Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

kchrapek, dnia 28 Gru 2013 - 23:05, napisał: snapback.png

Czy tu jest wszystko ok? Oryginał czy jakiś składak?

http://allegro.pl/pi...3829540777.html

Tarcza w cyrylicy a werk eksport i mam wątpliwości.

składak, tarcza jest z poljota w złotej kopercie, werk też dołożony

dokładnie! okaz z aukcji jest poskładany przynajmniej z trzech pacjentów! gościu tak się ceni chyba z powodu tej unikalnej tarczy :)

popatrz też na inne jego aukcje, z przeszczepami amfibii automata i precyzyjnego

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, składak? Warto kupić ten zegarek? Czy lepiej odpuścić i popatrzeć na coś normalnego?

Ten werk coś mi w nim nie pasuje.

http://allegro.pl/piekny-lucz-i3829577360.html

Edit:

Właśnie teraz zauwazyłęm posty nade mną, pewnie mojego zpaytania tyczy się to samo co pozozstałych?

Edytowane przez TabaQ

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie, składak? Warto kupić ten zegarek? Czy lepiej odpuścić i popatrzeć na coś normalnego?

Ten werk coś mi w nim nie pasuje.

http://allegro.pl/piekny-lucz-i3829577360.html

Edit:

Właśnie teraz zauwazyłęm posty nade mną, pewnie mojego zpaytania tyczy się to samo co pozozstałych?

Werk jest OK. Fabryka w Mińsku nadal istnieje i robią takie zegarki na damskich mechanizmach. To jest w miarę współczesny zegarek, produkcji białoruskiej, nie radzieckiej.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna Slava do małego SPA, w korzystnej cenie:

http://allegro.pl/slava-slawa-vintage-nowe-szkielko-i-pasek-i3831853166.html

Moim zdaniem te Slavy są niedoceniane - z racji braku datownika ten werk może być dużo mniej awaryjny niż bardziej popularne 2414 i cała reszta z datownikami. Walory wizualne są też na wysokim poziomie. No i w końcu ta odmiana występuje dużo rzadziej :)

Pojawił się też ciekawy goomonster* :) Co prawda niesprawny ale na razie w rozsądnej cenie, a z własnego doświadczenia wiem, że ten model wygląda atrakcyjnie i po małym remoncie może być ozdobą kolekcji:

http://allegro.pl/slawa-kwarc-i3836395590.html

A jeśli jesteśmy przy wyrobach 2MWF, to teraz na znanym portalu aukcyjnym jest sporo budzików Slava w korzystnych cenach, często w opcjach "Kup teraz" :)

*z określeniem "goomonster" spotkałem się na którymś z zagranicznych forów o tematyce zegarmistrzowskiej. Chyba łatwo się domyślić dlaczego określenie to zostało użyte w odniesieniu do kwarcowych Slav na werkach 3056 :D

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna Slava do małego SPA, w korzystnej cenie:

http://allegro.pl/slava-slawa-vintage-nowe-szkielko-i-pasek-i3831853166.html

Moim zdaniem te Slavy są niedoceniane - z racji braku datownika ten werk może być dużo mniej awaryjny niż bardziej popularne 2414 i cała reszta z datownikami. Walory wizualne są też na wysokim poziomie. No i w końcu ta odmiana występuje dużo rzadziej :)

Pojawił się też ciekawy goomonster* :) Co prawda niesprawny ale na razie w rozsądnej cenie, a z własnego doświadczenia wiem, że ten model wygląda atrakcyjnie i po małym remoncie może być ozdobą kolekcji:

http://allegro.pl/slawa-kwarc-i3836395590.html

A jeśli jesteśmy przy wyrobach 2MWF, to teraz na znanym portalu aukcyjnym jest sporo budzików Slava w korzystnych cenach, często w opcjach "Kup teraz" :)

*z określeniem "goomonster" spotkałem się na którymś z zagranicznych forów o tematyce zegarmistrzowskiej. Chyba łatwo się domyślić dlaczego określenie to zostało użyte w odniesieniu do kwarcowych Slav na werkach 3056 :D

he he 3056 to normalnie kosmiczny werk, ile nerwów mnie kosztował :) w końcu wyleczyłem się z kwarcy zza wschodniej granicy. To chyba najsłąbsza gałąź przemysłu zegarkowego w ZSRR, nie dość że trudne w serwisowaniu to jeszcze prądożerne !!!

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oólnie radzieckie zegarki na baterie (szeroko pjęte kwarce, tranzystory, elektromechaniki) są trudne w serwisowaniu i prądożerne, a co gorsza... awaryjne. Bo kłopoty z serwisowaniem dałoby się przełknąć, gdyby nie psuły się tak często jak się psują... Ja myślę, że kwarce to zbierać można, ale w zasadzie ważniejszy jest tu stan wizualny niż techniczny, bo za sprawnego (zwłaszcza tranzystora) często płaci się więcej, a i tak sie zepsuje ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oólnie radzieckie zegarki na baterie (szeroko pjęte kwarce, tranzystory, elektromechaniki) są trudne w serwisowaniu i prądożerne, a co gorsza... awaryjne. Bo kłopoty z serwisowaniem dałoby się przełknąć, gdyby nie psuły się tak często jak się psują... Ja myślę, że kwarce to zbierać można, ale w zasadzie ważniejszy jest tu stan wizualny niż techniczny, bo za sprawnego (zwłaszcza tranzystora) często płaci się więcej, a i tak sie zepsuje ;)

Moja przygoda z radzieckimi kwarcami rozpoczęła się od bardzo udanych egzemplarzy Łucza i bliźniaczej Sekondy - obydwa na 2356 i w obydwu przypadkach na jednej baterii wytrzymały prawie 3 lata. Ale później też zraziłem się do kwarców, bo zawiodły mnie awaryjnością i prądożernością (zwłaszcza Slavy na 3056). Teraz zbieractwo kwarcoków ograniczyłem do Rakiet (zarówno 2356, jak i 3056/3056A), bo w mojej opinii są one najstaranniej wykonane ze wszystkich kwarcowych zegarków radzieckich :)

Ale żeby nie uciekać z tematu - ciekawy kluczyk w ciekawej cenie:

http://allegro.pl/budzik-zegarek-czajka-11-kamieni-sprawny-moskwa-i3840010364.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Wskazówki i pierścien nieoryginalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojciech1500, wskazówki powinny być zakończone prosto, tj. |_| ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Wojciech1500, wskazówki powinny być zakończone prosto, tj. |_| ?

Nie, powinny być srebrne (chromowane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś piewien? Tutaj masz zdjęcie z watchuseek. Nikt nie doczepił się do wskazówek. A i stan zegarka raczej nie wskazywałby na żadne ingerencje.

raketa-olympic.jpg

A do mnie właśnie takie coś idzie i trochę mnie zmartwiłeś.

2eajofa.jpg

Edytowane przez zaan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Nadal jestem powien, że powinny być takie jak na dolnym zdjęciu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale te na dolnym nie są chromowane (srebne) :) Widać różnicę między nimi, a kopertą (srebną).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na tę olimpijską Rakietę na netgrafik już kiedyś zwróciłem uwagę - przecież tzw. UFO (które było bazą dla tej "olimpijki") w oryginale powinno mieć werk nowszej generacji czyli 2609HA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłbym na 100% pewny co do tego. Starszy 2609 produkowany był bardzo długo. Faktem jest, że ten akurat wygląda na starszy, ale były też dużo nowsze wersje, z czteroramienym balansem oraz mocowaniem włosa jak w 26xxNA oraz zmienionym mostkiem kotwicy. Te mechanizmy, choć nie bardzo wiem po co, były długo robione równolegle. Tu najlepsza, pięknie wykończona wersja z kolekcji Hansa :)

rakietaauzotatarczaozdo.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt - u ruskich nigdy nic nie wiadomo do końca, zaś na netgrafik pojawiają się przecież zacne zegarki - składak nie byłby tam mile widziany :)

Faktem jest, że obie generacje 2609 były w pewnym stopniu ze sobą zunifikowane, co pozwalało na zamienne stosowanie całych werków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt - u ruskich nigdy nic nie wiadomo do końca, zaś na netgrafik pojawiają się przecież zacne zegarki - składak nie byłby tam mile widziany :)

Zajrzałem tam i rzucił mi się w oczy Błoniak z warszawską tarczą i chyba niewłaściwą sekundową. ;)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składaki trafiają się chyba w każdej ruskiej kolekcji. Czasem jako efekt celowego, nieuczciwego działania sprzedawców, a czasem po prostu jako efekt przebytych napraw. W w/w kolekcji też się kilka znajdzie, zwłaszcza, ze zegarki w świetnych stanach często są po prostu składane z użyciem części z zapasów... Pół biedy, jeśli np mamy zegarek z idealną tarcza i znoszoną kopertą i ktoś wymieni kopertę na taką sama, ale nową. Gorzej, jak ktoś wymienia kopertę na idealną, ale zupełnie inną :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal jestem powien, że powinny być takie jak na dolnym zdjęciu .

Hej,

miałem takie trzy w i każdym egzemplarzu były właśnie takie jak na dolnym zdjęciu.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wynika z katalogu ( przynajmniej tego) https://plus.google.com/photos/113098239036073221216/albums/5510187106875721505/5510189941204513250?banner=pwa&pid=5510189941204513250&oid=113098239036073221216 w takich rakietach jak miały pozłacaną kopertę były złote wskazówki a w chromowanych srebrne.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

Dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi