Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xylog
Tylko gdzie dekielek?

Na stole leży, to go nie widać. Chyba, żeby na szlanym położyć ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta była odnawiana[chrom],wskazówki uzupełniłem lumą SAM to mój debiut :) a foto dekielka nie zrobiłem bo,,,,,,zapomniałem :( jutro wrzucę a koronkę "grzybek"chętnie przygarnę PW

xylog-dlaczego RUBIS jest lepiej niż Jewels?

post-41915-0-76654800-1382464436_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwyczajnie napis "rubis" jest rzadziej występujący i przyjmuje się, iż z początkowej fazy produkcji.

Gratulacje za samodzielne wypełnienie.

Koperta chromowana? - zdecydowanie pokaż dekielek i bok koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza w świetnym stanie . Gratulacje lesiu13 Chętnie bym nabył podobnego , Może komuś sie znudził podobny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza w świetnym stanie . Gratulacje lesiu13 Chętnie bym nabył podobnego , Może komuś sie znudził podobny ?

Jak tak, jestem drugi w kolejce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie jadą dwa, jeden to  atlantic milano ,aktualnie czeka na renowację koperty i kolejny to super de luxe .

Dzisiaj trafiłem  takiego worldmastera, umyłem mu tarcze i zrobiłem pełny serwis , trzy godziny niedzielnego popołudnia , warto było .

Wiem ze pewne elementy odbiegają od pierwotnego wyglądu . koronka , sekundnik, ale cieszy to że dostał nowe  życie i znowu tyka :)

hotx.jpg

d2fm.jpg0lcj.jpg

Efekt Finalny 

lia5.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przybył kolejny skromny Worldmaster .Odświeżyłem  tarczę i kopertę . Koledzy xylog oraz John Time  dzieki za sugestie w kwesi odświeżenia i oryginalności  , Pzedstawiam wyniki . Zdjęcia nie odzwierciedlają w pełni jego uroku .:)

PRZED:

3ri7.jpg

PO:

4kkw.jpg

r52v.jpg1cns.jpgjho0.jpg

Edytowane przez MWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz gratulacje. Wyjątkowy stan wskazówek. 

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO to i ja  muszę się pochwalic - w koncu polowałem na dokladnie ten typ worldmastera dosc dluzsza chwile, w miedzyczasie kupujac inne zegraki a odkad pamietam chcialem miec atlantica no i w koncu w dosc dobrym stanie mam i bede nosil :) :

5f0e.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E...tam w dobrym stanie a ten włos to chyba się wykręcił wraz z przestawianiem godziny? :D

No to noś go, bo wart tego, by błyszczeć na nadgarstku!

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MWATCH - tak jak mówiłem te tarcze różnie znoszą mycie, co uwidoczniło się na linii od osi do indeksu godziny trzeciej, ale to drobiazg (który na upartego da się poprawić, ale to sprawa ryzykowna, wymagająca dużej cierpliwości lub udziału osób trzecich  (ale najlepiej nie ruszać) a pozbywając się tych wszystkich zabrudzeń zyskałeś zegarek w świetnym kolekcjonerskim stanie, któremu niczego nie brakuje - Gratuluję.  Oczywiście przyłączam się do tego co mówił Zasadas w innym wątku, bo mimo, iż znane nam są różne metody mycia to jeśli zechcesz podzielić się swoją to zyskasz wdzięczność, czasem wsparcie a może nawet i pienia pochwalne - ale jeśli to patent tajemny :ph34r:  to  SORRY :angry: ........   ;)

Frytejro - nie tak wstydliwie, nie trzymaj go tak w cieniu. Tym bardziej, że wydaje się naprawdę w dobrym stanie - to co widać wydaje się bardzo dobrze zachowane, no i koronka oryginalna, ale to wszystko wymaga lepszej dokumentacji. Dla celów dokumentalnych i dydaktycznych zatem namawiam również do umieszczenia fotografii dekla i mechanizmu. To jest to co lubię - dać sobie czas na poszukiwania - Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Koronka oryginał, szkiełko wczoraj założone bo był pajączek, tarcza bez jakiejkolwiek skazy. Jedynie dekiel ma kilka rys bo ktoś nieudolnie go próbował otworzyć. Zdjęcia kiepskie bo robione po 22 komórka przy fatalnym świetle, heh i włos się wkradł :-P Zdjęć mechanizmu nie robiłem bo to akurat ta brzydka wersja mechanizmu bez loga. Jedyne co mnie zastanawia to uszczelka dekla . Ja mam taką wąska na deklu i jakiś pierścień dociskajacy a nie jak niektórzy wielka szeroką uszczelkę z napisami. Co do stanu to minusem jest to ze w paru miejscach jest wytarty - w tym też trochę koronka.

Czy to są lata 70?

Edytowane przez Frytejro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Bo twój to wersja na 21 kamykach, na innym mechaniźmie. To UNITAS 6300. Lata ? 80 lub początek 90.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielką, szeroką, z napisami i czarną to mają te z FHF969. A Ty masz wcześniejszą wersję Originala na Unitas 6300. Jedni mówią brzydki, inni wół roboczy a niektórzy niezniszczalny. Aby pogadać trzeba pokazać, ale sądzę, że masz standardowo mocowany plastikowy lub rzadziej mosiężny cienki pierścień dociskowy w złotym kolorze.

post-53152-0-57670400-1383297919_thumb.jpg

post-53152-0-82114900-1383297926_thumb.jpg

Xylog, popraw jeśli się mylę, ale zawsze sądziłem, że te na Unitasie to max do około1980-tego a później to już FHF

edit: i mówię tu jedynie o pojawianiu się na rynku Originali z Unitasem, bo produkcję to zakończono chyba z 10 lat wcześniej.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Pisząc o latach 90 mocno się wahałem. Ale przyznam nie jestem badaczem Originali, ich ilość mnie przytłacza :)

Ale chyba masz rację, te późniejsze to na FHF były.

Te na 21 kamykach skończyły się pewnie w I połowie lat 80. Mój błąd.

Chyba że czegoś nie wiemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dokładnie panowie mój wygląda tak jak na zdjęciu wyżej i pierścień dociskowy mam mosiężny. Zrobię fotę jak będę w domu :-) ciesze się ze to unitas Hehe. Ja myślałem natomiast ze to lata 60 bo w necie wyczytałem ze to logo jakie posiadam i literka r specyficzna była w latach 50/60. :-) ale to też nie ma znaczenia ważne ze mam to co chciałem i działa super :-) no i ze jest to full oryginał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku Atlantic'a wnioski, sądzę, są jednoznaczne - bardzo niebezpiecznie jest ścisłe określenie czasu w jakim powstał dany egzemplarz, szczególnie jeśli to Original, który produkowano przez kilka dekad. Nawet posiadając dokumenty nabycia nie zawsze można być pewnym z uwagi na częste (ale to bardziej pod koniec produkcji) zaleganie w punktach sprzedaży. Istotną jest informacja, iż samo logo uwidocznione na tarczy Originali ewoluowało i we wcześniejszych wersjach jego pierwsza i ostatnia litera (a,c) były większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Na wzór starej PRIMA.

Ale sekundnik mogli dać dłuższy, żeby do indeksów sięgał.

Chyba sobię taki sprawię, jeden z ładniejszych inspirowanych starymi, poza nowym Originalem oczywiście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi