyrania", to chyba bym się skusił. Jest jeszcze inna kwestia. Zegarki Swatch, choć czasem ciężko nam to zrozumieć, są synonimem pewnego stylu bycia, kultury. Są ludzie tak mocno związani z tą Marką, że nie wyobrażają sobie noszenia innych zegarków. I z tej perspektywy możliwość nabycia fajnego chrono jest nie do pogardzenia, a czy rzeczywiści Fani Swatcha ruszą do salonów po te zegarki... czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez nie bardzo rozumiem dlaczego Swatch nie wybral koperty metalowej dla tej nowej serii zegarkow.

Koszt produkcji minimalnie wiekszy a zachecilby sporo wieksze grono zainteresowanych.

Z checia sobie taki zegarek sprawie ale nie w kopercie plastykowej.

Najprawdopodobniej nie jestesmy jedynymi ktorzy tak rozumuja.

Ciekawe jak toczyla sie dyskusja wyboru koperty u Swatcha - jakimi kryteriami wyboru sie kierowali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.