Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość kaido2

Czasomierze wojsk niemieckich od poczatku po czasy dzisiejsze.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jestem stałym bywalcem na giełdach staroci - głównie Dolny Śląsk , a więc coś tam czasami w miarę rozsądku można zarzucić na siebie :) ale spokojnie munduru nie mam. Noszę czasami sierściucha, a także Dienst Brille z fotochromami. Do codziennego zdzierania używam zegarka Rika, pozostałe sobie leżakują w gablocie, ale jak przyjdzie wiosna to tam czasami też ubiorę z tych lepszych. Bo co to jest nosić zegarek pod kurtką którego nawet nikt nie widzi :)

Jeszcze szukam zegarka z oznaczeniem na deklu D-U przeznaczony dla policji. 

dc049186676f1a5731febe68042fcc45_2.jpg

Dzisiaj zaczynam budować jakiś w miarę prosty ekspozytor na B-Uhra, z drewna oczywiście. Jak już będzie w fazie końcowej budowy zaprezentuję. 

Edytowane przez Michał_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ekspozytor do B-Uhra prawie gotowy, wykonałem z drewna, czas pracy: 4 godziny. 

Całość mnie wyniosła niecałe 16zł. Ale tak mi chodzi coś po głowie że brakuje czegoś na przodzie podstawki  :/ 

3a83a01e81246f3db4c14f7d6a3471a3_2.jpg

3cc0324792046c33b62de6ef50130584_1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imię Adolf też kiedyś było popularne, a dziś nikt już go raczej dzieciom nie nadaje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dymsza to dobry aktor...

A zegarek ciekawy, historia..

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dobrze, ktoś powinien okiełznać nieodpowiedzialny forumowy element...

Choć osoby kolekcjonujące osobiste wyposażenie żołnierzy armii hitlerowskiej powinny koniecznie odwiedzić Muzeum KL Auschwitz Birkenau,

oraz dowiedzieć się jak faszystowscy mordercy w dienst brille likwidowali Getto Łódzkie czy Warszawskie roztrzaskują głowy dzieci o mur, trzymając je za nóżki, a robiąc to na oczach ich matek... 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale to właśnie to tak kręci tych kolekcjonerów ta mroczność i ta czarna historia,groza i te całe okrucieństwo śmierć i idącą za tym "wyjątkowość"

Zegarki wojsk brytyjskich ogólnie dostępne a jednak nie są zbierane z takim zapałem jak pamiątki SS.

Ludzi od zawsze fascynowała śmierć - odwiedzają obozy koncentracyjne oglądają tam zdjęcia nie dla tego aby uświadomić sobie błędy naszych dziadków tylko z ciekawości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebierania się dla przyjemności nie popieram - w celach rekonstrukcyjnych jak najbardziej tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ludzi od zawsze fascynowała śmierć - odwiedzają obozy koncentracyjne oglądają tam zdjęcia nie dla tego aby uświadomić sobie błędy naszych dziadków tylko z ciekawości.

To też mieliście dziadków w Wermachcie? :blink:  ;)  :lol:

Bo drugi przekopuje Hel w poszukiwaniach historii.  ;)

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam znajomego (handlarz i kolekcjoner), który jeździł po mieście niemieckim motocyklem z czasów wojny w kompletnym stroju SS-mana (mundur, peleryna, hełm), nie udało mi się wyciągnąć od niego zeznania po co to robił, pewnie to jakaś tajemnica... :D 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, moich zamordowali faszyści

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój zginął w obozie 

Spadł z wieżyczki 

Żeby było jasne - nie zbieram pamiątek i nie popieram ideologi faszystowskiej - większość których znam i to zbierają tez jej nie popierają - po co więc zbierają? a po co się zbiera znaczki monety czy radzieckie zegarki ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla  jesności! :)

Wiecie, że żartuję! ;)

I mam nadzieję, 

iż nie bierzecie 

tego sobie do serducha. :(

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo zbieranie czegoś jest pozytywne i tutaj nie ma chyba co dyskutować. Wszelkie rekonstrukcje moim zdaniem również. Fascynacja konkretną ideologią juz nie zawsze, negatywnym zjawiskiem jest przejmowanie ideologii i to trzeba pietnowac. Z całym szacunkiem dla Waszych Dziadków, jakie to ma dzisiaj znaczenie który jak zginął. To nie czyni nikogo lepszym czy gorszym. W życiu liczy się to jakim się jest człowiekiem.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że zbieranie jest OK, a dopiero fascynacja ideologią jest BE. Przecież to też jest kawał historii, obojętnie jak ocenianej, ale tak czy owak historii, która się wydarzyła i w związku z tym nie powinna być zapomniana, a zbieranie artefaktów temu tez służy. 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutna racja  - a my mamy do czynienia najczęściej z symbolami dwóch ideologii - z Zachodu i Wschodu...

Mam jednak wrażenie,że "zwiezda" mniej nas rażą niż ten drugi symbol.

Ach, te zegarki z symbolami na tarczach, nalepianymi dla podniesienia wartości historycznej (SS, HJ, WH itp) :angry:

Bywalcy na alledrogo pewnie wiedzą o czym myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak oczywiście też nie propaguję żadnych ideologii totalitarnych. Zbieram bo takie jest moje zainteresowanie ogólnie historią.

A tak wracając do ekzpozytora jest już ukończony. Będąc dziś na giełdzie w Świdnicy zakupiłem emblemat mosiężny - oczywiście replika za pare groszy. Emblemat jest mosiężny, wystarczyło spatynować i skrócić pod spodem metalowe zagięte bolce które są wbite w ponawiercane otwory w drewnianej podstawce.

5674b4e84edfb1c7bf10818e018e5526_2.jpg

Edytowane przez Michał_87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadowolenie wzbudza fakt że ten który go używał zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem już żadnego zegarka nie potrzebuje..

Tak sądzę...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wyszło na moje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??? :)

Plasterek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Patrząc na aspekt historyczny, uważam że pielęgnowanie artefaktów nie jest niczym nagannym. Ewentualna fascynacja tymi obiektami czyni dopiero to hobby niedojrzałym oraz niesmacznym.

Pomimo, że z racji swojego żydowskiego pochodzenia sam z całą rodziną mogłem trafić do gleby, nie czuję odrazy ani rozżalenia stykając się z pamiątkami po tych haniebnych czasach - stanową w końcu element naszej historii. Nie zmienia to oczywiście stanu rzeczy, że osobiście nie chciałbym być właścicielem takich eksponatów.

Edytowane przez OmegaDeVille

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

https://www.youtube.com/watch?v=DaheUmowPDk

Może przynudzam...  Pewnie kolega Cook to usunie, ale co tam...

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi