seiken 86 #1901 Napisano 14 Października 2009 No ja ze lubie "pichcić" to mam taki zestawik Fiskarsa + 2 pikutki ,a dwa nowe zawsze w zapasie bo mi zona z reki wyrywała 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gadzeciarz 5 #1902 Napisano 14 Października 2009 (edytowane) Oto chodzi ja też lubię gotować a właściwie to najwięcej radości z przygotowywania potraw czerpię,a konkretnie to z krojenia Tak jak wspomniałem od kiedy kupiłem OSTRE noże to już w sklepie nic nie kupujemy w plastrach.Wszystko w jednym kawałku i dawaj do domu biegiem a po chwili zabawa z nożami,prawie jak dziecko A to moja mała armia,reszta w szufladzie bo się nie mieściły. Edytowane 26 Marca 2010 przez Gadzeciarz 0 -"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #1903 Napisano 15 Października 2009 (edytowane) Musze powiedzieć, że i ja z Fiskarsa jestem zadowolony. Tak noże (nawet zamrożona na kość polędwica z krówki na carpaccio świetnie sie kroi chiefem) jak i gary tej marki sa super. Gerber - z tej samej rodziny tez nienajgorsze przecież. Rozumiam Klaudiusz, że William Henry tez jakoś daje radę? Edytowane 15 Października 2009 przez Adi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojciesze91 0 #1904 Napisano 15 Października 2009 Odbiegając trochę od tematu, kolega miał na obozie kilka siekierek (dużych i małych) Fiskarsa, wszystkie znakomicie się sprawdzały, widać że sprzęt to już nowa technologia 0 Spoglądam na zegarek, lecz nie sprawdzam godziny?Myślę sobie: ?Jurij Gagarin miał takiego gdy leciał w kosmos?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #1905 Napisano 15 Października 2009 POwitołNom, dopóki działa dobrze, to działa dobrze :DMiłej lektury >> KLIK << Ja w kuchni mam takie coś:http://www.toys4boys.pl/Stojak-Faceci-to-dranie-noze-o581.jpgSzkoda, że nie można kupić samego stojaka: całego kompletu noży mi nie trza, a te co mi trza to już mam No i cena ciutek niższa pewnie by była. 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywiad #1906 Napisano 15 Października 2009 (edytowane) Mam już zamówione nożyki. Pikutek fajnie kroi owocki. Natomiast co do Victorinoxa to myślałem, że to taka zabawka, a widzę, że to całkiem porządna konstrukcja. Kawał scyzora. Super nożyczki. Właśnie kroję piłą szafę w akademiku Edytowane 15 Października 2009 przez Wywiad 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1907 Napisano 15 Października 2009 Nie polecam przechowywania nozy w blokach i tym podobnych wynalazkach.......szkoda ostrza - listwa magnetyczna jest b.praktyczna i nie niszczy ostrzypo za tym zajmuje mało miejsca 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gadzeciarz 5 #1908 Napisano 15 Października 2009 Mam już zamówione nożyki. Pikutek fajnie kroi owocki. Natomiast co do Victorinoxa to myślałem, że to taka zabawka, a widzę, że to całkiem porządna konstrukcja. Kawał scyzora.Super nożyczki. Właśnie kroję piłą szafę w akademiku Rozumiem że jesteś zadowolony? Czyli jest tak jak było w postach O.K ? 0 -"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #1909 Napisano 15 Października 2009 Nie polecam przechowywania nozy w blokach i tym podobnych wynalazkach.......szkoda ostrza Dlaczego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywiad #1910 Napisano 15 Października 2009 (edytowane) Rozumiem że jesteś zadowolony? Czyli jest tak jak było w postach O.K ? Tak UWAGARany po pikutku strasznie pieką.Vicek trochę nienaostrzony EdytaKumpel z akademika wziął pikutka, otworzył sobie nim karton mleka i rzekł: "Taki nóż to jest dobry nóż". Wycenił go na 30zł. Edytowane 15 Października 2009 przez Wywiad 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gadzeciarz 5 #1911 Napisano 15 Października 2009 Tylko Victorixa nie ostrz sam! Tak jak pisałem wcześniej Fiskars ma naprawdę wspaniałą ostrzałkę do noży i w normalnej cenie!Ja wszystkie swoje noże właśnie na niej reaktywuje do życia ZNACZYSIE ostrze jak brzytwa! 0 -"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrisJR 4 #1912 Napisano 15 Października 2009 Do ostrzenia noży polecam rownież ostrzałkę triangle, jak narazie niczym nie udało mi się tak naostrzyć noża Ostrzałką Fiskarsa również się posługuje owszem ostrzy dobrze ale nie jest to efekt jak z triagle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywiad #1913 Napisano 15 Października 2009 A Lansky Crock Stick, czy jak mu tam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
porcelanowy 938 #1914 Napisano 16 Października 2009 POwitołNie polecam przechowywania nozy w blokach i tym podobnych wynalazkach.......szkoda ostrza - listwa magnetyczna jest b.praktyczna i nie niszczy ostrzypo za tym zajmuje mało miejscaOdrobina uwagi i nie ma problemu. Do bloku noże wkładać grzbietem do dołu (albo wkładając dotykać grzbietem góry kieszonki), a to co wrzuciłem wyżej ma magnes u góry szczeliny który przyciąga brzeszczot i krawędź tnąca jest bezpieczna. Do ostrzenia spyderco triangle może i dobry, ale 200zet trza wydać.Tańsza alternatywa to lansky turnbox - sam takim operuję i nie ma problemu doprowadzić nóż do poziomu golenia. Nawet wspomniane pikutki można na nim spokojnie naostrzyć. 0 porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl Z pamiętnika strapmakera amatora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1915 Napisano 16 Października 2009 A widziałes babe która bedzie uwazała ?ja swojej tłumacze wytrzyj i na listwe a ona uparcie do ociekacza.........jak bym miał blok to juz by była lipajedynym wyjscuiem jak dla mnie jest listwa lub ew blokwypełniony sztywnym włosiem sztucznym taki jak tu http://www.fide.pl/pl/victorinox/blok_na_noze__5.1170.0/168//mozna zrobic samemu/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gadzeciarz 5 #1916 Napisano 16 Października 2009 Do ostrzenia noży polecam rownież ostrzałkę triangle, jak narazie niczym nie udało mi się tak naostrzyć noża Ostrzałką Fiskarsa również się posługuje owszem ostrzy dobrze ale nie jest to efekt jak z triagle.Powiem szczerze ze o takiej ostrzałce jeszcze nie słyszałem,patrzyłem w necie i zastanawiam się jak tego używać?A i cena bardzo poważna,bardzo bardzo Ostrzałka fiskarsa to może około 30 pln. i bardzo prosta w obsłudze a na dodatek SKUTECZNA. 0 -"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gadzeciarz 5 #1917 Napisano 16 Października 2009 "Do ostrzenia spyderco triangle może i dobry, ale 200zet trza wydać.Tańsza alternatywa to lansky turnbox - sam takim operuję i nie ma problemu doprowadzić nóż do poziomu golenia. Nawet wspomniane pikutki można na nim spokojnie naostrzyć." To już mnie bardziej zaciekawiło,wydaje mi się że budowa obydwu dość podobna,a powiadasz że skuteczność "do golenia" lub giczy 0 -"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość zimny-wiatr #1918 Napisano 16 Października 2009 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lawnowerman 927 #1919 Napisano 16 Października 2009 (edytowane) A coś z bardziej przenośnych ostrzałek??Myślałem o takiej od Gerbera: Ta pęka. Lepiej weź tą.: Edytowane 16 Października 2009 przez Lawnowerman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel 218 #1920 Napisano 16 Października 2009 Panowie pikutek od wczoraj rządzi w mojej kuchni! Super nożyk!P.S. Są już pierwsze ofiary jego ząbków 0 Andrzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wywiad #1921 Napisano 16 Października 2009 Panowie pikutek od wczoraj rządzi w mojej kuchni! Super nożyk!P.S. Są już pierwsze ofiary jego ząbków Nie da się nim obierać pociągając nóż do siebie opierając o kciuk. Ja mam 3 rany, dwa kciuki i przedramię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gadzeciarz 5 #1922 Napisano 16 Października 2009 (edytowane) Nie da się nim obierać pociągając nóż do siebie opierając o kciuk. Ja mam 3 rany, dwa kciuki i przedramię.A nie mówiłem ze ostrożnie,bo te noże burzą dotychczasowe wyobrażenie o ostrych nożach Nic co by mogło zapowiadać masakrę,nie po wyglądzie ich osądzajcie taki mały masakrator I jeszcze taka zależność jak ktoś lubi noże to niech zajrzy na temat o latarkach tam też zupełnie na poważnie pokazałem spełnienie moich chłopięcych marzeń o super-latarce czyli małe,nie wyględne i o wielkiej mocy!!!plus czas działania który burzy dotychczasowy porządek rzeczy. Edytowane 16 Października 2009 przez Gadzeciarz 0 -"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KrisJR 4 #1923 Napisano 17 Października 2009 Powiem szczerze ze o takiej ostrzałce jeszcze nie słyszałem,patrzyłem w necie i zastanawiam się jak tego używać?A i cena bardzo poważna,bardzo bardzo Ostrzałka fiskarsa to może około 30 pln. i bardzo prosta w obsłudze a na dodatek SKUTECZNA. Ok 30 przeciągnieć na krawędzi czarnych prętów później na całej ich powierzchni, następnie białe pręty krawędź i powierzchnia. Dodatkowo na prętach diamentowych można sobie uformować od noea profil ostrza. Całość zajmuje chwilkę a ostrzem można się golić. Kiedyś poprawiłem dodatkowo ten efekt polerując ostrze na pasie do ostrzenia brzytwy, tak ostrego noża jeszcze w życiu nie widziałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #1924 Napisano 17 Października 2009 Po pierwsze nóz ma kroic nie golic 90 % miłosników nozy to trzyma je na półce lub w szufladziei tylko co jakis czas potna kartke i dawaj zaraz nóz na "prety" - po 2=3 miechach im sie nudza i sprzedaja wymieniaja na inny hehepo drugie uzywanie Triangla wymaga wprawy -słaba znajomosc tematu skutkuje tym ze ostrze nie trzyma kąta i na dodatek wychodzi tzw "fala"i nóz jest tepy , zamiast wydawać 200 zet lepiej kupić tzw. prety diamentowe do honowania cylindrów /b.tanie do kupienia na alledrogo/zrobic sobie podstawke i na tym trenowacDo kuchenniaków w zupełnosci wystarczy ostrzałka Firskasa - ale po co przepłacac za opakowanie z kartonujak identyczna tez Firskasa mozna kupic w IKEI za 19 zet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #1925 Napisano 5 Listopada 2009 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach