Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
PRGreg

RENOWACJA SKRZYŃ STARYCH ZEGARÓW

Recommended Posts

Być może fachura z czterdziestoletnim stażem udzieli odpowiedzi jak tę politurę położyć. Jednak ponieważ tacy mistrzowie niechętnie się dzielą wiedzą, polecałbym zakup jednej, czy dwóch tralek więcej i próby. Masz sporo wskazówek w wątku "Renowacja skrzyń starych zegarów", kolega powyżej napisał parę fajnych porad, musisz próbować, znaleźć swoją metodę i obserwować wynik. Jak Ci się spodoba, to rób na swoim zegarze własnie tak, a potem opisz na forum  :D

To wszystko zależy od zakresu działań i Twojej koncepcji. Może warto zrobić wszystkie wstawki czarne od nowa? Będą takie same. Lub uchronić maximum oryginału, wtedy coś podrabiać pod istniejące powłoki? Jak całość wygląda w realu? Ty to masz na stole, więc możesz ocenić jak do renowacji podejść. 

Pamiętam swoje osłupienie, gdy niewątpliwie oryginalny, czarny zegar, wyniosłem po dwóch latach miłego posiadania na słońce (chciałem zrobić fajne zdjęcia). I się okazało, że on nie czarny, tylko bardzo ciemno-brązowy w ostrym świetle!. Powinieneś IMO bardzo dokładnie ocenić co masz, co chcesz uzyskać, jaki zakres prac Cię satysfakcjonuje, a potem, po licznych próbach... będzie pięknie!

Zaprawki mało dadzą. Zawsze wyjdzie że jeden element był dorabiany.... Odświeżenie..... Jest preparat co się zowie DOWANOL - firma z Krakowa - SzmalArt lub Kremer Polska, ul. Królowej Jadwigi.  Po przemyciu Dowanolem usuną się wszystkie musze odchody i inne zabrudzenia ale należy pamiętać że stare powłoki politury również, O wiele łatwiej się potem szlifuje i kładzie nową. Co do zasady maximum oryginału to podstawa. Szelaki - temat rzeka - chcesz osiągnąć efekt satynowy szelak nieodwoskowiony - bardzo dokładnie mieszać przed nakładaniem. Na starych obudowach zwykle kładziony był najjaśniejszy, odwoskowiony - połysk jak dzisiejsze lakiery poliuretanowe. Szelaki rubinowe - inny odcień - były stosowane w wyjątkowo ekskluzywnych meblach w których należało kłaść duże płaszczyzny ale bez bejcy. Każda warstwa pogłębia kolor. Nigdy w życiu nie kupiłbym materiału gotowego wyrobu jak w marketach. Szelak w listkach - najlepszy gruby około 1 mm listek, spirytus bezwodny 99,99 % i samodzielne przygotowanie poltury. Kilka stężeń - na początek gęsta, szlif, po kilkunastu warstwach coraz rzadsza. A na koniec polerka - nowy temat - litr emulsji do polerowania politury kosztuje 150 Euro - kupuję to w Austrii od 75-letniego magika. Strach pomyśleć co będzie jak umrze bo receptury nigdy nikomu nie ujawnił a produkcję robi raz na rok bo ma stałych odbiorców. Każdy bierze po kilka litrów i ma na cały sezon.....

Przeniosłem tutaj wpisy o konserwacji skrzyni, bo przekraczają ramy tematu o Endlerach.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

150 Euro za litr mieszaniny spirytusu, terpentyny weneckiej i oleju lnianego?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

To raczej nie ten skład ;-) A tak z ciekawości - takie coś spoleruje politurę ?

Edited by ggk1

Może by tak przestać już tworzyć mity o politurowaniu ?

Powłoki jak wiele innych.

Powłoki różnią się między sobą głównie twardością  materiału jaki  jest nakładany w celu  zabezpieczenia powierzchni.

Im materiał jest bardziej trwały, tym łatwiej się  to robi.

Politura  akurat  jest bardzo słaba/ mało trwała, dlatego wszystko trzeba robić delikatnie.

Uzyskiwanie różnych efektów ( w tym głębi powłoki) są we wszystkich wypadach podobne.

Pozdrawiam Mariusz

To raczej nie ten skład ;-) A tak z ciekawości - takie coś spoleruje politurę ?

Takie coś tak... Ów tajemniczy mag z Austrii dodaje pewnie jakiś emulgator gdyż mieszanina ta łatwo sedymentuje.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Sendymetuje i owszem ale nie rozwarstwia się zupełnie. Przed użyciem należy wymieszać - potrząsnąć. Jest w tym zawartość ziemi okrzemkowej co nadaje tej emulsji właściwości lekko ścierne. Znakomicie rozpuszcza resztki oleju parafinowego i nadaje politurze fantastyczną głębię i połysk. Niedawno rozmawiałem ze znajomym który w stanach za - jakąś dziwną miarę - coś około 0,33 litra zapłacił 70 $ - ponoć było to podobne do tego co ja kupuję od Austriaka. Kupił to w sklepie dla konserwatorów i sprzedawca był zdziwiony że o takie coś w ogóle ktoś pyta....   

Z innej beczki - Puszczykowo zawsze dobrze mi się kojarzyło, nawet tam jakiś czas pomieszkiwałem i zawsze miałem dobre zdanie o ludziach stamtąd - skąd się wzięły złośliwości ??

Złośliwości? Chyba jeszcze się z takimi nie spotkałeś :)

Pozdrawiam

Piotr

Bywają. Tylko w miarę możliwości są usuwane :)

Pozdrawiam

Piotr

No trudno nie czuć się wstrząśniętym (nie zmieszanym) przy cenie 150 euro :)

Pozdrawiam

Piotr

Poza tym staram się nigdy nikogo nie urażać ani obrażać, ani się wymądrzać.  Pozdrawiam wszystkich a doświadczenia z konserwacją antyków mam spore.... czasami szukam jakiejś starej szafki nocnej bo deska z pleców z fornirem akurat pasuje do czegoś innego. I tak parę razy nadziałem się na pięknie zakamuflowaną sklejkę :-( 

Jacy to wszyscy fachowcy wrażliwi,no artyści prawie a przecież chodziło tylko o podzielenie się trochę ewentualną wiedzą..... ;)

Sklejkę zaczęto produkować w latach 80 XIX wieku, więc nie jest to chyba materiał aż tak haniebny.

Pozdrawiam

Piotr

Oczywiście że nie haniebny ale fajnie posklejana deska a na niej fornir wydaje mi się być ... milsza w dotyku ? Potrafi też być niewdzięczna zwłaszcza jak przeleżała gdzieś na jakimś strychu i ją powywijało. Widziałem Pana zdjęcia  z wystawy Beckera - muszę przyznać że jestem pod wrażeniem - a to znowu taki nagły przeskok na inny temat. Przepraszam - pozwolicie że wrócimy do tematu rano. Przy kawce i w niedzielę....  

Jasne, że lepiej przy kawce. Ale z tym Panem dajmy sobie spokój już teraz :) Dobrze?

Pozdrawiam

Piotr

Guest breslauer

No głównie brody od spodu. A u góry jakieś labry pewnie, ale brak dołu bardziej przeszkadza.

Sendymetuje i owszem ale nie rozwarstwia się zupełnie. Przed użyciem należy wymieszać - potrząsnąć. Jest w tym zawartość ziemi okrzemkowej co nadaje tej emulsji właściwości lekko ścierne. Znakomicie rozpuszcza resztki oleju parafinowego i nadaje politurze fantastyczną głębię i połysk. Niedawno rozmawiałem ze znajomym który w stanach za - jakąś dziwną miarę - coś około 0,33 litra zapłacił 70 $ - ponoć było to podobne do tego co ja kupuję od Austriaka. Kupił to w sklepie dla konserwatorów i sprzedawca był zdziwiony że o takie coś w ogóle ktoś pyta....   

Z innej beczki - Puszczykowo zawsze dobrze mi się kojarzyło, nawet tam jakiś czas pomieszkiwałem i zawsze miałem dobre zdanie o ludziach stamtąd - skąd się wzięły złośliwości ??

Ja jestem z Puszczykówka a nie z Puszczykowa... W Puszczykówku to gniazdo żmii i zgnilizna sama...

Mam pytanie do zacnych fachmanów, chodzi mi o stare witraże w skrzynkach. Czym były uszczelniane w ramkach, woskiem?, kitem pszczelim? czy jeszcze innym specyfikiem? 
Rozmawiałem ze starym szklarzem i powiedział, iż szkiełka były ręcznie fazowane i później składane na kit pszczeli. 
Zakupiłem kit pszczeli - i teraz - jak go przygotować, żeby nadawał się do uszczelnienia w ramkach?

W żadnym nie widziałem nic innego poza lutem. Także w tych, z których wypadły szybki.

Pozdrawiam

Piotr

Zajmuję się odnawianiem starych zegarów już kilka lat i oczywiście literatura podglądanie i dopytywanie ale najwięcej nauczyłem się sam metodą prób i błędów na szczęście błędy były na szafkach niewielkiej wartości i kolekcjonerskiej i kwotowej lub do poprawienia np: politurę umiem nakładać tylko pędzelkiem wacikami za nic nie wychodzi, ale temat bardzo ciekawy chętnie skorzystam z doświadczenia kolegów klubowiczów i podzielę się swoim pozdrawiam jacek