Kojiro 127 #951 Napisano 18 Maja 2007 (edytowane) . Edytowane 7 Stycznia przez Kojiro 0 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #952 Napisano 18 Maja 2007 standardowy 42 kosztuje ~ 150 $ , 41-SS ( wersja limitowana do 500 sztuk) ~ 200$ EDIT: Balisong już do mnie leci 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #953 Napisano 19 Maja 2007 Fajny, fajny - chociaż nie jest to mój ulubiony gatunek składaków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #954 Napisano 30 Maja 2007 wczoraj otrzymałem: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Ati #955 Napisano 4 Czerwca 2007 Dostałem bagnecik na urodzinki od mojej Lubej Całkiem spore bydle i na żywo robi świetne wrażenie Narazie fotki robocze ale niedługo sesja wraz z Seiko Aviatorkiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24390 #956 Napisano 7 Czerwca 2007 Dziś zakupiłem za pomocą sklepu new graham To:Mam nadzieję, że to mój pierwszy i ostatni nóż, bo jak pójdzie w tą stronę co zegarki to.. :? :wink: 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość krzysztof.luczak #957 Napisano 7 Czerwca 2007 A to i mój nowy nabytek: Viciu Soldier. Oprawiony w aluminium, ma jedno ostrze, szpikulec i dwa standardowe otwieracze - puszka, butelka. Brak wykałaczki i szczypiec jest dodatkowym plusem, bo kiedyś zawsze je gubiłem :twisted: Na razie spisuje się wyśmienicie, jako mały nożyk "do wszystkiego". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24390 #958 Napisano 8 Czerwca 2007 Viciu to podstawa A ja mam takie pytanie do posiadaczy EDC, czy w dużych EDC (tzn. 3" i więcej) w realu bardziej przydatne jest combo czy plain? Inaczej rzecz biorąc czy combo nie przeszkadza w czynnościach do których przeznaczony jest plain? 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #959 Napisano 8 Czerwca 2007 jeśli tniesz dużo owłóknistych materiałów, lepsze będzie ząbkowane ostrze( ząbki ząbkom nie równe, Spyderco, Benchmade maja jedne z najlepszych)Dla noża EDC, w dodatku z mała klinga (poniżej 4" ) polecam ostrze Plain 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24390 #960 Napisano 8 Czerwca 2007 W New Graham i PVK nie mają obecnie Benchmade monochrome z plainem, gdzie aktualnie można dostać ten nóż? 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 3 #961 Napisano 8 Czerwca 2007 Moim zdaniem, nawet dobre ząbki (piszę na podstawie Benchmade) przeszkadzają znacząco w struganiu. Pomagają w cięciu linek, sznurków, worków. Ale zwykłe ostre ostrze (dziwnie brzmi) też nie ma z tym wielkich problemów. Przewagę ząbkowanego widać wyraźnie jak często przycinasz coś z tworzyw sztucznych - np rynnę skrócisz ząbkowanym bez problemy, a gładkim raczej ciężko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość pcstud #962 Napisano 8 Czerwca 2007 no i dochodza kwestie jeszcze latwiejszego ostrzenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24390 #963 Napisano 8 Czerwca 2007 Grzesiek, a jakiego Benchmade'a używasz? Jak się sprawuje blokada? 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 3 #964 Napisano 8 Czerwca 2007 Używałem:-ząbkowanego AFCK-gładkiego AFCK AxisZarówno zwykła blokada jak i Axis sprawowały się dobrze i zapewniały "spokój o paluchy". Chociaż przyznam, że nie obciążałem nadmiernie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość wlochaty_krzysio #965 Napisano 9 Czerwca 2007 po głowie mi zaczyna taki chodzić http://spyderco.com/catalog/details.php?product=180jak na moje potrzeby idealny kształt ostrza no i cena niezbyt wygórowana, a Byrd'y zbierają pochlebne wypowiedzi co do jakości, więc moze w wakacje sie skusze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24390 #966 Napisano 9 Czerwca 2007 No to masz dziwne potrzeby - chyba że pracujesz w Zusie i otwierasz listy, ale wtedy też nie byłby idealny Lepiej spójrz w stronę cary cary lub takiego meadowa jakiego ja kupiłem. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rainman 7 #967 Napisano 9 Czerwca 2007 tak własnie zastanawiam sięco by Freud powiedzial o fascynacji nożami ludzi na forum zegarkowym :wink: czy jest to mechanizm przeniesienia?czy brak poczucia bezpieczeństwa :wink: albo może naturalna "końcówka" nie działa jak powinna ? nóż jako narzędzie które w społeczeństwie demokratycznym nie za bardzo ma zastosowanie, chyba że w krojeniu sera ;-) ech dzieci dzieci mentalne porzućcie ten niezdrowy fetyszyzm powiadam wam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek 3 #968 Napisano 9 Czerwca 2007 Raiman, a czym ostrzyć ołowki, patyki do kiełbaski, otwierać koperty, kroić cytrynkę, otwierać worki z nawozem, ostrzyć patyki do zaznaczania roślin przed koszeniem, obierać pomarańczę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rainman 7 #969 Napisano 9 Czerwca 2007 jeżeli te noże ostrzone laserowo, otwierające się sprężynowo, profilowane do dźgania ze skutkiem śmiertelnym są przeznaczone do ostrzenia ołóków i otwierania worków z nawozem to ja jestem Myszka Mickey kiedyś chyba Bill Clinton wyraził podziw że Polacy tak często kupują kije baseballowe, tylko że okazało się że te kije są mniejsze i kształtowane do "innych rzeczy" niż gra :wink: i nijak się mają do sprzętu sportowego znam kilku ogrodników i w ich zastosowaniu zwykły sierpak czy nożyk do oczkowania drzewek ma bardziej praktyczne zastosowanie, chociaz nie jest tak profilowany oczywiscie i nie da się nim posługiwać skutecznie w "innych sprawach" jak tylko ogrodniczych. :wink: ale może w necie jest tylu sympatykow postępowego ogrodnictwa.. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: W USA noszą coraz częsciej broń, bo podobno pomaga na krwiożercze zające i koty zagrażające mieszkańcom :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
[email protected] 0 #970 Napisano 9 Czerwca 2007 Ależ kolego, skąd takie krwiożercze wizje używania noża Przecież nieraz trzeba otworzyć coś tak sprytnie zapakowane, że bez ostrego narzędzia nie dobierzesz się i przez 20 minut, albo przyciąć niesforną nitkę przy sweterku, a może pomoże coś podważyć (niby nie do tego służy, ale są sytuacje awaryjne), jak to mówi pewne przysłowie przezorny zawsze zabezpieczony. Jak idzie się na ognisko, przecież nie będziesz paradować z kuchenniakiem, lepiej mieć coś bardziej eleganckiego, już nie wspomnę o takiej stylowej spince na banknoty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość wlochaty_krzysio #971 Napisano 9 Czerwca 2007 No to masz dziwne potrzeby - chyba że pracujesz w Zusie i otwierasz listy, ale wtedy też nie byłby idealny Lepiej spójrz w stronę cary cary lub takiego meadowa jakiego ja kupiłem. może jest to dziwne ale nie potrzebuje noża o własnościach penetracyjnych. głównie używam prostej części noża zaraz przy rękojeści. "Czubka" używam głównie do otwierania paczek i cięcia papieru od linijki - do czego właśnie lepiej przyda sie takie solidne, proste zakończenie jak w pelicanie. nóż do patroszenia łosi, ćwiartowania mięsa i smarowania chleba dżemem już posiadam. teraz szukam typowo monterskiego noża do kabli, drewna i papieru. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #972 Napisano 9 Czerwca 2007 Raz musiałem przecinać szubienice i za drugim razem nie chce być bez noża( podniesiecie jedna ręką 90 kg ,a druga ręka spróbujcie ściągać szubienice, niewykonalne), chce być przygotowany na ta sytuacje i nóż będę nosił zawsze niezależnie od panujących przepisów. Krzysiu: ja bym na twoim miejscu wybrał Spyderco Endura 4 http://spyderco.com/catalog/details.php?product=208 - świetna stal,solidna blokada i za te pieniądze nie znajdziesz nic lepszego( 190 zl z przesyłką) a jeśli ma coś koniecznie być z Byrdow to wyłącznie Cara Cara G-10http://spyderco.com/catalog/details.php?product=228 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość pcstud #973 Napisano 9 Czerwca 2007 Raz musiałem przecinać szubienice i za drugim razem nie chce być bez noża( ...), chce być przygotowany na ta sytuacje(...) :shock: :shock: :shock: i nie wiem nawet o co spytac zeby dowiedziec sie cos wiecej :roll: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demon 0 #974 Napisano 10 Czerwca 2007 no i dochodza kwestie jeszcze latwiejszego ostrzenia AMEN. Ps. Niestety, struganie, krojenie prod. spożywczych (za wyjątkiem pomidorów ;-) ), równe cięcie czegokolwiek - to nie są domeny "zębatych". Więc z czystym sumieniem stwierdzam, że na EDC bardziej nadaje się "ostrze zwykłe". To mowiłem Ja - autorytet moralny i nożowy ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24390 #975 Napisano 10 Czerwca 2007 Ok, to poza byrdem następny też będzie plain 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach