guerero 0 #1476 Napisano 9 Lipca 2008 Witam! dziękuję! dla Chris'a Reeve'a damast wykuwa Pan Devin Thomas, można o nim poczytać na jego stronie: http://www.devinthomas.com/ pozdrawiam! 0 pozdrawiam!guerero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepeen 1 #1477 Napisano 9 Lipca 2008 Wspaniale wizualnie 'damascus' ostrze. Wzor wytrawiony kwasem czy powstaly w procesie wykuwania? że się tak przyczepię wzór w damaście jest zawsze trawiony, a określenie damast oznacza że jest to materiał skuwany, można jeszcze trawić stal zwyklą na wzór damastu, ale wracając do tego wzoru to w stali damasceńskiej również musi być wytrawiony żeby był widoczny. Nóż piękny.. 0 Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guerero 0 #1478 Napisano 9 Lipca 2008 Bezapelacyjnie Cepeen pzdr! 0 pozdrawiam!guerero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gorz 2 #1479 Napisano 9 Lipca 2008 Gwoli ścisłości dotyczy to damastu skuwanego, w stali damasceńskiej wzór wynikał nie ze skuwania różnokolorowych warst i ich trawnienia kwasem lecz z użycia specjalnej rudy żelaza o nierównomiernej zwartości węgla - oczywiście ona również wymagała specjalnej obróbki termicznej co by pasma cementytu nie zanikły. 0 Gorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #1480 Napisano 9 Lipca 2008 ...można jeszcze trawić stal zwyklą na wzór damastu...Wlasnie tego dotyczylo moje pytanie, a zadalem je dlatego poniewaz widywalem juz podrobki najprzerozniejszych "damascus" nozy, rowniez i damasty-podrobki Chrisa Reeve-a nozy, o ostrzach z nieskuwanej pojedynczej stali na ktorej wzory byly jedynie 'malowane' kwasem a nie powstale na skutek wytrawienia aby pokazac powstala wskutek wykuwania mozajke. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cepeen 1 #1481 Napisano 10 Lipca 2008 Gwoli ścisłości dotyczy to damastu skuwanego, w stali damasceńskiej wzór wynikał nie ze skuwania różnokolorowych warst i ich trawnienia kwasem lecz z użycia specjalnej rudy żelaza o nierównomiernej zwartości węgla - oczywiście ona również wymagała specjalnej obróbki termicznej co by pasma cementytu nie zanikły. Oczywiście. Operując pojęciem damast mam na myśli ten skuwany materiał wytwarzany współcześnie i potocznie zwany damastem (dziwer). 0 Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #1482 Napisano 10 Lipca 2008 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość gontar777 #1483 Napisano 10 Lipca 2008 A MOZE KTOS SIE SKUSI NA JEDEN Z TYCH NOZY. jesli chodzi o pile to nie zniszczona w ogole podobnie jak inne elemnty tej szwajcarskiej ukladanki. Jedynie co to sa zabrudzone dosc mocno co widac na zdjeciach. odciski palcow itp to byl mode OUTRIDER a teraz cos klasycznego OPINEL mam 9 i 10 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość gontar777 #1484 Napisano 10 Lipca 2008 sa na sprzedaz oczywiscie czekam na oferty na pw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guerero 0 #1485 Napisano 10 Lipca 2008 chrono-craze świetna fotka!! ma w sobie moc!! pzdr! 0 pozdrawiam!guerero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #1486 Napisano 12 Lipca 2008 Dzieki guerero, ciesze sie ze sie fotka podobala. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #1487 Napisano 13 Lipca 2008 Od lewej: Benchmade 835-07-00, CRK Sebenza Large Regular, Microtech LCC/DA, Benchmade 710HS, Cold Steel Master Hunter Carbon V, Swamp Rat Howling Rat Gen.2, Scrap Yard Dumpster Mutt Double Coat, Swamp Rat Ratmandu, Fallkniven A1, Fallkniven K1, Swamp Rat Battle Rat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono-craze 19 #1488 Napisano 7 Sierpnia 2008 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość areczek86 #1489 Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam wszystkich nożowników!! Panowie, mam problem. Otóż ostatnio trafiłem na forum o nożach i trafiłem na sebenzę, gdy ją zobaczyłem zwariowałem :shock: Niestety, gdy zobaczyłem cenę to uznałem że ktoś inny chyba tu zwariował :???: Dlatego mam prośbę, czy możecie mi polecic nóż który będzie choc troche wizualnie podobny do Sebenzy tzn. beż żadnych zbędnych bajerów, piękny w swojej prostocie, oczywiscie w bardziej przystępnej cenie :wink: A swoją drogą to Sebenza wydaje mi się takim nożowym odpowiednikiem Seiko Samuraja, prosty, piękny i niezawodny, łapiecie?? :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tessio #1490 Napisano 17 Sierpnia 2008 http://www.newgraham.com/detail.aspx?ID=4918 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość areczek86 #1491 Napisano 17 Sierpnia 2008 http://www.newgraham.com/detail.aspx?ID=4918 No calkiem fajny, ale cena jak dla mnie wciąż zaporowa :/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #1492 Napisano 17 Sierpnia 2008 http://www.newgraham.com/detail.aspx?ID=4918 No calkiem fajny, ale cena jak dla mnie wciąż zaporowa :/Nic tańszego nie znajdziesz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość areczek86 #1493 Napisano 17 Sierpnia 2008 Nic tańszego nie znajdziesz. Wiesz, nie chodzi mi o to aby ten nóż był tej samej klasy co Sebenza. Chciałbym kupic jakis nie drogi nóż składany, ale nie lubię jak jest dużo udziwnień, typu rysunki na ostrzu, pętelki i haczyki na klindze i takie tam. Sebenza wydaje mi się idealnym przykładem ale cena... :/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość MichaelD #1494 Napisano 17 Sierpnia 2008 Z pytaniem o wybór noża lepiej było by udać sie do innego forum ( Knives.pl, Bladeforums.com, Knifeforums.com, ...) tam tez będą recenzje, porównania, zdjęcia czy przykłady noży, z takich a nie innych widełkach cenowych. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mathu #1495 Napisano 17 Sierpnia 2008 OK, myślałem że chodzi ci o framelock z tytanu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tessio #1496 Napisano 28 Sierpnia 2008 W dwa dni, zgubiłem dwa noże, sam nie wiem jak to jest możliwe... :sad: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fixxxer1 76 #1497 Napisano 28 Sierpnia 2008 W dwa dni, zgubiłem dwa noże, sam nie wiem jak to jest możliwe... :sad:Wszystko jest możliwe. Zależy ile piwa wypiłeś wcześniej :mrgreen: :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #1498 Napisano 28 Sierpnia 2008 Wszystko jest możliwe. Zależy ile piwa wypiłeś wcześniej :mrgreen: :wink: A ty, bidoku, niby siedziałeś trzeźwy jak cztery czwórki? :wink: J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tessio #1499 Napisano 28 Sierpnia 2008 Szczerze przyznaję, że w przypadku pierwszego trzeźwy nie byłem :neutral: Drugi jest zagadką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #1500 Napisano 28 Sierpnia 2008 Ciekawe, w czyich plecach się znajdzie :twisted: J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach