Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomirek

WASZE ULUBIONE RUSKI, KTÓRE CZASAMI ZAKŁADACIE

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne zegary ;)

Mam identycznego Komandora, tylko mój gorzej wygląda i lubi się zatrzymać <_<

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo Komandir ryje beret, Sebastian jak zrobić żeby wrzucone zdj było ostre, a nie tak jak przeze mnie wrzucone ostre staje się po kliknięciu, o co chodzi?

Edytowane przez Remo74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za dobre słowo, Piotrek. Mój na szczęście dobrze się sprawuje :)

Piotrek, ładny Wostok :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seria tych nowych Komandirskich niesamowicie interesująca....

Miłego

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo Komandir ryje beret, Sebastian jak zrobić żeby wrzucone zdj było ostre, a nie tak jak przeze mnie wrzucone ostre staje się po kliknięciu, o co chodzi?

hmmm, nie wiem

Seria tych nowych Komandirskich niesamowicie interesująca....

też tak uważam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze chodzi o światło, możesz mieć najgorszy aparat... dawno temu robili fotki tylko pudełkiem z dziurką i zdjęcia wychodziły dobre, bo odkryli po co jest światło....

Trzeba z dobrej strony oświetlić obiekt naturalnym światłem i nie ma możliwości aby to zepsuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

Bardzo przyjemnie się czyta to subforum, szczególnie od kiedy i do mnie dotarło, jak ciekawe zegarki powstawały drzewiej za naszą wschodnią granicą. Aby jednak nie zaśmiecać wątku to pokażę, co u mnie na nadgarstku siedzi.

post-67402-0-90749800-1557390013_thumb.jpg

Edytowane przez JanekTheFizyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JanekTheFizyk - śliczna sławka! kliknij jej dzień do przodu

@Enkil - ja bym wszystkie naraz założył! :) zgodnie z przekazami o ilości zdobycznych zegarków na łapach krasnoarmiejców-wyzwolicieli

_ _ _ _

a propos, czy wiecie skąd ta rozbieżność w dacie prazdnika, gdy akt bezwarunkowej kapitulacji został podpisany 8 maja 1945 ???

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JanekTheFizyk - śliczna sławka! kliknij jej dzień do przodu

@Enkil - ja bym wszystkie naraz założył! :) zgodnie z przekazami o ilości zdobycznych zegarków na łapach krasnoarmiejców-wyzwolicieli

_ _ _ _

a propos, czy wiecie skąd ta rozbieżność w dacie prazdnika, gdy akt bezwarunkowej kapitulacji został podpisany 8 maja 1945 ???

Była powtórka, dzień później, bo 8 nie było nikogo z Sojuza

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cofer - dzięki! Data się zgadza, bo to zdjęcie z wczoraj, choć Slava i dziś siedzi na nadgarstku ;)

Ktoś wie może, czy była taka w cyrylicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była powtórka, dzień później, bo 8 nie było nikogo z Sojuza

Podpisano w późnych godzinach, w ZSRR było już po północy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JanekTheFizyk - ta sławka występowała chyba tylko w wersji jinglisz :)

_ _ _ _ _

w sprawie kapitulacji III Rzeszy racja rozłożyła się pomiędzy @cecon i @Enkil

7 maja o godzinie 02.41 w Rems (Francja)

generał Walter Bedell Smith i generał-major Iwan Susłoparow

przyjęli bezwarunkową kapitulację od

generał-pułkownika Alfreda Jodl-a (Szef Sztabu i Dowództwa Wojsk Lądowych)

admirała Hans-Georga von Friedeburg (Oberkommando der Krigsmarine)

majora Wilhelma Oxenius-a (Oberkommando der Luftwaffe)

Na wieść o tym wydarzeniu, zajęty grabieżą dóbr i mienia a łasy honorów i sławy, buńczucny megaloman - Żukow się zdrowo podkuhwił i zorganizował sobie własną imprezkę z udziałem niedobitków przyłapanych w bunkrze Hitlerka ...taki zabieg piar :)

W iwencie uczestniczyli:

Marszałek ZSRR Gieorgij Żukow

generał Carl Andrew Spaatz - przedstawiciel USA

Marszałek RAF Arthur Tedder - przedstawiciel UK

generał  Jean de Lattre de Tassigny - przedstawiciel Republiki Francuskiej

oraz

feldmarszałek Wilhelm Keitel (Oberkommando der Wermacht)

admirał Hans-Georg von Friedeburg (Oberkommando der Krigsmarine)

generał-pułkownik Hans-Jürgen Stumpff (Oberkommando der Luftwaffe)

Papiery kończyli podpisywać o godzinie 23:01, a ichniejszy sowiecki kaczor miał na swoim zegarku godzinę 01:01 (według czasu moskiewskiego) więc nastał już 9 maja

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że nie na temat , ale bardzo nie lubię jak ktoś dyrdymały opowiada:

Przepraszam Cofer, ale bzdety piszesz, wyczytasz to choćby w Wikipedii

Pierwszą kapitulację podpisali:
generał-pułkownik Alfred Jodl - szef sztabu Naczelnego Dowództwa Wehrmachtu i przedstawiciel Naczelnego Dowództwa Wojsk Lądowych
major Wilhelm Oxenius - przedstawiciel Naczelnego Dowództwa Lotnictwaadmirał Hans-Georg von Friedeburg - przedstawiciel Naczelnego Dowództwa Marynarki Wojennej

Druga kapitulacja nie była podpisana z inicjatywy Żukowa tylko Stalina.

Tam już uczestniczyli Ci których wymieniasz i nie były to niedobitki, wszyscy ci ludzi mieli upoważnienie od Doenitza ( radzę sprawdzić kto to był w ówczesnej sytuacji 3 rzeszy). Kwestia czasu jest odrębną historią.

A tu artykuł:

https://kultura.gazetaprawna.pl/artykuly/1411010,niemcy-1945-kapitulacja-ii-wojna-swiatowa.html

Edytowane przez timegoesby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Przy tych historycznych dywagacjach, prawie mi umknął ten śliczny Cornavin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą by tu założyć??

Dziś dzień ПОБЕДЫ.

attachicon.gif_20190509_071641-3726x4819.JPG

Te wszystkie Pobiedy to w Leningradzie zrobili?

Niemcy dotarli z terenów okupowanej Polski pod Leningrad w dwa, trzy tygodnie. a miasto było oblężone przez 900 dnii, niesamowita historia....

Mechawatches.blogspot.com https://ownetic.com/@enkil/collections - fajna strona, jak będę miał więcej czasu to przejrzę dokładniej.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..)  bzdety piszesz (..)

sorry! taki mamy klimat :)

znam takich, co nie tylko bzdety piszą i głoszą ale rozgrzebują ludziom groby szukając dowodów na istnienie bomby helowej czy termobarycznej...

@timegoesby - dziękuję za linka!  dowiedziałem się z niego m.in. że Brytyjczycy dostarczyli na Tempelhof specjalny prezent dla Żukowa z Kietlem na czele - dotąd sądziłem, że sowieci wydłubali go z berlińskiego bunkra

_ _ _ _ _ _ _ _

@art_69 - wydaje mi się, że wszystkie pobiedy które pokazał @Enkil są z Pe-Cze-Zet (w zasadzie to z tych 14-tu pobiedek absolutnej pewności, że pochodzą z Petrodworca nie mam tylko w przypadku tej jednej na samym dole fotki)

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Robert  :). Był to mój pierwszy zegarek, którego fotkę wrzuciłem na Forum. Potem już poszło  :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_ _ _ _ _ _ _ _

@art_69 - wydaje mi się, że wszystkie pobiedy które pokazał @Enkil są z Pe-Cze-Zet (w zasadzie to z tych 14-tu pobiedek absolutnej pewności, że pochodzą z Petrodworca nie mam tylko w przypadku tej jednej na samym dole fotki)

Mój błąd chyba za bardzo chciałem nawiązać do Leningradu... ;):D Chociaż jak się na mapę spojrzy to leży 29 km od Petersburga, więc w czasie oblężenia Leningradu Petrodworec mógł być zajęty przez faszystów, bo atakowali od południa, a Finowie nie weszli od Północy aby ich wesprzeć.  ;)

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry! taki mamy klimat :)

znam takich, co nie tylko bzdety piszą i głoszą ale rozgrzebują ludziom groby szukając dowodów na istnienie bomby helowej czy termobarycznej...

@timegoesby - dziękuję za linka!  dowiedziałem się z niego m.in. że Brytyjczycy dostarczyli na Tempelhof specjalny prezent dla Żukowa z Kietlem na czele - dotąd sądziłem, że sowieci wydłubali go z berlińskiego bunkra

_ _ _ _ _ _ _ _

Bo lepiej korzystać ze źródeł, a nie z informacji celebrytów historyków. Polecam zobaczyć film Machulskiego Volta, jak się pięknie robi wodę z mózgu.

P.S. Słaby wywiad macie we Wrocku:-) Mam nadzieję, że wiesz co było na placu Grunwaldzkim?

Edytowane przez timegoesby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za bardzo chciałem nawiązać do Leningradu... ;):D

@art_69 - oczywiście, że jeżeli chodzi o zegarki to Pietrodworjec-Peterhoff versus Leningrad-Petersburg  ....to jeden czort   ale faktycznie! w okresie od września 1941 do  stycznia 1944 roku były "administracyjnie" po dwóch stronach granicy :)

Edytowane przez cofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi