Bartheck 7 #2351 Napisano 19 Listopada 2014 to mój CRKT M21-04 (250zł): wybrałem okładziny z aluminium i gładkie ostrzemade in thailand (przynajmniej na pudełku jak nikt nie podmienił)jest naprawdę ostry i duży no i wystarczy Dane techniczneDługość głowni: 98 mmGrubość głowni: 3.5 mmStal: Aus8Ostrze: gładkieRękojeść: aluminiumBlokada: Liner Lock, która dodatkowo zabezpieczona jest systemem AUTO-LAWKSOtwieranie: kołek + fliperDługość całkowita: 235 mmWaga: 156 g To będzie mój następny nabytek 0 "A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4466 #2352 Napisano 19 Listopada 2014 A o 551 to akurat myślałem, tylko, że to 400 zł...Ale spełnia wszystkie moje oczekiwania. Gdzie warto kupować noże, żeby mieć pewność, że to oryginał?Sklepy internetowe (militaria, kolba, cqb) albo z USA sprowadzać sobie, np Amazon. No, ewentualnie forum.knives.pl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2353 Napisano 19 Listopada 2014 A co myslicie o SOG Flash II Straight Edge?http://cqb.pl/flash-straight-edge-satin-p-702.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meinard 4466 #2354 Napisano 19 Listopada 2014 Tu recenzja tego noża - co prawda z ostrzem combo, a nie plain, tak jak Ty byś chciał, ale większych różnic chyba nie ma.http://forum.knives.pl/index.php?topic=136554.0Ja ze swojej strony mogę tylko coś o stali powiedzieć, bo mam Aus8 w swoim Racie 1. Dość szybko, przy intensywnym używaniu, traci ostrość, ale bardzo łatwo mu tę ostrość przywrócić. Jeśli więc o stal chodzi, to raczej polecam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KURNAJANEK 8 #2355 Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Może OTF Boker Plus defender Właśnie ten ostatnio mi chodzi po głowie Choć bardziej chcę microtecha Edytowane 20 Listopada 2014 przez KURNAJANEK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2356 Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) A teraz prowokacja Prawdziwe noże to tylko kuchenne.myśliwskie,chirurgiczne i wojskowe, reszta to zabawki dla chłopców co na codzień myszką w biurze się bawią.... Edytowane 21 Listopada 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2357 Napisano 21 Listopada 2014 Szanowni Koledzy.Ze mną tak już jest, że jak szukam zegarka do 1000, to kupuję za 2500...No i z nożem jest podobnie.Jak już zaakceptowałem cenę Benchmade'a 551 griptiliana, to spotkałem kolegę "nożarza", czy jak to się zwie I wpadł mi w rękę jego Benchmade 940-1 z okładzinami z włókna węglowego. Kupił sobie z głupia frant i mówi, że mi odstąpi za dobrą cenę, bo jest za mały do jego łapy kamieniarza. Co sądzicie?Griptilian 551 za 400, czy taki 940-1 za siedem stówek z haczykiem?---zdjęcie z netu--- 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2358 Napisano 21 Listopada 2014 A teraz prowokacja Prawdziwe noże to tylko kuchenne.myśliwskie,chirurgiczne i wojskowe, reszta to zabawki dla chłopców co na codzień myszką w biurze się bawią.... @Cook, pirwotna wersja posta, czyli "kuchenne i wojskowe", z pominięciem myśliwskich i chirurgicznych, była bardziej prowokująca, ale też... bliższa prawdy (taka moja opinia, zamierzeniem była wszak prowokacja). Prawda jest taka, że znaczna część myśliwych, to chłopcy, co na codzień operują myszką właśnie i narzędziami do pisania. A dobry nóż kuchenny będzie jak znalazł do patroszenia. Czego używa rzeźnik?.. A chirurg?.. to też rzeźnik, tylko narzędzia ma bardziej zmodowane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2359 Napisano 21 Listopada 2014 Szanowni Koledzy.Ze mną tak już jest, że jak szukam zegarka do 1000, to kupuję za 2500...No i z nożem jest podobnie.Jak już zaakceptowałem cenę Benchmade'a 551 griptiliana, to spotkałem kolegę "nożarza", czy jak to się zwie I wpadł mi w rękę jego Benchmade 940-1 z okładzinami z włókna węglowego. Kupił sobie z głupia frant i mówi, że mi odstąpi za dobrą cenę, bo jest za mały do jego łapy kamieniarza. Co sądzicie?Griptilian 551 za 400, czy taki 940-1 za siedem stówek z haczykiem?---zdjęcie z netu---ten ktory lepiej w Twojej dłoni leży,i Tobie się podoba...bo na wojne i do opery go raczej nie zabierasz jak kolega @il Dottore Rolexa? http://zegarkiclub.pl/forum/topic/111950-od-jakiej-kwoty-to-ju%C5%BC-presti%C5%BC/page-7?do=findComment&comment=1334101 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2360 Napisano 21 Listopada 2014 Ma służyć w miejskiej dżungli, na wojnę to ja mam inne rzeczy w domu...940 leży dobrze, mam wąskie dłonie, ale z długimi palcami. Do ciężkiej pracy się nie nadaje, bo jest ołówkowaty i może się obrócić, ale ja nie planuję nim rąbać drewna pod kominek... Jest malutki i lekki, można nosić do garnituru 551 nie miałem w ręce, więc nie mam porównania.W 940 jest stal S90V, w 551 154cm, pierwsza niby lepsza, ale druga też niczego sobie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4448 #2361 Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) sorry, nawet jak ma kosmiczne zalety, jakbym miał nosić nóż z takimi okładzinami i kształtem to wolałby zmienić płeć, albo używać nożyka do kopert... Prawda Cook ? Albo jest się facetem, albo nie. Może jeszcze kulki na szprychy Ci załatwić ? Edytowane 21 Listopada 2014 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2362 Napisano 21 Listopada 2014 Burns, to znaczy, że mam nosić maczetę i pas z rewolwerami, żeby udowodnić, że jestem facetem?Jeśli Ty musisz to robić, bo inaczej nikt nie rozpoznaje, to przykro mi... Ja po prostu lubię ładne przedmioty użytkowe i tyle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4448 #2363 Napisano 21 Listopada 2014 to użytkowy czy ładny? A jeśli już to chyba jeszcze ładnego noża nie widziałeś... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2364 Napisano 21 Listopada 2014 To pokaż.Po to jest ten temat. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2365 Napisano 21 Listopada 2014 proponuję męską pogadankę, bez gender i androgynicznych klimatów, oczywiście z nożem w tle: https://www.youtube.com/watch?v=3XR9zYx4TLk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2366 Napisano 21 Listopada 2014 Ma służyć w miejskiej dżungli, na wojnę to ja mam inne rzeczy w domu...940 leży dobrze, mam wąskie dłonie, ale z długimi palcami. Do ciężkiej pracy się nie nadaje, bo jest ołówkowaty i może się obrócić, ale ja nie planuję nim rąbać drewna pod kominek... Jest malutki i lekki, można nosić do garnituru 551 nie miałem w ręce, więc nie mam porównania.W 940 jest stal S90V, w 551 154cm, pierwsza niby lepsza, ale druga też niczego sobie...Jeśli ma służyć do lepszego samopoczucia -weż droższy Osobiście mam jeden tego typu nóż-noszę go z 5lat i użyłem może dwa razy -raz w pociągu pomarańcza obrałem ,a raz w JYSK karton z poduszką otworzyłem.... Tzw noże EDC [i nie tylko] służa przeważnie wprost proporcjonalnie do nazwy -czyli raz na "ruski rok" Oba są markowe i dobrej klasy. Burns, to znaczy, że mam nosić maczetę i pas z rewolwerami, żeby udowodnić, że jestem facetem?Jeśli Ty musisz to robić, bo inaczej nikt nie rozpoznaje, to przykro mi... Ja po prostu lubię ładne przedmioty użytkowe i tyle. jak wyżejto użytkowy czy ładny? A jeśli już to chyba jeszcze ładnego noża nie widziałeś...Bywa że uda się połączyć obie kwestie.... Zależy kto co lubi,te akurat są dyskretne i nawet w kieszeni marynarki dadzą się ukryć.....Ja osobiście lubię "konkretne kosy" ....to pewnie genetyczne umiłowanie szlachetnie urodzonych do stali i szklanki 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4448 #2367 Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) To pokaż.Po to jest ten temat.nie spełnia twoich wymagań, poza tym, że można otwierać nim koperty, więc jest użytkowy i ładny: http://www.youtube.com/watch?v=TDLNN4gwi9E I gdyby nie cena to pewnie takiego bym sobie sprawił. Dopowiadając do Cooka, najwięcej czynności w moim życiu wykonał od 2001r victorinox multitool - nie ruszam się bez niego, ruszając w nieznane. Nauczyłem się nim otwierać wino (nie ma korkociągu) a nawet rzucać, co może wydawać się niemożliwe. W innych sytuacjach gdy głowa zapomniała były to marketowe wynalazki za 14zł w myśl zasady, że lepiej mieć jakikolwiek niż nie mieć żadnego. Zgodzę się z kolegą, że jeżeli to nie jest spacer po bezdrożach, w mieście sam nóż jest mało przydatny lub czasem problematyczny. Należy pamiętać, że nóż mimowolnie można zgubić, lub może zostać skonfiskowany... Edytowane 22 Listopada 2014 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2368 Napisano 21 Listopada 2014 myślę, że równie łatwo otworzyłoby się nim kopertę co i otrzewną - kwestia zastosowania pozostaje otwarta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2369 Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) myślę, że równie łatwo otworzyłoby się nim kopertę co i otrzewną - kwestia zastosowania pozostaje otwarta Nóż to poważna sprawa ....kupno wymarzonego to dopiero początek http://sklep.tradycyjnegolenie.pl/pl/14-akcesoria-do-ostrzenia-szlifowania nie spełnia twoich wymagań, poza tym, że można otwierać nim koperty, więc jest użytkowy i ładny: niezły Edytowane 21 Listopada 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaso 2403 #2370 Napisano 21 Listopada 2014 Nie przeczę, jest ładny, ale taki szpikulec to nie dla mnie.Protech w ogóle ładne noże robi, ale przy tych cenach to już bym się zastanowił nad Sebenzą... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4448 #2371 Napisano 21 Listopada 2014 niezły to jest wersja podstawowa za ~900złsą bardziej wypasione, stosowne do opery... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #2372 Napisano 21 Listopada 2014 Nóż to poważna sprawa ....kupno wymażonego to dopiero początek http://sklep.tradycyjnegolenie.pl/pl/14-akcesoria-do-ostrzenia-szlifowania niezły a mój znajomy z dawnych czasów do ostrzenia brzytwy używał paska - i dodam, że poza standardowym goleniem zastosowań dla brzytwy znał wiele co ciekawe, potrafił też pluć z żyletki (nauczył się od tatusia swego) - w obecnych czasach chyba żadko spotykana umiejętność, a on trafiał w paczkę fajek z trzech metrów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2373 Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) to jest wersja podstawowa za ~900złsą bardziej wypasione, stosowne do opery... Operowe są najlepsze...a mój znajomy z dawnych czasów do ostrzenia brzytwy używał paska - i dodam, że poza standardowym goleniem zastosowań dla brzytwy znał wiele co ciekawe, potrafił też pluć z żyletki (nauczył się od tatusia swego) - w obecnych czasach chyba żadko spotykana umiejętność, a on trafiał w paczkę fajek z trzech metrów Też używam paska -do końcowego przygotowania,noża ,brzytwyA z żyletek"strzelałem " w szkole podstawowej.... Edytowane 21 Listopada 2014 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4448 #2374 Napisano 22 Listopada 2014 (edytowane) Operowe są najlepsze... Pomódl się w temacie "nie jest OK", żeby tu nie wpadł bo pozamiata wszystko.Może nadamy ksywę z amerykańskiej enigmy "Żyleta" ? Edytowane 22 Listopada 2014 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2375 Napisano 22 Listopada 2014 Pomódl się w temacie "nie jest OK", żeby tu nie wpadł bo pozamiata wszystko.Może nadamy ksywę z amerykańskiej enigmy "Żyleta" ? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach