Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Burns napisał(-a):

Ty widzę cały czas z fabrycznym smarem na klindze w tych dwóch nożach ?

Rzeczywiście cicho.

--------------------------------------

Pytanie:

Najlepsza stal idiotoodporna na nóż szefa kuchni w nożu wytworzonym na zamówienie ? Warunki: Ma być w użyciu jak 8Cr13MoV, przeżyje zmywarkę i żonę, ale po tygodniu jest już tępa.

Oczekuję czegoś co będzie odporne na rdzę, ale po miesiącu używania bez ceregieli do cięcia kurczaka nadal pokroi mi pomidora i szynkę z prześwitem na Księżyc.

Dwa miesiące bez ostrzenia!!!

Noży mam wiele, odmian stali też ale nigdy nie tną tak  długodystansowo.

Rządzi m390, bez wpisów o 20CV mimo, że to to samo, czy rzeczywiście to optymalny wybór ?

Do poziomu VG-10 nie schodzimy bo to  dobra stal na sztućce no może do burgerów!

Osobiście obstawiam 20cv i zdp189, ale sam nie wiem...

 

Jest jeszcze sporo stali, których celowo nie wymieniłem, bo przy nich pojawia się za dużo szumu (LC200N), czyli co się komu widzi.

Najlepsza wg mnie w calosciowym ujęciu najlepsza będzie m390 ale można zawsze pogadać o ty ze najlepsza dla „idioty” do cięcia będzie 125V chociaż rzadko spotykana,napewno 110V jest najtrudniej tępiąca ale tez najtrudniej ostrzaca, LC200M absolutny brak korozji , jest tez m398 lepsza od m390 itd itd Myślałem kiedyś o zleceniu na taki nożyk jak znajdziesz kogoś kto to mądrze zrobi to mogę się dołączyć pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żaden nóż nie przeżyje długo w zmywarce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powitoł 

Najlepsza stal do kuchni dla neandertala (wybaczcie, opisane stosowanie, w szczególności zmywarka, to neandertalstwo ;) ) to chińska, niewysoko hartowana, nierdzewka i prosta w obsłudze ostrzałka.

Opisane stale wyciągnięte do ich maksimum to cała kupa nowych problemów które dotkną osobę, która głównie  szuka narzędzia a nie noża do cackania.


porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też myślę podobnie. Prosta skuteczna ostrzałka pod ręką i stal nierdzewna /np.440C/. Druga opcja to stal narzędziowa /np D2/ I wycieranie i suszenie.

Edytowane przez goral_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, goral_ napisał(-a):

Żaden nóż nie przeżyje długo w zmywarce.

Chodzi mi o coś innego. Piątek, piąteczek, piątunio, wszystko tępe ostrzyć się nie chce, nie ma czasu a party trzeba zrobić. Wtedy masz nóż, który prawdopodobnie jest jeszcze ostry. Nie będę podpisywał noża nie dotykać, albo rano ktoś go omyłkowo wrzuci do zmywarki po przyjęciu. Nie chce przeżywać, że zapomnialem wytrzeć go po cytrynie bo ktoś mnie zagadał. To co podajecie jest spoko, ale mają jedną wadę, zawsze tępią się w najmniej oczekiwanym momencie. Pokroić pomidora czy cytrynę na 5mm grubości trochę słabe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Pamiko napisał(-a):

(...) Myślałem kiedyś o zleceniu na taki nożyk jak znajdziesz kogoś kto to mądrze zrobi to mogę się dołączyć pozdrawiam

 

Raptorartur

 

1 godzinę temu, goral_ napisał(-a):

Też myślę podobnie. Prosta skuteczna ostrzałka pod ręką i stal nierdzewna /np.440C/. Druga opcja to stal narzędziowa /np D2/ I wycieranie i suszenie.

Dokładnie, doprowadzenie niezapuszczonego kuchenniaka z prostej stali, do stanu więcej, niż zadowalającego, to max minuta na diamencie.

Edytowane przez dzyndzl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Chodzi mi o coś innego. Piątek, piąteczek, piątunio, wszystko tępe ostrzyć się nie chce, nie ma czasu a party trzeba zrobić. Wtedy masz nóż, który prawdopodobnie jest jeszcze ostry. Nie będę podpisywał noża nie dotykać, albo rano ktoś go omyłkowo wrzuci do zmywarki po przyjęciu. Nie chce przeżywać, że zapomnialem wytrzeć go po cytrynie bo ktoś mnie zagadał. To co podajecie jest spoko, ale mają jedną wadę, zawsze tępią się w najmniej oczekiwanym momencie. Pokroić pomidora czy cytrynę na 5mm grubości trochę słabe.


Dostępne od ręki 

 

https://polishcustomknives.pl/noz-kuchenny-chef-200-1-m390-drewno-stabilizowane-pabis.html

https://polishcustomknives.pl/noz-kuchenny-chef-210-14-m390-red-twill-pabis.html
 

a u Raptora pewnie z pół roku oczekiwania…

 

 

6A4CC5C1-5F55-46FD-A5B8-525C7C21D56A.jpeg
 

 

0708CC7C-93FB-4087-A510-84BAF5A96DE4.jpeg

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak, jest trzecia opcja, 1,5 - 2 k za nóż z proszku, a i tak kiedyś się stępi.....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te noże pokazane przez @Louis Cypher by przeszły, może w bezpośrednim kontakcie byłoby lekko taniej i rękojeść musiałaby być zastąpiona g10. Wszystko zdrożało, z 2 lata temu pewnie wyrobiłbym się w 800. Rozrzut jest ogromny bo wołają 1500-2000 jak pisze @goral_ a to stanowczo za dużo. To spróbujmy to ugryźć od innej strony. Coś takiego samego, ale produkcyjnego z taśmy poniżej tysiaka ktoś kojarzy ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z Arturem Raptorem gadałem na ten temat nie raz. Twierdzi że S35VN po odpowiedniej obróbce jest nie do pobicia w kuchni. Zresztą jego kuchenniaki to kosmos.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, mariaczi napisał(-a):

Z Arturem Raptorem gadałem na ten temat nie raz. Twierdzi że S35VN po odpowiedniej obróbce jest nie do pobicia w kuchni. Zresztą jego kuchenniaki to kosmos.

a ile woła za takiego s35vn ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, Burns napisał(-a):

a ile woła za takiego s35vn ?

Tak się nie da. Kwestia wielkości, wykończenia... Wycena indywidualna. Ja płaciłem chyba trochu promocyjniej bo my prawie somsiady, ale śmiało powiedzieć mogę że jego noże są warte każdej zapłaconej złotówki. Umi to Artur.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam vicka Grand Maitre czy jakoś tak. Do zmywarki nie wkładam, myję po użyciu i wycieram. Ostrzę co 2-3 tyg, raczej co 3.I jest ok do codziennego użycia. A do osobistej zabawy i cyzelowania wycinanek mam Tojiro. Ale mało używam bo jakoś tak ostatnio w ogóle nie ciągnie mnie do rżnięcia 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Burns napisał(-a):

Te noże pokazane przez @Louis Cypher by przeszły, może w bezpośrednim kontakcie byłoby lekko taniej i rękojeść musiałaby być zastąpiona g10. Wszystko zdrożało, z 2 lata temu pewnie wyrobiłbym się w 800. Rozrzut jest ogromny bo wołają 1500-2000 jak pisze @goral_ a to stanowczo za dużo. To spróbujmy to ugryźć od innej strony. Coś takiego samego, ale produkcyjnego z taśmy poniżej tysiaka ktoś kojarzy ?

np:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/noz-kuchenny-mistrza-kuchni-japan-stal-amorficzna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, mariaczi napisał(-a):

Tak się nie da. Kwestia wielkości, wykończenia... Wycena indywidualna. Ja płaciłem chyba trochu promocyjniej bo my prawie somsiady, ale śmiało powiedzieć mogę że jego noże są warte każdej zapłaconej złotówki. Umi to Artur.

Bez foto nie liczy się!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba na ten bym się zdecydował: /HRC ok 65/

 

nóż.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, goral_ napisał(-a):

Chyba na ten bym się zdecydował: /HRC ok 65/

 

nóż.jpg

No dobrze, czyli poczuliście klimat i o co chodzi.

Wlasnie o coś takiego.

Na ali też sporo tego w chorych cenach kręcących się około tysiaka. Są też trochę tańsze.

588,33 zł  23%OFF | Profesjonalny szef kuchni Gyuto nóż do kuchni wysokiej węgla japoński HAP40 stali ultra-ostry krajalnica do mięsa fileting nóż do krojenia 29
https://a.aliexpress.com/_vNusMc

 

Skoro ustaliliśmy co by było fajnie mieć i w jakim budżecie bez przegięć 600/700/800 zł to teraz kwestia czegoś sprawdzonego, żeby nie dać się nabrać na ściemę marketingową o płynnym metalu w nożu cr13

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
50 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

 

@Burns zaglądałeś tutaj?  https://japonskienoze.pl/

albo tutaj?  https://cuttingedgeknives.co.uk/

 

 

 

 

Widziałem pobieżnie. Tak jak napisałem nie chce mi się samemu robić doktoratu. Nie szukam wyczochranego pod niebiosa. Szukam optymalnego półśrodka... Głupio tak na przyjęciu wbić w szynkę np. zt 0562

Jak pytam Żonę w piątek, który nóż jest jeszcze ostry to zaczyna się stopiowsnie przymiotników - no miałam ci powiedzieć tydzień temu, żebyś naostrzył noże (a może miesiąc temu?)

Może macie inne żony w co wątpię 😂

 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Burns napisał(-a):

Widziałem pobieżnie. Tak jak napisałem nie chce mi się samemu robić doktoratu. Nie szukam wyczochranego pod niebiosa. Szukam optymalnego półśrodka... Głupio tak na przyjęciu wbić w szynkę np. zt 0562

Jak pytam Żonę w piątek, który nóż jest jeszcze ostry to zaczyna się stopiowsnie przymiotników - no miałam ci powiedzieć tydzień temu, żebyś naostrzył noże (a może miesiąc temu?)

Może macie inne żony w co wątpię 😂

 

 

Moja nie chce ostrych noży, bo jak są ostre, to małżonka zaraz puszcza krew z palców. Taka pierdoła kuchenna 😆

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Burns napisał(-a):

Widziałem pobieżnie. Tak jak napisałem nie chce mi się samemu robić doktoratu. Nie szukam wyczochranego pod niebiosa. Szukam optymalnego półśrodka... Głupio tak na przyjęciu wbić w szynkę np. zt 0562

Jak pytam Żonę w piątek, który nóż jest jeszcze ostry to zaczyna się stopiowsnie przymiotników - no miałam ci powiedzieć tydzień temu, żebyś naostrzył noże (a może miesiąc temu?)

Może macie inne żony w co wątpię 😂

 

Nie kupuję drogich noży do kuchni, bo lubię ostrzyć. Wystarcza mi stal D2.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
25 minut temu, goral_ napisał(-a):

Nie kupuję drogich noży do kuchni, bo lubię ostrzyć. Wystarcza mi stal D2.

 

A jak wyglądają noże kuchenne z D2 po kilku latach?

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.