Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Degustatorr Noir

Pokażmy swoje WORLDMASTERY!

Recommended Posts

Wygląda idealnie, wiec przypuszczałem, że był czyszczony :blink: . Wobec tego gratulacje. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Nie wiem, czy do dobrego wątku trafiłam, ale chyba nie zaszkodzi zapytać.

Pierwsze pytanie to czy jest do zdobycia wałek i koronka do tego mechanizmu (ETA 1113), druga rzecz - koperta. Jak widać na zdjęciu ta jest w stanie tragicznym, nie mam pojęcia z czego wzięta, skoro uszka się tak przetarły, że teleskop widać.

I trzecia - określenie wieku. Powoli się dokształcam w temacie, ale zanim sama do tego dojdę, to pewnie trochę minie.

post-75358-0-64111300-1414100522_thumb.jpg

post-75358-0-75411400-1414100526_thumb.jpg

post-75358-0-93187700-1414100530_thumb.jpg

Guest xylog

1. Wałek do zdobycia. Koronka to już trudniejsza rzecz, jest ich mało na rynku i ceny osiągają paskarskie.

2. Koperta jest z mosiądzu, chromowana. Takie były oryginalne. Znałem zegarek, który też tak się zużył. Mojego Ojca. Nie będzie łatwo znależć pasującą.

3. To przełom lat 50 i 60-tych. Chyba, bo nie mamy materiałów na dokładniejsze datowanie.

Lub II połowa 50-tych.

4. Sekundnik powiniem mieć grot.

Podsumowując: zegarek raczej nadaje się na dawcę tarczy czy werku. O ile nie ma wartości sentymentalnej.

Edited by xylog

Po jakimś czasie od przeczytania książki W. Kutermankiewicza poświęconej marce zegarków Atlantic stało się tak, że w me ręce trafiły zegarki określane z racji wzoru na tarczy mianem "firanki".

Podczas lektury książki myślałem, że posiadanie tego modelu to jakiś ciekawy element będący czymś w rodzaju fundamentu kolekcji.

Dzisiaj z racji kronikarskiego obowiązku i z pewną radością zamieszczam dwie wersje tego egzemplarza.

Obok siebie leżą: zegarek z mechanizmem ETA 1100 i Felsa 756.

Oczywiście poza mechanizmami zegarki posiadają różne opisy tarcz i dekli.

post-60800-0-67330000-1414154150_thumb.jpg

post-60800-0-06384100-1414154302_thumb.jpg

1. Wałek do zdobycia. Koronka to już trudniejsza rzecz, jest ich mało na rynku i ceny osiągają paskarskie.

2. Koperta jest z mosiądzu, chromowana. Takie były oryginalne. Znałem zegarek, który też tak się zużył. Mojego Ojca. Nie będzie łatwo znależć pasującą.

3. To przełom lat 50 i 60-tych. Chyba, bo nie mamy materiałów na dokładniejsze datowanie.

Lub II połowa 50-tych.

4. Sekundnik powiniem mieć grot.

Podsumowując: zegarek raczej nadaje się na dawcę tarczy czy werku. O ile nie ma wartości sentymentalnej.

Dzięki za pomoc. Co prawda właściciel się nie ucieszy, bo zegarek ma właśnie wartość głównie sentymentalną, ale przynajmniej jest już jakieś rozeznanie w temacie ;).

witam kolegów . mam pytanie - czym się różni mechanizm worldmastera orginal 17 j biały od 17 j żółty ? proszę nie mylić z czerwonym . na pierwszy rzut oka oprócz napisu atlantic na żółtym są takie same . proszę o jakąś wiadomość .

Guest xylog

Pewnie materiałem z którego wykonane są płyty.

A może jakieś fotki dla przykładu?

Chętnie zobaczyłbym jak wyglaądają wszystkie 3. Ten czerwony też :)

Przyznam, że i mnie najbardziej interesuje ten czerwony B) .

Franz70 - fajnie, że zestawiłeś oba te mechanizmy obok siebie - gratuluję.

z góry przepraszam że tu, nie wiem czy odp miejsce panowie przeglądając alledrogo natknąłem się na taki o to rzadki model atlantica worldmaster 2xdata stan jak stan ale z tego co wiem bardzo rzadki dam linka jak by ktoś był zainteresowany sprzedaje jakiś lombard koronka nie oryginalna co do reszty oceńcie sami ja w chwili obecnej nie mam funduszy a pewnie bym się skusił http://allegro.pl/zegarek-altanitic-worldmaster-klasyka-i4754756121.html

ciekawe czy kupił go ktoś od nas ?

Edited by adam4002

John Time - Dzięki.

A dzisiaj tak na szybko nowy nabytek, który właśnie dotarł. Zdjęcia lipa i niebawem dodam lepsze ( o ile to możliwe :-)).

Koperta i oryginalna koronka z dużym A w super stanie a i tarczy też niewiele brakuje. Tylko szkło do małej polerki.

post-60800-0-82289700-1415119694_thumb.jpg

Witam 

Dotarł do mnie popołudniu :)

Byłem trochę zaskoczony ponieważ myślałem, że będzie czarny... a tu psikus jest niebieski:) 
Miał być jak w oryginale a więc i jest

Tarcza świeżo po renowacji 

Mechanizm po przeglądzie i czyszczeniu 

Nowa Szybka

Koperta wypolerowana 

Pasek ostał się stary bo mi się podoba :)

No i takie cudo z tych wszystkich zabiegów wyszło

post-75375-0-56222700-1415127482_thumb.jpg

post-75375-0-76488400-1415127488_thumb.jpg

post-75375-0-16376600-1415127492_thumb.jpg

post-75375-0-72577000-1415127494_thumb.jpg

post-75375-0-11165400-1415127498_thumb.jpg

post-75375-0-10377000-1415127508_thumb.jpg

post-75375-0-04967200-1415127510_thumb.jpg

post-75375-0-58606000-1415127650.jpg

Jak Ci się podoba to najważniejsze, bo mi to w oczy razi renowacja. Sam mam swojego co noszę na co dzień i choć tarcza i koperta ma swoje lata świetności za sobą to jednak nie zdecydowałbym się na renowacje.

Oby się dobrze nosił

Kolor przyznam szczerze, że nie za bardzo mi pasuje... Tarcza nie była w najgorszym stanie i na dobrą sprawę nie wiem czemu zdecydowałem się na taki krok... trochę żałuję ale czasu nie cofnę niestety... 

Franz - Ty się chłopie nie wstydź tylko pokazuj komplet, bo i koperta w doskonałym stanie i tarcza, ale gdzie boczki, dekiel i mechanizm, o oryginalnej koronce nie wspomnę - pokazuj, niech zaczynający zobaczą jak to powinno wyglądać.

Kuba - a jak to wyglądało przed renowacją?

Witam 

Dotarł do mnie popołudniu :)

Byłem trochę zaskoczony ponieważ myślałem, że będzie czarny... a tu psikus jest niebieski:) 

Miał być jak w oryginale a więc i jest

Tarcza świeżo po renowacji 

Mechanizm po przeglądzie i czyszczeniu 

Nowa Szybka

Koperta wypolerowana 

Pasek ostał się stary bo mi się podoba :)

No i takie cudo z tych wszystkich zabiegów wyszło

Spoko, ale czy on wcześniej miał czarny ring?

Wszystko niebawem. Jutro idzie na polerowanie szkła i smarowanie bo chyba będzie potrzebne.

Jak będzie gotowy i dopisze światło to z przyjemnością zamieszczę zdjęcia.

Edited by Frantz70

Guest
...

Nowa Szybka

...

ta "szybka" taka jakaś dziwna

a gdzie robiłeś renowację, jęsli można wiedzieć?

Franz - Ty się chłopie nie wstydź tylko pokazuj komplet, bo i koperta w doskonałym stanie i tarcza, ale gdzie boczki, dekiel i mechanizm, o oryginalnej koronce nie wspomnę - pokazuj, niech zaczynający zobaczą jak to powinno wyglądać.

Kuba - a jak to wyglądało przed renowacją?

Nie mam zdjęć przed renowacją... Tarcza nie była bardzo zmęczona.... i dałbym sobie palec uciąć że ring był czarny.... albo przynajmniej o wiele wiele ciemniejszy... 

ta "szybka" taka jakaś dziwna

a gdzie robiłeś renowację, jęsli można wiedzieć?

Co do szybki taka była wcześniej i została na taką wymieniona (stara była trochę zmęczona)

Renowacje robiłem w Kielcach w zaprzyjaźnionym zakładzie zegarmistrzowskim....

Gdzieś widziałem, że ktoś dostał reprymendę za podawanie nazw... 

Więc nie podaje dokładnej nazwy i adresu zakładu