Gość #2451 Napisano 25 Stycznia 2015 xenocratex,sorki za jakość zdjęć ale czy on ma koronę? słabo widac wytarte,dsc-0322_2.jpgogólnie bagnet WZ.24 to w średnim stanie ale wazne że widac sygnatury Nie jestem ekspertem, ale zdaje się, że to bagnet z okresu międzywojennego, więc jeśli jest orzełek, to przynajmniej był z koroną. Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2452 Napisano 25 Stycznia 2015 Nie jestem ekspertem, ale zdaje się, że to bagnet z okresu międzywojennego, więc jeśli jest orzełek, to przynajmniej był z koroną. Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka W Perkunie orzeł miał koronę. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #2453 Napisano 30 Stycznia 2015 Witam.Do znawców noży.lubię noże i tak sobie niekiedy przeglądam stronki i znalazłem coś takiego.czy aby nie jest to jakiś żart??? NÓŻ SZTURMOWY AK - UNIKAT 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2454 Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Witam.Do znawców noży.lubię noże i tak sobie niekiedy przeglądam stronki i znalazłem coś takiego.czy aby nie jest to jakiś żart???NÓŻ SZTURMOWY AK - UNIKAT Podany w katalogu radziecki zik z tym z aukcji niewiele ma wspólnegoW polsce na bazie tego noża produkowane były noże o nazwie wz 55 i wz 56,tu z mojej kolekcjiPrawdopodobiństwo że jest to nóż z konspiracyjnej fabryki duże ...tylko i stan kiepski ,i pochodzenie trudno będzie udokumentować.Kształt jednoznacznie wskazuje na przeznaczenie "szturmowe" P.S I jeszcze to odznaczenie ze sfastyką na końcu aukcji pasuje jak kij do .... Edytowane 30 Stycznia 2015 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #2455 Napisano 30 Stycznia 2015 Podany w katalogu radziecki zik z tym z aukcji niewiele ma wspólnegopobrane (1).jpgW polsce na bazie tego noża produkowane były noże o nazwie wz 55 i wz 56,tu z mojej kolekcjiwz55 1.JPGwz55.JPGPrawdopodobiństwo że jest to nóż z konspiracyjnej fabryki duże ...tylko i stan kiepski ,i pochodzenie trudno będzie udokumentować.Kształt jednoznacznie wskazuje na przeznaczenie "szturmowe" P.S I jeszcze to odznaczenie ze sfastyką na końcu aukcji pasuje jak kij do ....a cena pasuje? broń boże nie chcę go kupić tylko pytam z ciekawości ,5kawałków za takie coś . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2456 Napisano 30 Stycznia 2015 ja bym nie zapłacił tyle ,jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #2457 Napisano 30 Stycznia 2015 ja bym nie zapłacił tyle ,jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie...ja też bym nie dał tyle .tylko pytam z ciekawości bo widzę że to złom totalny nawet opis się nie zgadza a skąd gość tak wycenił to ciekawe.przeglądałem sobie noże i wpadłem na takie coś bo to nawet nożem nazwać ciężko i postanowiłem zapytać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2458 Napisano 30 Stycznia 2015 ktoś kto działa w takich klimatach ,lub związany jest w jakiś sposób emocjonalnie-zapłaci.Po drugie handlarzy na giełdach i portalach zaatakował jakiś wirus afrykański- myślą ze są w księstwie Monaco ,przynajmniej ceny takie przedstawiają. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starsky001 768 #2459 Napisano 31 Stycznia 2015 Kolejny z kolekcji tym razem Radomiak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2460 Napisano 31 Stycznia 2015 To jeszcze Warszawa została...:-) 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starsky001 768 #2461 Napisano 31 Stycznia 2015 na chwilę obecną Warszawki niestety u mnie brak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2462 Napisano 14 Lutego 2015 Taki sobie ostatnio ściągnąłem z Singapuru z ciekawości, co tam Azjaci potrafią.Kosztuje grosze, a zrobiony całkiem solidnie z niezłych materiałów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #2463 Napisano 14 Lutego 2015 ciekawe jak tnie, bo wygląd to nie wszystko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2464 Napisano 14 Lutego 2015 Na stali napisali, że to 440C.Szlif płaski, grubość ostrza 4,5 mm, więc to nóż do ciężkich zadań.A włosy goli, przynajmniej na razie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4335 #2465 Napisano 16 Lutego 2015 To podjebka czegość czy "autorski" projekt? 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2466 Napisano 16 Lutego 2015 To połączenie LionSteela z Benchmadem. Logotypów nie kradnie.W nożach temat jest równie śliski jak w zegarkach... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4335 #2467 Napisano 16 Lutego 2015 No wiem, że temat podobny.Mnie to tam obojętne tylko pytam z czystej ciekawości bo ilekroć widzę jakiś fajny projekt który mi siedzi to po wniknięciu okazuje się, że to podjebka czyjegoś designu : ) 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2468 Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Najwięcej w nim jest z LionSteela SR1, ale miałem SR1 w rękach i ten chińczyk jest lepiej wykonany (sic!).W nożach, podobnie jak w zegarkach, prawie wszystko już wymyślono i każdy projekt jest mniej lub bardziej inspirowany.Chociaż zdarzają się rodzynki, np: Edytowane 16 Lutego 2015 przez Tommaso 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jakub Mróz 16 #2469 Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) W prostych, typowo użytkowych konstrukcjach rzeczywiście trudno zaprojektować coś zupełnie nowego, jednak w kategorii kolekcjonerskich, dla mnie: 1) Arpad Bojtos "The Amazonian Archer" - http://www.knifepurveyor.com/arpad_bojtos_the_amazonian_archer__knife_4208.aspx2) Ken Steigerwalt 3) Stephen Olszewski http://postimg.cc/image/cezw6gfbz/- PIĘKNY! oraz Dla mnie ideał noża myśliwskiego, zaraz po David Wesner Bowie http://postimg.cc/image/m44pxxme9/ 4) Fred Carter 5) William Henry(nie wszystkie koncepcje) oraz mój skromniejszy Gentac G30 DPD 6) Josef Rusnak -> http://www.guildknives.com/knife_gallery/displayimage.php?album=4&pid=748#top_display_media 7) Howard Hitchmough 9) Utterkniv -> http://thirtyfivemill.com/utterkniv/ 9) R.J.Martin(najmniej innowacyjny design, inspirowany japońskimi tanto) -> http://bladegathering.com/fixedfighter/rj-martin-knives-custom Pomijam takie legendy jak Rick Hinderer czy Allen Elishewitz. Edytowane 17 Lutego 2015 przez Jakub Mróz 0 IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2470 Napisano 17 Lutego 2015 Kuba, ale tu piszemy o nożach, a nie o biżuterii... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4451 #2471 Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) kurde, a mi produkty ProTech spać nie dają, ma ktoś ? Tomek, jeżeli to co pokazał Kuba to nadal dodatek rękojeści do noża, to nadal jest to nóż, który może mieszać zgodnie z przeznaczeniem.(niczym Rolex wysadzany diamentami, nadal jest zegarkiem) Chyba, że ktoś rękojeść przyozdobił w nóż i złamie się on na struganiu zapałki (trzeba by zgłębiać korzenie każdego czy nie ma lipy ) Edytowane 17 Lutego 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2472 Napisano 17 Lutego 2015 Według mnie nóż to proste narzędzie,surowe......Te prezentowane przez Jakuba-ładne, choć mi bardziej przypominają zegarki z diamentami 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2473 Napisano 17 Lutego 2015 Z reguły te biżuteryjne noże są zrobione z bardzo dobrej stali.Ale fakt, że bardzo silnie zahartowanej, żeby długo goliła włosy, batonowania to bym się nimi nie odważył robić... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pisar 4335 #2474 Napisano 17 Lutego 2015 kurde, a mi produkty ProTech spać nie dają, ma ktoś ? A o jaki model Ci chodzi? Miałem przez chwilę ProTech TR-3 ale szczerze mówiąc nie porwał mnie aż tak jak o nim piszą.Za to chodzi za mną automat TR-4: 0 "Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2475 Napisano 17 Lutego 2015 Ja miałem w rękach tytanowego Protecha TR-3 manual, taka delikatniejsza wersja Sebenzy.Natomiast jeśli automat, to tylko TR-4, bo nie wyobrażam sobie automatu bez dodatkowej blokady otwarcia... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach