kasiaMF 234 #401 Napisano 12 Sierpnia 2013 A jak nakładać taki fornir ? Jedni mają ale mówią ze tylko maszynowo ?! na gorąco jak sie nie myle !?Możesz też spróbować poczytać tutaj - rzeczowo i konkretnie. http://www.xk32kdkx2d0d.az.pl/poradnikwp/index.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #402 Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Zegar jest gotowy , wisi na scianie spokojnie sobie chodzi . Mechanizm mialem kupiony juz kilka lat temu w Bytomiu , za 150 zl zostal dokonany przeglad przez zegarmistrza w Bytomiu . Skrzynie robilem pod fachowym okiem a tak naprawde mojej inwencji bylo w tym tak na ok 25% . Dzieki temu poznalem techniki politurowania tamponem przy pomocy pumeksu , olejku jak i nakladania politury pedzlem , okleinowania i klejenia elementow . Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez kwb3rdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #403 Napisano 27 Sierpnia 2013 Swietnie wyszlo, gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #404 Napisano 29 Sierpnia 2013 Cześć, Powoli wraz z końcem lata zbliża się dla mnie sezon renowacyjny 2013-2014 .Nadszedł czas też na mojego GB 7x xxx.Zegar ma pewne braki ale jest w oryginalnym stanie. Od tyłu dla ustabilizowania miał przybitą dechę która przykrywała zarówno plecy jak i brodę. Po zdemontowaniu tej dechy okazało się że broda jest w opłakanym stanie. Pomijając oczywiste działania związane z potraktowaniem drewna preparatem przeciw drewnojadom mam pytanie o sugestie na temat tej brody.Tak bardzo szybko przyszły mi do głowy następujące metody:-potraktowanie żywicą stabilizująca drewno i potem ewentualne szpachlowanie (ale nie jest to konieczne)-"wybranie miąższu" czyli słabego zjedzonego drewna i wstawienie fleka (tak się to nazywa fachowo???) czyli nowego drewna które wzmocni brodę Generalnie wygląda to jak żółty ser o nazwie oczko.Zastanawia mnie ten slad na obwodzie dechy wyglada jakby cały zegar po jej przybiciu był czymś "malnięty". Sprawdzę i to jak skrzynka wróci po wytruciu robali. Aha czy ktoś z Was próbował wybijać robale wstawiając element do zamrażarki na jakiś czas??Ponoć działa skutecznie problem z tym że jak drewno jest zbyt wilgotne to jak sądzę może się uszkodzić.Pytam przez ciekawość bo słyszałem o takich pomysłach................tylko nie śmiać mi się tu..... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #405 Napisano 29 Sierpnia 2013 Swietnie wyszlo, gratulacje Rewelacja, wyszedł pięknie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #406 Napisano 29 Sierpnia 2013 Ja właściwie nie muszę nic wybijać. Latem w mieszkaniu mam około 30 - 32 stopni Celsjusza. Taka temperatura nieodwracalnie przerywa cykl rozwojowy kołatka. Nie wiem co z termitami, ale jeszcze mi się nie trafiły... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #407 Napisano 29 Sierpnia 2013 kwb3rdu Jaki był koszt politurowania ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #408 Napisano 29 Sierpnia 2013 Kosztowalo mnie kilka starych bawelnianych kompletow poscielowych + butelke piwa ................ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #409 Napisano 30 Sierpnia 2013 Hm,,, przyznam, że ciekawa zapłata Pościel jak się domyślam poszła na tampony do politury... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #410 Napisano 30 Sierpnia 2013 A skrzynki piwa by nie chciał ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #411 Napisano 1 Września 2013 Hm,,, przyznam, że ciekawa zapłata Pościel jak się domyślam poszła na tampony do politury...Dokladnie tak oraz do przykrywania odrestaurowanych gotowych mebli ,kolega jest osoba nie pijaca wiec chyba bedzie w piwie moczyl pedzle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aldik 0 #412 Napisano 2 Września 2013 A powiedz czy bejcowałeś przed nałożeniem szelaku ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #413 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Tak , korone kupilem nie obrobiona z surowego drewna , koluminki byly tez bejcowane i wyszly zreszta troche za ciemne , zdobienia zostaly raz pobejcowane. Bejca tez zostaly pokryte wewnetrzne czesci skrzyni oraz miejsca (kanty )ktore przy szlifowaniu watka zostaly zbyt przetarte .Mam do szanownych kolegow pytanie :Na spodzie skrzyni jest otwor zaznaczony wektorem co na nim moglo byc ?Uploaded with ImageShack.us Edytowane 2 Września 2013 przez kwb3rdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #414 Napisano 18 Września 2013 Witam, zajmujemy sie renowacją mebli, często trafiają sie zegary do renowacji, postanowiłem od czasu, do czasu przesyłać na forum fotki przebiegu renowacji. W załącznikach wysyłam fotki wiedeńczyka jakiego teraz robimy. Efekt końcowy będzie jutro także fotki też będą. ZAPRASZAM ----> www.renowacjakrason.pl 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #415 Napisano 18 Września 2013 Przed renowacją 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #416 Napisano 18 Września 2013 Przed renowacją 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #417 Napisano 18 Września 2013 Dorabiana korona 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #418 Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Góra Edytowane 18 Września 2013 przez emikras 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #419 Napisano 18 Września 2013 Dół 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #420 Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Drzwi dorabiane (front ścięty i dorobiony na oryginalną, poprzednią ramę), to było tak zjedzone ze już nie da rady było uratować. Edytowane 19 Września 2013 przez emikras 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #421 Napisano 18 Września 2013 Reszta będzie jutro 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #422 Napisano 19 Września 2013 Szczerze? Wolę konserwację niz renowację. Teraz masz piekną nową skrzynkę do zegara z wykorzystaniem starych elementów. Te drzwi przy odrobinie dobrej woli można było uratować. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emikras 1 #423 Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Konserwacja? Co masz na mysli? Gdyby mozna bylo to tak bysmy zrobili. Palec na wylot sito. Przyjzyj sie fotografia;) juz 17 rok leci jak sie tym zajmujemy, staramy sie nienaruszac oryginalnosci mebla, w niektorych przypadkach jest potrzeba tak jak w tym akurat z drzwiami, z tym że i tak rama drzwi została oryginalna, tylko front został ścięty, bo ten frez sypał sie, i na nowo okleina. Gora tez byla w oplakanym stanie ale udalo sie ja odzyskac. Gdybysmy ja odswierzyli to skrzynka po paru tygodniach trafila by do nas spowrotem. Poczekaj na efekt koncowy, pozdrawiam;) Edytowane 19 Września 2013 przez emikras 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #424 Napisano 19 Września 2013 Gratulacje. Piękna robota, szczególnie, że to jest moja skrzynia. Fajnie jest zobaczyć etapy prac w Internecie. Chciałbym ją odebrać w poniedziałek, po powrocie z urlopu - oczywiście jeśli to możliwe. Przód skrzyni był rzeczywiście tragiczny i nie zakładałem, że można go ratować - sito. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #425 Napisano 19 Września 2013 A co to? Braunau czy Ebensee ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach