sergserg 14 #226 Napisano 7 Sierpnia 2011 (edytowane) To nie tytan tak działa, tytan to tylko lekkość, nic więcej. Chodzi o twardość materiałów, a tytan jest mniej twardy od stali nierdzewnej.Wyjaśniam od razu, bo ktoś przeczyta o tym tytanie wyżej, szybko pobiegnie nabyć pierwszy z brzegu tytanowy zegarek, a potem będzie się zasadzał na lukaspl21, w celu wywarcia zemsty za porysowany zegarek Zestawienie, skala twardości Vickersa dla metali (na podstawie materiałów Citizena): stal nierdzewna - Hv150-220zwykły tytan - Hv170-200 proces technologiczny Citizena o nazwie Duratect zwiększa twardość materiału 3-4 razy (stosowany zarówno na stali jak i na tytanie) "Super Titanium" Citizena (czyli tytan z położoną zewnętrzną, twardą powłoką) ? Hv1000-1200powłoka DLC (diamond-like carbon) - Hv1600-2000 Dla ilustracji tabelka z twardością materiałów i rodzajów powłok symbole oznaczają:SS - stal nierdzewnaTI - tytantechnologie IP: PTIC (Platinum titanium carbide) / TIC (titanium carbide) / GOLD (Gold)DLC - technologia tworzenia warstwy diamentopodobnej (diament - najwyższa twardość)MRK - rodzaj technologii wykorzystującej gaz do utwardzania powierchniDLC/MRK - połączenie obydwu technologii Oceanusy to technologia TIC, w którym na właściwy materiał, z którego wykonany jest zegarek (czyli tytan) zostaje nałożona metodą IP cienka warstwa TIC (oznaczana też jako TC). Różnica między twardością tytanu (niepowlekany tytan był stosowany w modelach OCW-M700), a warstwą TIC jest 5-krotna! Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez sergserg 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #227 Napisano 7 Sierpnia 2011 No to fakt że trochę niefortunnie to ująłem Dla osób nie wtajemniczonych może to być faktycznie zmyłka Uczciwie to nawet nie wiedziałem że robili zegarki z "nieutwardzonego" tytanu Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #228 Napisano 7 Sierpnia 2011 No to fakt że trochę niefortunnie to ująłem Dla osób nie wtajemniczonych może to być faktycznie zmyłka Uczciwie to nawet nie wiedziałem że robili zegarki z "nieutwardzonego" tytanu Pozdrawiam Z wykorzystaniem twardych materiałów cały czas coś się kombinuje.Pierwsze Oceanusy w waveceptorem, do serii M700 włącznie to "goły" tytan, miałem okazję widzieć efekty na kilkuletnich zegarkach.Jedynym wyjątkiem był model extra, czyli OCW-M7000 - jako jedyny z serii miał TiC (zewnętrzną warstwę węglika tytanu) i cenę przy wyprzedażach Oc-ków w Europie o 100 Euro większą. Zastanawiałem się nad nim mocno, bo seria M700 ma bardzo ciekawą stylistykę no i ten graf pływów - ale nie te kolory. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupa 0 #229 Napisano 21 Sierpnia 2011 Witam,forum przeglądam od pewnego czasu co pozwoliło trochę zorientować się przed zakupem zegarka, ale jak to bywa czym więcej człowiek wie tym trudniej wybrać Na początku zdecydowany byłem na coś z serii EDIFICE w przedziale 1000 - 1200 zł. Po zapoznaniu się z zawartością forum doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć kilka stówek i kupić coś z serii OCEANUS. Teraz pytanie do Was, 1600 - 1700 zł wystarczy na coś ciekawego czy spokojnie dozbierać? Może ktoś z Was ma lub będzie miał na sprzedaż w tej cenie coś z serii? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arhol 0 #230 Napisano 22 Sierpnia 2011 Spóźniłeś się niestety, kolega sergserg miał ocka powyżej za 1750 zł ? jeśli się nie mylę. ale chyba ktoś go kupił? (ale to lepiej pisać na pw powyżej ) Tak osobiście ja bym dozbierał jeszcze z 600-700 zł i "czaił" na okazję napewno się jakaś nadarzy na jakiegoś fajnego oceanusa. Sam podobnie rozważałem coś z edifice w takim budżecie a i tak skończyło się na 2,5k . wg mnie lepiej dozbierać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robi One Kenobi 12 #231 Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam,forum przeglądam od pewnego czasu co pozwoliło trochę zorientować się przed zakupem zegarka, ale jak to bywa czym więcej człowiek wie tym trudniej wybrać Na początku zdecydowany byłem na coś z serii EDIFICE w przedziale 1000 - 1200 zł. Po zapoznaniu się z zawartością forum doszedłem do wniosku, że lepiej dołożyć kilka stówek i kupić coś z serii OCEANUS. Teraz pytanie do Was, 1600 - 1700 zł wystarczy na coś ciekawego czy spokojnie dozbierać? Może ktoś z Was ma lub będzie miał na sprzedaż w tej cenie coś z serii? PW 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupa 0 #232 Napisano 23 Sierpnia 2011 Więc jeszcze się wstrzymam, gdyby u kogoś pojawił się oceanus na sprzedaż czekam na info, może akurat... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robi One Kenobi 12 #233 Napisano 23 Sierpnia 2011 Czyżby PW nie dochodziły? Info wysłałem już dawno 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #234 Napisano 24 Sierpnia 2011 Może kolega Czupa nieobeznany, co to są Prywatne Wiadomości i jak je odbierać? 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robi One Kenobi 12 #235 Napisano 24 Sierpnia 2011 Może kolega Czupa nieobeznany, co to są Prywatne Wiadomości i jak je odbierać? Jeżeli tak jest, to czekanie na info może potrwać bardzo długo Proponuję, żeby kolega czupa podał swój adres mailowy w poście, to otrzyma info w standardowy sposób 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BraWo100 16 #236 Napisano 5 Października 2011 Witam,a co myslicie o tych OCEANUSACH? http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=22682546 Jestem zainteresowany zakupem i wacham się czy w tej cenie warto Pozdrawiam 0 Seiko_BM + GW-9200 + GW-M5610 + Citizen_CB0011-18E + DAMASKO_DC_56 = WNM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #237 Napisano 5 Października 2011 Zapraszam do artykułu nr 1 w tym wątku. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BraWo100 16 #238 Napisano 5 Października 2011 No To poczytałem i się rozmyśliłem Dostukam więcej $$$ Pozdrawiam 0 Seiko_BM + GW-9200 + GW-M5610 + Citizen_CB0011-18E + DAMASKO_DC_56 = WNM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #239 Napisano 8 Października 2011 Dzięki informacjom od Kolegi lukaspl21 donoszę, że pojawiły się 2 nowe Oceanusy z Smart Access (czyli koronką) OCW-T1010 (który od T1000 różni się chyba tylko kolorystyką)Rozmiar: 47.4x45.1x12mm, waga 100gCena oficjalna: 155,500 jenów OCW-T1010-1AJF Manta OCW-S2000. Tak jak Manty, jest pozbawiona alarmu i timera, dokładność chronografu ograniczona w stosunku do T1000 do 1/10s, za to 5-silnikowy kaliber zapakowany w mniejsze rozmiary:47.2x42.2x10.9mm, waga 98gCena oficjalna: 157,500 jenów (model OCW-S2000) i 162,750 jenów (model OCW-S2000PW) OCW-S2000PW 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #240 Napisano 8 Października 2011 (edytowane) Manta pełen wymiot obie kolorystki są fajne Jedyne co bym zmienił to lekko wyszczuplił wskazówki ale po za tym nie ma sie do czego przyczepić POZDRO Edytowane 8 Października 2011 przez lukaspl21 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #241 Napisano 8 Października 2011 Bezel mógłby być niebieski z tachygrafem. Pewnie puszczą za jakiś czas jakąś limitkę z czymś takim - jak w S1400.Trzeba teraz poczekać na dobre zdjęcia, bo na razie tylko te poglądowe rysunki są dostępne. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość lutas #242 Napisano 11 Października 2011 Chciałbym pochwalić się świeżym zakupem w postaci Oceanusa OCW-520TDE-1AV. Na ręce prezentuje się mniej więcej tak: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 457 #243 Napisano 19 Października 2011 Wczoraj kupiony... Uploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arhol 0 #244 Napisano 22 Października 2011 Nice one! czyżby OCW-T1010? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 457 #245 Napisano 23 Października 2011 T1000 , wg mnie jest świetny.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #246 Napisano 23 Października 2011 T1000 , wg mnie jest świetny..Tak jak każdy ocek każdy jest w pewnie sposób unikatowy i ciężko pomylić go z czymś innym POZDRO 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akism 457 #247 Napisano 23 Października 2011 Precyzja wykonania,materiały,wygoda obsługi,przyzwoita cena jak na możliwości oto jego główne zalety.Nie wspomnę o wygodznie noszenia,ten zegarek ma wagę pierścionka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arhol 0 #248 Napisano 24 Października 2011 Precyzja wykonania,materiały,wygoda obsługi,przyzwoita cena jak na możliwości oto jego główne zalety.Nie wspomnę o wygodznie noszenia,ten zegarek ma wagę pierścionka nic dodać, nic ująć , a mi ostatnio podsumował że zegarek z tytanu jest "ciężkawy" jestem ciekaw co by powiedzieli o stalowych ^^, ale to już zajeżdża OT . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaspl21 28 #249 Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Oto jest New Manta Wiele nie ma co pisać - masakra Ciemna tarcza też jest genialna http://www.youtube.com/watch?v=jCTm4z5_TjM&feature=player_embedded Przy okazji poszukiwań znalazłem jeszcze kilka takich ocków których wcześniej nie widziałem S500 S1350PC Pozdrawiam PS sergserg sprawdzaj PW Edytowane 31 Października 2011 przez lukaspl21 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #250 Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Akism, gratulacje i witamy w Ockowym klubie Lukaspl21, nie wiem, czy to zamierzone zestawienie powyżej, ale widać, jak powstała Manta S500 (w stosunku do S1350/S1400) Wyleciał czas 24h i chrono. Edytowane 31 Października 2011 przez sergserg 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach