Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Piotr Ratyński

Wojskowe polskie

Rekomendowane odpowiedzi

taką ciekawostkę wygrzebałem :

ZEGARKI NURKOWE

Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
ZAMAWIAJĄCY
NAZWA I ADRES: Jednostka Wojskowa Nr 4026 , Rondo Bitwy pod Oliwą 1, 81-134 Gdynia
tel. 261 26 74 19, faks 261 266 669.

PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
G-SHOCK FROGMAN GWF-D1000 – ilość 40 szt.

Wymagany opis ze zdjęciem każdej pozycji z zamówienia.
Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
Termin wykonania: do 10 tygodni od przyjęcia zamówienia
Termin składania ofert:
Do dnia 08.09.2016 godzina 12:00
Oferty należy przysłać na adres mailowy [email protected]
Towar musi być nowy i objęty co najmniej 24 miesięczną gwarancją.
Koszty dostawy pokrywa Sprzedający
Ważność oferty 2 miesiące
Informujemy, że wpłaty za zamówiony towar dokonujemy przelewem po dostarczeniu, na podstawie faktury z odroczonym terminem płatności min. 2
1 dni.
Proszę o podanie:
- ceny za sztukę brutto
- ceny za całe zamówienie

z tego co wiem ,Zibi wygrało ten przetarg

W sumie porządny zegar..

Edytowane przez y60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chyba są, bo przetargsprzed kwartału. Wcześniej dla "fok" zamawiali Mudmany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś o wyprzedaży zegarków postmarynarskich przez AMW:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa historia a przede wszystkim te zdjęcia ukazujące jakie to były zegarki. Jednym słowem ktoś ma bardzo ciekawą kolekcję :)

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem jednak coś wypływa na rynku najczęściej primy i amfiblie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy któryś z tych BlancpainówFF (23szt.) lub Sherp (20szt.) pojawił się w obiegu czy wszystko trafiło do szuflady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Czy ma ktoś jakąś literaturę/artykuły na temat polskich zegarków wojskowych z lat międzywojennych? 

pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem film o zegarkach Formozy i postanowiłem podzielic sie taka refleksja - pomimo tego, że sam kiedys sie sklanialem do tego, ze Blancpainy trafily do Formozy, nie ma na to wystarczających dowodów. Przeczytałem niedawno książkę pierwszego dowódcy Formozy. Zakupy dla jednostki często byly dokonywane nieoficjalnie - on sam plynal jachtem do Szwecji, gdzie kupowal np. pianki dla jednostki. Nie znalazłem w książce nic o Blancpainach. Pare miesięcy temu rozmawiałem ze znajomym, który sluzyl jako podoficer zawodowy na OSNiP WP od lat 70 do 90-tych. Wspomniałem mu o moim szwajcarskim zegarku z MW. Od razu zapytal sie, czy mam Enicara, czy Blancpaina. Otóż te zegarki byly przydzialowymi zegarkami na OSNiP WP. Blancpainy byly dla oficerów, Enicary dla podoficerów. Każdy mogl pobrać taki zegarek ze sztabu i go nosić. Byl jednak haczyk - zgubienie bylo karane odliczeniem rocznych poborów! Wyjątkiem byla sytuacja, gdy zegarek został stracony na służbie. Dlatego zegarki zaczely "tonac" podczas nurkowan. Ktos w dowództwie poszedł po rozum do głowy i wszystkie, które sie zachowaly zostały wycofane a na ich miejsce wprowadzono zegarki radziecki i czeskie. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj temat od pierwszej strony.

przeczytałem i tam są rzeczy bardzo bardzo ogólne. Mnie interesują kwestie bardziej szczegółowe. Oprócz tego że zbieram zegarki jestem członkiem grupy rekonstrukcyjnej i nigdzie nie mogę się dogrzebać jak wyglądała kwestia wyposażenia naszych wojsk w zegarki. Czy były zegarki przydziałowe naręczne a jeżeli tak to jakie? Tak samo w kwestii kieszonkowych. 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

przeczytałem i tam są rzeczy bardzo bardzo ogólne. Mnie interesują kwestie bardziej szczegółowe. Oprócz tego że zbieram zegarki jestem członkiem grupy rekonstrukcyjnej i nigdzie nie mogę się dogrzebać jak wyglądała kwestia wyposażenia naszych wojsk w zegarki. Czy były zegarki przydziałowe naręczne a jeżeli tak to jakie?

pozdrawiam

Wojska liniowe nie były wyposażane w zegarki, wyjątek stanowią zegary pokładowe, np. czołgów.

Inna kasta to piloci, ci byli wyposażani w zegarki służbowe.

Ja zapamiętałem ze służby w batalionie rozpoznawczym, ze jeden pluton miał specjalność płetwonurków. Na wyposażeniu były zegarki francuskie, ale jakie to już nie zapamiętałem. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałem i tam są rzeczy bardzo bardzo ogólne. Mnie interesują kwestie bardziej szczegółowe. Oprócz tego że zbieram zegarki jestem członkiem grupy rekonstrukcyjnej i nigdzie nie mogę się dogrzebać jak wyglądała kwestia wyposażenia naszych wojsk w zegarki. Czy były zegarki przydziałowe naręczne a jeżeli tak to jakie? Tak samo w kwestii kieszonkowych. 

pozdrawiam

Kwestia kieszonkowych - tutaj mamy pewnik :) Ten jest z pierwszego zamówienia Ministerstwa z 1934 r.

23707e153faf499bgen.jpg

1dd251f68e0ccc7fgen.jpg

Poniżej ten sam, razem z chronografem Lemanii.

89ff0be67989b574gen.jpg

Edytowane przez Grigoris1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy poszczególny żołnierz liniowy zegarka nie musiał mieć, dowódcy już tak. Na pewno zegarki były potrzebne pilotom, w artylerii, zwiadzie itp. Niestety trudno tu o jakieś fakty. 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co by odświeżyć, odebrany po wymianie szkła...

post-29239-0-32733000-1531829430_thumb.jpg

post-29239-0-72491900-1531829437_thumb.jpg

post-29239-0-00775500-1531829446_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny stan :)

Na deklu też powinien być numer taki sam jak na boku koperty.

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pochodzi podobno z całego pudła z AMW, na tych co zostały to widziałem numery wybite, wygrawerowane jak tu, niektóre powtórzone na deklu i nawet bez numerów z tego samego miejsca..., mieszanina, różnych oznaczeń i typów (18 i 17 kam.), podobno nawet automaty były....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pochodzi podobno z całego pudła z AMW, na tych co zostały to widziałem numery wybite, wygrawerowane jak tu, niektóre powtórzone na deklu i nawet bez numerów z tego samego miejsca..., mieszanina, różnych oznaczeń i typów (18 i 17 kam.), podobno nawet automaty były....

Prawdopodobnie nie z AMW, tylko z zakladu zajmujacego sie naprawa i legalizacja sprzetu nurkowego. AMW, podobnie jak i inne jednostki w WP, pobieraly (i zdawaly) sprzet nurkowy - a takim byly tez zegarki nurkowe - z tego zakladu. To taka ciekawa jednostka byla, bo pracowali w niej zarowno zolnierze, jak i cywile. Numery byly wybijane, grawerowane, grawerowane przy pomocy elektrografu. Nie bylo jakiegos jednego standardu. podobnie z numeracja. Poczatkowo zadne nie mialy numerow, ale po jakims czasie zaczeto je nanosic, bo zegarki zaczely "topic sie". Tak oznaczony zegarek z pewnoscia pochodzil z wojska, wiec mozna bylo jego posiadacza pociagnac do odpowiedzialnosci. Sprzet z wojska, legalnie, mozna bylo kupic tylko w wyjatkowych wypadkach i tez nie wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze moje :)

Wostok 1986r. z numerami.

i

Enicar Super Dive (rok produkcji 1967), bez numerów ale w kontekście tego co z Arkadiuszem i innymi kolegami ustaliliśmy, to ważniejsze dla identyfikacji jest gdzie i od kogo był kupiony.

Brakuje mi Blancpaina (marzenie) i Prima Sporta - to się powinni udać :)

Jeśli ktoś ma ochotę poczytać więcej o zegarkach MW i w ogóle o diverach, to zapraszam do zakupu książki "Czas na głębokości"

Pozdrawiam Mateusz

post-103382-0-92721000-1539367257_thumb.jpg

post-103382-0-28118400-1539367267_thumb.jpg

post-103382-0-15400800-1539367298_thumb.jpg

post-103382-0-74629800-1539367435_thumb.jpg

Edytowane przez Vintage_Watches_Collector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co by odświeżyć, odebrany po wymianie szkła...

Po wymianie szkła robiłeś test szczelności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wymianie szkła robiłeś test szczelności?

nie robiłem, bo nie będę go tyrał z racji bicia MW..., do pływania mam inne amfy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie robiłem, bo nie będę go tyrał z racji bicia MW..., do pływania mam inne amfy....

Szukam jakiegoś zegarmistrza we Wrocławiu co by mi wymienił szkło w mojej amfibii i przy okazji zrobił test szczelności na 200m. Jak mieć nurka to takiego żeby był w pełni funkcjonalny mimo swoich 30 lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie na to wygląda...., znajomy,od którego mam tą sztukę, zebrał kilka egzemplarzy......, to musi być z tej partii wyprzedawanej przez Agencję kilka lat temu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi