KamilD 82 #2926 Napisano 15 Stycznia 2016 Pewnie, że są droższe materiały Damasteele itp. ale ja wolę proste i użytkowe noże z bardzo dobrych materiałów, które się sprawdzają czy to w terenie czy w EDCowaniu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24417 #2927 Napisano 15 Stycznia 2016 Jestem na tym forum już jakiś czas, a dopiero teraz znalazłem taki fajny temat Tak się składa, że od ponad pięciu lat zajmuję się ręcznym wyrobem... noży Może ktoś z Was kojarzy koziki spod znaku KD Ja kojarzę bo kupowałem KD. Rewelacyjna jakość wykonania. Zupełnie inny poziom niż polska średnia knifemakerow. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
P10TR 368 #2928 Napisano 15 Stycznia 2016 Jestem na tym forum już jakiś czas, a dopiero teraz znalazłem taki fajny temat Tak się składa, że od ponad pięciu lat zajmuję się ręcznym wyrobem... noży Może ktoś z Was kojarzy koziki spod znaku KD Ja kojarzę bardzo dobrze:)Cześć Kamil! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2929 Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Bardzo fajna stal, niestety kosmicznie droga, ok 230 zł/kg Dzięki da się, zrobienie takiego noża nie jest trudne, to dość prosty projekt, ale wiadomo wszystko przychodzi po czasie a do trzeba trochę silnej woli i determinacji Edycja: Szymon, ten składak, który wrzuciłeś jest średni, IMO oczywiście, a to, że ma pojechany design w cale nie znaczy, że jest mega za***isty materiały jak masa perłowa, czy klips z mokume dodają mu trochę "bogatego wyglądu" ale nic więcej, no i mógł się bardziej postarać z wyprowadzeniem krawędzi tnącej i łączenia szlifów O jest mega za***isty. Widziałem bardzo dokładne review ze zdjęciami makro w HD. Tam się nie ma do czego przyczepić. Nie wiem co chcesz od szlifu... tanto z podwójnym recurvem to nie jest proste szlifowanie. No i całość jest robiona ręcznie, a spasowanie materiałów takie ze nie czuć pod palcem. To jest top światowego knifemaking jeśli chodzi o foldery. Design wiadomo - nie musi się podobać. Ale weź pod uwagę jak trudne do pracy są materiały jak macica perłowa czy timascus (bo klips jest z tego a nie mokume). Kolejny kozak który robi niesamowite rzeczy to Stan Wilson - polecam wygooglac. Z europejskich twórców - Sebastian Larsson. Zobaczyłem jego prace i szczękę z podłogi zbierałem. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Szymon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #2930 Napisano 15 Stycznia 2016 Zacząłem googlować i oczom nie wierzę te noże to istne arcydzieła !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyziek 10 #2931 Napisano 15 Stycznia 2016 Noże to naprawdę wciągający temat:) Wczoraj robiłem zdjęcia swoich ulubieńców:)1. 2. 3. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2932 Napisano 15 Stycznia 2016 Zacząłem googlować i oczom nie wierzę te noże to istne arcydzieła !!!Jak chcesz to Ci mogę jeszcze kilka ciekawych nazwisk podrzucić albo nawet i konkretnych modeli Niestety to są takie ceny ze raczej nigdy czegoś takiego nie będę posiadał... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #2933 Napisano 15 Stycznia 2016 Dyziek ten z pająkiem jest fantastyczny to jakiś specjalny stop metalu czy tylko tak pomalowany ? Szymon wrzucaj ,chętnie pooglądam modele które uważasz za najlepsze dla mnie to coś nowego ale jestem pod ogromnym wrażeniem ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2934 Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Dyziek ten z pająkiem jest fantastyczny to jakiś specjalny stop metalu czy tylko tak pomalowany ? Szymon wrzucaj ,chętnie pooglądam modele które uważasz za najlepsze dla mnie to coś nowego ale jestem pod ogromnym wrażeniem ! To nie jest żaden specjalny stop, tylko wykończenie, które nazywa się acid stonewash. Z fajnych noży godnych uwagi (wrzucę dwa świetne, bo lista mogłaby być bardzo długa):Tobin Smith Mokuti Tanto: Andre de Villers full Dress Butcher Polecam wejść na http://www.broadwellstudios.com/custom-knives/ No jest tego mnóstwo. Kanały na YT gdzie można obejrzeć dużo recenzji noży tej klasy: ClearAdvantageTVJim Skelton Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Szymon. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #2935 Napisano 15 Stycznia 2016 Noże to naprawdę wciągający temat:) Wczoraj robiłem zdjęcia swoich ulubieńców:) Coś więcej o trójce? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2936 Napisano 15 Stycznia 2016 Coś więcej o trójce?Chris Reeve KnivesModel Impofu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyziek 10 #2937 Napisano 15 Stycznia 2016 Ja jestem fanem Mick Strider Custom mam nadzieję ze niebawem doleci paczka z USA:) ps. Szymon nie, 3 to Grenn Beret 7'' Chris Reeveps. pajączek to spydereco techno zaprojektowane przez Marcina Słysza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilD 82 #2938 Napisano 15 Stycznia 2016 Ja kojarzę bo kupowałem KD. Rewelacyjna jakość wykonania. Zupełnie inny poziom niż polska średnia knifemakerow.O, dzięki za miłe słowo Ja kojarzę bardzo dobrze:) Cześć Kamil!Cześć, cześć ! miło zobaczyć tutaj knivesowiczów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2939 Napisano 15 Stycznia 2016 Ja jestem fanem Mick Strider Custom mam nadzieję ze niebawem doleci paczka z USA:) ps. Szymon nie, 3 to Grenn Beret 7'' Chris Reeveps. pajączek to spydereco techno zaprojektowane przez Marcina Słysza Coś amawiales od Micka? Pochwal sie co A tego Reeve pomyliłem bo one podobne są 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #2940 Napisano 15 Stycznia 2016 Pogooglowałem noże Micka Stridera i jestem pod wrażeniem ! Dyziek jak tylko przyjdzie koniecznie wrzucaj foty ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilD 82 #2941 Napisano 16 Stycznia 2016 Wczoraj wieczorkiem skończyłem takiego elegancika Stal M390, rękojeść zrobiona ze stabilizowanej i barwionej na zielono czeczoty kasztanowca Tylko trzy foty, co by nie spamować za bardzo Taperowany trzpień 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #2942 Napisano 16 Stycznia 2016 Kamil pozwoliłem sobie polubić Cię na fejsie, jest co oglądać, Twoje noże są naprawdę niesamowite, wielki szacunek ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KamilD 82 #2943 Napisano 16 Stycznia 2016 Kamil pozwoliłem sobie polubić Cię na fejsie, jest co oglądać, Twoje noże są naprawdę niesamowite, wielki szacunek !Dziękuję za lajka i miłe słowo ! To motywujące do dalszej pracy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dyziek 10 #2944 Napisano 16 Stycznia 2016 Dobra robota 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2945 Napisano 17 Stycznia 2016 Kamil pozwoliłem sobie polubić Cię na fejsie, jest co oglądać, Twoje noże są naprawdę niesamowite, wielki szacunek ! To jeszcze kilka nazwisk Ci wrzucę: Gustavo T. Cecchini (GTC Knives)Jason Brous (Brous Blades)Andre De Villiers (to juz wspominałem chyba)Todd BeggJake HobackTony MarfioneJeff VanderMeulenPohan LeuBrad SouthardNeil Blackwood Lista jest znacznie dłuższa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel2499 147 #2946 Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki Szymon za namiary, muszę przyznać że jestem w szoku, te noże to istne dzieła sztuki, nie miałem pojęcia że noże mogą być tak piękne !!! Edycja:Zajrzałem na allele i znalazłem Pająka Dyzia, no całkiem sporo kosztuje takie cacko ale najbardziej zdziwiły mnie ceny scyzoryków vitronixa nawet nie przypuszczałem ze mam taki ładny kapitał w swoich Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Pawel2499 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atrax 62 #2947 Napisano 18 Stycznia 2016 A ja "zgapiłem" sobie nóż od kolegi z pracy. Leci do mnie właśnie Spyderco Manix 2. Na żywo zrobił na mnie fantastyczne wrażenie, ale czekałem z kilka tygodni, aż wypatrzyłem go w dobrej cenie. W Europie tak zdzierają na tej marce, że to nawet nie jest zabawne . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2948 Napisano 18 Stycznia 2016 A ja "zgapiłem" sobie nóż od kolegi z pracy. Leci do mnie właśnie Spyderco Manix 2. Na żywo zrobił na mnie fantastyczne wrażenie, ale czekałem z kilka tygodni, aż wypatrzyłem go w dobrej cenie. W Europie tak zdzierają na tej marce, że to nawet nie jest zabawne . A która wersja Manixa? Z "wyjebolitu" S110V czy ta ciut uboższa z S30V? Fajny nożyk też nad nim myślałem, ale mi się ostatnio ubzdurał jeden pomysł i zobaczę czy dojdzie do skutku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atrax 62 #2949 Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Wyjebolitu do listów i kartofli nie potrzebowałem, więc wziąłem ciut uboższą. Dostałem w prezencie ostatnio również osełkę od Spyderco (tri-angle), więc chcę sobie do kompletu sprawić jakiś nożyk z tej firmy .Padło na dokładnie ten, bo miałem w łapach i sprawiał solidne wrażenie, a jego właściciel tyra go bez litości. Zastanawiam się, jak ma się Vg10 w moim Bokerze do S30V. Ta pierwsza - z doświadczenia - ostrzy się bardzo łatwo, ale na razie pięknie trzyma kt. Podostrzam bardzo rzadko i raczej "dla zabawy", niż z faktycznej potrzeby.EDIT - no dobra, wszedłem na jakieś forum fanatyków noży i po 8 stronach kłótni na temat VG10 i S30V wyszło im, że jedno i drugie przekroi zarówno sznycla, jak i gumkę od majtek. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez atrax 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon. #2950 Napisano 18 Stycznia 2016 Wyjebolitu do listów i kartofli nie potrzebowałem, więc wziąłem ciut uboższą. Dostałem w prezencie ostatnio również osełkę od Spyderco (tri-angle), więc chcę sobie do kompletu sprawić jakiś nożyk z tej firmy .Padło na dokładnie ten, bo miałem w łapach i sprawiał solidne wrażenie, a jego właściciel tyra go bez litości. Zastanawiam się, jak ma się Vg10 w moim Bokerze do S30V. Ta pierwsza - z doświadczenia - ostrzy się bardzo łatwo, ale na razie pięknie trzyma kt. Podostrzam bardzo rzadko i raczej "dla zabawy", niż z faktycznej potrzeby.EDIT - no dobra, wszedłem na jakieś forum fanatyków noży i po 8 stronach kłótni na temat VG10 i S30V wyszło im, że jedno i drugie przekroi zarówno sznycla, jak i gumkę od majtek.Tylko w tym Manixie strasznie klips mi się nie podoba... no juz coś ładniejszego niż kawałek drutu mogli dac.... ale ogólnie niełatwo o ładny klips pasujący do noża. Wszędzie po latwiznie idą prawie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach