maszew 0 #26 Napisano 29 Stycznia 2014 Pewnie tak... Ale jak już padnie, to okaże się, że właśnie TEN typ akumulatorka nie jest już dostępny... Wolę się zabezpieczyć, jeśli będzie to możliwe. Tym bardziej, że kupiłem ten zegarek w postaci rozładowanej - owszem, naładował się, jest ok, niemniej... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #27 Napisano 29 Stycznia 2014 Przecież taki składowany akumulatorek samoczynnie się rozładuje i padnie szybciej niż ten który masz w zegarku... Jeśli Twój zegarek nie leżał przez długie miesiące w ciemnym miejscu, a był tylko delikatnie rozładowany to nie powinno to wpłynąć na jego kondycję, zwłaszcza jeśli normalnie zareagował na światło i szybko dał się naładować. Ile lat ma Twój egzemplarz? O dostępność raczej nie masz co się martwić. Wątpię, by akumulatory znacząco zmieniły się w najbliższej przyszłości. Kiedy Seiko w swoich kineticach przestało stosować tzw. capacitory, to w starych modelach i tak bez problemu można je było zastąpić akumulatorkami nowego typu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maszew 0 #28 Napisano 29 Stycznia 2014 Trochę mnie uspokoiłeś... O ile wiem, to ma przynajmniej ze 4 latka (może więcej, nie pamiętam, kiedy skończono produkcję) i faktycznie, po naładowaniu działa bez zarzutu. Cóż, nie pozostaje mi nic innego jak go sobie ponosić i się nim nacieszyć 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starzec 53 #29 Napisano 7 Lutego 2014 byc moze,ze czesc winy lezy i po mojej stronie,bo fakt faktem przyznaje nasze oba zegarki czesciej lezaly w szufladzie niz byly noszone. A to z racji dosyc duzego stanu posiadania roznych czasomierzy. Czyli nie mialy zbyt wielu okazji do czestego zasilania energia..I nie chcialbym zniechecac nikogo komu bliska jest ta przeciez bardzo zacna i renomowana marka. Pozyjemy to zobaczymy co bedzie dalej, jak pisalem powyzej oba pojda do sprzedawcy. Za jakis czas podam co wyniklo z tej procedury.pozdr. starzec. witam ponownie, oba zegarki dzialaja a przyczyna..wstyd przyznac to wyłącznie moja indolencja w obcowaniu z ecodrivem. ciesze sie z takiego zakonczenia, bo zal byloby mi zwlaszcza egzemplarza zony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chucky 6 #30 Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam. Wygląda na to, że akumulator pada również w zegarku mojej żony. Model to Citizen Firenza (EP5980-53A). Z tego co wyszukałem, zastosowany mechanizm, to cal. E031. Czy ktoś wymieniał akumulator samemu? Jaki akumulator ewentualnie kupić do niego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hezio 249 #31 Napisano 8 Kwietnia 2014 Witam. Wygląda na to, że akumulator pada również w zegarku mojej żony. Model to Citizen Firenza (EP5980-53A). Z tego co wyszukałem, zastosowany mechanizm, to cal. E031. Czy ktoś wymieniał akumulator samemu? Jaki akumulator ewentualnie kupić do niego?Powiem Ci tak...otworzyć dekielek to pewnie Ci się uda. Gorzej może być z zamknięciem dekla i uszczelką ale z tego co widzę ten zegarek jest tylko WR (Splash Resistant) Osobiście i szczerze - wolałbym zapłacić zegarmistrzowi te parę złotych i mieć spokój, a tymbardziej dla zegarków które używam w wodzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chucky 6 #32 Napisano 8 Kwietnia 2014 Powiem Ci tak...otworzyć dekielek to pewnie Ci się uda. Gorzej może być z zamknięciem dekla i uszczelką ale z tego co widzę ten zegarek jest tylko WR (Splash Resistant) Osobiście i szczerze - wolałbym zapłacić zegarmistrzowi te parę złotych i mieć spokój, a tymbardziej dla zegarków które używam w wodzie No pewnie się na tym skończy. Póki co nawet nie znalazłem jaki akumulator tam siedzi. A wolałbym to wiedzieć zanim otworzę zegarek. Sama wymiana wygląda na nieskomplikowaną: http://oldswisswatches.com/Spares/Citizen_Mechanical_Movements.htm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpivo 0 #33 Napisano 8 Kwietnia 2014 Ja od dobrych kilku miesięcy używam CITIZEN CA0021-53E. Zegarek nie jest zbyt popularny na polskim rynku, jednak mam nadzieje że kiedy nadejdzie "ten" czas to uda mi dostać do niego baterię i ją wymienić... Mam jednak nadzieje że ponosze go jeszcze kilka lat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #34 Napisano 8 Kwietnia 2014 Jeśli bateria nigdy nie była i nie będzie rozładowana to i na kilkanaście lat możesz liczyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin666 0 #35 Napisano 10 Kwietnia 2014 Citki Eco Drive trzymajcie na parapecie jak ich nie nosicie. Nie będzie problemów z akumulatorem. Ja wszystkie Citki Eco moje i żony jak nie nosimy to trzymamy właśnie na parapecie. Tak też przechowuje je mój znajomy od kiedy go na ten temat wyedukowałem Z zasilaniem zero problemów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość romseyman #36 Napisano 10 Kwietnia 2014 Citki Eco Drive trzymajcie na parapecie jak ich nie nosicie. Nie będzie problemów z akumulatorem. Ja wszystkie Citki Eco moje i żony jak nie nosimy to trzymamy właśnie na parapecie. Tak też przechowuje je mój znajomy od kiedy go na ten temat wyedukowałem Z zasilaniem zero problemów.Swieta prawda. Moje tez sie pasa na parapecie. Zarowno Eco jak i Tough Solar. Zawsze naladowane na maxa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpivo 0 #37 Napisano 16 Kwietnia 2014 Ja co prawda praktycznie w ogóle nie rozstaje się ze swoim zegarkiem noszę go non stop ale dobrze wiedzieć na przyszłość gdyby zaświtało mi w głowie go gdzieś porzucić w kącie Moim pierwszym zegarkiem było Seiko 5 które dostałem na komunie i działa do dzisiaj Swieta prawda. Moje tez sie pasa na parapecie. Zarowno Eco jak i Tough Solar. Zawsze naladowane na maxa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maszew 0 #38 Napisano 18 Kwietnia 2014 Krótko - czy ktoś zna modele akumulatorów jakie siedzą w Eco-Driveach? Z innymi zegarkami nie ma problemu... A tutaj cały Internet milczy... Tajemnica państwowa? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #39 Napisano 18 Kwietnia 2014 Przeważnie są to akumulatory Panasonic ze specjalnymi konektorami. http://www.allwatchparts.com/Citizen-Capacitors_c_79.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpivo 0 #40 Napisano 22 Kwietnia 2014 Wygląda dość "zwyczajnie". Jak kiedyś przyjdzie mi coś takiego wymienić a mój zegarmistrz nie będzie miał takiej baterii, co jest wielce prawdopodobne od biedy można kupić gdzieś w świecie. Myślę ze przeciętny zegarmistrz powinien sobie z tym później poradzić... Przeważnie są to akumulatory Panasonic ze specjalnymi konektorami.http://www.allwatchparts.com/Citizen-Capacitors_c_79.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maszew 0 #41 Napisano 24 Kwietnia 2014 Przynajmniej wiem już jak to "cóś" wygląda... Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #42 Napisano 24 Kwietnia 2014 Same akumulatory zapewne są jeszcze łatwiejsze do znalezienia, np. CTL920 jest też stosowany w analogowych Casio. Pytanie tylko, czy możliwe byłoby przełożenie tego konektorka... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janki007 1 #43 Napisano 22 Maja 2014 Odświeżę temat.Poczytałem trochę wasze problemy i u mnie jest tak samo, z tym że ja już wymieniłem akumulator na starym nie chciał w ogóle chodzić, kupiłem nowy i na nowym chodzi tylko pod światłem, ładowałem go wyłączonego około 8h-10h w bardzo słoneczny dzień i nie wytrzymał nawet kilku sekund.Zadzwoniłem do sprzedawcy który przekierował mnie od zakładu zegarmistrzowskiego i mówili że to może być padnięta komórka słoneczna i nie ma siły naładować baterie. Miał ktoś podobny przypadek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpivo 0 #44 Napisano 17 Czerwca 2014 Janki007 - ile lat ma Twój zegarek? Trochę słabo z tym akumulatorem... Odświeżę temat.Poczytałem trochę wasze problemy i u mnie jest tak samo, z tym że ja już wymieniłem akumulator na starym nie chciał w ogóle chodzić, kupiłem nowy i na nowym chodzi tylko pod światłem, ładowałem go wyłączonego około 8h-10h w bardzo słoneczny dzień i nie wytrzymał nawet kilku sekund.Zadzwoniłem do sprzedawcy który przekierował mnie od zakładu zegarmistrzowskiego i mówili że to może być padnięta komórka słoneczna i nie ma siły naładować baterie. Miał ktoś podobny przypadek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janki007 1 #45 Napisano 17 Czerwca 2014 Problem rozwiązany. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_DsP_ 27 #46 Napisano 19 Czerwca 2014 Może troszkę więcej? Co było przyczyną? I jakie było rozwiązanie? tapped from my nex 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radekzaj 1616 #47 Napisano 19 Listopada 2015 Odświeżam temat, bo nurtuje mnie jedno pytanie: jak w stacjonarnych sklepach przechowują Citizeny z Eco-Drive? Powiedzmy, że jedna sztuka z każdego modelu jest na podświetlanej ekspozycji, czyli bateria się ładuje i jest OK, a co w przypadku pozostałych zegarków trzymanych gdzieś w szufladach czy na zapleczu, bez dostępu do światła dziennego/sztucznego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
knut_larsen 3 #48 Napisano 26 Listopada 2015 może byc wyczerpany,pracuje tylko przy ładowaniu, to typowe zachowanie dla padającego akumulatora.Tak czy siak , ja płaciłem 200 PLN za nowy cal. B877WitamMoże zrobię z siebie kretyna ale musze spytać A więc u mnie jest inaczej w eco-drive z chronoTzn zatrzymuje się tylko dużą sekunda?Zawsze miałem "ruski" zwykle mechaniczne i to pierwszy z nowych zegarkow.EditPo równej godz wskazówka staje na 12godz . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldek1988BDG 9 #49 Napisano 3 Grudnia 2015 WitamMoże zrobię z siebie kretyna ale musze spytaćA więc u mnie jest inaczej w eco-drive z chronoTzn zatrzymuje się tylko dużą sekunda?Zawsze miałem "ruski" zwykle mechaniczne i to pierwszy z nowych zegarkow.EditPo równej godz wskazówka staje na 12godz .Hm już dziś ktoś poruszał to na forum. Może zwyczajnie uruchomiłeś stoper który w niektórych modelach Citizena jest dużą wskazówką a ta malutka jest sekundnikiem Także sprawdź duże prawdopodobieństwo że to ten problem.Co do posta kolegi radekzaj:Nigdy nie masz pewności ile nawet taki zegarek wystawowy wcześniej leżał w pudełku. Jednakże myślę że po kupnie takiego zegarka gdy akumulator nie padnie "odrazu" tzn po krótkim jego użytkowaniu 6-12 miesięcy (na oko) to raczej wszystko będzie w porządku. Niektóre modele posiadają na tarczy wskaźnik naładowania oraz nie jestem pewien ale da się to sprawdzić chyba po odkręceniu jakimś tam narzędziem (multimetrem?)Wymiana akumulatora to koszt koło 120zł-150zł u mnie w mieście. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkz 1 #50 Napisano 6 Maja 2016 Odświeżam temat, bo nurtuje mnie jedno pytanie: jak w stacjonarnych sklepach przechowują Citizeny z Eco-Drive? Powiedzmy, że jedna sztuka z każdego modelu jest na podświetlanej ekspozycji, czyli bateria się ładuje i jest OK, a co w przypadku pozostałych zegarków trzymanych gdzieś w szufladach czy na zapleczu, bez dostępu do światła dziennego/sztucznego?Pozwolę sobie również odświeżyć temat, bo powyższe nie doczekało się odpowiedzi (przynajmniej nie w tym wątku), a też mnie to interesuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach