Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Futrzaczek

Unitra WAREL - naprawa

Rekomendowane odpowiedzi

no i czy blaszka lacząca obie baterie powinna byc izolowana od dekielka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu znalazłem w domowych klejnotach Unitrę Warel. Po założeniu baterii u zegarmistrza okazało się, że zegarek pokazuje czas i sekundnik, lecz nie reaguje na wywołanie daty. Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem i potrafi na odległość stwierdzić czy jest to coś mniej lub bardziej poważnego? Zegarmistrz po oględnym przejrzeniu werku raczej nie potrafił powiedzieć w czym problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być zabrudzony lub niesprawny z innego powodu styk pod przyciskiem wywołującym przełączenie rodzaju wskazań.

Sprawdzisz doprowadzając "+" zasilania bezpośrednio do odpowiedniego punktu na płytce modułu.

PS - to zazwyczaj jest plus, aczkolwiek spotkałem się z zegarkami z "minusem na masie". :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie Unitry to Sanyo w przebraniu.

Zamiast sie rzucac i przeplacac za nadruk na szkielku warto poszukac dokladnie tych samych zegarkow na innych aukcjach i za mniejsze kwoty.

Bez wzgledu na ksztalt plastiku w module LED to uklad jest taki sam zarowno w damskim jak i meskim modelu tylko inaczej rozlozone na PCB.

tak wiec na sile mozna pokusic sie o transplantacje bo spod szkielka i tak nie bedzie widac ;)

unitra2sanyoled6.jpg

sanyomodule1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Potrzebuję kupić na części zegarki męskie unitra-warel. Mogą być uszkodzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam ten temat, bo nie ma sensu zakładać nowego. Co może być przyczyną że unitra warel nastawiana magnesem daje nastawić się tylko w jednym zakresie, tj. można nastawić godzine. Przystawiając magnes do drugiego pola (minuty) nie daje się nastawić. Wogóle nie reaguje. Co może być tego przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Przyczyn może być kilka np. uszkodzony kontaktron odpowiadajacy za ustawianie minut (podaje + zasilania na wyprowadzenie nr 14 struktury układu realizującego logikę zegarka).

Dla sprawdzenia można spróbować zewrzeć kontaktron (upewniwszy się ,że jedna nóżka kontaktronu jest połączona z + zasilania)  i zobaczyć czy minuty się przestawiają . Na forum była cała instrukcja do tego modelu DW 2008. Gorszą sprawą byłoby brak połączenia kontaktronu z wyżej wymienioną strukturą (np. oderwany "drucik" łączący podłoże ze strukturą - i to zależy w którym miejscu czy przy podłożu czy przy strukturze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możecie polecić jakiegoś szpeca co jest w stanie to sprawdzić i nanprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie i proszę o podpowiedź.

Stałem się posiadaczem Unitry Warel. Po włożeniu baterii na wyświetlaczu pojawia się jedno zero i świeci się przez kilka minut po czym przygasa, aż do całkowitego wygaśnięcia. Operowanie przyciskami nic nie daje, wyświetlacz milczy. Po wyjęciu baterii i ponownym włożeniu zabawa zaczyna się na nowo.

Jak myślicie werk jest do odratowania czy całkowite kaput ??

Niech ktoś podpowie, czy w W-wie jest ktoś kto mógłby ewentualnie sprawdzić co jest grane i ewentualnie jakby to było możliwe naprawić??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowy objaw. Po włożeniu baterii zapaliło się  ostatnie zero minutowe, po kilku minutach przeskoczyło na ostatnią jedynkę godzinową, po następnych kilku minutach przeskoczyło na dwukropek po między godzinami i minutami. Po ok. 10 minutach dwukropek zaczął przygasać, aż do całkowitego wygaśnięcia. Operowanie przyciskami nie powoduje żadnej reakcji na wyświetlaczu.

Mowa o tym zegarku.post-46446-0-75108300-1393155302.jpgpost-46446-0-86681300-1393155311.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to moja Unitra.Kupiona w ładnym stanie ,ale niestety trupek.Po pół roku zapomnienia trafiła do kolegi TEMPUS FUGIT i ożyła /dzięki/

Wątek ten umieściłem już w "kąciku zegarmistrzowskim" ,ale raczej tu jego miejsce.

post-56002-0-13469900-1393426589_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Klubowiczów,

jestem nowym użytkownikiem forum. Moja pasja to zegarki z wyświetlaczami LED z lat 70-tych, oraz polskie elektroniczne zegarki z lat 70/80.

Mam następujący problem z damskim zegarkiem Unita-Warel model prawdopodobnie DW-2006. Zakupiłem go dla żony, ale po włożeniu baterii zegarek wyświetla tylko "0".

Czy ktoś z Klubowiczów jest wstanie, wskazać mi prawdziwego fachowca od tego tematu? lub ewentualnie sam podjąć się takowej naprawy?

Bardzo dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy.  :)

Pozdrawiam

~gierys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz post wyżej mojego naprawionego przez kolegę Tempus Fugit.

To spec od ledów ,napisz do niego na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kasparov

możecie polecić jakiegoś szpeca co jest w stanie to sprawdzić i nanprawić?

Ostatecznie możesz zwrócić się z pytaniem do producenta  :) Wprawdzie nie ma jednej firmy UnitraWarel, ale Warel jest na rynku i działa. Na Wiki piszą głupoty, że zakład był do 2009 r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich!

Jestem nowym użytkownikiem forum i świeżo upieczonym pasjonatem zegarków. Z uwagą śledzę niniejsze forum i podziwiam wszystkich którzy mają ogromną wiedzę na temat różnych modeli (szczególnie zegarków radzieckich!). Podziwiam też Wasze kolekcje.

Ostatnio kupiłem Unitrę Warel (model Hermaszewski). Stan niemal idealny. Miała działać, niestety po otworzeniu paczki zegarek nie reguje na nic. Byłem u zegarmistrza w Krakowie na Basztowej, który próbował reanimować moduł. Przez chwlę dał oznaki życia, jednak na krótko, brak styku. Czy ktoś z Forumowiczów byłby w stanie naprawić ten zegarek lub może ktoś ma sam moduł do odsprzedania?

Pozdrawiam wszystkich!

Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tę Warelkę bez większej nadziei na jej ponowne usprawnienie, właściwie dla samej koperty. Witek "Tempus Fugit" przywrócił ją jednak do życia, za co jeszcze raz serdecznie mu dziękuję. To perfekcjonista łączący pasję, wiedzę i umiejętności warsztatowe z odpowiednią aparaturą; istny prof. Religa wśród "lekarzy" od LED-ów (i nie tylko)  :D.

Tu masz speca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Dominik 

Polecam, tak jak wyżej kolega "Tempus Fugit" z Opola. Witek naprawił mi kilka Warelów, różnych modeli. Dzięki niemu mam wspaniałą kolekcję tych rzadkich ledowych zegarków. Do tego "Tempus Fugit" jest niesamowicie rzetelną osobą, niebywale skrupulatnie podchodzący do tematu. Widać że jest to Jego pasja. Polecam go po stokroć! Zresztą Witek naprawi każdy zegarek :) Sam muszę się do niego zwrócić bo mam nowy  temat :)

Dominik napisz do niego koniecznie.

Powodzenia

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Dominik

Polecam, tak jak wyżej kolega "Tempus Fugit" z Opola. Witek naprawił mi kilka Warelów, różnych modeli. Dzięki niemu mam wspaniałą kolekcję tych rzadkich ledowych zegarków. Do tego "Tempus Fugit" jest niesamowicie rzetelną osobą, niebywale skrupulatnie podchodzący do tematu. Widać że jest to Jego pasja. Polecam go po stokroć! Zresztą Witek naprawi każdy zegarek :) Sam muszę się do niego zwrócić bo mam nowy temat :)

Dominik napisz do niego koniecznie.

Powodzenia

Marcin

Dzięki serdeczne,napiszę do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Zapewne wielu z Was jest ciekawych jak na prawdę wygląda Unitra w środku.

Znam wiele przypadków kiedy zaspokojenie ciekawości i próba naprawy kończy się tragicznie.

Postanowiłem więc podzielić się kilkoma fotkami z mojego archiwum na których widać jak wygląda serce Unitry i jakie występują uszkodzenia.

Na foto pierwszym całkowicie sprawny moduł pozbawiony ochronnego dekielka w celach poznawczych.

Na foto drugim korozja która doprowadziła do uszkodzenia modułu widoczna wcześniejsza naprawa.

Na foto trzecim korozja która "zjadła" połączenia i doprowadziła do odspojenia struktur krzemowych.

Na foto czwartym widoczna jest czyjaś nieudana naprawa, widoczne "smarki" z kleju srebrowego.

Dla ciekawskich powiem, że druciki widoczne na zdjęciach mają średnicę 0,01mm i są sześciokrotnie cieńsze od ludzkiego włosa. Mimo tej nikłości i kruchości można nimi dość sprawnie operować posiadając specjalne mikroskopijne narzędzie.

post-22340-0-58035500-1422564910_thumb.jpg

post-22340-0-04326200-1422565094_thumb.jpg

post-22340-0-68717500-1422565098_thumb.jpg

post-22340-0-50756500-1422565105_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Chciałbym z tego miejsca publicznie serdecznie podziękować Witkowi (Tempus Fugit) za uratowanie i przywrócenie do życia mojej niedawno nabytej Unitry (Hermaszewski). Podziwiam Jego wiedzę, pasję i umiejętności. Wszystkim gorąco polecam skorzystanie z pomocy Witka w ratowaniu tych wspaniałych zegarków!

Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziękuję Witkowi i kolegom którzy mi Go polecili!

Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś może namiar do koleg Temus Fugit? Próbuję mu wysłać wiadomość ale nie mogę a miałbym do niego sprawę.

Ewentualnie jak kolega przeczyta to proszę o kontakt na priv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie jak próbuję wysłać do Ciebie priv to po napisaniu i zatwierdzeniu wiadomości wyskakuje mi

Użytkownik Tempus Fugit nie może otrzymywać żadnych nowych wiadomości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo pewnie ma przepełnioną skrzynkę :P

Kupię: ---.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.