Pamiko 7482 #8726 Napisano 2 Kwietnia 2022 9 godzin temu, Burns napisał(-a): Ty widzę cały czas z fabrycznym smarem na klindze w tych dwóch nożach ? Rzeczywiście cicho. -------------------------------------- Pytanie: Najlepsza stal idiotoodporna na nóż szefa kuchni w nożu wytworzonym na zamówienie ? Warunki: Ma być w użyciu jak 8Cr13MoV, przeżyje zmywarkę i żonę, ale po tygodniu jest już tępa. Oczekuję czegoś co będzie odporne na rdzę, ale po miesiącu używania bez ceregieli do cięcia kurczaka nadal pokroi mi pomidora i szynkę z prześwitem na Księżyc. Dwa miesiące bez ostrzenia!!! Noży mam wiele, odmian stali też ale nigdy nie tną tak długodystansowo. Rządzi m390, bez wpisów o 20CV mimo, że to to samo, czy rzeczywiście to optymalny wybór ? Do poziomu VG-10 nie schodzimy bo to dobra stal na sztućce no może do burgerów! Osobiście obstawiam 20cv i zdp189, ale sam nie wiem... Jest jeszcze sporo stali, których celowo nie wymieniłem, bo przy nich pojawia się za dużo szumu (LC200N), czyli co się komu widzi. Najlepsza wg mnie w calosciowym ujęciu najlepsza będzie m390 ale można zawsze pogadać o ty ze najlepsza dla „idioty” do cięcia będzie 125V chociaż rzadko spotykana,napewno 110V jest najtrudniej tępiąca ale tez najtrudniej ostrzaca, LC200M absolutny brak korozji , jest tez m398 lepsza od m390 itd itd Myślałem kiedyś o zleceniu na taki nożyk jak znajdziesz kogoś kto to mądrze zrobi to mogę się dołączyć pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8727 Napisano 2 Kwietnia 2022 są oczywiście takie rzeczy, ale nie o to mi chodzi bo po 1 cena, po 2 to nóż, który trzeba pielęgnować bo stal węglowa: https://japonskienoze.pl/takeshi-saji-super-aogami-recznie-kuty-noz-szefa-21cm.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1794 #8728 Napisano 2 Kwietnia 2022 Żaden nóż nie przeżyje długo w zmywarce. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #8729 Napisano 2 Kwietnia 2022 Powitoł Najlepsza stal do kuchni dla neandertala (wybaczcie, opisane stosowanie, w szczególności zmywarka, to neandertalstwo ) to chińska, niewysoko hartowana, nierdzewka i prosta w obsłudze ostrzałka. Opisane stale wyciągnięte do ich maksimum to cała kupa nowych problemów które dotkną osobę, która głównie szuka narzędzia a nie noża do cackania. 3 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1794 #8730 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) Też myślę podobnie. Prosta skuteczna ostrzałka pod ręką i stal nierdzewna /np.440C/. Druga opcja to stal narzędziowa /np D2/ I wycieranie i suszenie. Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez goral_ 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8731 Napisano 2 Kwietnia 2022 Godzinę temu, goral_ napisał(-a): Żaden nóż nie przeżyje długo w zmywarce. Chodzi mi o coś innego. Piątek, piąteczek, piątunio, wszystko tępe ostrzyć się nie chce, nie ma czasu a party trzeba zrobić. Wtedy masz nóż, który prawdopodobnie jest jeszcze ostry. Nie będę podpisywał noża nie dotykać, albo rano ktoś go omyłkowo wrzuci do zmywarki po przyjęciu. Nie chce przeżywać, że zapomnialem wytrzeć go po cytrynie bo ktoś mnie zagadał. To co podajecie jest spoko, ale mają jedną wadę, zawsze tępią się w najmniej oczekiwanym momencie. Pokroić pomidora czy cytrynę na 5mm grubości trochę słabe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzyndzl 135 #8732 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Pamiko napisał(-a): (...) Myślałem kiedyś o zleceniu na taki nożyk jak znajdziesz kogoś kto to mądrze zrobi to mogę się dołączyć pozdrawiam Raptorartur 1 godzinę temu, goral_ napisał(-a): Też myślę podobnie. Prosta skuteczna ostrzałka pod ręką i stal nierdzewna /np.440C/. Druga opcja to stal narzędziowa /np D2/ I wycieranie i suszenie. Dokładnie, doprowadzenie niezapuszczonego kuchenniaka z prostej stali, do stanu więcej, niż zadowalającego, to max minuta na diamencie. Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez dzyndzl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16039 #8733 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Burns napisał(-a): Chodzi mi o coś innego. Piątek, piąteczek, piątunio, wszystko tępe ostrzyć się nie chce, nie ma czasu a party trzeba zrobić. Wtedy masz nóż, który prawdopodobnie jest jeszcze ostry. Nie będę podpisywał noża nie dotykać, albo rano ktoś go omyłkowo wrzuci do zmywarki po przyjęciu. Nie chce przeżywać, że zapomnialem wytrzeć go po cytrynie bo ktoś mnie zagadał. To co podajecie jest spoko, ale mają jedną wadę, zawsze tępią się w najmniej oczekiwanym momencie. Pokroić pomidora czy cytrynę na 5mm grubości trochę słabe. Dostępne od ręki https://polishcustomknives.pl/noz-kuchenny-chef-200-1-m390-drewno-stabilizowane-pabis.html https://polishcustomknives.pl/noz-kuchenny-chef-210-14-m390-red-twill-pabis.html a u Raptora pewnie z pół roku oczekiwania… Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez Louis Cypher 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1794 #8734 Napisano 2 Kwietnia 2022 No tak, jest trzecia opcja, 1,5 - 2 k za nóż z proszku, a i tak kiedyś się stępi..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8735 Napisano 2 Kwietnia 2022 Te noże pokazane przez @Louis Cypher by przeszły, może w bezpośrednim kontakcie byłoby lekko taniej i rękojeść musiałaby być zastąpiona g10. Wszystko zdrożało, z 2 lata temu pewnie wyrobiłbym się w 800. Rozrzut jest ogromny bo wołają 1500-2000 jak pisze @goral_ a to stanowczo za dużo. To spróbujmy to ugryźć od innej strony. Coś takiego samego, ale produkcyjnego z taśmy poniżej tysiaka ktoś kojarzy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1634 #8736 Napisano 2 Kwietnia 2022 Z Arturem Raptorem gadałem na ten temat nie raz. Twierdzi że S35VN po odpowiedniej obróbce jest nie do pobicia w kuchni. Zresztą jego kuchenniaki to kosmos. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8737 Napisano 2 Kwietnia 2022 20 minut temu, mariaczi napisał(-a): Z Arturem Raptorem gadałem na ten temat nie raz. Twierdzi że S35VN po odpowiedniej obróbce jest nie do pobicia w kuchni. Zresztą jego kuchenniaki to kosmos. a ile woła za takiego s35vn ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariaczi 1634 #8738 Napisano 2 Kwietnia 2022 15 minut temu, Burns napisał(-a): a ile woła za takiego s35vn ? Tak się nie da. Kwestia wielkości, wykończenia... Wycena indywidualna. Ja płaciłem chyba trochu promocyjniej bo my prawie somsiady, ale śmiało powiedzieć mogę że jego noże są warte każdej zapłaconej złotówki. Umi to Artur. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loco50 21372 #8739 Napisano 2 Kwietnia 2022 Ja mam vicka Grand Maitre czy jakoś tak. Do zmywarki nie wkładam, myję po użyciu i wycieram. Ostrzę co 2-3 tyg, raczej co 3.I jest ok do codziennego użycia. A do osobistej zabawy i cyzelowania wycinanek mam Tojiro. Ale mało używam bo jakoś tak ostatnio w ogóle nie ciągnie mnie do rżnięcia 😁😁😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #8740 Napisano 2 Kwietnia 2022 Powitoł Ciekawe kuchenniaki w niewygorowanych cenach robi kos: https://forum.knives.pl/index.php/topic,208692.0.html Dalej bym nie mył w niszczarce ale rzucić okiem, zagadać można. 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1794 #8741 Napisano 2 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Burns napisał(-a): Te noże pokazane przez @Louis Cypher by przeszły, może w bezpośrednim kontakcie byłoby lekko taniej i rękojeść musiałaby być zastąpiona g10. Wszystko zdrożało, z 2 lata temu pewnie wyrobiłbym się w 800. Rozrzut jest ogromny bo wołają 1500-2000 jak pisze @goral_ a to stanowczo za dużo. To spróbujmy to ugryźć od innej strony. Coś takiego samego, ale produkcyjnego z taśmy poniżej tysiaka ktoś kojarzy ? np: https://allegrolokalnie.pl/oferta/noz-kuchenny-mistrza-kuchni-japan-stal-amorficzna 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pamiko 7482 #8742 Napisano 2 Kwietnia 2022 https://erli.pl/produkt/noze-kuchenne-stal-nierdzewna-hu0015-xiaomi-huohou,3399139 Kolega takich używa w kuchni raz na miesiąc ostrzy na białych prętach 10 sekund. Nie mam nie miałem próbuje rozszerzyć oferte i pomoc w wyborze 🔪 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8743 Napisano 2 Kwietnia 2022 2 godziny temu, mariaczi napisał(-a): Tak się nie da. Kwestia wielkości, wykończenia... Wycena indywidualna. Ja płaciłem chyba trochu promocyjniej bo my prawie somsiady, ale śmiało powiedzieć mogę że jego noże są warte każdej zapłaconej złotówki. Umi to Artur. Bez foto nie liczy się! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1794 #8744 Napisano 2 Kwietnia 2022 Chyba na ten bym się zdecydował: /HRC ok 65/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8745 Napisano 2 Kwietnia 2022 28 minut temu, goral_ napisał(-a): Chyba na ten bym się zdecydował: /HRC ok 65/ No dobrze, czyli poczuliście klimat i o co chodzi. Wlasnie o coś takiego. Na ali też sporo tego w chorych cenach kręcących się około tysiaka. Są też trochę tańsze. 588,33 zł 23%OFF | Profesjonalny szef kuchni Gyuto nóż do kuchni wysokiej węgla japoński HAP40 stali ultra-ostry krajalnica do mięsa fileting nóż do krojenia 29 https://a.aliexpress.com/_vNusMc Skoro ustaliliśmy co by było fajnie mieć i w jakim budżecie bez przegięć 600/700/800 zł to teraz kwestia czegoś sprawdzonego, żeby nie dać się nabrać na ściemę marketingową o płynnym metalu w nożu cr13 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16039 #8746 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) @Burns zaglądałeś tutaj? https://japonskienoze.pl/ albo tutaj? https://cuttingedgeknives.co.uk/ Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez Louis Cypher 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4564 #8747 Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) 50 minut temu, Louis Cypher napisał(-a): @Burns zaglądałeś tutaj? https://japonskienoze.pl/ albo tutaj? https://cuttingedgeknives.co.uk/ Widziałem pobieżnie. Tak jak napisałem nie chce mi się samemu robić doktoratu. Nie szukam wyczochranego pod niebiosa. Szukam optymalnego półśrodka... Głupio tak na przyjęciu wbić w szynkę np. zt 0562 Jak pytam Żonę w piątek, który nóż jest jeszcze ostry to zaczyna się stopiowsnie przymiotników - no miałam ci powiedzieć tydzień temu, żebyś naostrzył noże (a może miesiąc temu?) Może macie inne żony w co wątpię 😂 Edytowane 2 Kwietnia 2022 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16039 #8748 Napisano 2 Kwietnia 2022 3 minuty temu, Burns napisał(-a): Widziałem pobieżnie. Tak jak napisałem nie chce mi się samemu robić doktoratu. Nie szukam wyczochranego pod niebiosa. Szukam optymalnego półśrodka... Głupio tak na przyjęciu wbić w szynkę np. zt 0562 Jak pytam Żonę w piątek, który nóż jest jeszcze ostry to zaczyna się stopiowsnie przymiotników - no miałam ci powiedzieć tydzień temu, żebyś naostrzył noże (a może miesiąc temu?) Może macie inne żony w co wątpię 😂 Moja nie chce ostrych noży, bo jak są ostre, to małżonka zaraz puszcza krew z palców. Taka pierdoła kuchenna 😆 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral_ 1794 #8749 Napisano 3 Kwietnia 2022 Teraz, Burns napisał(-a): Widziałem pobieżnie. Tak jak napisałem nie chce mi się samemu robić doktoratu. Nie szukam wyczochranego pod niebiosa. Szukam optymalnego półśrodka... Głupio tak na przyjęciu wbić w szynkę np. zt 0562 Jak pytam Żonę w piątek, który nóż jest jeszcze ostry to zaczyna się stopiowsnie przymiotników - no miałam ci powiedzieć tydzień temu, żebyś naostrzył noże (a może miesiąc temu?) Może macie inne żony w co wątpię 😂 Nie kupuję drogich noży do kuchni, bo lubię ostrzyć. Wystarcza mi stal D2. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Louis Cypher 16039 #8750 Napisano 3 Kwietnia 2022 25 minut temu, goral_ napisał(-a): Nie kupuję drogich noży do kuchni, bo lubię ostrzyć. Wystarcza mi stal D2. A jak wyglądają noże kuchenne z D2 po kilku latach? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach