Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość pcstud

IWC cal..89 - zegarek jako lokata kapitalu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pcstud

obserwuje sobie taka aukcje i widze, ze ludziska chca sie pozabijac o IWC:

http://allegro.pl/item88627102_zloty_iwc_s..._lata_1954.html

w Googlach znalazlem kilka tekstow z cyklu "famous 89" ale nie za bardzo rozumiem na czym ta wyjatkowosc polega? moge prosic o male wyjasnienie w tym temacie? :lol:

przy okazji zaintrygowalo mnie to ze wlasciciel pisze, ze kupil go jako lokate kapitalu- na ile to jest dobry pomysl? jaki zegarek mozna dzisaj kupic z gwarancja tego, ze jego wartosc wzrosnie w ciagu 5-10-15 lat? ile ten konkretny zegarek byl mniej wiecej warty te 50 lat temu, a jaka jest jego realna wartosc dzisiaj?

no moze juz dosc tych pytan przy niedzieli :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo, Maverick jesteś :?: :lol:

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jestem, jestem :lol:. Właśnie się zastanawiam czy nie przyłączyć się do tej licytacji :roll:. Cal. 89 jest mechanizmem własnym IWC i między innymi na tym polega jego wyjątkowość. Więcej informacji na temat tego werku można znaleźć tu. Niestety, w ostatnim czasie firma IWC swoich miłośników nie rozpieszczała ilością mechanizmów własnych choć sam Michael Friedberg zapewniał mnie, że w niedalekiej przyszłości sytuacja ta ulegnie znaczącej zmianie. Już na marzec IWC szykuje super niespodziankę. Jak zobaczycie ten zegarek na temat którego nie mogę jeszcze nic mówić (producent zabronił), to Wam z wrażenia szczęki poopadają. A wracając do nowości z Schaffhausen, to nie dalej jak dwa dni temu pisałem o tym, że starsze czasomierze IWC z werkami "in-house" są poszukiwane i chętnie kupowane. Na potwierdzenie moich słów nie trzeba było długo czekać. Zobaczymy jak dalej będzie się aukcja rozwijała.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ciągle tam jest, nie wiem ile kosztuje. Taki zegarek tylko w gorszym stanie widziałem u zegarmistrza w warszawskiej Galerii Mokotów. Na piętrze, taka "wyspa" blisko wejścia do Euro. Jeszcze jakieś Doxy tam leżały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Nie wiem czy ciągle tam jest, nie wiem ile kosztuje. Taki zegarek tylko w gorszym stanie widziałem u zegarmistrza w warszawskiej Galerii Mokotów. Na piętrze, taka "wyspa" blisko wejścia do Euro. Jeszcze jakieś Doxy tam leżały.

Można wysłać czasomierz do IWC, a oni zrobią tak, że będzie wyglądał jak nowy :lol:. W efekcie otrzymujemy za nieduże pieniądze bardzo dobrej marki zegarek z werkiem "in-house". Jeżeli komuś średnica 35 mm nie przeszkadza, to nic tylko brać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby mi odbiło i zapałałbym chęcią by mieć IWC (czyli pewnie tak będzie) to właśnie tak bym postąpił. No może poszukałbym zegarka, który nie wymaga renowacji tarczy i koperty - jest to wykonalne, bo IWC są wysokiej jakości i dobrze znoszą upływ czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

ciekawie prawicie aczkolwiek chcialbym wrocic do jednego z pierwotnych pytan i spytac czy zegarek (nie ten konkretnie) moze byc dobra lokata kapitalu? jezeli tak to jaki? niestety nie mowie o tych po kilkadziesiat tysiecy euro ktore pewnie juz tylko drozeja- ale tak blizej krajowych realiow :wink:

no bo tak sobie mysle o ile przyjemniej byloby w sejfie trzymac piekny zegarek od jakis bezdusznych papierow :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale patrzcie co gosciu jeszcze interesujacego sprzedaje :lol::D:P

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
ale patrzcie co gosciu jeszcze interesujacego sprzedaje :D:P:P

moze to oryginal :twisted:

cytat z aukcji "KUP TERAZ A NAPEWNO NIE PORZAŁUJESZ!!" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ciekawie prawicie aczkolwiek chcialbym wrocic do jednego z pierwotnych pytan i spytac czy zegarek (nie ten konkretnie) moze byc dobra lokata kapitalu? jezeli tak to jaki? niestety nie mowie o tych po kilkadziesiat tysiecy euro ktore pewnie juz tylko drozeja- ale tak blizej krajowych realiow :wink:

no bo tak sobie mysle o ile przyjemniej byloby w sejfie trzymac piekny zegarek od jakis bezdusznych papierow :lol:

Ten temat już był poruszany i było napisane, że jako lokata kapitału zegarek nie jest najlepszym pomysłem.

Funkcja "Szukaj".

P.S. O wiele czytelniej czyta się posty zaczynające się z dużej litery, zawierające polskie znaki.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe zegarki są raczej zbytkiem niż inwestycją.

Jako inwestycję można potraktować jakieś niszowe Patki, ale proponuję Ci skorzystać z opcji "szukaj" - otho gdzieś wyczerpująco pisał na ten temat.

Powodzenia :lol:

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przy okazji zaintrygowalo mnie to ze wlasciciel pisze, ze kupil go jako lokate kapitalu- na ile to jest dobry pomysl?

Tylko rzadkie, limitowane i bardzo drogie zegarki sa dobra lokata kapitalu, tak jak limitowane ferrari. Kupisz, za 10 lat sprzedasz z duuuuzym zyskiem (tylko ze nie kupisz, nawet jesli masz na to pieniadze :lol: ).

Procol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Coraz to więcej zegarków z tym unikatowym mechanizmem. ;-)

Hmm, bardzo dobrze się te zegarki sprzedają. Na ebay też by się jeszcze takich trochę znalazło. Poza tym, cal. 89 nie nazwałbym unikatowym mechanizmem (chyba, że mówimy o werku Patek Philippe). Tak więc tego typu sformułowania są raczej rezultatem fantazji sprzedających te czasomierze IWC. Swego czasu (jakieś 50 lat temu) cal. 89 był dość popularnym werkiem w kolekcji tej firmy, mniej więcej tak jak obecnie 30110 z tą jednak różnicą, że cal. 89 to "in-house", a więc większy prestiż. Oprócz prestiżu warto również zwrócić uwagę na to, iż cal.89 bardzo dobrze znosi upływ czasu co świadczy o wysokiej jakości i solidności wykonania mechanizmów IWC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra ściema to połowa sukcesu...

na kogoś kto nie do końca zna sie na rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jestem dopiero na pierwszym roku SGH-u ale już racjonalniejsze wydaje mi się kupić obligacje albo po prostu złoto. Lokata bankowa też chyba lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Z lokatami bankowymi bywa różnie, niektóre z nich są na granicy opłacalności. To zależy od tego, który bank wybierzesz, bo oferta jest dość mocno zróżnicowana. Co do obligacji Skarbu Państwa, to te należy potraktować w kategoriach bezpiecznej inwestycji, bo SP raczej nie zbankrutuje. Dużo jednak na obligacjach nie zarobimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SzymonJ

Wszystko zalezy od tego jaki poziom ryzyka jestes gotowy zaakceptowac, zgodnie z zasada - im wieksze ryzyko podejmujesz tym wiekszych zyskow sie spodziewasz. I jednoczesnie - jesli chcesz duzo zarobic to musisz podjac wieksze ryzyko.

Zegarek moze byc rownie dobry do lokowania kapitalu jak np. nieruchomosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najfajniejsza jest giełda - choćby i w formie funduszy inwestycyjnych. Huśtawka ;)

A lokaty bankowe to porażka - na funduszach w jeden dzień można zarobić tyle co tam przez rok. Ale można i tyleż stracić albo i więcej jeszcze :)

Dobra ściema to połowa sukcesu...

przytoczę inną nieco mniej grzeczną ale bardziej dźwięczną wersję tego powiedzonka.... wybaczcie kolokwializm ...

... dobra ściema podstawą udanej wychujki ... :mrgreen:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Wszystko zalezy od tego jaki poziom ryzyka jestes gotowy zaakceptowac, zgodnie z zasada - im wieksze ryzyko podejmujesz tym wiekszych zyskow sie spodziewasz. I jednoczesnie - jesli chcesz duzo zarobic to musisz podjac wieksze ryzyko.

To jest oczywiste.

Zegarek moze byc rownie dobry do lokowania kapitalu jak np. nieruchomosci.

Zgadza się, ale to stwierdzenie nie odnosi się do IWC z cal. 89. Bo chyba zgodzisz się, że trudno ten czasomierz rozpatrywać w kategoriach dobrej lokaty kapitału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SzymonJ

Bardzo mozliwe, jeszcze za malo znam sie na rzeczy ;)

To co napisalem odnosilo ogolnie to inwestowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.