Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

Pokaż wnętrze 😁

żadna nowość na forum, @przemekspce już go pokazywał 🤗

To Shaman - nie ujął mnie szczerze mówiąc, ale coś o tym napiszę - ciekaw też jestem opinii @przemekspce, a może to ja taka „maruda” bo folderek na forach chwalony jest 

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja traktuję ten nóż od ponad 2 lat jako typowo roboczy w branży elektrycznej. Pewny chwyt, niezawodna blokada dość grube ostrze ale dzięki FFG nie tnie źle. Wcześniej był Sage2 i zdecydowanie bardziej trzeba było uważać na co można sobie pozwolić. Na EDC raczej bym go nie wziął, są ciekawsze kosy np SlyszBowie.

Instagram: przemekspce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shaman moim zdaniem to najlepszy pająk do orania. Mocny, dobrze leży w łapie. Chociaż u mnie PM2 zajmuje miejsce wyżej i znajduje się w czołówce ulubionych edków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z czystej ciekawości, bo ja z kolei jestem fanem manixa 2, który moim zdaniem jest, no przynajmniej DLA MNIE, idealnym pająkiem, i wolę go bardziej niż ww dwójkę, co powoduje, że jest jakoś mniej popularny właśnie od nich? A przynajmniej takie odnoszę zawsze wrażenie. 🤔
65dad8158b02bf56889d763c2e3a78f2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz ja, zupełnie na chłodno 😉

Na początek kilka miłych słów o Shamanie, jak wspominałem wcześniej nigdy fanem Pająków nie byłem, jakoś drażniła mnie ta „dziurka” w którą wiecznie coś włazi.

Do rzeczy, samo wykonanie noża - no widać że Spyderco się przykłada, nic tu nie lata, nie odstaje - jest spasowane elegancko. Otwieranie „z palca” robi wrażenie, pewnie też przez sam ciężar główni czuć kopnięcie, i nawet nie wprawionemu użytkownikowi w tej kwestii (np. ja 😉) udaje się za każdym razem - miło i też przez sam rozmiar pewnie - dość efektownie się nim „klika” - także mechanika bez najmniejszego zarzutu 👍

Teraz trochę minusów, na pierwszy rzut oka rzuca się rozmiar tego foldera, szczególnie grubość głowni, która w nożu składanym ni jak do mnie przemawia - po ciula tyle blachy?

IMG_5920.thumb.jpeg.e4f22128b204ca98f406335ad4bc216b.jpeg

Druga sprawa to, przez umiejscowienie klipsa, nie da się go zupełnie ukryć w kieszeni portek - z daleka praktycznie widać, że jesteś w posiadaniu „bydlaka” w spodniach - wciąż o nożu mówię 😜

IMG_5921.thumb.jpeg.b4f201fcbafbd95c9e9b056f482e3a04.jpeg

Reasumując, tak jak wspomina  @przemekspce i @loco50 - do cięższych prac, może się nadaje - tu osobiście wolę fixeda, jakoś bardziej im ufam i bezpieczniej się czuję, na EDC jednak mi nie przypasował - także w kieszeni zostanie moja stara mała sebenza. Ten nadaje się do nerki, plecaka, bądź głębokich spodni bojówek 

Edytowane przez Osmodeusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta.

Wszystko zależy czym jest twoje EDC.

Elektryk, praca przy koniach, praca na wsi itd. Czyli tniesz PCV, sznurki, węże, liny wtedy Shaman.

Jeżeli twoje EDC to miasto, otwieranie paczek, przygotowanie czy chociażby otworzenie półgotowego śniadania, żeby przygotować je w zakładzie pracy, na budowie gdzie nie ma warunków to właśnie nóż z pełnym płaskim jak PM2 czy Manix. Optymalnie byłoby nosić dwa, bo Shamanem kroić pomidora czy smarować mesłem lub serkiem jest kiepsko, da się ale nic wizualnie smacznego z tego nie wyjdzie, wszystko będzie grubo zrobione.

Czy Manix jest mniej popularny od PM2 ? Chyba tak, peenie sprzedaje się ich mniej. Kształt klingi ma lepszy, ortodoksi wzbraniają się przed sprężyną, która przeżyje raczej sprężynę w Benchmade, ale.jeszcze dziwniejsze jest to, że dźwignię blokady zrobili z plastiku (kompozytu). Mozna dokupić tytanowy zamiennik. Kto chce go używać raczej nie robi wywodów czy ten nóż pożyje 3-5-10-15 lat tylko go używa, strzeli to wyrzuci i kupi następny. Najwiecej filozofują Ci co kupili go do klikania przed telewizorem i pod żadnym pozorem, żeby nic nie ciął bo się porysuje, zniszczy i będzie tępy...

Głęboki klips jest przereklamowany, każdy nawija, że to jedyny słuszny. Wszystko zależy od typu noża, są takie do których producent dał głęboki bo na piedestale a później takiego noża nie idzie wyciągnąć z kieszeni bo nie ma jak chwycić. Wtedy albo niektórzy zmieniają na normalny, albo jak wzbraniają się w ingerencję w pierwotny projekt to dowiązują smyczkę i inne sznurko-paciorki. Jak masz długi nóż jak BM Crocked River, Pająka Police czy dużą Military to on się nawet z głębokim klipsem może nie zmieścić do kieszeni w standardowych jeansach bo brakuję właśnie tego jednego czy dwóch centymetrów. Osiągnął już dno kieszeni...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Manix 2 świetnie się sprawdza jako edc. Do tego stopnia, że nawet nie rozważam zakupu PM2. 

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi Maniek nie leży. Nie wiem dlaczego. Nie i już 😁. Za to PM2 jak najbardziej, noszę, używam. Do tego dwa streczyki XL i tenek i pajeczarnia w kieszeni w komplecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z innej mańki.... Od pewnego czasu sąsiedzi i znajomi znoszą mi noże do podostrzenia. Ostatnio trafił się "japończyk" po przejściach. Poświęciłem mu 4 godziny ale rezultat na 3+ /wg mnie:    /z głosem, jeśli już/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.10.2024 o 21:01, loco50 napisał(-a):

Fox Predator II Full Auto. Fajny. Z linii FKMD, niby takiej militarnej u Foxa.

210 mm, głownia 95 mm. Waga to 145 g.

Stal N690 pokryta PTFE. Okładki FRN w kolorze ODG o fakturze granatu.

Sprężyna mocna,ładnie kopie. Blokada klingi. Pewny chwyt dzięki podcięciu pod wskaziciel i karbowanemu podparciu dla kciuka na grzbiecie klingi i rękojeści.

Podoba mnie sie 😁 Będzie noszony.

Na ostatniej fotce w parze z moim ulubionym OTS-em.

20241008_200048.JPG

20241008_200057.JPG

20241008_200114 (1).JPG

20241008_200127 (1).JPG

20241008_200140 (1).JPG

20241008_200245 (1).JPG

Taką recenzję znalazłem na Amazon:

"Predator II to nóż jednoręczny z bardzo wysokiej jakości ostrzem i prostym stalowym uchwytem z plastikowymi uchwytami i sprężynowym stalowym klipsem mocującym.
Ostrze jest bardzo trudne do otwarcia jedną ręką, ponieważ uchwyty wpuszczane są bardzo małe, a ostrze jest bardzo mocno trzymane przez sprężynę po zamknięciu, nigdy nie otworzy się przypadkowo.
Jednak szybkie otwarcie go jedną ręką (co jest rzeczywistym celem takiego noża) jest również całkowicie niemożliwe.
Jeśli odkręcisz kołek kciuka, aby legalnie nosić nóż, trudno jest go otworzyć nawet dwiema rękami. Uchwyt i oś ostrza nie wytrzymują dużych dźwigni; plastikowe uchwyty są na to zbyt słabe.
Jeśli odkręcisz klips do przenoszenia, okaże się, że uchwyt pod spodem jest niechlujny.
Główną zaletą jest niska waga, dobra przyczepność i możliwość zabezpieczenia ostrza po otwarciu.
Super ostre ostrze wykonane z najlepszej stali jest doskonałe, dzięki któremu można łatwo się golić, a także pozostaje ostre.
Gdyby łatwiej go otworzyć, byłby to świetny nóż, który jest bardzo wygodny w noszeniu ze względu na niską wagę i zwarty kształt.
Pomimo „taniego” uchwytu kupiłbym nóż ponownie, choćby ze względu na ostrze, OSTROŚĆ jest po prostu fascynująca!
Producenci noży są w jakiś sposób przytłoczeni produkcją noży kieszonkowych, Smith & Wesson ma dobre uchwyty i złe ostrza, FKMD ma świetne ostrza i tanie uchwyty. Wspólne przedsięwzięcie byłoby dobre."

Mimo to zamówiłem i mimo to zwróciłem. Świetny projekt, chciałbym go zostawić, ale jest  niedopieszczony, gnie się, albo cena spada na 250, albo wzrasta na 500, ale wskakuję g10 i grubsze linersy...

Na chwilę obecną zalatuje mocno nożem z jednej z duzych sieci handlowych w PL, handlującej głównie spożywką 🤣

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli odkręcisz kołek kciuka, aby legalnie nosić nóż

Jedynym pocieszeniem jest to, że w naszym nieszczęsnym kraju jeszcze można nosić scyzoryk z kołkiem. Jeszcze .... 🥴

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ....o so chodzi?😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Burns napisał(-a):

Jeśli odkręcisz kołek kciuka, aby legalnie nosić nóż

Jakie przepisy w PL zabraniają noszenia noża ?

Coś się zmieniło w ustawodawstwie  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Jakie przepisy w PL zabraniają noszenia noża ?

Coś się zmieniło w ustawodawstwie  🤔

Na Amazonie są opinie międzynarodowe, to jest cytat, nie z naszego kraju, tłumaczenie automatyczne.

Edit, recenzja jest z Niemiec...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siadł mi ten engejdż jak gupi! Ale żeby nie być monotonnym to obok LUDEł. ;)

IMG_8043.JPG

IMG_8111.JPG

IMG_8113.JPG

Edytowane przez p.r.p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Na Amazonie są opinie międzynarodowe, to jest cytat, nie z naszego kraju, tłumaczenie automatyczne.

Edit, recenzja jest z Niemiec...

A bo to Niemce,panie. Samo zło 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Louis Cypher napisał(-a):

Axis lock, amelinium, mejdin juesej, 10 zapasowych ostrzy…. Za 40 zł 😁

image.thumb.jpeg.daf8631ac852ce07854c37ec0f4ca7e8.jpeg

Gdzie tak dajom ?

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Jędrula.wawa napisał(-a):

Gdzie tak dajom ?

Na Amazonie. Promka się skończyła i kosztuje już niestety zawrotne 50 zł 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi