Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość marsin

Testy o Autentyczność Rolexa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marsin

Witam wszystkich ostatnio zastanawiałem się nad kupnem zegarka "Rolex", czytałem we wczesniejszych artykułach najwiecej jest pdrbek tej firmy ( to przykre.)

Jednak czy jest osoba na forum ktora umiała by pomoć rozpoznać prawdziwego rolexa od podrobki by nie zostać oszukanym?

Podobno:

- Sprawdza sie puknieciem w reke.. kiedy czujesz amortyzacje mechanizmu znaczy ze prawdziwy rolex ?

- Szklo ktore probojesz porysować kluczem nie staje się porysowane ?

- Wskazówka w orginalnym rolexie przesowa sie plynnie ?

Czy te 3 argumenty wystarczą ( tak słyszalem a możliwe ktoś wymyslil te testy by oszukać klijenta) Jednak jeśli ktoś zna jakiś szczegół informacje jak sprawdzić autentyczność firmy prosze o pomoc naprawde sie przyda napeno nie tylko mnie ( o ile takie istnieja.)

Prosze tylko nie pisze mozesz isc do zegarmistrza bo wiadomo ze nikt zegarka nie porzyczy przed zakupem na 1 dzien by sprawdzic go sobie.. a puzniej ( oddac tak mysle zegarka za duza kwote)

I mam pytanie Czy jesli nie rolex to jakom firme proferujecie z dosyć dobrych i przywoitych marek ktore sa też nie popularne jak rolex ale naprawde je warto kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pukniecie nie slyszalem.... :shock: :shock: :shock:

Jesli szklo bedzie szafirowe to i tak sie nie porysuje czy to originalny rolex czy nie...

W kazdym mechanicznym zegarku przesuwa sie plynnie...

Wiec te testy sa jakby to lagodnie powiedziec do d...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Cześc marsin!

Odpowiem od końca:

Pojedynek Rolexa z IWC:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....mida+presti%BFu

Klubowa Piramida Prestiżu II:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....mida+presti%BFu

Co do 'kontroli'... nie jestem ekspertem, ale dla mnie to żaden test :)

1) tu chodzi pewnie o zegarek z automatycznym naciągiem (choc nie rozumiem dokładnie co to znaczy amortyzacja mechanizmu :wink: )

2) szkło szafirowe się rzeczywiśnie nie rysuje - w podróbach i "replikach" ze względu na cenę nie montuje się go

3) wskazówka przesuwa się płynnie w każdym mechanicznym zegarku. charakterystyczne "skakanie" jest typowe dla kwarców (czyli zegarków na baterię)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

drugi :oops: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wyszly jekies Rolexy na baterie z tego co pamietam...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny Rolex w mechaniźmie ma kółka koloru wiśniowego, to bardzo charakterystyczne i dość łatwo zauważalne.

Test, o którym wspomniałeś przejdzie każda lepsza podróba, bo w takich również można spotkać szafirowe szkło, pozostałe 2 punkty testu przejdzie praktycznie każda inna :twisted:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na krawędzi szafirowego szkła jest laserem naniesiony znak firmowy rolexa (bywają podróby które i ten znak mają)

na deklu powinno znajdować się holograficzne , zielone logo (można kupić w zgrzewkach po 30 sztk . na ebay :twisted: :!: )

ważny jest punkt o anodowanych, kolorowych punktach.

piotrek

P.S. niestety kupno rolexa poza siecią autoryzowanych sprzedawców to sprawa bardzo delikatna i wymaga wiele ostrożności oraz dobrego przygotowania. bez tego możesz być w 80 % pewien że kupisz podróbę (niezależnie od ceny którą zapłaciłeś)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marsin, nie obraź się, ale po formie Twojego posta (polecam program Word) domniemuję, że sądzisz, iż cena Rolexa to 300 zł- tak jak na Allegro.

Naprawdę myślisz, że ktoś dałby do "przetestowania" zegarek za kilkanaście (kilkadziesiąt) tysięcy złotych, gdyby test polegał na rysowaniu go kluczem?

Bądź poważny. Nie wierz w bajki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 punkt testu. Rzuc z 3 pietra jesli szkielko sie nie porysuje to znaczy ze bedzie originalny...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywane Roleksy zaczynają się od ładnych kilku tysiecy złotych, więc przy tej cenie najlepiej iść do salonu Kruka i zapłacić za ekspertyzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, ja chciałabym dowiedzieć się czy posiadam oryginalny zegarek Rolexa, czy ktoś mógłby mi pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast odgrzewać takie tematy lepiej zrobiłbyś zakładając wątek w odpowiednim dziale, wraz z dokładnymi zdjęciami zegarka

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, ja chciałabym dowiedzieć się czy posiadam oryginalny zegarek Rolexa, czy ktoś mógłby mi pomóc?

Oczywiście - wrzuć dobre zdjęcia zegarka.

Ale jeśli znalazłeś w parku, dostałeś od wujka itd, czyli tak naprawdę jeśli kupiłeś "okazyjnie' za sto, czy dwieście zlotych, to nie wrzucaj zdjęć ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie to perełki sprzed lat potrafi czasem ktoś odkryć

Sprawdza sie puknieciem w reke.. kiedy czujesz amortyzacje mechanizmu znaczy ze prawdziwy rolex ?

:lol::lol::lol:

A na zdjęcia czekamy z niecierpliwością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze działający mechanizm z rolexie - nie słychać ruchu rotora przy nakręcaniu, widziałem submarinery lepiej wykonane od orginału, różnice jedynie w werku (ETA), przy zakupie koniecznie ekspertyza w Kruku, Ewa Pieśkiewicz, łatwo się dać oszukać, testowania wg Twoich 4 pkt. nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.