Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień nowego noża. Prototyp nowego noża Eternal od Sliwkosky Knives.

20231102-125241.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.11.2023 o 11:05, loco50 napisał(-a):

Panowie nożomaniacy.Żeby nie klepać tylko fotek (mimo,że fajne i często uczta dla oka) pozwalam sobie rzucić temat do intelektualnej😁 dyskusji- Wasza piątka noży EDC. Ale nie pięknych kolekcjonerskich perełek ale takich normalnie używanych, a nawet tyranych😁 w okolicznościach czasami bardzo niesprzyjających. Wasze opinie i krótkie uzasadnienia wyboru.

Ja pozwoliłem sobie wydzielić dwie grupy- A i B. A to noże nieco droższe, z nominalnie lepszych materiałów ale jeszcze w rozsądnych cenach.Nazwałem je klasą średnią, nieco wyższą😀. Grupa B to noże z mniej "premiumowych" materiałów i w niższej cenie, tzw. noże dla ludu pracującego miast i wsi.

Zacznę od grupy A.

I tak moja piątka edków, a w zasadzie szóstka bo jest jedne ex aequo (nie wiem czy dobrze napisałem😀

1.bezapelacyjnie PM2.Dlaczego?Bo tak i już😀. A poważnie- bo dobrze leży w ręce, rozsądny kompromis jeśli chodzi o długość klingi i zdolności"krojące", PM to już według mnie miecz.Dużo akcesoriów, jak ktoś chce sobie pociuningować.

2.Benchmade Claymor- auto, mocna sprężyna- kopie jak koń, idealne proporcje, świetnie wyprofilowana i dopasowana do mojej łapy rękojeść .No i tacticool😀 look , który lubię.Ostatnio on lata ze mną w gaciach.

3.tu dwa mocne typy- ZT 0640 i Benchmade Presidio II. Zetka za elegancję i wagę (lubię cięższe noże). Presidio za linię, świetne proporcje, przyjemną rękojeść, dość długą klingę i całkiem przyzwoity mechanizm, chociaż nie jestem fanem motylkowego suwaka.

4.znów pająk.Shaman. Kawał prostego, bez fajerwerków noża do tyrania.

5.stawkę zamyka kolejny auto. Kershaw Launch 1. Bardzo sympatyczny, wyglądający na mały (a wcale nie jest) nóż, klinga stone washed.Bardzo dobre proporcje, świetnie leży w ręce.

Grupa B,później.Wieczorem.Na obiad do teściowej wyruszam i trochę drogi mam.

Warsztat, ogród,las : Crkt M21, Strider SMF , Strider DB, Umnumzaan jako piąte Edc policzę wszystkie noze które testowałem pod kątem stali. Firmy nie maja znaczenia ale mogę powiedzieć ze sprawdziłem w zasadzie każda dostępna stal. Wnioski: do prac jak wyżej wybieram noze z przeciętnymi jak by się mogło wydawać stalami ale tu chodzi o przyzwoite trzymanie ostrości i co najważniejsze łatwość i szybkość ostrzenia plus ergonomia. Ma to u mnie znaczenie ponieważ lubie mieć dobrze i ładnie zaostrzone noze a w pracy i koło domu nie zawsze jest tyle czasu aby głaskać noze na systemie😁 Umazany s35vn ( już drugi bo pierwszy poległ ale to z mojej głupoty) SMF s30v, DB 3V ta stal to potęga ale jak zachciało mi się ostatnio zmienić mu fabryczne 22,5’ na 18 to prawie dwie godz roboty, Crkt nawet nie pamietam ale jakaś podstawa do naostrzenia na betonie. Stale które mnie zawiodły M390,20cv,Elmax. Stale które mnie zachwyciły to Rwl34 , 3V, sv35 i 45. Fajna jest tez cpm154 nie mylić z 154CM.Trochę chaotycznie ale pisze z auta czekając na córkę. Nie zamierzać wchodzić w dyskusje na temat stali😁 pisze za siebie. 

IMG_4184.jpeg

Edytowane przez Pamiko
Pm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadł zupełnie niechcący i przypadkowo ale wzbudził bardzo przyjazne uczucia. Od pierwszego wejrzenia 😁.

Kershaw Irydium.

89 mm ostrego w D2,spear point. Rękojeść to amelinium, blokada dura lock, krewny axisa.

Bardzo łatwe otwieranie za pomocą obustronnego kołka, składanie prawie samoistne przy pomocy w/w blokady. Nóż szczupły w talii😁 ale dobrze leży nawet w mojej dużej łapie.Klips do głębokiego noszenia,dziurka na zawieszkę.

Bardzo sympatyczny nożyk. Zdecydowanie pasuje na edka.

20231103_183110.JPG

20231103_183122.JPG

20231103_183137.JPG

20231103_183151.JPG

20231103_183223.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, deepex napisał(-a):

Luis, mam podobnie. 

Dziękuję Mateo 

20231025_203746.jpg

Ubiegłeś mnie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, deepex napisał(-a):

Luis, mam podobnie. 

Dziękuję Mateo 

20231025_203746.jpg

Gratulacje! Bardzo fajna wersja! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mateo napisał(-a):

Gratulacje! Bardzo fajna wersja! 

Bardzo fajna. Ale oddałeś…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loco jak to u loco😁

20231104_104622.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a):

Bardzo fajna. Ale oddałeś…

Takie życie. Oddałem z żalem,  ale czasem wpadają inne wydatki. Kiedyś sobie znowu taki kupię. 

Na szczęście został mi jeszcze jeden, wersja Wilson Combat. 

20231104-102956.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Mateo napisał(-a):

Takie życie. Oddałem z żalem,  ale czasem wpadają inne wydatki. Kiedyś sobie znowu taki kupię. 

20231104-102956.jpg

WC to edycja sygnowana przez kastomową firmę od giwer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, loco50 napisał(-a):

WC to edycja sygnowana przez kastomową firmę od giwer?

Tak, zgadza się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

WE kend w pełni

IMG_4496.jpeg

IMG_4497.jpeg

IMG_4498.jpeg

Sie 😁 spodobał znaczy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Mateo napisał(-a):

20231104-102956.jpg

Kiedyś bardzo chciałem Starbenzę Insi, teraz już trochę mniej ale wzorek nadal mi się podoba.

Pół roku szukałem tego patcha. Leżał w szufladzie foto🤦

53309075551_cf0085e9d4_b.jpg

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.10.2023 o 21:16, Mateo napisał(-a):

20231023-152302.jpg

Tom Krein Wharnie

Miałem okazje ostatnio go pomacać i jest przekozacki!

Jak często, zdjęcia nie oddają jego piękna

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Sie 😁 spodobał znaczy. 

No raczej 😁 

Rewelacyjne wykonanie i mechanika.

Zresztą nie muszę Ci tłumaczyć.

W dużej łapie leży idealnie. 

IMG_4472.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi