b_easy 867 #4276 Napisano 12 Czerwca 2020 18 godzin temu, zasadas napisał: Gdzie i za ile kupiłeś? Wysłane przy użyciu Tapatalka Na allegro... Wziąłem kamień 20 cm średnicy bo nie mam aż tyle noży żeby się bać że szybko się zetrze. Do tego chwyt do noży i paste polerska. Nie było tanio ale stwierdziłem że do końca życia już mam spokój i oszczędzę sobie nerwów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4554 #4277 Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 11.06.2020 o 19:31, b_easy napisał: Tak więc Panowie, zmęczony szlifowaniem noży na chybił / trafił kupiłem szlifierkę na mokro Holzkraft. Powiem tak: po raz pierwszy mogę golić się nożami z Ikea. Dosłownie. Ostrzenie noża ze zniszczoną krawędzią tnącą poniżej 5 minut. 4 x każda ze stron, potem 1 x każda ze stron. Polerka pastą 6000 - 2 x każda ze stron. Dochodzę do wniosku że stal już nie jest tak ważna w nożu jak przyrząd do jego ostrzenia. Pokaż jakie to jest duże w rzeczywistości? Czy dobrze zakładam, że ta szlifierka robi szlif wklęsły? Ja mam kamien wodny, system Lansky, jakieś tam V i ostatecznie też zainwestwalem w elektryczną. Efekt ten sam, nawet IKEA goli... Edytowane 13 Czerwca 2020 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czy3 30 #4278 Napisano 13 Czerwca 2020 Taki się powoli kończy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4554 #4279 Napisano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Tak spokojnie tu, więc taki rodzynek(i) wpadł Edytowane 16 Czerwca 2020 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4280 Napisano 16 Czerwca 2020 Powitoł W dniu 13.06.2020 o 22:49, Czy3 napisał: Taki się powoli kończy. Strasznie filigranowa rękojeść w stosunku do głowni. Co będzie nim robione? U mnie też coś większego szykuje się od jakiegoś czasu - zarys z odzysku. Będzie skrócony o oryginalną rękojeść i zrobiony full hiden z rękojeścią ze skórzanych krążków. Obaczymy. Na razie tak: Ale najpierw muszę dokończyć kuchenniaka, bo mi się gerlach nudzi Pierwotnie z gerlachem: Obecnie z resztą kuchennej zbieraniny: 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czy3 30 #4281 Napisano 16 Czerwca 2020 Cóż, pasuje do mojej filigranowej dłoni i zostaje całkiem sporo miejsca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remy 318 #4282 Napisano 20 Czerwca 2020 A może takie etui do telefonu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4554 #4283 Napisano 23 Czerwca 2020 Na dzień Ojca przyjechała cała metalowa dziurka z pajączkiem: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek #4284 Napisano 23 Czerwca 2020 Fajnie masz, że dzieciaki kupują Ci noże! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karloss 19945 #4285 Napisano 24 Czerwca 2020 U mnie podobnie, dostałem mora 2000, a nieco wcześniej mora classic 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4286 Napisano 24 Czerwca 2020 Powitoł Classic są fajne. Sporo ich swego czasu przerobiłem https://forum.knives.pl/index.php?topic=64959.0 1 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4287 Napisano 1 Lipca 2020 (edytowane) Po wielu dniach oczekiwania w końcu nadeszła moja przesyłka z trzema nożami z CJRB. Nie mam zbyt wielkiego, a w zasadzie nie mam żadnego doświadczenia z nożami, więc nie będę się wymądrzał. Napiszę tylko, że są ostre, chodzą płynnie, ostrza centrują, generalnie wszystko na plus. Zaskoczony jestem ich masą. Są bardzo lekkie, spodziewałem się, że będą ważyły zdecydowanie więcej. Sprawiają przez to wrażenie dość delikatnych, ale jak już wspomniałem, nie mam dobrego punktu odniesienia. Poniżej kilka zdjęć. Przy okazji dodam, że mam już swojego ulubieńca. To ten trzeci od góry na pierwszym zdjęciu Złożony - jest najmniejszy z trójki, w zasadzie powinienem napisać najsmuklejszy. Po otwarciu jego wąskie (niskie? - nie wiem, jak to się prawidłowo określa) i długie ostrze wygląda świetnie, trochę jak sztylet Edytowane 1 Lipca 2020 przez clusca 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karloss 19945 #4288 Napisano 1 Lipca 2020 Clusca skąd brałeś te ogoreczki jeśli to nie tajemnica? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4289 Napisano 1 Lipca 2020 Whitemountainknives, czy jakoś tak. W necie można znaleźć jeszcze jakiś kod rabatowy na 5, czy 10%. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #4290 Napisano 7 Lipca 2020 Cześć. Ktoś z Was ogarnia chińskie marki? Reate, WE, Rike - jak się zachowują przy odsprzedaży, trzymają wartość? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4554 #4291 Napisano 8 Lipca 2020 (edytowane) jak dla mnie noże to ta sama bajka co zegarki i w ch*ja cięcie przez producentów i sprzedawców... Edytowane 9 Lipca 2020 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4292 Napisano 8 Lipca 2020 Powitoł 16 godzin temu, vitriol napisał: Cześć. Ktoś z Was ogarnia chińskie marki? Reate, WE, Rike - jak się zachowują przy odsprzedaży, trzymają wartość? Dałeś kilka firm, każda z nożami z różnego przedziału cenowego. Trudno będzie jakąś jedną prawdę objawić Odsprzedają się. Generalnie trudno odzyskać wydaną kasę, chyba że się samemu ciągnęło okazję z jakiegoś chińskiego sklepu. Jakiś czas temu mi przeszedł koło nosa WE Wasabi: stał za ~~1000zł (i za tyle chyba poszedł) przy cenie sklepowej u nas 1500+, za granicą ceny pod 300$. Biznesu raczej się na nich nie zrobi, chyba że pociągniesz z Chin 10000 sztuk 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opiotr 1 #4293 Napisano 9 Lipca 2020 Obecnie patrząc po forach nożowych to 'premium usa' cena odjechana w kosmos, jakość i powtarzalność taka sobie, to już chińczyki o wiele lepiej sobie radzą z utrzymaniem jakości przy umiarkowanych cenach. Ostatnio nawet ktoś wspominał, że jak ktoś chce mieć dobrze wykonanego pająka to z daleka trzymać się od tych z USA a brać made in Japan... Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość vitriol #4294 Napisano 9 Lipca 2020 On 7/8/2020 at 12:38 PM, porcelanowy said: Powitoł Dałeś kilka firm, każda z nożami z różnego przedziału cenowego. Trudno będzie jakąś jedną prawdę objawić Odsprzedają się. Generalnie trudno odzyskać wydaną kasę, chyba że się samemu ciągnęło okazję z jakiegoś chińskiego sklepu. Jakiś czas temu mi przeszedł koło nosa WE Wasabi: stał za ~~1000zł (i za tyle chyba poszedł) przy cenie sklepowej u nas 1500+, za granicą ceny pod 300$. Biznesu raczej się na nich nie zrobi, chyba że pociągniesz z Chin 10000 sztuk Podzielisz się gdzie widziałeś to Wasabi? Poza bladeforums.com są jeszcze jakieś dobre fora to sprawdzania cen? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4554 #4295 Napisano 9 Lipca 2020 noże lekko drożeję np. crkt M21-04 w alu po 5 latach 230zł vs 330zł, czyli tyle ile nic uwzględniając kurs waluty i inflację większy przeskok jest jeżeli firma wytaniła modelowo np Benchmade 570 vs 570-1 okładziny z alu vs kompozyt ... jak w zegarkach: czy kolekcjonerski, czy używany, czy używany ale ostrzony, w najlepszym przypadku masówki krąży się koło zeraz... ntn = chyba z tego jest jedyna radość, że masz go (lub je, jeśli rotują) zawsze przy sobie i jest je do czego użyć niż otwieranie paczek ... 9 godzin temu, opiotr napisał: że jak ktoś chce mieć dobrze wykonanego pająka to z daleka trzymać się od tych z USA a brać made in Japan... Z racji tego, że średnio w folderach znoszę kompozyt w rękojeści, nabyłem pająka C10P czyli JP. W dziurze nalot rdzy, ostrze tak samo przypalone i średnio równo szlifowane jak w wersji standard endury. Przy pieniądzach takich samych jak CS Code 4 stosunek jakości 1:2 między firmami ... Gdyby nie to,że ma coś w sobie jest 2x za drogi! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4554 #4296 Napisano 9 Lipca 2020 W dniu 8.07.2020 o 12:38, porcelanowy napisał: Jakiś czas temu mi przeszedł koło nosa WE Wasabi: stał za ~~1000zł (i za tyle chyba poszedł) przy cenie sklepowej u nas 1500+, za granicą ceny pod 300$. Biznesu raczej się na nich nie zrobi, chyba że pociągniesz z Chin 10000 sztuk Możesz pokazać źródło zakupu oryginału WE bezpośrednio w Chinach obojętnie czy detal czy hurt ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4554 #4297 Napisano 9 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 1.07.2020 o 14:02, clusca napisał: Po wielu dniach oczekiwania w końcu nadeszła moja przesyłka z trzema nożami z CJRB. Nie mam zbyt wielkiego, a w zasadzie nie mam żadnego doświadczenia z nożami, więc nie będę się wymądrzał. Napiszę tylko, że są ostre, chodzą płynnie, ostrza centrują, generalnie wszystko na plus. Zaskoczony jestem ich masą. Są bardzo lekkie, spodziewałem się, że będą ważyły zdecydowanie więcej. Sprawiają przez to wrażenie dość delikatnych, ale jak już wspomniałem, nie mam dobrego punktu odniesienia. Poniżej kilka zdjęć. Przy okazji dodam, że mam już swojego ulubieńca. To ten trzeci od góry na pierwszym zdjęciu Złożony - jest najmniejszy z trójki, w zasadzie powinienem napisać najsmuklejszy. Po otwarciu jego wąskie (niskie? - nie wiem, jak to się prawidłowo określa) i długie ostrze wygląda świetnie, trochę jak sztylet Mam też chinczyki w ten deseń i niepokoi mnie kolor stali w tych nożach wszystkiego co na rękojeści, żeby nie było, że te śruby są tak ameliniowe (brak odpowiedniego hartowania postrzegany jako efekt puszki od piwa), że nadają się do pierwszego max. drugiego odkręcenia... Edytowane 9 Lipca 2020 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #4298 Napisano 10 Lipca 2020 Powitoł 16 godzin temu, vitriol napisał: Podzielisz się gdzie widziałeś to Wasabi? Poza bladeforums.com są jeszcze jakieś dobre fora to sprawdzania cen? Nie przeglądam od jakiegoś czasu for zagranicznych - brak czasu i zainteresowania. To wasabi było na forum.knives.pl ale to raczej incydent. @Burns - nie znam chińskich sklepów z WE. Mają swoją stronę, ale sprzedaż chyba tylko przez dilerów prowadzą. Swego czasu coś ciągnęli przez fejsa ale to było daaaaawno, zaraz na początku firmy. 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #4299 Napisano 10 Lipca 2020 8 godzin temu, Burns napisał: Mam też chinczyki w ten deseń i niepokoi mnie kolor stali w tych nożach wszystkiego co na rękojeści, żeby nie było, że te śruby są tak ameliniowe (brak odpowiedniego hartowania postrzegany jako efekt puszki od piwa), że nadają się do pierwszego max. drugiego odkręcenia... Nie wyglądają jakoś podejrzanie te śrubki, ale ciężko bez odkręcenia to potwierdzić. Może później sprawdzę na jednej, co to za materiał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21167 #4300 Napisano 14 Lipca 2020 Kolejny Ontario, tym razem Ranger. Jak miecz spod Grunwaldu 😁. Nie spodziewałem się, że taki wielki. I mój ulubiony Ka Bar Dozier w wersji skeleton fixed 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach