Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kolekcjonerr

PIRAMIDA JAKOŚCIOWO-PRESTIŻOWA WYBRANYCH MAREK

Rekomendowane odpowiedzi

Sergserg, wciskasz mi opinie, których nke głoszę. Trudno z Tobą debatować. W zasadzie nie da się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[seiko] To jedna z moich ulubionych firm, niemniej te linie, marki, ewidentnie powstały po to by w ramach koncernu odróżnić sie od zegarków tańszych. Jeśli nie, to najdroższe modele nazywałby się po prostu Seiko.

I nie zmienia to też faktu, że nie ma co porównywać do SG. Omega, czy Hamilton osobne marki mające jednego właścieciela.

Sergserg, wciskasz mi opinie, których nke głoszę. Trudno z Tobą debatować. W zasadzie nie da się.

Adi, to mam trudność odcyfrowania, co Ty głosisz. Ja nie widzę różnicy czy grupę zegarków ometkuje się jako oddzielna marka czy oddzielna linia w ramach jednej marki. I tak tworzy tą grupę odrębny zestaw ludzi z odrębną filozofią końcowego produktu i konsumencką grupą docelową.

Brightz to nie jest lepiej zrobiony Spirit. GS to nie jest Dolce w lepszej oprawie. Każda z tych linii mogłaby być oddzielną marką, ale nie jest.

Przykład, ten sam kaliber w:

1. Seiko Spirit

aa63ccfd7ec87f79f06f7c69.jpg

2. Seiko Dolce

SADZ047.jpg

3. Seiko Brightz

001.jpg

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrnałem po trudach do konca....bylo tego czytania :)

wydaje mi sie ze prawdziwa jakosc zegarkow z podobnej polki cenowej ujawni sie za 20-30lat uzytkowania.....czesc zegarkow sie zepsuje......czesc bedzie cykala dalej...wiadomo w duzej mierze bedzie to zalezalo od sposobu uzytkowania ale i tak dobry zegarek pozostanie dobrym zegarkiem :)

na allegro nadal mozna spotkac taie Seiko 5 ktore maja juz po kilkanascie lat....i byly kupione jako tanie zegarki......czego nie mozna powiedziec o innych markach w poruszonym juz watku ;)

Orient tez jest bardzo niedoceniany.....teraz widze ze sie rozwijaja maja duzo nowych modeli a przedtem tylko patelnie i inne crystale......moj znajomy ma Orienta wlasnie chyba crystala.....chyba juz 15 lat......i straszne rzeczy juz mu sie z nim przydarzały w pracy a jednak nadal cyka :)

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Ciekawe,jak w przypadku zegarków brzmiała by definicja prestiżu.:rolleyes:)

a.od jakiego pułapu cenowego w górę?

b.czy np. złoty Tissot z brylantami,już jest prestiżowy,czy też nie?(a kosztuje.:P)

c.a tak poważnie,to prawdziwy prestiż kojarzy mi się z człowiekiem,jego charakterem,zaletami ducha i umysłu, a nie przedmiotem,

(Patek na łapce cwaniaczka,czy złodzieja- prestiżu mu (w moich oczach) nie podniesie.

Reasumując- temat trochę sztuczny.:))

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarkami interesowałem się od jakiegoś czasu zanim trafiłem na forum i przyznam zdziwiło mnie, że bardzo małą estymą cieszy się Festina. Wydawało mi się, że to duża marka, sponsor kolarstwa, a ich wyrobów na nadgarstkach forumowiczów ze świecą szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Ale obawiam się, że tego tematu i tak się nie da zreanimować. Czas pokaże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piramida "prestiżu" wygląda następująco:

1) podoba się bardzo - biorę i noszę bardzo często

2) podoba się- noszę od czasu do czasu

3) nie podoba się - nigdy nie zakupię i nie bedę nosił.

:P

co forumowicz to inne kryteria "prestiżu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Z piramidami cenowymi jest ten problem, że nie wiadomo po jakich cenach patrzeć. Sklepowych (poziom Tissotów)? Używanych (wpadają np. Hamiltony)? Czy może vintage (stare Zenithy spokojnie się znajdą)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio
Timex
Citizen
Seiko
Orient
Lorus
Pulsar
Pierre Ricaud
Adriatica
Atlantic
Grovana
Q&Q
Vostok (amfibia)
Swiss Military
Wenger
JVD
Festina
Certina
Armani
D&G
Tissot
Fossil

No to jedziemy IMHO:

1. Seiko

2. Tissot

3. Certina

4. Citizen

5. Orient

6. Casio

7. Atlantic

8. Adriatica

9. Lorus

Reszty albo nie miałem, albo nie umiem zakwalifikować. Mam JVD Seaplane, super stosunek cena/jakość, mam Wostoka Amfibię, też go lubię, ale Armani to dla mnie koszula albo gacie, na nadgarstku to wieś :) Na temat pozostałych się nie wypowiem zbytnio, ale Q&Q to marka "kioskowa" i się je kupuje jak papierosy w okienku. Timexa miałem, sporo wytrzymał, ale nie przepadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lecimy po latach :) piramidka osoby która jest "normalna" czyli jakich większość na świecie normalna czyt. nie ma bzika na punkcie zegarków i zwyczajnie się na nich nie zna, zegarek ma być duży, ładny, znany i ewentualnie zdobiony kamieniami szlachetnymi lub jakimś wartościowym metalem. 

Armani
D&G

Adriatica

Atlantic

Tissot

Lorus

Festina

Fossil

Timex

Casio to taka kolorowa zabawka dla dzieciaków 

reszty nie widzę w sklepach i w reklamach lub wydarzeniach sportowych wiec nie mogę określić jako prestiż 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant

Ta piramida to od dołu leci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lecimy po latach :) piramidka osoby która jest "normalna" czyli jakich większość na świecie normalna czyt. nie ma bzika na punkcie zegarków i zwyczajnie się na nich nie zna, zegarek ma być duży, ładny, znany i ewentualnie zdobiony kamieniami szlachetnymi lub jakimś wartościowym metalem. 

Armani

D&G

Adriatica

Atlantic

Tissot

Lorus

Festina

Fossil

Timex

Casio to taka kolorowa zabawka dla dzieciaków 

reszty nie widzę w sklepach i w reklamach lub wydarzeniach sportowych wiec nie mogę określić jako prestiż 

błagam Armani i D&G - to badziew najwyższego sortu, ale fakt laicy tak to odbierają jak widzą Armani -to myślą że to szczyt prestiżu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przecież, że Armani i D&G to oficjalni chronometrażyści Igrzysk Olimpijskich - reszty na wydarzeniach sportowych nie widać ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reszty nie widzę w sklepach i w reklamach lub wydarzeniach sportowych wiec nie mogę określić jako prestiż [/background][/size][/font][/color]

Czyli nie słyszałeś o:

Rolex - F1, tenis,

Omega - olimpiady, Bond,

Hublot - mundial

Astorin - wszystko w TVN

Seiko, itp.?

Czuję prowokację ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że słyszałem o roleksach :) ale nie widziałem ich tutaj w opcjach piramidy może przeoczyłem, jak tak to faktycznie rolex idzie najwyżej ale tylko on, o innych markach laik nie słyszał, może omega jak kiedyś kogoś dziadek miał zwykły płaski starodawny zegarek nakręcany, ale czy automaty dla laika to prestiż ? nie sądzę, kojarzy się ze starymi zegarkami dziadków które trzeba ciągle nakręcać i tracić czas na zabawę zegarkiem. Dałem listę jak napisałem dla osoby która nie ma bzika na punkcie zegarka, zegarek jest prestiżowy jak jest ze złota albo srebra i kupiony najlepiej u jubilera. Ma być duży i świecący tak większość stawia prestiż.  U bonda to jedynie pamiętam reklamy telefonów sony, hubot nawet bym nie wiedział że to zegarek, zresztą nie widzę na reklamach na boisku, astorin faktycznie może u jubilera są i je przeoczyłem. To nie prowokacja to wiedza osoby która nie ma za hobby zegarków. W pracy zrobiłem dziś przy okazji małą ankietę i jest tak jak myślałem casio, fosil, lorus,, timex to sa bardzo dobre zegarki :) rolex dla rosyjskich multimilionerów i to tyle. Zegarki to nie jest coś co na każdym kroku kusi reklamami w galeriach, prędzej właśnie tommy czy hugo boss dobre drogie ciuchy to i zegarki są prestiżowe, to jest myślenie większości bo nie sądzę że pasjonaci zegarków stanowią większość populacji kraju. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście ludzie są różni i nie każdy zatrzymuje się na zegarkach Diesel oraz samochodach opel czy passat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego to jest piękne, różnorodność i dużo opcji dla każdej z grup społecznych :) Każdy ma być zadowolony z tego na co może sobie pozwolić :) nie każdy musi się na wszystkim doskonale znać. Nie jestem maniakiem zegarkowym, ale nie stoi nic na przeszkodzie żebym poznał trochę tego świata, lubię wiedzieć sporo rzeczy na różne tematy. Nie będę jeszcze długo specjalistom w tej dziedzinie, ale dobrze mieć chociaż odrobinę wiedzy, może kiedyś się przyda. Dlatego pozwoliłem sobie na sklasyfikowanie marek od strony laika i pokazania że nie każdy się zna na markach premium. Ja bym powiedział że zegarki diesel to dla bogatych i nieświadomych, szarak wybierze bardziej casio albo perfecta lub jakiegoś pier ricarda :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego to jest piękne, różnorodność i dużo opcji dla każdej z grup społecznych :) Każdy ma być zadowolony z tego na co może sobie pozwolić :) nie każdy musi się na wszystkim doskonale znać. Nie jestem maniakiem zegarkowym, ale nie stoi nic na przeszkodzie żebym poznał trochę tego świata, lubię wiedzieć sporo rzeczy na różne tematy. Nie będę jeszcze długo specjalistom w tej dziedzinie, ale dobrze mieć chociaż odrobinę wiedzy, może kiedyś się przyda. Dlatego pozwoliłem sobie na sklasyfikowanie marek od strony laika i pokazania że nie każdy się zna na markach premium. Ja bym powiedział że zegarki diesel to dla bogatych i nieświadomych, szarak wybierze bardziej casio albo perfecta lub jakiegoś pier ricarda :)

Myślę, że Casio powinno być klasyfikowane w innej grupie, jako faktyczny producent zegarków i twórca gshocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Kolega @k.michu w zasadzie ma sporo racji, bo my tu się rajcujemy, obczajamy nadgarstki ludzi dookoła, a tymczasem znakomita większość kładzie na to wałka - można sobie bezpiecznie chodzić w omegach, zenitach, żeżerach, czy innych patkach i NIKT nie zwróci na to uwagi - za drogi zegarek uważa się taki powyżej 2k zł, a uwagę przykuje dopiero albo przerośnięty diesel albo gaciowiec bo ma znane logo...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Kolega @k.michu w zasadzie ma sporo racji, bo my tu się rajcujemy, obczajamy nadgarstki ludzi dookoła, a tymczasem znakomita większość kładzie na to wałka - można sobie bezpiecznie chodzić w omegach, zenitach, żeżerach, czy innych patkach i NIKT nie zwróci na to uwagi - za drogi zegarek uważa się taki powyżej 2k zł, a uwagę przykuje dopiero albo przerośnięty diesel albo gaciowiec bo ma znane logo...

Ale to jest sprawa ludzi, którzy na to forum nie wchodzą, więc po co o nich gadać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kaganek oświaty i inne kity ??!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kaganek oświaty i inne kity ??!

Jest, ale nic na siłę :)

Hobby rodzi się samo, zresztą zegarki obecnie nie są niezbędne, jedni się tym jarają inni nie muszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k.michu - skoro zajrzałeś na Forum Miłośników Zegarów i Zegarków, to warto jednak zapoznać się z treścią i czegoś się nauczyć, a nie robić tego co większość i cieszyć się z przynależności do większej, ale niedouczonej grupy.

Większość ludzi w sieci robi błędy i pisze takie głupoty, że zęby same zgrzytają.

Większość ludzi nie czyta książek (nie liczę romansideł dla znudzonych gospodyń domowych), a już zwłaszcza książek nie będących beletrystyką, lecz mających czytelnika czegoś nauczyć.

Większość ludzi nie potrafi obliczyć odsetek.

...

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są też tacy co są w jakiejś tam większości, ale chcą poznać trochę mniejszości, żeby można było co nieco w różnym towarzystwie pogadać, to jest dla mnie oznaka człowieka inteligentnego że może nie jest specjalistom w danej dziedzinie, ale można pogadać z nim na wiele tematów. Chcę trochę poznać świata zegarków, ale bez zbytniego frikowania. Kiedyś byłem na forum noży, tam są pasjonaci co kolekcjonują noże i kroją chleb nożem o wartości samochodu. Są różne grupy i różne hobby. Kiedyś pracowałem w sklepie modowym, miałem tam klienta który kupował i kolekcjonował dżinsy w których praktycznie nie chodził miał mieszkanie tylko pod spodnie które skrupulatnie fotografował. Dla jednych może to być paranoja dla innych możliwość wyjścia poza schematy i zwykłe życie, poznanie czegoś nowego. Dla mnie jest tym drugim. Nie chciałem wyśmiewać czy krytykować wyznaczając  tą piramidkę po swojemu, chciałem jedynie pokazać że prestiż ma kilka obliczy i nie da się go dokładnie wyznaczyć w takich konkretnych dziedzinach, a już na bank w zegarkach które w dzisiejszych czasach są minimalnym dodatkiem i często zamykają się w pewnej ograniczonej grupie społecznej. Jednak są dobrym narzędziem by się wyróżnić i być właśnie innym niż ta większość. I nie ma znaczenia czy to perfect czy rolex, ważne że się podoba i sprawia radość noszącemu. Wiem że duża grupa ludzi tutaj może się ze mną nie zgodzić bo dla nich zegarek to podstawa eleganckiego mężczyzny owszem może w kancelariach prawniczych czy jakiś poważnych korporacjach, ale idąc po ulicach polskich miast tego nie widać. Wiec dla mnie zegarek jest czymś wyjątkowym i rzadkim. Nawet jeżeli zakłada się go raz na tydzień to i tak ma być fajnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.