rradek 94 #2826 Napisano 16 Grudnia 2015 Ten nóż który wkleiłem dzisiaj (ten taki na maksa wypolerowany) ma deklarowane przez producenta trzymanie ostrości przez 3 lata (przy jedynym zabiegu wymaganym od użytkownika - przeciągnięciu na skórzanym pasku po 3 razy na stronę co jakiś czas). Możesz podać link do tego folderka?Całkiem zacnie wygląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2827 Napisano 16 Grudnia 2015 Możesz podać link do tego folderka?Całkiem zacnie wygląda. Jedyne 1200 USD Podawać link? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dapayk 2 #2828 Napisano 16 Grudnia 2015 Kolego 20kg marchwi to dla dobrego noża to nicwidać ,że nie używałeś nigdy takowegoJa Masakage nie ostrzyłem od ponad rokuzawodowcy robią to raz na dwa trzy miesiącetu test zrobiony przez zawodowca pierwsze ostrzenie po 4 miesiacach http://forum.knives.pl/index.php/topic,159333.msg1566678.html#msg1566678 Noże o których piszesz to BARDZO DOBRE, jeśli nie DOSKONAŁE noże japońskie, więc proszę zejdź na ziemię i przyjmij do wiadomości, że nie każdy kucharz kroi wyłącznie warzywka i ryby nożem do tego przeznaczonym, z doskonałej jakości stali, który wymaga odpowiedniego skilla także. Ja też jestem czytelnikiem knives'ów i umiem czytać ze zrozumieniem. Nie pracujesz w kuchni nożem po 12h dziennie, także Twoje opinie na ten temat są trochę, jak i moje nie wiele znaczące. Gdzie jest Master Yoda? On rozwieje wątpliwości co do dobrych noży używanych przez zawodowych kucharzy. (Ja tutaj zgadzam się w całej rozciągłości z seikenem.Ten nóż który wkleiłem dzisiaj (ten taki na maksa wypolerowany) ma deklarowane przez producenta trzymanie ostrości przez 3 lata (przy jedynym zabiegu wymaganym od użytkownika - przeciągnięciu na skórzanym pasku po 3 razy na stronę co jakiś czas). Daj mi go do warsztatu to zweryfikuję te 3 lata ostrości. Nóż to narzędzie, nie używany się nie tępi. Od krojenia kartki papieru, bułek i serka już się tępi, ale cholernie wolno... Wiór powstaje przy skrawaniu materiału, a zawinięta krawędź przy zginaniu materiału. Jest różnica? Pytanie co powstaje przy użytkowaniu noża, wg tego co napisałeś to krawędź się raczej zawija. Chyba, że skrawasz stal przy pomocy marchewki... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2829 Napisano 16 Grudnia 2015 Daj mi go do warsztatu to zweryfikuję te 3 lata ostrości. Nóż to narzędzie, nie używany się nie tępi. Od krojenia kartki papieru, bułek i serka już się tępi, ale cholernie wolno... Tu masz kawałek weryfikacji: 0:40 A tu cięcie liny konopnej fi25mm, tak ze 300 razy (sa jeszcze części 2 i 3 gdzie dochodzą do prawie 1000cięć) Zupełnie niemiarodajny test trzymania ostrości? Zrób tak którymkolwiek nożem który masz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2830 Napisano 16 Grudnia 2015 @Szynon@dapaykDzięki, z przyjemnością się czyta wasze posty, jakbyście mieli jakieś linki do filmów lub opracowań to z podziękowaniem bym obejrzał.Wszystko łykam, bo moja wiedza w tej dziedzinie prawie żadna. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rradek 94 #2831 Napisano 16 Grudnia 2015 Jedyne 1200 USD Podawać link? Dawaj, kupować nie mam zamiaru, ale chętnie poczytam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2832 Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Dawaj, kupować nie mam zamiaru, ale chętnie poczytam. http://www.knifecenter.com/brand/387/Rockstead-High-Quality-Japanese-Kniveshttp://www.rockstead.jp Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Szymon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2833 Napisano 16 Grudnia 2015 zasadas mi w terenie najbardziej pasował Ka-Bar BK2 tylko teraz to chyba do dostania z drugiej reki Miałem tez BK7 ten to i do kopania się nadawał nie zły będzie też RAT 3 lub 5no i klasyk Falkniven F1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dapayk 2 #2834 Napisano 16 Grudnia 2015 Tu masz kawałek weryfikacji: 0:40 A tu cięcie liny konopnej fi25mm, tak ze 300 razy (sa jeszcze części 2 i 3 gdzie dochodzą do prawie 1000cięć) Zupełnie niemiarodajny test trzymania ostrości? Zrób tak którymkolwiek nożem który masz Robiłem z nimi dużo więcej niż krojenie liny, zapewniam Cię. Upadały mi, łamały się, robię nimi na co dzień w drewnie, mają kontakt z piaskiem, wodą i kamieniem do ostrzenia. Golą włosy na ręce kiedy chce, choć polerowane są tylko płazy, bo węglówka mniej wtedy rdzewieje. Mam foldery, finki, maczety i noże kuchenne, dłuta... i tak od dziecka. Nóż dla mnie ma być ostry i bezpieczny. To czy będzie ostry przez 5h czy przez 3 lata nie ma znaczenia, bo nie mieszkam w lesie deszczowym, gdzie Twój bardzo fajny swoją drogą folder i tak nie miałby racji bytu. Osobiście uważam kupowanie takiego noża za wywalanie kasy w literki pudełku - użytkowo to samo co nóż za 120$ - ale kto bogatemu zabroni - szanuje to. Mnie nie stać, ale też nóż dla mnie to nie biżuteria. Za takową u faceta uznaję tylko i wyłącznie zegarki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2835 Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Robiłem z nimi dużo więcej niż krojenie liny, zapewniam Cię. Upadały mi, łamały się, robię nimi na co dzień w drewnie, mają kontakt z piaskiem, wodą i kamieniem do ostrzenia. Golą włosy na ręce kiedy chce, choć polerowane są tylko płazy, bo węglówka mniej wtedy rdzewieje. Mam foldery, finki, maczety i noże kuchenne, dłuta... i tak od dziecka. Nóż dla mnie ma być ostry i bezpieczny. To czy będzie ostry przez 5h czy przez 3 lata nie ma znaczenia, bo nie mieszkam w lesie deszczowym, gdzie Twój bardzo fajny swoją drogą folder i tak nie miałby racji bytu. Osobiście uważam kupowanie takiego noża za wywalanie kasy w literki pudełku - użytkowo to samo co nóż za 120$ - ale kto bogatemu zabroni - szanuje to. Mnie nie stać, ale też nóż dla mnie to nie biżuteria. Za takową u faceta uznaję tylko i wyłącznie zegarki.Ja wierzę, że robiłeś inne rzeczy z nożami (często gorsze). Ja też robiłem, ale nawet po takim cięciu liny żaden z noży u mnie nie potnie bez ostrzenia cienkiej kartki takiej jak jest w książce telefonicznej (a ten o dziwo robi to bez problemu). Mnie też nie stać na takie zabawki, ale ja nie neguję, że ten nóż jest lepszy niż taki za 120$, bo to jak długo nóż trzyma ostrość, to tez jest parametr jakości noża.To już nie jest kwestia tego czy uznajesz to za biżuterie i czy uważasz za sensowne wydanie tyle kasy za nóż. To jest przyjęcie do wiadomości, że doskonale wykonane ostrze, z rewelacyjnej stali jest lepsze niż dobre wykonane ostrze z niezłej stali. A i BTW ja nie jestem czytelnikiem knives'ów Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Szymon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2836 Napisano 16 Grudnia 2015 Zwykłe,'obrotowe';) czyli uzywane codziennie ostrze przed każdą większą robotą...Czy to nawyk,czy niezbędna czynność?,wiem ze pomaga Nie dotyczy to oczywiście noży przez duze 'N" 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dapayk 2 #2837 Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Czy zbiór noży obrotowych ma część wspólną ze zbiorem noży dobrych? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez dapayk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2838 Napisano 16 Grudnia 2015 Ma,wszystkie są nożami 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dapayk 2 #2839 Napisano 16 Grudnia 2015 heh zamykam usta...dobra puenta Tapnięte z koreańskiego mądrofona 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romek_343 44 #2840 Napisano 17 Grudnia 2015 Szukam sobie nożyka jakiegoś niedrogiego EDC. Który z tych dwóch będzie waszym zdaniem lepszy?http://www.gearbest.com/pocket-knives-and-folding-knives/pp_241376.htmlhttp://www.gearbest.com/pocket-knives-folding-knives/pp_230534.htmlA może znacie coś lepszego w tej cenie? Jestem zielony w temacie doradźcie coś koledzy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2841 Napisano 18 Grudnia 2015 W tej cenie nic lepszego , wybierz ten który Ci się podoba w jednym i drugim ta sama stalja bym kupił ten z blokadą Axis 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romek_343 44 #2842 Napisano 18 Grudnia 2015 Dzięki to pewnie kupie ganzo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2843 Napisano 18 Grudnia 2015 Ten Ganzo to taki z wyglądu trochę RAT-1 Sanrenmu mam (tylko stalowe bez powłoki) - bardzo fajny mały, tani nożyk na co dzień Ja tylko swojego trochę zmodowałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #2844 Napisano 18 Grudnia 2015 Dzięki to pewnie kupie ganzo masz tu wybór http://id.aliexpress.com/premium/knives.html?isrefine=y&site=idn&SearchText=knives&CatId=203004664&initiative_id=SB_20151218030351&shipCountry=pl&pvId=6-8491&isrefine=y 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1351 #2845 Napisano 19 Grudnia 2015 WOW!Hej.jak się ta kosa nazywa bo nie mogę zajarzyć? Podoba mi się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 721 #2846 Napisano 19 Grudnia 2015 http://rockstead.jp/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1351 #2847 Napisano 19 Grudnia 2015 http://rockstead.jp/Dzięki już wygooglowałem ale cena mnie przyprawiła o szok.A smaka sobie narobiłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pilot353 22 #2848 Napisano 19 Grudnia 2015 Czytając kilka stron wstecz aż się boję zapytać Pany, potrzebny dobry zestaw, komplet kuchennych noży. Zakup pewnie i z alle. Są dość mocno rozbudowane zestawy noży i drobnych przyborów kuchennych Fiskarsa jak i komplety noży Victorinoxa. Warto w te firmy inwestować? Cena się robi już dość poważna bo w granicach + - 1.5k. Noże tylko i wyłącznie do użytku domowego. Przykładowe linki z alle, które są tylko podglądem tego co mnie interesuje. Może jakieś inne macie propozycje? http://allegro.pl/fiskars-noze-f-form-w-bloku-przybory-kuchenne-38el-i5841325884.html http://allegro.pl/komplet-11-nozy-kuchennych-victorinox-prestige-hit-i5809624823.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krondar 3501 #2849 Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Czytając kilka stron wstecz aż się boję zapytać Pany, potrzebny dobry zestaw, komplet kuchennych noży. Zakup pewnie i z alle. Są dość mocno rozbudowane zestawy noży i drobnych przyborów kuchennych Fiskarsa jak i komplety noży Victorinoxa. Warto w te firmy inwestować? Cena się robi już dość poważna bo w granicach + - 1.5k. Noże tylko i wyłącznie do użytku domowego. Przykładowe linki z alle, które są tylko podglądem tego co mnie interesuje. Może jakieś inne macie propozycje? http://allegro.pl/fiskars-noze-f-form-w-bloku-przybory-kuchenne-38el-i5841325884.html http://allegro.pl/komplet-11-nozy-kuchennych-victorinox-prestige-hit-i5809624823.html A może coś Opinela? Mniej popularne, tańsze a dają radę imo Nawet mają kuchenniaki z węglówki xc90 dla hardkorów Gotowego zestawu nie widziałem, ale możesz wybrać co potrzeba:http://allegro.pl/dom-i-ogrod?id=5&order=m&string=opinel&bmatch=s0-hou-1-4-1218 edytka: fiskars dla mnie jest mocno przereklamowany, dość miękkie to... Edytowane 19 Grudnia 2015 przez krondar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pilot353 22 #2850 Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Pierwszą myślą było żeby kupić żonce np dwa japońskie noże i miała by na lata, tylko że kuchnia to kuchnia, musi być wybór i jeszcze jakoś to musi wyglądać. Opinela nie wykluczam. edytka:Hm, chwila poważniejszej rozmowy z żonką i chyba przekonałem ją na caoś z japońskiej stali damasceńskiej, przedyskutujemy ten temat w czasie świąt, gdy wrócę z trasy do domu. Jak byście mieli jakieś propozycje noża szefa kuchni tak do 18cm to z chęcią się z nimi zapoznam. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Pilot353 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach