Klod100 40 #401 Napisano 10 Sierpnia 2006 A tutaj coś, co doskonale pasuje do Panerai: Vintage Galeazzi Spezia - nóż nurka, brąz, stal i drewno - piękna sztuka. 0 _________Klaudiusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 760 #402 Napisano 10 Sierpnia 2006 Do kolekcji chętnie bym cos takiego dołożył... tylko gdzie tego szukać? jakis pomysł??? 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 760 #403 Napisano 10 Sierpnia 2006 A to ja też noża wkleję... bo fajny jest 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klod100 40 #404 Napisano 10 Sierpnia 2006 Do kolekcji chętnie bym cos takiego dołożył... tylko gdzie tego szukać? jakis pomysł??? Akurat ten został wystawiony do sprzedaży tutaj: http://www.network54.com/Forum/353393/thre...well...+stuff... 0 _________Klaudiusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #405 Napisano 11 Sierpnia 2006 Klod - ten twój nożyk ma taki "przesadnie anatomiczny " kształt :-D . Kur ... jak trochę czasu pochwycę obfotografuję kilka spraw to też wkleję stalowo-mosiężno-drewnianą klasykę klasyki ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalop 215 #406 Napisano 11 Sierpnia 2006 klasykę klasyki ... 0 https://www.instagram.com/watchmypen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #407 Napisano 11 Sierpnia 2006 hehehe zmieniam Awatara - na Tą Panią z toporkiem :-D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #408 Napisano 15 Sierpnia 2006 miałem wkleić coś pięknego - proszę bardzo Buck 110 : i tak dla towarzystwa Britisch Army Knife produkowany przez wiele firm ( tu Joseph Rodgers ) : Obie maszyny to legenda. Buck to legenda Dzikiego Zachodu, Britisch Army Knife to naoczny świadek upadku Imperium Brytyjskiego. Różni je chyba wszystko - oprócz jednego: ilości podróbek i "inspiracji" Oba kocham i nie oddam ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Julian #409 Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam, co sądzicie o tym nożu?Dziwi mnie jego niska cena.A może lepiej wziąć Dragonfly?Pozdrawiam. Edit: Jeszcze jeden nóż: Benchmade Pika. Który z tych trzech noży polecacie najbardziej? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #410 Napisano 19 Sierpnia 2006 Wydaje mi się, że cena normalna jak na tę klasę nożyka. Stal 440 jest spoko do normalnych codziennych zastosowań typu papier, plastik, folia, drewno :wink: 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Julian #411 Napisano 19 Sierpnia 2006 Wydaje mi się, że cena normalna jak na tę klasę nożyka. Stal 440 jest spoko do normalnych codziennych zastosowań typu papier, plastik, folia, drewno :wink: Tak, ale w Dragonfly jest wykorzystana ta sama stal, a jest droższy (i mniejszy). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #412 Napisano 19 Sierpnia 2006 No coś Ty? Przecież to inna stal, inny materiał rękojeści :shock: 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Julian #413 Napisano 19 Sierpnia 2006 :oops: Piszą, że wykorzystana stal to "8Cr13MoV lub 440C". Dragonfly jest wykonany z 440C. Zytel jest droższym materiałem, niż stal nierdzewna? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #414 Napisano 19 Sierpnia 2006 U mnie na monitorze pisze stal AUS-8http://www.specshop.pl/product_info.php?ma...47a938005e9709e 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Julian #415 Napisano 19 Sierpnia 2006 AUS-8 to japoński odpowiednik stali 440-C 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #416 Napisano 19 Sierpnia 2006 Odpowiednik, ale to samo?bladego pojęcia nie mam :shock: 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #417 Napisano 19 Sierpnia 2006 Nożyk całkiem Ok, mam największy ze wszystkich modeli (Caracara) i jeszcze go nie sprzedałem/zamienilem itp. To czymś świadczy. Naprawdę przyzwoity, solidny i fabrycznie ostry ;-) Do czego można się przyczepić ? Waga ( zero plastików tylko stal - to i waży swoje ! ) ? Może klips mógłby być bardziej "dopracowany" ? Może trochę zbyt "surowy" ? To tak na siłę ... bo mi ta surowość nie przeszkadza. Może trochę śliski gdy jest mokry ( gładka stal ) ? Nie jest to tzw. "cód techniki" tylko solidny kawałek żelaza. Ten z twojego linka jest mniejszy - a więc lżejszy czyli jedna z "wad" odpada ;-) A reszta do przełknięcia. A poza tym jeżeli kupisz w sklepie wysyłkowym masz 10 dni na odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży ... więc ... Ps. cena wg mnie nie jest niska tylko "przyzwoita", to raczej noże po 300, 500 i więcej PLN-ów są (za)drogie ... Bo nikt mi nie wmówi że trudniej jest wyprodukować skladany nóż niż zegarek ( nawet kwarcowy ! ). Jak zwykle to tylko moje prywatne zdanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Julian #418 Napisano 19 Sierpnia 2006 Tak pisze Piter w recenzji na guns.com.pl. Zastanawia mnie ta niska cena - 135zł noża, który wydaje się być lepszy od Dragonfly. :? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maro66 60 #419 Napisano 19 Sierpnia 2006 Cena jest normalna, ja bym kupił :wink: 0 Time is meaningless, and yet it is all that exists. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiterM 760 #420 Napisano 19 Sierpnia 2006 Dragonfly jest robiony w Japonii, więc wykonanie / hartowanie jest na pewno jak trzeba. Byrd to linia tłuczona w Chinach... "małe żółte rączki harują żelazo w koksownikach i wiadrze z wodą" 0 Panerai... so much more than just a watch. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #421 Napisano 19 Sierpnia 2006 i tu i tam działają "małe żólte rączki" ;-) a może niższa cena bierze się z faktu że w Chinach nie ma ZUS-u :?: :idea: dodam jeszcze po chwili namysłu : Maro - zgadzam się w 100 % w nożyku za 100 zł nie można się spodziewać hiper-códo-mega-stali. 440 lub te Cr... coś tam powinno całkowicie wystarczyć do cięcia sznurkow i krojenia kiełbasy na ognisko. Ja swojego noża uzywam od czasu do czasu i żadnych niepokojących objawów nie dostrzegam. Nie tępi się nadmiernie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diplodok 63 #422 Napisano 20 Sierpnia 2006 Dragonfly jest robiony w Japonii, więc wykonanie / hartowanie jest na pewno jak trzeba. Byrd to linia tłuczona w Chinach... "małe żółte rączki harują żelazo w koksownikach i wiadrze z wodą" Hej Piter nie przesadzaj. Byrd to nie jest zaden high end ale za ta cene dostaje sie przyzwoity kawałek stali. Coz z tego ze tłuka to Chinach? Benchmade "czerwona serie" robi na Taiwanie a te jakosciowo nie odstaja od ich odpowiednikow "proudly made in the USA". Jesli porownac Byrdy do zegarkow to mysle ze to taki Lorus, ktorego firma matka jest Seiko. W przypadku Byrda jest to Spyderco. A dragonfly to fajny noz. Tylko ze jest naprawde malutki! Na folder codziennego uzytku IMO duzo lepsza bedzie Pika, jakis Byrd, Monochrome, Delica czy Endura. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #423 Napisano 20 Sierpnia 2006 PiteM pojechał rasistowsko :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #424 Napisano 20 Sierpnia 2006 Przychodzi mi do glowy takie pytanie: Firma która produkuje noże ma dwie możliwości : 1. Kupić gotową stal zahartowaną przez "hutę" i z niej zrobić ostrza( tu oczywiście pojawia sie pytanie czy można prawidłowo obrobić stal poddaną już w/w procesom ) 2. kupić "półfabrykat" i martwić się we własnym zakresie o obróbkę termiczną wydaje mi się że przy nożyku którego cena wynosi ok. 100 pln warjant pierwszy jest dużo racjonalniejszy i tańszy. Nie jestem metalurgiem - być może gdzieś popełniem błąd (?) ale jeżeli moje rozumowanie ma sens - nie powinniśmy martwić się o jakość stali w Byrdach - prawdopodobnie kupiono standardową stal na noże i z niej - wiadomo co ... Ktoś mnie oświeci :?: Ps. Te rozważania są czysto teoretyczne - jak już wspomniałem mam Byrda i jestem zadowolony. Żadnych najmniejszych problemów z trzymaniem ostrza nie ma :!: To może też przy okazji : Drop Point ? czy może Clip Point ? W zwykłym nożu EDC skłaniam się Q ... Drop Point. Dlaczego ? No ... SMAROWANIE kanapek jest dla mnie ważniejsze niż PRZEBIJANIE starych lodówek ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #425 Napisano 22 Sierpnia 2006 Na EDC się raczej nie nadaje ;-) Ale jest to niewątpliwie ciekawa konstrukcja i do tego podobno polska. zdjęcie "wziąłem" z aukcji: http://www.allegro.pl/item121574874_polski...niczy_ory_.html ten też jest ciekawy: aukcja: http://www.allegro.pl/item120221583_noz_wo...ych_ideal_.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach