Ramiadi 0 #601 Napisano 27 Marca 2013 Z Japonii raczej ciężko wysłać pocztą H-K. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Marian Koniuszko #602 Napisano 28 Marca 2013 To już najlepiej przygotować się na te 3tyś. z ogonkiem i ogonek zapłacić UC,przy odbiorze paczki. W każdym razie wydając 1000USD na przesyłke z Japonii lepiej dopłacić parę stówek i mieć jakieś zabezpieczenie,niż wyszukiwać jak najtaniej i się zdziwić gdy paczka zaginie "gdzieś w dzungli na filipinach'... ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 183 #603 Napisano 28 Marca 2013 Z Japonii raczej ciężko wysłać pocztą H-K. Nie wiem, nie bywam w tamtych stronach Aczkolwiek w czasach globalizacji specjalnie by mnie to nie zdziwiło. W takim razie jaki operator najkorzystniejszy przy wysyłce z Japonii? Ewentualnie czy znajdę solidny sklep z Azji ale spoza Japonii prowadzący oceanusa, oferujący standartową wysyłkę pocztową z monitoringiem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramiadi 0 #604 Napisano 28 Marca 2013 Nie spotkałem się ze sklepem spoza Japonii oferującym Oceanusy JDM. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wraQ 48 #605 Napisano 29 Marca 2013 Polecam EMS - tracking pełny jest... tylko trzeba mieć odpowiednią fakturę 0 Time is tickin away, youve gotta - live your life - day by dayhappy or sad, good or bad, life is too short youve gotta - keep your head Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plose55 183 #606 Napisano 5 Kwietnia 2013 Mam pytanie odnośnie żywotności baterii słonecznej w Oceanusach ( jak i innych wyzszej klasy Japończykach od Seiko i Citka). W wyższych modelach są lepsze ogniwa niż zwykłych kwarcach, czy raczej to samo i nie ma co liczyć na więcej niż powiedzmy 8 lat?Druga sprawa która się nasuwa dotyczy wymiany takiego ogniwa. W tańszych modelach raczej bezproblemowo byle zegarmistrz to zrobi, a w wyższych? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony991 0 #607 Napisano 5 Kwietnia 2013 Ogniwa słonecznego się nie wymienia. Wymieniamy akumulator. Jak się skończy to robimy wymianę. 0 GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #608 Napisano 5 Kwietnia 2013 Wymienia się tak samo, akumulatory też najprawdopodobniej są te same. Jeśli kupisz względnie nowy egzemplarz, w którym akumulator nigdy nie został całkowicie rozładowany i będziesz go prawidłowo eksploatował, to spokojnie powinien wytrzymać dłużej niż 8 lat. Stare Casio na gorszych akumulatorach wytrzymują po kilkanaście lat (i "licznik" bije nadal ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeDragonSlayer 3 #609 Napisano 5 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o akumulatory w Casio to kiedyś korzystali z ogniw manganowo litowych ML2016, potem z kobaltowo tytanowo litowych CTL1616, a w nowszych modułach z CTL1025, idąc z trendem miniaturyzacji. Według Casio akumulator powinien wytrzymać tak samo długo jak cały zegarek. O ile można znaleźć w sieci przypadki problemów z CTL1616 (albo z układem ładowania tychże), to o konieczności wymiany CTL1025 na razie internet milczy, co albo dobrze o nich świadczy, albo jest to na tyle nowy produkt że nie zdążyły się jeszcze zużyć. Co do wymiany to zaleca się uważać na wyładowania elektrostatyczne, i wymieniać je pęsetą antystatyczną, albo przynajmniej w rękawiczkach. Ponadto nie sprawdzać napięcia miernikiem, bo można doprowadzić w ten sposób do uszkodzenia ogniwa. Nie każdy zegarmistrz może o tym wiedzieć, a zdarzają się tacy którzy o zgrozo zastępują akumulator zwykłą guzikową baterią litową o podobnych parametrach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #610 Napisano 5 Kwietnia 2013 ... Ponadto nie sprawdzać napięcia miernikiem, bo można doprowadzić w ten sposób do uszkodzenia ogniwa ... Litości ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bumak 1 #611 Napisano 6 Kwietnia 2013 W mojej Manci już siedem lat daje radę 0 Pozdrawiam,Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablos_ 16 #612 Napisano 26 Kwietnia 2013 A tak wygląda Yamagata Premium Production Line (Oceanusy, Mr-G, Protreki). Strona powstała z okazji BaselWorld. http://world.casio.com/basel/technology/yamagata/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #613 Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Nikt nic ostatnio nie nabył z ocków ???- temat delikatnie widzę nam leżymój ocek też w zasadzie kisi w pudełeczku aż oszczędzanko załączyłmuszę go jutro przewietrzyć Pozdrawiam Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez lukaspl21 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tytus 0 #614 Napisano 11 Maja 2013 WitamPrzywitam sie w watku Oceanus'owym choc jestem userem takiej biedy jak 520.Przesledzilem watek - sporo sie dowiedzialem.W sumie trafilem tu bo zainteresowalo mnie "dziadzienie" tytanu a nosze troche bizuterii wykonanej z niego. PozdrawiamJacekMija czas a moja 520ka ma sie coraz lepiej...oprocz problemow z synchronizacja (zachod mam mocno zasloniety) to jest naprawde swietny zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #615 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Kolejna odmiana Manty S2400 w czerwcu wchodzi do sprzedaży (oczywiście tylko w Japonii). Nie pasują mi rzymskie indeksy do tego zegarka... Edytowane 31 Maja 2013 przez Seven 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arturecki 4 #616 Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Kolejna odmiana Manty S2400 w czerwcu wchodzi do sprzedaży (oczywiście tylko w Japonii). Nie pasują mi rzymskie indeksy do tego zegarka... A może będzie ładnie. Luma z tymi cyframi może być ciekawa. Edytowane 31 Maja 2013 przez arturecki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #617 Napisano 31 Maja 2013 Tarcza zdecydowanie przeładowana , te rzymskie indeksy ni z gruchy ni z pietruchy , już boję sie co zrobią z S3000Pozdro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablos_ 16 #618 Napisano 1 Czerwca 2013 Indeksy rzymskie w takim modelu? Jak można tak skrzywdzić zegarek? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #619 Napisano 19 Czerwca 2013 Nawet zdjęcia Tanaki nie pomogły temu zegarkowi. http://watch-tanaka5.sub.jp/casio/OCW-S2400D-1AJF/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4499 #620 Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) na filmie jest bez rzymskich - fajnyi ten duży sekundnik pracujący w każdym trybie - bajka http://www.shoppinginjapan.net/ocw-s2400-1ajf ma ktoś luźne 5k ? Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #621 Napisano 19 Czerwca 2013 Co ciekawe, w tym modelu Casio chyba po raz pierwszy wśród sterowanych elektronicznie modułów zespoliło wskazówkę sekundową z minutową (a także godzinową z datownikiem, który przez to działa teraz jak w zegarku mechanicznym). Dzięki temu ruch wskazówki minutowej jest płynny zamiast skoków co 10 sekund, jednak z drugiej strony porusza się ona w trakcie pracy sekundnika... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jar20 0 #622 Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Witam.Przepraszam że napiszę tutaj.Jakby ktoś chciał sie rozstać z ockiem rozważę możliwość kupna.Szczególnie coś w tym stylu OCW- T100TB-1AJFOCW-S100-7AJFStan min. 8/10. Max 3 letni od daty zakupu. Pozdrwiam Edytowane 3 Września 2013 przez Jar20 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #623 Napisano 3 Września 2013 Trzyletniego S100 ciężko będzie znaleźć. Załóż temat w "Kupię". 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jar20 0 #624 Napisano 26 Września 2013 (edytowane) Witam.Mój T-100.Nowy prosto z Japonii Przepraszam za paprochy, to już użytkowany ocek (mogłem wyczyścić) .Jestem zadowolony, wart pieniędzy. Edytowane 26 Września 2013 przez Jar20 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #625 Napisano 26 Września 2013 Gratulacje! To bardzo piękny model. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach