Szaman 1 #1 Napisano 21 Lutego 2010 witajcie Zrozilo sie w mojej chorej wyobrazni pytanie.Jak sie nosi zegarki?? W jaki sposob?? Ja znam co najmniej kilka sposobow i producenci czasomierzy rozrozniajac istotne szczegoly w noszeniu zegarkow przystosowuja swoje modele do tych potrzeb. Wiadomo - zegarki nareczne sa najpopularniejsze ( na prawa i lewa reke)Istnieje cala galaz zegarkow kieszonkowych - okSa zegarki w formie naszyjnika czy wisiorka - damskie - ok ( o meskich nie slyszalem)Sa zegarki rowniez damskie noszone na palcu w formie pierscionka - okSa zegarki noszone przez pielegniarki i personel medyczny przypinane do klapy fartucha , czy kieszeni( butonierki) - ok. Czy ktos zna jeszcze inne sposoby noszenia zegarkow?? Oczywiscie ze mozna nosic w plecaku , albo wiezc przed soba na taczkach..Ale ja pytam o racjonalnie uzasadnione potrzeby i o rzeczywiste zegarki zaspokajajace te potrzeby. ciekaw jestem.. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimi Jump 0 #2 Napisano 21 Lutego 2010 Abstrahując o takim ekstramalnym noszeniu zegarka jak w filmie Pulp Fiction ;D to nic innego mi do głowy nie przychodzi. Chyba że sposób na Maradone - 2 zegarki jednoczesnie . ale co do klasycznego noszenia zegarka na nadgarstku czy nie powinno się go nosić na lewej ręce? Tak jest chyba poprawnie? Na prawej to jakoś dziwnie wygląda ... tym bardziej jak ktoś nie jest mańkutem. Jest jeden gitarzysta ... Yngwie Malmsteen i on nosi zegarek(rolex jakiś) na prawej ręce a "lewusem" nie jest.http://www.youtube.com/watch?v=WpDblDia5TE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roj 214 #3 Napisano 21 Lutego 2010 w pulp fiction była mowa o uzasadnionym sposobie noszenia zegarka w obozie jenieckim a na poważnie - fajny temat, jestem ciekawy czy jeszcze jakieś sposoby noszenia zostaną dopisane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janek Sarnowski 6 #4 Napisano 21 Lutego 2010 Niektorzy nosza zegarki od wewnetrznej strony nadgarstka,zamiast od zewnetrznej. 0 Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku? - czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szaman 1 #5 Napisano 21 Lutego 2010 Cos jeszcze znalazlem Istnieja tzw krokomierze dla sportowcow.Poza funkcjami sportowymi maja wbudowany zegar odmierzajacy czas.Nosi sie je zazwyczaj na pasku - w pasie. Urzadzenie liczace kroki - na kostce, ale to sie nie liczy, bo to nie czaso-maszyna.Wiec - poki co - kostka odpada. Mysle ze sposob noszenia w pasie tez "podpada"pod temat, bo nawet Timex robi takie urzadzenia.. I...co dalej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimi Jump 0 #6 Napisano 21 Lutego 2010 Jest nawet jakiś zegarek specjalny tak zaprojektowany żeby go nosić po wewnętrznej stronie nadgarstka żeby nie musieć odwracać ręki - dla kierowców ciężarówek ... chyba . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #7 Napisano 21 Lutego 2010 Można jeszcze nosić w walizce - i nie jest to żart, tylko konieczność, jesli idzie się z większą liczbą zegarków na wystawę, na spotkanie miłosników zegarków, albo do zegarmistrza. Ostatnio widziałem gdzieś w necie bardzo ładną walizeczkę na 12 zegarków za jedyne 8000zł... Niektóre zegarki można też wozić, zamiast nosić - o ile są elegancko wkomponowane w deskę rozdzielczą z korzenia wiązu w Twoim RR A co do Pulp Foction, to Koledzy mnie ubiegli. Ten sposób jest super! Oprócz ojca Bruce'a Willysa, stosowali go masowo polscy przedstawiciele rodzącego się biznesu w latach 90-tych, wracający z wycieczek do Turcji. Z tym, że zegarki to raczej rzadko, częściej złoto i dolary. No i kobiety mogły przewieźć więcej... 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roj 214 #8 Napisano 21 Lutego 2010 Jest nawet jakiś zegarek specjalny tak zaprojektowany żeby go nosić po wewnętrznej stronie nadgarstka żeby nie musieć odwracać ręki - dla kierowców ciężarówek ... chyba .jest, jest. Wydaje mi się, że ktoś go nawet opisywał, albo na forum albo na chronos bo kojarzę, że czytałem jakoś ostatnio o tym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nagib 2 #9 Napisano 22 Lutego 2010 Sa zegarki w formie naszyjnika czy wisiorka - damskie - ok ( o meskich nie slyszalem) Flav i jego męski wisiorkowy ;-) http://www.giantrobot.com/blogs/eric/uploaded_images/Flavor+Flav-799920.jpg a tak poważnie, popularne w USA w latach 50stych były damskie złote bransolety (często z finezyjnie osadzanymi kamieniami szlachetnymi, perłami etc.) z zegareczkami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szaman 1 #10 Napisano 24 Lutego 2010 Witam Jako autor tego postu akceptuje demokratycznie jednogłośnie i dopisuje do listy dwa nowe sposoby noszenia zagarkow - na szyji przez mężczyzn i na bransolecie przez kobiety..Dzieki Nagib No to mamy już niezła listę.. Pozdrawiam All 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enufar 0 #11 Napisano 25 Lutego 2010 Jest nawet jakiś zegarek specjalny tak zaprojektowany żeby go nosić po wewnętrznej stronie nadgarstka żeby nie musieć odwracać ręki - dla kierowców ciężarówek ... chyba . Jest nawet taki do kupienia u nas w dziale sprzedam:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/40862-sprzedam-jlcmlzenithvulcainomega/page__view__getlastpost 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #12 Napisano 25 Lutego 2010 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 937 #13 Napisano 13 Kwietnia 2010 Słyszałem tez , że zegarki nakładało się na udo. Nawigator siedział w takiej pozycji, że wygodnie mu było na udzie odczytać. Dlatego były twakie wielkie - żeby było widać z większej odległości 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 621 #14 Napisano 13 Kwietnia 2010 1. Tzn jaka pozycja umożliwia łatwy odczyt (precyzyjny....) godziny z zegarka na udzie? Opisz proszę. Dla mnie ( i nie tylko) łatwy odczyt polega na tym, że oś "oko - tarcza zegarka" przebiega na linii oko - godz. 12, a nie godz. 3. 2. Po jaką cholerę zegarek ma 55m średnicy na udzie, skoro mając na przykład 110 mm byłby o wiele lepiej czytelny (na udzie spokojnie zmieściłaby się średnica 200 mm na przykład)....? Dlacego te zegarki nie mogły być noszone na ręce? Czy wyobrażasz sobie nawigatora siedzącego i nie wstającego w samolocie z wieloosobową załogą (np. bombowce) przez parę godzin? SPróbuj założyć cokolwiek na pasku na udzie i pochodzić w tym trochę... Bzdury i miejskie legendy po prostu. Przestańcie to rozpowszechniać.Ja z kolei słyszałem, że były wersje B-Uhr, które miały tak długi pasek, że służyły do zapinania spodni, zamiast paska do spodni. Przewlekało się taki pasek przez szlufki w spodniach. Więc spełniał taki zegarek 2 funkcje - odczyt czasu (oczywiście po przekręceniu koperty do odczytu) oraz ściąganie spodni w pasie. Zegarek taki miał klamrę w miejscu jednego z teleskopów celem zahaczania paska. PozdrawiamIko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #15 Napisano 14 Kwietnia 2010 2. Po jaką cholerę zegarek ma 55m średnicy na udzie, skoro mając na przykład 110 mm byłby o wiele lepiej czytelny (na udzie spokojnie zmieściłaby się średnica 200 mm na przykład)....? Dlacego te zegarki nie mogły być noszone na ręce? Czy wyobrażasz sobie nawigatora siedzącego i nie wstającego w samolocie z wieloosobową załogą (np. bombowce) przez parę godzin? SPróbuj założyć cokolwiek na pasku na udzie i pochodzić w tym trochę... Proszę bardzo. Tak, jak chciałeś: 12 na linii oka, większy niż 55 mm i na udzie...:http://www.mwrforum.net/forums/showthread.php?t=31370 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zel Gadis 4 #16 Napisano 15 Kwietnia 2010 czy nie powinno się go nosić na lewej ręce? Tak jest chyba poprawnie? Na prawej to jakoś dziwnie wygląda ... tym bardziej jak ktoś nie jest mańkutem. Nie,kolego. Ja noszę na prawej a "lewusem" nie jestem. Do wyboru masz dwie ręce i nie jest tak,że na jednej jest "poprawnie" a na drugiej nie. Kwestia przyzwyczajenia,wygody,itp. Kiedyś był tu temat lub posty w jakimś temacie,co do noszenia zegarków przez praworęcznych dżentelmenów na swej prawicy. Zdziwiłbyś się ilu nas tu jest 0 "Billy: -I'm scared Poncho. Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man. Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaccarta 2 #17 Napisano 29 Kwietnia 2010 Gdzieś na forum o to też pytałem. O zegarek na udzie. Nikt nie udzielił mi odpowiedzi więc podpytałem znajomego z dawnego klucza śmigłowców i potwierdził, że było coś takiego. Kombinezon miał nawet specjalną szlufkę do mocowania zegarka. Nie wypowiedział się w kwestii wygody. Niestety pamiętał tylko, że było to jakieś duże "ruskie ustrojstwo" Więc to jednak nie legenda. 0 Tempus fugit - ... zegarek manet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomirek 9 #18 Napisano 3 Maja 2010 W jakiejś knidze w stylu Toma Clancy'ego spotkałem się z opisem noszenia zegarków przez jakieś oddziały specjalne. Żołnierze nosili sikory po wewnętrznej stronie nadgarstka. Rzekomo takie noszenie miało za zadanie ukrycie odblasków od szkła/koperty i świecących nocą wskazówek, które to mogły być zauważone przez wroga. Nie wiem ile w tym prawdy. Pewnie niewiele 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomirek 9 #19 Napisano 3 Maja 2010 Nie,kolego. Ja noszę na prawej a "lewusem" nie jestem. Do wyboru masz dwie ręce i nie jest tak,że na jednej jest "poprawnie" a na drugiej nie. Kwestia przyzwyczajenia,wygody,itp. Kiedyś był tu temat lub posty w jakimś temacie,co do noszenia zegarków przez praworęcznych dżentelmenów na swej prawicy. Zdziwiłbyś się ilu nas tu jest IMO spowodowane jest to tym, że zegarek na ręce "wiodącej" jest bardziej narażony na uderzenia, otarcia itp. Dlatego przyjęło się nosić sikory na ręce lewej (mańkutów jest statystycznie jednak dużo mniej) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Classified #20 Napisano 3 Maja 2010 No nikt nie powiedział o sposobie noszenia zegarka do góry nogami. Wymyśliłem go ja. A oto jak: Wiozłem siostrzeńca na lotnisko gdzie zbierała się wycieczka, i ukochany gimnazjalny komandos co minutę: Wujaszku, która godzina? Wujaszku, czy się spóźnimy? Wujaszku, ile minut do odlotu? Więc na pierwszych światłach zegarek na prawą rękę i do góry nogami, i czytaj se chłopcze do upadłego. Chłopak wgapiał się w tarczę jakby był krótkowidzem, a ja mogłem spokojnie szturmować moim four-wheelerem. Efekt - nauczycielka do siostry na najbliższym zebraniu: "Pani wujek cieszy się jakimś niezwykłym szacunkiem u swoich siostrzeńców, jak podjeżdżali na parking to <imię zmienione> co chwila go w ręke całował" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alonzo 0 #21 Napisano 18 Maja 2010 W temacie zegarków noszonych na nodze chciałem potwierdzić, że przeszukując ebay spotkałem się z vintage seiko pilotem, ok.60 mm, z 12 na 3 i koronką na 12 (w odniesieniu do tradycyjnego).Nie było napisane czy był noszony na udzie (tylko tyle że na nodze). Nie mając dużego doświadczenia w lataniu (tylko tanie linie )w pierwszym odruchu pomyślałem że na kostce . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iko 621 #22 Napisano 24 Maja 2010 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Breitling 10 #23 Napisano 27 Maja 2010 Zegarek był obowiązkowym elementem wyposażenia każdego pilota, służył jako narzędzie pomocnicze do różnego rodzaju pomiarów. Jego rozmiar oraz układ na tarczy z charakterystycznym trójkątem na godzinie 12 ułatwiał odczyt w każdej sytuacji. I zegarek ten był noszony przeważnie na kombinezonie pilota, na rękawie/ręce ale niekiedy również chudzi piloci zakładali go na udo. Zegarki pilotów i nawigatorów były przed każdym zadaniem ustawiane wobec wskazań chronometru znajdującego się w bazie. 0 Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Classified #24 Napisano 30 Maja 2010 Chyba kwestie noszenia zegarków lotniczych wałkowaliśmy już w jednym temacie...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #25 Napisano 30 Maja 2010 Zgadza sie.Wogole o zegarkach lotniczych iformacje sa porozbijane.Chyba siade i to poskladam do kupy, aby jedno konkretne info wyszlo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach